7 Οκτ 2010

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ


Άρθρο – παρέμβαση της κ. ΡΟΔΟΥΛΑΣ ΣΑΡΙΚΑ - ΚΟΥΜΠΙΑΔΗ
Υπ. Περιφερειακή Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου
Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΡΟΔΙΑΚΗ

Η τοπική οικονομία του νησιού στηρίζεται στον τουρισμό. Γύρω από αυτόν έχει δομηθεί μία σειρά παράλληλων και αλληλένδετων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.
Η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος δεν έχει μετατρέψει μόνο τη Ρόδο σε ελκυστικό προορισμό. Συμβάλλει στο να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης και της ύφεσης στην τοπική οικονομία.
Σήμερα θέλω να εκφράσω την έντονη ανησυχία μου, να χτυπήσω ένα «καμπανάκι» σε όλους. Αφορμή η υφέρπουσα φημολογία και οι διαρροές για την αύξηση του Φ.Π.Α. στις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα.
Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζουν τη μετάταξη των υπηρεσιών αυτών στον υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α.
Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική και οφείλουμε, με ομοψυχία και συνεννόηση, να την αποτρέψουμε.
Υψηλός Φ.Π.Α. σημαίνει ακριβότερες υπηρεσίες. Και όταν το τουριστικό μας προϊόν είναι ακριβό επωφελούνται οι ανταγωνιστές μας, δίπλα μας είναι η Τουρκία και καραδοκεί.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων. Λιγότερες αφίξεις σημαίνει μικρότερος κύκλος εργασιών στις επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια – καφετέριες), στα τουριστικά γραφεία, στα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, στον εμπορικό κόσμο του νησιού.
Η ύφεση έχει γνωστές και επώδυνες παράπλευρες απώλειες. Θα οδηγήσει σε απολύσεις και υποαπασχόληση.
Φαίνεται ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολούν όλα αυτά. Έχοντας εκχωρήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στην Τρόϊκα και έχοντας, ως καταστατικό χάρτη το Μνημόνιο, δεν μπορεί να αντιληφθεί τη ζημιά που θα προκαλέσει στον τουρισμό μας.
Αν υπάρχει ένας τομέας που παράγει πλούτο και αποδίδει έσοδα στη χώρα, αυτός είναι ο τουρισμός. Είναι η δική μας βαρειά βιομηχανία και πρέπει να την προστατεύσουμε.
Εδώ στη Ρόδο αλλά και σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο δεν μπορούμε να υιοθετούμε παθητική στάση. Να περιμένουμε από την κυβέρνηση να ανακοινώσει το μέτρο της μετάταξης στον υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α. και μετά να αντιδράσουμε.
Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο ή εθελοτυφλούν ή ζητούν άλλοθι.
Με αυτές τις λογικές και πρακτικές χάνουμε κάθε φορά έδαφος, μας αφαιρούν και μας αρπάζουν αυτά που δικαιούμαστε.
Υπάρχει άλλος δρόμος.
Ο δρόμος της δυναμικής διεκδίκησης και αντίδρασης. Απέναντι σε αυτό τον υπαρκτό κίνδυνο μπορούμε, όλοι μαζί, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να γίνει πιο δυνατή η φωνή της Ρόδου.

ΔΙΑΡΡΟΗ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ



Ο φακός του blog κατέγραψε διαρροή νερού σε σωλήνα που μεταφέρει νερό από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη στις μάντρες κτηνοτρόφων στο βουνό προς Μαριτσά.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...