3 Ιαν 2013

"ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ" ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

«Είναι εγκληματικό να δίδεται προς χρήση ένα ολοκαίνουργιο σχολείο, τον Οκτώβριο του 2010 και να σημειώνετα άφθονη εισροή υδάτων στα υπόγειά του – απ’ τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του», τονίζει μεταξύ άλλων σε επιστολή του προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου, ο διευθυντής του 2ου 6θέσιου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών, που είχε εγκαινιάσει ο πρώην δήμαρχος του καποδιστριακού δήμου κ. Γ. Ιατρίδης.
Στην επιστολή του Διευθυντή του σχολείου κ. Παν. Σαββαϊδη αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

ΘΕΜΑ: Πλημμύρα στο 2° Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών
Σας ενημερώνουμε για την κατάσταση που επικράτησε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών, μετά την βροχόπτωση που έλαβε χώρα στην περιοχή μας και τις συνέπειες που είχε στις εγκαταστάσεις του σχολείου μας.
Την Παρασκευή, 28/12/2012, και σε περίοδο διακοπών, επισκέφθηκα ο ίδιος το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών, στο οποίο προΐσταμαι, και διεπίστωσα πως στο υπόγειο του κτηρίου είχαν εισρεύσει νερά εξαιτίας της συνεχούς βροχόπτωσης στην περιοχή, και σε ύψος περίπου 5 εκ. από το έδαφος. Αμέσως ενημέρωσα τον Αντιδήμαρχο κ. Αθηνόδωρο Κων/νου και τις υπηρεσίες της Δημοτικής Ενότητας Καλυθιών. Μετά από λίγη ώρα κατέφθασαν οι ηλεκτρολόγοι του Δήμου για έλεγχο των αντλιών. Διεπιστώθη ότι μία αντλία δεν λειτουργούσε εξαιτίας βλάβης του φλοτέρ. Με εντολή του Αντιδημάρχου το φλοτέρ αντικαταστάθηκε άμεσα. Αποχώρησα από το σχολείο μετά το πέρας της επισκευής ελέγχοντας τις αντλίες, οι οποίες λειτουργούσαν.
Την επομένη, ημέρα Σάββατο 29/12/2012, επισκέφθηκα εκ νέου το σχολείο για να ελέγξω τη λειτουργία των αντλιών. Διεπίστωσα ότι αυτές λειτουργούσαν. Παρ όλα αυτά παρατήρησα ότι η στάθμη των υδάτων στο υπόγειο είχε ανέλθει στα 15 εκ.
 Την Κυριακή 30/12/2012 σε τρίτη επίσκεψή μου παρατήρησα ότι η αντλία της εσωτερικής αυλής (αυτή που είχε πρόσφατα επισκευασθεί) δεν λειτουργούσε και με έκπληξη είδα ότι το ύψος του νερού είχε ανέλθει στα 50 εκ.!! Ειδοποίησα αμέσως τη γραμματέα του Αντιδημάρχου, για τη δημιουργηθείσα κατάσταση.
Τη Δευτέρα 31/12/2012 μετά από συνεννόηση της γραμματέως με τον Αντιδήμαρχο Ρόδου κ. Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου, και μετά από αυτοψία του χώρου από τον ίδιο, ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία η οποία προέβη στη απάντληση των υδάτων από το υπόγειο του κτηρίου και η οποία ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης 1/1/2013, με το φόβο επανάληψης του πλημμυρικού φαινομένου, σε μια νέα ενδεχόμενη βροχόπτωση της ιδίας διάρκειας και έντασης με τηνπροηγούμενη.
Είναι εγκληματικό να δίδεται προς χρήση ένα ολοκαίνουριο σχολείο, τον Οκτώβριο του 2010, και να σημειώνεται άφθονη εισροή υδάτων στα υπόγεια του κτηρίου -απ’ τον πρώτο κιόλας χρόνο λειτουργίας του (2010-2011), όπως ενημερώθηκα από τον προηγούμενο Διευθυντή - απ' τη στιγμή που εκεί βρίσκονται τοποθετημένα ηλεκτρικά καλώδια, το κεντρικό σύστημα ηλεκτροδότησης του σχολικού συγκροτήματος, το σύστημα εφεδρικού φωτισμού (γεννήτριες), το κεντρικό σύστημα λειτουργίας του ανελκυστήρα, καθώς επίσης και ο καυστήρας της κεντρικής θέρμανσης, ο οποίος κατά το ήμισι βρέθηκε βυθισμένος στο νερό, χωρίς να είμαι σε θέση να γνωρίζω μέχρι ποιου σημείου έχουν υποστεί βλάβη ή όχι οι εγκαταστάσεις.
Δεν γνωρίζω κατά πόσο-και σε ποιο βαθμό, τέτοια φαινόμενα, μπορούν, επίσης, να επηρεάσουν τη στατικότητα του κτηρίου, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των μαθητών.
Μετά τα ανωτέρω, παρακαλώ για τις δικές σας ενέργειες, για την άμεση και οριστική αντιμετώπιση-λύση του προβλήματος, τον έλεγχο λειτουργίας του καυστήρα, εν όψει των ψυχρών περιόδων του χειμώνα, τον έλεγχο όλων των εγκαταστάσεων που υπάρχουν στο υπόγειο και την αποκατάσταση των ζημιών από τους υπευθύνους.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ

Η Φιλαρμονική Καλλιθέας θα κόψει τη βασιλόπιτά της το βράδυ της Παρασκευής (ώρα 7.00) στην αίθουσα της που βρίσκεται δίπλα στο γυμνάσιο Καλυθιών. Η κοπή βασιλόπιτας θα συνδυαστεί με λαχειοφόρα αγορά τα έσοδα της οποίας θα πάνε για την κάλυψη αναγκών της Φιλαρμονικής Καλλιθέας. Η είσοδος της εκδήλωσης είναι ελεύθερη για το κοινό.
* Το απόγευμα του Σαββάτου με ώρα έναρξης 2.45 μ.μ. ο Απόλλων Καλυθιών στην πρεμιέρα του 2ου γύρου θα υποδεχθεί στο γήπεδο Καλυθιών την Δόξα Ψίνθου σε ένα παιχνίδι με μεγάλη βαθμολογική και ψυχολογική σημασία.
* Το πρωί της Κυριακής (Θεοφάνεια) θα τελεστεί ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων από τον Πάτερ Γεώργιο στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων στο λιμανάκι Φαληρακίου. Η τελετή θα ξεκινήσει στις 11.00 το πρωί. Θα προηγηθεί η Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου και ο Μέγας Αγιασμός στο προαύλιο της εκκλησίας στο Φαληράκι.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...