11 Ιαν 2020

ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ






Εορταστικό κλίμα επικράτησε στην κοπή βασιλόπιτας της τοπικής Κοινότητας Καλυθιών το πρωί της Κυριακής.
Πλήθος κόσμου έδωσε το παρών στην αίθουσα συνεδριάσεων και η τύχη χαμογέλασε στην κυρία Σταματία Φιλιππάκη που βρήκε το φλουρί και πήρε ως δώρο αναμνηστικό χρυσό προσφορά της τοπικής κοινότητας.
Όπως γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις οι πολιτικοί στις τοποθετήσεις τους στηλίτευσαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη χρηματοδότηση οι τοπικές κοινότητες και στην αδυναμία του κεντρικού δήμου να ανταποκριθεί στα αιτήματα των μικρών κοινωνιών.
Όλοι σημείωσαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητά μας και ζήτησαν αλλαγή νομοθεσίας για να μην μείνει η περιοχή στάσιμη αφού προσφέρει πολλά στον κεντρικό δήμο και το κράτος και εισπράττει ελάχιστα σε έργα υποδομών.
Σε εορταστική ατμόσφαιρα οι πολιτικοί, μετά τις κατηγορίες για το σύστημα, δήλωσαν αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά με ομόνοια και συνεργασία και υποσχέθηκαν πως θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να βοηθήσουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής σε Καλυθιές και Φαληράκι. 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τα μέλη του τοπικού συμβουλίου, η βουλευτής Μίκα Ιατρίδη, ο πρόεδρος και αντιπρόεδρος της ΔΕΡΜΑΕ Ιατρίδης, Κωνσταντίνου, οι αντιπεριφερειάρχες Φλεβάρης, Σωτρίλλης. 
* Τα κομμάτια βασιλόπιτας ήταν προσφορά του Αγγελή Ορφανού ενώ τα εδέσματα του μπουφέ προσφέρθηκαν από τον Γιώργο Δημητραδιού και την Ελενα Καφετζή. 

ΑΙΓΛΗ ΚΑΙ ΛΑΜΨΗ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΦΑΡΟΥ










Σε μία εκδήλωση διαφορετική από τις άλλες ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ο ΦΑΡΟΣ έκοψε το βράδυ της Παρασκευής την βασιλόπιτα του νέου έτους. Η λάμψη και η πολυτέλεια χαρακτήρισαν τη χθεσινή βραδιά - γιορτή στην οποία έδωσαν το παρών όλες οι αρχές του τόπου και πλήθος κόσμου.
Η νέα διοίκηση με πρόεδρο τον Τάσο Χατζηγεωργίου επέλεξε για την κοπή της βασιλόπιτας τον εξωτερικό χώρο του καφέ μπαρ ΚΛΙΚ με τον λαμπερό διάκοσμο προσφορά της εταιρείας LOVE STORIES (Καίτη Στατιού) να κερδίζει τις εντυπώσεις.
Στους καλεσμένους μοιράστηκαν φαγητά προσφορά της εταιρείας catering Μιχάλης Μιχαλάς και αφρώδης οίνος με αρώματα χορηγία του μπαρ ΚΛΙΚ.
Το φλουρί της βασιλόπιτας που προσέφερε η εταιρεία ΠΕΛΑΡΔΗΣ βρήκε ο τοπικός σύμβουλος Γιώργος Σαρίκας και πήρε ως ενθύμιο αναμνηστικό χρυσό προσφορά του κοσμηματοπωλείου Καταβενάκης (Λεωφόρος Καλλιθέας).
Ο πρόεδρος του ΦΑΡΟΥ στην ομιλία του ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί εκδρομή γύρος της Ρόδου με τουριστικά λεωφορεία, δωρεάν για όσους δηλώσουν συμμετοχή.
Επίσης επισημοποίησε ότι την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς (1 Μαρτίου) μετά την καθιερωμένη μεγάλη παρέλαση αρμάτων θα γίνει ανοικτή συναυλία στην πλατεία Καλυθιών με προσκεκλημένο τον σπουδαίο Χρήστο Δάντη.
Η βραδιά έκλεισε με πυροτεχνήματα προσφορά της εταιρείας ΖΑΪΡΗΣ. 

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΟΝΩΣΗΣ



Μια άλλη ανάγνωση του μαζικού-εκτονωτικού τουρισμού
Του Χρίστου Πέτρου (topezodromio.com

Ο μαζικός τουρισμός, που διαχέεται ευρύτερα ως συνείδηση και συμπεριφορά πλέον, αφορά αποκλειστικά την τάση φυγής των ανθρώπων από τη νευρική φόρτιση των έντονων ρυθμών της καθημερινότητας. Έτσι, ο σύγχρονος μαζικός τουρίστας είναι «συναισθηματικά ισοπεδωμένος, πνευματικά αδρανής, χωρίς βλέμμα κριτικό, επισκέπτεται τον ξένο τόπο, δίχως όμως να είναι έτοιμος να τον κατανοήσει ως άλλη εκδοχή ζωής και, απ’ αυτό ακριβώς, να πλουτισθεί με αυτογνωσία […] Θέλει, από τον τόπο που επισκέπτεται, να βρει αυτό που έχει προκατασκευασμένο στον νου του. Άλλωστε γι’ αυτό βρίσκεται εκεί και όχι αλλού […]».1

Ο «εκτονωτικός τουρισμός», όπως τον ξέρουμε από την Αγία Νάπα, ως ακραία νεολαιίστικη εκδοχή του μαζικού τουρισμού, έχει την αφετηρία του στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Τότε, στις Μπενίτσες της Κέρκυρας επαγγελματίες του τουρισμού σε Αγγλία και Ελλάδα έστησαν από κοινού μια ιδανική συνθήκη «εκτονωτικού προορισμού» για νεαρούς Άγγλους. Μαζικές μετακινήσεις, κλαμπ, ναρκωτικά, άφθονο ποτό, δυνατές μουσικές, καβγάδες, εύκολο σεξ κ.ά. Η τεράστια οικονομική επιτυχία από την τουριστική μπίζνα των Μπενιτσών, δεν άφησε αδιάφορους τους επιχειρηματίες του τουρισμού σε πολλά άλλα μέρη της Ελλάδας. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, από το χωριό Κάβος της Κέρκυρας, τον Λαγανά της Ζακύνθου, το Φαληράκι της Ρόδου, τη Μύκονο, τα Μάλια της Κρήτης, την Αγία Νάπα και αλλού, ένα ατέλειωτο πάρτυ «εκτόνωσης» είχε στηθεί. 2

Τα οικονομικά κέρδη από το τουριστικό αυτό μοντέλο είναι πραγματικά τεράστια. Τόσο τεράστια, που κεντρική κυβέρνηση, πρακτορεία, τοπικές αρχές, ξενοδοχεία, επιχειρηματίες, ντόπιοι κλπ. έκλειναν και κλείνουν τα μάτια μπροστά σε αυτό που κατάντησε «φυσιολογική τουριστική κατάσταση»: οικολογικές ζημιές, πολιτισμικός ξεπεσμός και μια άτυπη βιομηχανία εμπορίου της ελευθερίας των ηθών, που επισύρει αλλοτριώσεις και αλλοιώσεις που βαφτίζονται «προσαρμογή» ή «δεκτικότητα» και, εν τέλει, σημαίνουν εμπορευματοποίηση των πάντων.

Από τη μια οι καταπιεσμένοι τουρίστες λυτρώνονται στη συνθήκη του «πληρώνω, άρα κάνω ό,τι θέλω» και από την άλλη οι ντόπιοι αναπτύσσουν δουλικές συμπεριφορές έναντι του χρήματος, στη λογική «άμα πληρώνουν, ας κάνουν ό,τι θέλουν»… Ως εκ τούτου, ο σύγχρονος τουριστικός λόγος συγκροτείται στη βάση ενός καθολικού υπαινιγμού πως «όλα επιτρέπονται». Έτσι εξηγείται το πάρτυ στις παραλίες με τις χελώνες στον Ακάμα, η καταστροφή των παραλιών στον Πρωταρά, τα πλεούμενα κλαμπς στην Αγία Νάπα με τους διαγωνισμούς πεολειχίας, το κατασκευαστικό καρακιτσαριό της Λεμεσού και όχι μόνο, η μετάλλαξη των μοναστηριών μας σε θέρετρα θρησκευτικού τουρισμού, η διαμονή Ελλήνων σε ξενοδοχεία των κατεχομένων, η πώληση ενός εκατομμυρίου παιδιών ετησίως για σκοπούς σεξοτουρισμού στην Ασία, η μετατροπή ιστορικών αστικών κέντρων του πλανήτη σε προορισμούς ναρκοτουρισμού και άλλα πολλά…

Είναι ένα «uncorrect» ανέκδοτο, που αναφέρεται σε κάποιον ηρωινομανή ο οποίος κάνει, λέει, πού και πού χρήση άλλων ναρκωτικών για να νιώθει ότι κάνει διακοπές απ’ την καθημερινότητα της ηρωίνης… Ο μαζικός τουρισμός όχι μόνο δεν αποτελεί «διάλειμμα» από την καταπιεστική ρουτίνα και την καθημερινότητα των δυτικών και δυτικοποιημένων ανθρώπων, αλλά είναι μέρος της, είναι η συνέχεια του ίδιου έργου σε άλλο σκηνικό. Εμπορευματοποίηση, ρηχότητα, γρήγοροι ρυθμοί, θόρυβος, πλημμύρα προκάτ εικόνων.

Εν τέλει, η πραγματικότητα του μαζικού τουρισμού δεν αποτελεί απλά και μόνο μέρος της εργώδους παραγωγικής καθημερινότητας, αλλά διευρύνει και διαιωνίζει τις κοινωνικές, εθνοτικές και ταξικές αντιθέσεις και αποστάσεις: «Στους αντίποδες του μύθου που ταυτίζει τον σύγχρονο τουρισμό με τη γόνιμη συνάντηση διαφορετικών κόσμων, η τουριστική εμπορευματοποίηση […] συμπυκνώνει και οξύνει τις βαθύτερες κοινωνικές αντιθέσεις της εποχής: π.χ. φτωχές-πλούσιες χώρες, άνδρες-γυναίκες κλπ. κλπ.».3 Με άλλα λόγια, ο μαζικός τουρισμός είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται η μεγαμηχανή της παραγωγής και της κονόμας, για να συνεχίσει απρόσκοπτα να δουλεύει και να μας δουλεύει. Have a nice holiday…

Χατζηκυριάκος-Γκίκας, «Ο τουρισμός ή η επί τόπου κατανάλωση μύθων», στο Κάτι το ωραίον, εκδ. Φίλοι του περιοδικού Αντί, 1984.
Λύτρας, Ο τουρισμός που πληγώνει, εκδ. Παπαζήσης, 2014, σελ. 101-102.
Λύτρας, ό.π., σελ. 31.

Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Για άλλη μία φορά δημοσιεύματα στον Αθηναϊκό και τοπικό τύπο προανήγγειλαν την έναρξη εργασιών για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στην έκταση Γκολφ Αφάντου. Σχεδόν το 30% της έκτασης που έχει παραχωρηθεί σε γκρουπ επενδυτών με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό Μερκούρη Αγγελιάδη βρίσκεται στα όρια της τοπικής κοινότητας Καλυθιών στις περιοχές Βίγλα και Τραουνού.
Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στην έκταση ανάμεσα στο γήπεδο Γκολ και την παραλία Τραουνού που βρίσκεται στα Καλυθενά όρια θα κατασκευαστούν πολυτελείς κατοικίες και ξενοδοχειακές μονάδες.


Αδιευκρίνιστο παραμένει αν ο επενδυτής "κλείσει" την παραλία Τραουνού αποκόβοντας την τοπική κοινωνία από ένα πανέμορφο σημείο. Είναι πιθανόν σε λίγα χρόνια οι Ροδίτες να πληρώνουν εισιτήριο για να κάνουν μπάνιο στην παραλία με τα βότσαλα.
Μεγάλα κτίσματα στο κομμάτι από τον ποταμό προς την σπηλιά δεν προβλέπονται αφού το βουνό θεωρείται αρχαιολογικός χώρος (Ερημόκαστρο).
Είναι δεδομένο ότι οι επενδυτές θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν οικονομικά την παραλία της σπηλιάς που θεωρείται και είναι σπάνιας ομορφιάς με υποδομές μπαρ και εστιατορίων.
Σε παλιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος ο κ. Αγγελιάδης είχε αποκαλύψει μέρος των σχεδίων της επένδυσης που όταν υλοποιηθεί θα μεταμορφώσει την περιοχή μας αφού οι επιπτώσεις στο νησί (θετικές και αρνητικές) θα είναι τεράστιες.

   
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ



Πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες, επαύλεις, βίλες, μαρίνα, ακόμη και ελικοδρόμιο
Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής φέρνει σήμερα για πρώτη φορά στο φως το master plan της πολυσυζητημένης επένδυσης στο οποίο αποτυπώνεται το όραμα του επενδυτή από τη Σύμη να μετατρέψει το βόρειο τμήμα της Ρόδου σε πόλο έλξης για τους πλούσιους και διάσημους του πλανήτη.
«Οπως έχω εξηγήσει και στους άλλους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στη Ρόδο, εγώ δεν θα κάνω μια ξενοδοχειακή μονάδα
all inclusive με βραχιολάκια για χαμηλά βαλάντια. Θα φέρω στο νησί τους τουρίστες που παίζουν γκολφ, άρα μιλάμε για ανθρώπους με μεγάλη οικονομική επιφάνεια που έχουν τη δυνατότητα να ξοδέψουν μεγάλα ποσά στο νησί. Να αποτελέσουν δηλαδή μια σημαντική τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία και όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.
Επίσης, σημαντικό είναι ότι το γκολφ δεν είναι άθλημα για τους μήνες της μεγάλης ζέστης, που σημαίνει ότι Ιούλιο-Αύγουστο έχει κάμψη και η μεγάλη ζήτηση είναι το υπόλοιπο διάστημα. Συνεπώς θα υπάρχει ένα έξτρα μεγάλο κέρδος για τον τόπο που είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Στο προσωρινό πλάνο για την αξιοποίηση της έκτασης, που είναι έτοιμο σε ποσοστό 80% από το 2014, περιγράφεται η «ολοκληρωμένη τουριστική και οικιστική ανάπτυξη» στην περιοχή γύρω από το γήπεδο του
golf που θα είναι στο επίκεντρο της επένδυσης. Tα 1.359 στρέμματα, που είναι η συνολική επιφάνεια της Βόρειας Αφάντου, έχουν χωριστεί σε ζώνες, στις οποίες η εταιρία M.A. Angeliades σχεδιάζει να κατασκευάσει πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, ανεξάρτητες επαύλεις, συγκροτήματα με ενοικιαζόμενες βίλες, χώρους αναψυχής, χώρους αθλητικών δραστηριοτήτων και καταστήματα λιανικής πώλησης.
Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη για τη δημιουργία μαρίνας, στην οποία θα δένουν οι επισκέπτες τα πλωτά… παλάτια τους, ενώ ο κ. Αγγελιάδης θεωρεί απαραίτητη και τη δημιουργία ελικοδρομίου για τους
VIP επισκέπτες, παρότι το διεθνές αεροδρόμιο της Ρόδου απέχει από την περιοχή μόνο 20 χιλιόμετρα.


Ο προϋπολογισμός για το έργο της
M.A. Angeliades Inc πλησιάζει το μισό δισεκατομμύριο ευρώ και ο στόχος είναι να ενταχθεί το «Golf Afantou’ στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση του έργου. Στην αίθουσα συσκέψεων της εταιρίας άλλωστε κρέμονται σημαντικές διακρίσεις της εταιρίας στον αμερικανικό κατασκευαστικό κλάδο, ενώ ο κ. Αγγελιάδης δείχνει με καμάρι στους επισκέπτες το νέο δημιούργημά του, ένα πολυώροφο ξενοδοχείο στην Ιντιάνα των Ηνωμένων Πολιτειών που άνοιξε πριν από λίγους μήνες. Παράλληλα με το χώρο των κατασκευών δραστηριοποιείται στο χώρο της εστίασης με συμμετοχές σε ακριβά εστιατόρια τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και σε άλλες περιοχές.

Η συγκινητική ιστορία πίσω από την ιδέα για κέντρο αποκατάστασης

Η πρόβλεψη για «rehabilitation center», που περιλαμβάνεται στο master plan και προκαλεί εντύπωση με την πρώτη ανάγνωση, κρύβει την προσωπική ιστορία του Mερκούριου Αγγελίδη και την ευαισθησία του σε χρόνια προβλήματα υγείας.
«Η αδερφή μου, που είναι επτά χρόνια μικρότερη από μένα, στα δυο της χρόνια προσβλήθηκε από πολιομυελίτιδα. Εκείνα τα χρόνια αρρώσταινε πολύ εύκολα ο κόσμος γιατί δεν υπήρχαν εμβόλια ούτε η κατάλληλη περίθαλψη. Την προσέχουμε πολύ και είναι όσο καλά γίνεται, αλλά σε όλη της τη ζωή ταλαιπωρήθηκε. Γι’ αυτό συμπεριλάβαμε στο σχέδιο για την ανάπτυξη της περιοχής Αφάντου ένα
rehabilitation center, δηλαδή ένα κέντρο αποκατάστασης. Εχουμε ήδη το πλάνο για το κέντρο αυτό, που θα διαθέτει το πολύ 25 με 30 κρεβάτια και θα απευθύνεται σε οικογένειες που έχουν μέλη με κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να τα αφήσουν πίσω για να φύγουν διακοπές, με αποτέλεσμα να μένουν όλοι μαζί εγκλωβισμένοι» λέει ο επενδυτής για την καινοτόμο ιδέα του. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι σε μια μεγάλη έκταση μπορεί να λειτουργήσει τέτοια μονάδα σε ικανή απόσταση από τα ξενοδοχεία, τις βίλες και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
 aagelopoulou@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

* Διαβάστε και κάποια "παρασκήνια" από τις αλλοιώσεις χαρτών για να υλοποιηθεί η συνέντευξη

https://www.rodiaki.gr/article/422872/h-xrysh-ependysh-gkolf-afantoy-kai-h-paraxaraxh-xartwn

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...