5 Ιαν 2012

"ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΣΧΥΡΟΥΣ"

Με τα χτυπήματα “κάτω από τη ζώνη” να συνεχίζονται, πιο ύπουλα από ποτέ, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ελλάδος (Σ.Ε.Ε.Δ.Δ.Ε.) καταγγέλλει τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο για δόλο στο θέμα του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), ένα άδικο και εξοντωτικό χαράτσι, που, όπως φαίνεται θα αποτελέσει και το τελειωτικό “χτύπημα” για πάρα πολλές επιχειρήσεις Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων. “Καταγγέλλουμε την πολιτική των μεθοδεύσεων και τα ‘μαγειρέματα’, που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων της χώρας, αλλά και την παραπλανητική τακτική απέναντι στο σώμα του ελληνικού Κοινοβουλίου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία. “Μετά την προσφυγή μας και κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας Αίτησης Ακυρώσεως της υπουργικής απόφασης 1211/2011 και της εγκυκλίου 1244/1-12-2011, οι οποίες εξαιρούν από την απαλλαγή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών τους κοινόχρηστους χώρους των μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, ο υπουργός Οικονομικών προσέφυγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να αλλάξει τη διάταξη της παραγράφου 5ε, του άρθρου 53 του νόμου 4021/2011, σχετικά με την απαλλαγή από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., με πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΦΕΚ 262 Α’/16-12-2011, άρθρο 2 παρ. 4), παραπλανώντας έτσι τους βουλευτές που ψήφισαν τη συγκεκριμένη διάταξη και ακυρώνοντας τον αγώνα για την προστασία των δίκαιων αιτημάτων μας. Ο κύριος υπουργός εξωθήθηκε σε αυτήν την κίνηση, μην μπορώντας να δώσει εξηγήσεις στις επερωτήσεις βουλευτών του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, για την καταστρατήγηση του νόμου μέσω των υπουργικών αποφάσεων. Εμείς οι μικροί επιχειρηματίες του τουρισμού που καθημερινά μοχθούμε για να επιβιώσουμε, επενδύοντας όλα μας τα έσοδα στις ίδιες τις επιχειρήσεις μας και τις οικονομίες στην πατρίδα και όχι στην Ελβετία, όπως επί χρόνια πράττει η ‘αφρόκρεμα’ του επιχειρείν, αρκετοί πολιτικοί και άλλοι οικονομικοί παράγοντες, οδηγώντας σε οικονομικό αδιέξοδο τη χώρα και το λαό της, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για ίση νομοθετική μεταχείρισή μας από το κράτος, όσο και αν ο υπουργός Οικονομικών επιμένει υπέρ των ολίγων και οικονομικά ισχυρών, ‘χρησιμοποιώντας’ ακόμη και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να επιτύχει τον σκοπό του. Απευθύνουμε δριμύ κατηγορώ στην πολιτική του υπουργού Οικονομικών και προειδοποιούμε ότι εάν δεν αλλάξει τακτική, την ημέρα των εκλογών θα βρει απέναντί του έναν ολόκληρο κλάδο, ενωμένο και αποφασισμένο να απαλλάξει τη χώρα από τέτοιου διαμετρήματος πολιτικούς και πολιτικές”.

Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ



Το τριήμερο της παραμονής των Θεοφανείων (5 Ιανουαρίου),της ημέρας των Θεοφανείων (6 Ιανουαρίου) και της γιορτής του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου (7 Ιανουαρίου) ονομάζεται «τριήμερο των Φώτων». Κατά την διάρκεια του τριημέρου λαμβάνουν χώρα στην Εκκλησία μας διάφορες τελετές οι οποίες, σε συνδυασμό με τα έθιμα του λαού μας, δημιουργούν ένα εορταστικό κλίμα.
Παραμονή των Φώτων (5 Ιανουαρίου)  Το τριήμερο ξεκινά με τον εκκλησιασμό των χριστιανών το πρωί της παραμονής των Θεοφανείων. Στους Ιερούς ναούς ψάλλεται η ακολουθία των «Μεγάλων Ωρών» και κατόπιν λαμβάνει χώρα ο «Μεγάλος Αγιασμός» που την ημέρα αυτή τελείται μέσα στο ναό.
 Οι πιστοί αφού πάρουν αγιασμό και λάβουν το αντίδωρο θα γυρίσουν στα σπίτια τους. Εκεί οι νοικοκυρές θα ετοιμάσουν το νηστίσιμο φαγητό για το μεσημέρι ενώ τα παιδιά θα ξεχυθούν στα σπίτια, γνωστά και μη, για να ψάλουν τα κάλαντα των Θεοφανείων.
Οι γειτονιές θα γεμίσουν από γλυκές φωνούλες που ψάλλουν: «Σήμερα τα φώτα κι ο φωτισμός, η χαρά μεγάλη κι ο αγιασμός. Κάτω στον Ιορδάνη τον ποταμό, κάθετ’ η κυρά μας η Παναγιά. Όργανο βαστάει, κερί κρατεί, και τον Αϊ-Γιάννη παρακαλεί. Αϊ-Γιάννη αφέντη και βαπτιστή, βάπτισε κι εμένα Θεού παιδί. Ν' ανεβώ επάνω στον ουρανό, να μαζέψω ρόδα και λίβανο.»
Τα χριστιανικά σπίτια όμως δεν θα επισκεφθούν μόνο τα παιδιά. Είναι η μέρα που ο Ιερέας με τον βοηθό του θα γυρίσει όλα τα σπίτια και καταστήματα της ενορίας για να τα αγιάσει και να τα ευλογήσει. Ο αγιασμός βρίσκεται μέσα σε ένα χάλκινο συνήθως δοχείο, που κουβαλάει ο βοηθός του Ιερέα. Σε αυτό βρέχει ο Ιερέας την «αγιαστούρα» του και ραντίζει όλους τους χώρους του σπιτιού ή του καταστήματος. Είναι η στιγμή που η παράδοση μας θέλει τους καλικάτζαρους να τρέχουν φοβισμένοι και να επιστρέφουν στα έγκατα της γης… «Φεύγετε να φεύγουμε, έφτασε ο τουρλόπαπας, με την αγιαστούρα του Ο παπάς με αγιασμό, οι χωριανοί με το "θερμό".» …λένε οι καλικάτζαροι και χώνονται στις τρύπες από τις οποίες είχαν βγει δώδεκα ημέρες πριν.
 Μόλις τελειώσει ο Ιερέας τον αγιασμό του σπιτιού, ο νοικοκύρης δίνει συνήθως χρήματα στον βοηθό του. Παλιά συνηθίζονταν τα χρήματα αυτά να ήταν μεταλλικά κέρματα τα οποία έριχνε ο νοικοκύρης μέσα στο «σικλί», ώστε να αγιασθούν ακόμα και τα λεφτά, όπως έλεγαν. Αφού αγιασθούν οι χώροι του σπιτιού έρχεται η ώρα να μαζευτεί η στάχτη από την φωτιά που έκαιγε στο τζάκι το «Δωδεκαήμερο», η φωτιά δηλαδή που ξεκίνησε με το «Χριστόξυλο». Η στάχτη αυτή θα σκορπιστεί γύρω από το σπίτι, στους στάβλους, ακόμα και στα χωράφια αφού όπως πιστεύεται διώχνει το κακό. Τα έθιμα της ημέρας τελειώνουν αργά το βράδυ όπου πιστεύεται ότι ανοίγουν οιουρανοί τα μεσάνυχτα. Την ώρα εκείνη, λέει η παράδοση, όποιος ευχηθεί κάτι με όλη του την καρδιά, αυτό θα πραγματοποιηθεί. Αφού κάναμε και την ευχή μας (δεν σας λέω τι ευχήθηκα εγώ – πάει γρουσουζιά δεν λένε;) ήρθε η ώρα να πέσουμε για ύπνο γιατί αύριο πρωί πρωί θα πάμε στην εκκλησία. Ξημερώνουν τα Άγια Θεοφάνεια…
Στο βίντεο του blog ο ιερομόναχος Θεόδουλος Κασταμούλας με τον αγιασμό ευλογεί πιστούς σε καφενείο στην πλατεία Καλυθιών το πρωί της Πέμπτης

ΤΑ ΚΑΛΑΝΤΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ



Το πρωί της Πέμπτης τα μικρά παιδιά ξεχύθηκαν στους δρόμους του χωριού και είπαν τα κάλαντα των Θεοφανείων. Στην κάμερα του blog για όλους εσάς είπαν τα κάλαντα οι: Γιώργος Γιορδαμνής, Σκεύος Μάστορας, Θεοφάνης Σαράντης, Δημήτρης Κώστας, Παναγιώτης Σαράντης, Παναγιώτης Χατζημήτρος, Λευτέρης Τσαλίκης και Στέργος Συμιακός/

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...