22 Ιαν 2012

ΑΥΞΗΣΗ 170% ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ

Η δημοτική αρχή Ροδίων έχει αποφασίσει να βάλει λουκέτο στα ενοικιαζόμενα δωμάτια της περιοχής μας. Δεν εξηγείται αλλιώς η απόφαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΡ να αυξήσει το νερό στα ενοικιαζόμενα δωμάτια του πρώην δήμου Καλλιθέας κατά 170% ποσοστό που ξεπερνά κάθε λογική λες και το νερό είναι από χρυσάφι. Διαβάστε το παρακάτω ρεπορτάζ και θα "τραβάτε τα μαλλιά σας".  

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΓΝΩΜΗ

Κάτω από τον φόβο της οικονομικής λιτότητας του δήμου οι εκλεγμένοι μας άρχοντες ξέχασαν τις σοσιαλιστικές τους θέσεις και απόψεις και λειτούργησαν σαν στυγνοί καπιταλιστές , μόνο και μόνο για να στηρίξουν τις πολιτικές της κυβέρνησης την οποία υπηρετούν όποιο κι αν είναι το τίμημα. Ξέχασαν τι θα πει κοινωνική πολιτική του δήμου, ξέχασαν τι θα πει στήριξη του κοινωνικού ιστού του τόπου τον οποίον υπηρετούν και ασχολήθηκαν με πανούργες μεθόδους στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αφαίμαξη του ροδιακού λαού, που μαστίζεται ήδη από την κυβερνητική οικονομική πολιτική. Σήμερα η Γνώμη θα σας παρουσιάσει στοιχεία από μία εμπεριστατωμένη έρευνα για το τι πληρώνει ο Ροδίτης , και τι έχει κάνει γι αυτόν η δημοτική μας αρχή. Η ανάλυση περιλαμβάνει στοιχεία από την είσπραξη του δήμου σε τέλη καθαριότητας, τέλη δημοτικού φωτισμού και ύδρευσης. Εδώ και ένα χρόνο το νησί της Ρόδου έχει έναν ενιαίο δήμο. Οι τιμές για τα τέλη καθαριότητας και δημοτικού φωτισμού, όμως, παραμένουν τιμές που υπήρχαν στους δέκα δήμους, δημιουργώντας έτσι μεγάλα προβλήματα αθέμιτου ανταγωνισμού και ανισότητας.  Στη ΔΕΥΑΡ πάρθηκε απόφαση για νέα τιμολογιακή πολιτική, με αυξήσεις που φθάνουν σε κάποιες περιοχές έως και 200% !!! σε μία εποχή λιτότητας και οικονομικής δυσπραγίας.Ας τα πάρουμε από την αρχή:
    ΤΕΛΗ  ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ  ΚΑΙ   ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ  ΦΩΤΙΣΜΟΥ
Με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που ισχύουν σε άλλους δήμους από το 2007 και σε άλλους από το 2009 τέσσερεις μόνο δήμοι από τους δέκα εισέπρατταν τέλη δημοτικού φωτισμού, ενώ οι υπόλοιποι δεν εισέπρατταν καθόλου. Οι δήμοι αυτοί ήταν της Ρόδου, Ιαλυσού, Καλλιθέας και Λίνδου. Όσον αφορά τώρα τα τέλη καθαριότητας ο κάθε δήμος είχε την δική του τιμολογιακή πολιτική, που παραμένει και σήμερα και είναι η εξής:
·         Ο δήμος Ροδίων για τα σπίτια εισέπραττε 1,80€ το τ.μ. και για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις 5,84€ το τ.μ. ο δήμος Ιαλυσού 1,71€ για τα σπίτια και 3,17€ για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις. Ο δήμος Καμείρου 1,60€ για τα σπίτια και 3,45€ για τα ξενοδοχεία. Ο δήμος Αρχαγγέλου 1,55€ για τα σπίτια και 2,30€ για τα ξενοδοχεία. Ο δήμος Καλλιθέας 1,15€ για τα σπίτια και 2,70 για τα ξενοδοχεία 2,70€. Ο δήμος Νότιας Ρόδου 1,10€ για τα σπίτια και 2,40€ για τα ξενοδοχεία. Ο δήμος Πεταλουδών 1,04€ για τα σπίτια και 2,32€ για τα ξενοδοχεία. Ο δήμος Αφάντου 0,92€ για τα σπίτια και 2,07€ για τα ξενοδοχεία.  Ο δήμος Λινδίων 2,04€ για σπίτια σε Λίνδο, Κάλαθο, Λάρδο ,  1,32€ σε Πυλώνα και 1,06€ σε Λάερμα. Η δε τιμολογιακή πολιτική για τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις ήταν για την Λίνδο 4,14€, για την Κάλαθο 3,68€, για την Λάρδο 3,56€, για την Πυλώνα 1,92€ και για τα Λάερμα 1,14€.Και τέλος ο δήμος Ατταβύρου εισέπραττε  0,90€ για τα σπίτια και 1,50 για επιχειρήσεις. 
Η δημοτική αρχή όφειλε να δει και να εξισορροπήσει την τιμολογιακή πολιτική της στα τέλη αυτά λαμβάνοντας υπόψη και τις μειώσεις μισθού που έχουν επέλθει στους υπαλλήλους της καθαριότητας, αλλά και για να προφυλάξει τους πολίτες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που προκαλούν τα διαφορετικά ποσά. Για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο της πόλης που δηλώνει 1000τ.μ. πληρώνει 6000€ για τέλη καθαριότητας και δημοτικού φωτισμού(5,84€ συν ο,34€), το αντίστοιχο ξενοδοχείο του δήμου Ιαλυσού πληρώνει 3.300€ και το αντίστοιχο ξενοδοχείο του δήμου Καλλιθέας 2.800€. περιττό να πούμε ότι σε κάποιους δήμους τα δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα των ξενοδοχείων είναι πολύ λιγότερα από τα κανονικά, που σημαίνει ότι πληρώνουν ακόμα λιγότερα από αυτά που θα πρέπει. Έρχεται τώρα ο δήμος και προκηρύσσει διαγωνισμό για να δώσει σε ιδιώτη την αποκομιδή των απορριμμάτων στις τουριστικές περιοχές και σε κεντρικά σημεία της πόλης της Ρόδου, προσφέροντας του 4εκατομμύρια για τον πρώτο χρόνο, 4,5 για τον δεύτερο και από 5 για τον τρίτο και τέταρτο χρόνο. Αν πάρουμε σαν βάση τον δήμο Ιαλυσού που έχει δηλωμένα 500.000τ.μ. σε σπίτια κι άλλα τόσα σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις, έχουμε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις να πληρώνουν με βάση τις προαναφερθείσες τιμές 1.600.000€, και τα σπίτια 900.000€, σύνολο, δηλαδή, η Ιαλυσός εισέπραττε τον χρόνο 2,5 εκατομμύρια. Αν προσθέσουμε και τις εισπράξεις του δήμου Αφάντου από τα τέλη καθαριότητας τότε πιάνουμε το ποσό των 4εκατομμυρίων που απαιτείται για την πληρωμή της εταιρείας.  Δύο τα ερωτήματα: τα υπόλοιπα χρήματα που θα εισπράττονται που θα πηγαίνουν, το πρώτο, και αφού καλύπτεται το ποσό για την πληρωμή της ιδιωτικής εταιρείας, γιατί δεν αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική του δήμου, ώστε να ελαφρύνει και τον ήδη σκληρά χαρατσωμένο πολίτη; Περιττό, βέβαια ότι σε ένα δήμο οι πολίτες είναι ίσοι και έχουν ίσα δικαιώματα, άρα θα πρέπει να έχουν και ίδια τιμολογιακή πολιτική για να υπάρχει ισορροπία και φυσιολογικός ανταγωνισμός.
ΤΕΛΗ  ΥΔΡΕΥΣΗΣ  ΚΑΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Η δημοτική αρχή και η διοίκηση της εταιρείας ΔΕΥΑΡ προ διμήνου τροποποίησαν την τιμολογιακή πολιτική τους έναντι των έξη πρώην δήμων που είχαν δικές τους ΔΕΥΑ και από τον Ιούλιο θα αλλάξει και η τιμολογιακή πολιτική στους υπόλοιπους τέσσερις δήμους που δεν είχαν ΔΕΥΑ, ισχυριζόμενοι ότι η αύξηση των τιμολογίων ύδρευσης και αποχέτευσης υπολογίσθηκε μεσοσταθμικά στο 10%, ενώ οι παρατάξεις της μειοψηφίας μίλησαν για αύξηση που σε κάποιες περιοχές ξεπερνά το 150%. Ας πάρουμε, λοιπόν, τους πίνακες και ας κάνουμε τις συγκρίσεις:
Ο δήμος Αρχαγγέλου για καταστήματα και ξενοδοχεία χρέωνε 0,30€ το κυβικό. Ο δήμος Αφάντου για κατανάλωση έως 150 κυβικά χρέωνε 0,32€, από 150-300 κυβικά 0,45€, από 300-600 κυβικά 0,50€ και πάνω από 600 κυβικά 0,60€. Ο δήμος Πεταλουδών χρέωνε 0,79€ για τα ξενοδοχεία και 0,59€ για τα καταστήματα. Ο δήμος Καλλιθέας χρέωνε τα ξενοδοχεία για κατανάλωση έως 250 κυβικά με 0,58€, έως 500 κυβικά με 0,77€ και πάνω από 500 με 0,81€. Για τα καταστήματα η χρέωση ήταν 0,43€ έως 117 κυβικά και 0,58€ για τα υπόλοιπα. Επίσης ο δήμος Καλλιθέας είχε ξεχωριστή τιμολογιακή πολιτική για τους κατόχους ενοικιαζομένων δωματίων η χρέωση των οποίων σε μέσο όρο ήταν 0,35€. Στο δήμο Ιαλυσού τα ξενοδοχεία πλήρωναν 0,78€ για κατανάλωση έως 300 κυβικά, 0,90€ έως 600 κυβικά και 0,99€ για τα υπερβαίνοντα τα 600 κυβικά. Στα καταστήματα και τις οικείες η χρέωση ήταν 0,50€. Στο δήμο Ροδίων για όλες τις κατηγορίες υπήρχε μία τιμή 0,80€ για κατανάλωση έως 300κυβικά, 0,90€ έως 600 κυβικά και 0,95 όσα υπερέβαιναν τα 600 κυβικά.
Η νέα τιμολογιακή πολιτική της ενιαίας ΔΕΥΑΡ για τους έξη δήμους που είχαν ΔΕΥΑ καθόρισε για τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα την τιμή 0,80€ για κατανάλωση έως 300 κυβικά και 0,92€ για πάνω από 300.
Έτσι στην Αρχάγγελο, που η τιμή ήταν 0,30€ τώρα θα πληρώνουν 0,80€ ή 0,92€ που σημαίνει αύξηση 205% !!!. Στην περιοχή Αφάντου που η τιμή ήταν στο 0,45€ και πήγε στο 0,80€ ή στο 0,92€ η αύξηση φθάνει το 45% !!!  στα ξενοδοχεία του πρώην δήμου Πεταλουδών σε όσα υπερβαίνουν την κατανάλωση των 300 κυβικών η αύξηση είναι στο 15% και για τα καταστήματα φθάνει μέχρι το 50%. Στα ξενοδοχεία της περιοχής του δήμου Καλλιθέας  η αύξηση φθάνει το 20%, στα καταστήματα ξεπερνά το 80% και στα ενοικιαζόμενα ανέρχεται στο 170% αφού από 0,35 ανεβαίνει στα 0,95 το κυβικό!!!
Σε Ρόδο και Ιαλυσό έχουμε μειώσεις στα ξενοδοχεία που η κατανάλωση τους υπερβαίνει τα 600 κυβικά και είναι της τάξεως των 0,07 και 0,05 αντίστοιχα. Σε όλες αυτές τις αυξήσεις προστίθεται και  η αύξηση στα τέλη αποχέτευσης που από 40% επί της αξίας του νερού πήγε στο 50%, δηλαδή μία αύξηση του 25% για αυτούς που έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο. Για όσους παραμένουν ασύνδετοι το τέλος αποχέτευσης ορίσθηκε σε 25% επί του νερού. Εδώ, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι περιοχές Αρχαγγέλου, Αφάντου, Ιαλυσού, δεν χρέωναν καθόλου, ο δήμος Καλλιθέας χρεωνόταν ένα 10%, και ο δήμος Πεταλουδών 20%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και με το σκεπτικό ότι η ΔΕΥΑΡ έχει μία εξοικονόμηση περί τα 5 εκατομμύρια ευρώ από την μείωση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων της  και θα έχει κι άλλα έσοδα από τον Ιούλιο και μετά που θα εισπράττει τέλη ύδρευσης και από τους άλλους τέσσερεις δήμους και από  την λειτουργία της μαρίνας, γίνεται κατανοητό ότι οι αυξήσεις αυτές θα μπορούσαν να αποφευχθούν την περίοδο αυτή, αν υπήρχε η διάθεση στήριξης του μαστιζόμενου,  από τα σκληρά οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, πολίτη της Ρόδου.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...