3 Φεβ 2012

ΟΙ ΣΠΗΛΙΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΕΥΚΩΝΟΣ





Στο βουνό Πευκώνος υπάρχουν ανοίγματα φτιαγμένα από τον άνθρωπο που χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Οι δύο σπηλιές που είναι ψηλά στην κορυφή (στην πλευρά του βουνού που βλέπει προς Καλυθιές) επικοινωνούν μεταξύ τους και όπως θυμούνται οι παλιότεροι φιλοξενούσαν στρατιωτικό υλικό. Μάλιστα μετά τον πόλεμο ένας συγχωριανός μας τραυματίστηκε σοβαρά (ακρωτηριασμός άκρων) όταν έσκασε χειροβομβίδα που βρήκε μέσα στη σπηλιά.



Υπάρχει ένα άνοιγμα χαμηλότερα στο βουνό που δείχνει να επικοινωνεί με άλλη έξοδο αλλά από το πέρασμα του χρόνου έχουν πέσει τα τοιχώματά του και είναι επικίνδυνο για εξερεύνηση. Σε κοντινό σημείο υπήρχε ακόμη ένα άνοιγμα που όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία έκλεισε εξαιτίας κατολίσθησης χωμάτων.
Στην πλευρά του βουνού Πευκώνος που βλέπει προς Φαληράκι υπάρχουν κατασκευές από τσιμέντο που έγιναν μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο από τον ελληνικό στρατό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το βουνό που τώρα φιλοξενεί (παρ' ότι είναι χαρακτηρισμένη δασική έκταση) κεραίες τηλεοράσεων και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται (από στρατιωτική άποψη) σε  στρατηγικό σημείο αφού είναι ορατή η θαλάσσια περιοχή από την Καλλιθέα μέχρι και τ' Αφάντου. 



Από εκεί ψηλά μπορεί κανείς να θαυμάσει όλη την έκταση του χωριού μας... 


* Σημείωση: Η περιοχή δεν συνίσταται για εξερεύνηση λόγω συνεχών κατολισθήσεων στις πλαγιές του βουνού. 

ΟΙ ΑΜΕΙΜΝΗΣΤΟΙ ΙΕΡΟΨΑΛΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΛΥΘΙΩΝ







Στην αίθουσα εκδηλώσεων της εκκλησίας Καλυθιών υπάρχουν οι φωτογραφίες και των αείμνηστων ιεροψαλτών που στο πέρασμα του χρόνου υπηρέτησαν τη θρησκεία μας. 

ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΟΠΗ ΔΕΝΤΡΩΝ



Από το rodosalarm.gr
Ποιοί εξολοθρεύουν τα δάση για τα τζάκια
- Το Δασαρχείο ξέμεινε από καύσιμα! Εντοπίσθηκαν δράστες στα λατομεία και την Καλόπετρα!
Οσα κατήγγειλαν χθες οι Οικολόγοι Πράσινοι για τη σφαγή των δένδρων στα δάση της Ρόδου και η πώλησή τους ως καύσιμη ύλη για τζάκια, δεν απηχούν ούτε κατ’ ελάχιστο στην πραγματική έκταση του προβλήματος. Είναι τέτοια η έκταση που δεν απέχει πολύ από τον χαρακτηρισμό της οικολογικής καταστροφής! 
Τα δένδρα δεν κόβονται από κατοίκους των χωριών (οι ίδιοι γνωρίζουν και πάνε στα καμένα), αλλά από κάποιους οργανωμένους που κόβουν μεγάλα πεύκα και άλλα είδη και τα πωλούν προς 130 – 150 ευρώ το φορτίο ενός μεσαίου αγροτικού αυτοκινήτου.
  Με δεδομένη τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει, γίνεται αντιληπτό ότι με 130 – 150 ευρώ το φορτίο (που βγαίνει σε λίγες ώρες), πρόκειται για μια πολύ προσοδοφόρα επιχείρηση, χωρίς άδεια, χωρίς τιμολόγια, χωρίς ΦΠΑ – όλα μαύρα!
 Οι εν λόγω «επιχειρηματίες» εντοπίσθηκαν να κόβουν σύριζα μεγάλα και ζωντανά δένδρα στο βουνό «Λούκα» πίσω από τα Λατομεία του Μαντζόν στις Καλυθιές, ακόμη και στην περιοχή των Πεταλούδων στην περιοχή της Καλόπετρας.
 Στην περίπτωση της περιοχής «Λούκα» στα λατομεία έσπευσαν αστυνομικοί με περιπολικά, οι οποίοι εντόπισαν τρεις άνδρες επί το έργον! Οι ίδιοι ισχυρίσθηκαν ότι είχαν άδεια και επέδειξαν κάποιο έγγραφο, αλλά αργότερα αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμιά σχέση με το κόψιμο των δένδρων!
Επίσης έχουν εντοπισθεί και οι παράνομοι υλοτόμοι …επιχειρηματίες στην Καλόπετρα και αναζητούνται.
 «Το πρόβλημα όμως είναι εκτεταμένο και δεν περιορίζεται σ’ αυτές τις δύο περιπτώσεις. Σ’ όλη τη Ρόδο κόβονται δένδρα, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα ελέγχων και εντοπισμού των δραστών», δήλωσε σήμερα στο «Rodosalarm» ο κ. Δημ. Γρηγοριάδης που ασχολείται συστηματικά με θέματα περιβάλλοντος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «θα πρέπει να αναλάβουν δράση οι ίδιοι οι πολίτες και να ειδοποιούν τις αρχές μόλις εντοπίζουν κόψιμο δένδρων, ή βλέπουν στους δρόμους αυτοκίνητα φορτωμένα με κορμούς δένδρων, καθώς οι Υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση».
 Σύμφωνα με πληροφορίες, το Δασαρχείο δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτα, καθώς ούτε επαρκή αριθμό προσωπικού και αυτοκινήτων διαθέτει, αλλά ούτε και καύσιμα – άλλη μια περίπτωση διάλυσης του κράτους!..
 Για φέτος το Δασαρχείο χορήγησε 1.000 άδειες για υλοτόμηση 3.000 τόνων, αλλά μόνο από καμένες περιοχές.
Όμως οι παράνομοι επιχειρηματίες υλοτόμοι δεν πάνε στα καμένα δάση, αλλά στα ζωντανά που βρίσκονται κοντά σε δρόμους και είναι εύκολα προσβάσιμα.

Το kalithies.blogspot.com έχει αναδείξει το πρόβλημα με συνεχή ρεπορτάζ (φωτογραφίες και βίντεο) στην περιοχή του Λούκα όπου έγιναν οι συλλήψεις (φωτογραφία), αλλά και την περιοχή του Αγίου Ιωάννη Καλυθιών. Μάλιστα όταν πριν 4 χρόνια έγινε έγγραφη καταγγελία στο Δασαρχείο ο ελεγκτής που έκανε την έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως "καλώς κόβονται τα δέντρα αφού είναι ξερά και άρρωστα".



Το βίντεο του blog τραβήχτηκε πριν έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2011... Πόσα δέντρα χάθηκαν τους προηγούμενους μήνες από ασυνείδητους... 

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...