8 Μαΐ 2011

ΕΝΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ


Με υπερηφάνια το blog παρουσιάζει την πορεία ενός εξαιρετικού επιστήμονα που κατάγεται από τις Καλυθιές.
Ο συγχωριανός μας Στέφανος Ι. Κορφιάς (με καταγωγή και από την Κάλυμνο), νευροχειρουργός στον Ευαγγελισμό, μετά από εξαιρετικά ευδόκιμη υπηρεσία τριών ετών στη νευροχειρουργική κλινική του Ευαγγελισμού, πραγματοποιεί στροφή προς την ακαδημαϊκή σταδιοδρομία.
Μετά από τις λαμπρές σπουδές του στην Αγγλία, όπου σε όλα τα επίπεδα της μετεκπαιδευτικής εξέλιξης διακρινόταν πάντα μεταξύ των πρώτων, επέστρεψε στην Ελλάδα δίπλα στον καθηγητή του κ. Δαμ. Σακά, δ/ντή της νευροχειρουργικής κλινικής.
Από την πρώτη στιγμή με το έργο του αναγνωρίστηκε από όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, γιατί είναι ο νευροχειρουργός που εργάζεται σκληρά (με σύνηθες ωράριο τις 8 και 10 ώρες στο χειρουργείο) και διαθέτει θαυμαστές ικανότητες. Αναδείχτηκε νευροχειρουργός με τα «χρυσά χέρια». Παράλληλα όμως, διακρίθηκε και για το επιστημονικό του ήθος, τον εξαίσιο χαρακτήρα του και την αγάπη του προς τον πάσχοντα άνθρωπο - αρετές που έχουν καταβολές στην οικογενειακή του αγωγή.
Για τις επιστημονικές του αρετές και ικανότητες, την ευσυνειδησία του και την προσήλωση στο καθήκον αλλά και για τον ιατρικό ανθρωπισμό του, η ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Αθηνών χαιρέτισε ομόφωνα την ένταξή του Στεφάνου Κορφιά στην πανεπιστημιακή οικογένεια με το βαθμό του Λέκτορα.
Εκεί ο λαμπρός μας επιστήμονας θα έχει την ευκαιρία, παράλληλα με την προσφορά του ως «μαχόμενου» νευροχειρουργού, να επιδοθεί και στο ερευνητικό του έργο, καθώς θα αποβλέπει πια όχι μόνο στην επαγγελματική αλλά και στην ακαδημαϊκή του ανέλιξη.
Ο Στέφανος Κορφιάς φοίτησε στο δημοτικό σχολείο Καλυθιών τη δεκαετία του '80 έχοντας ως στήριγμα τους γονείς του, εκπαιδευτικούς, Ιωάννη και Θεοδοσία. Και σήμερα που έχει γίνει ένα από τα κορυφαία ονόματα στην ειδικότητά του δεν ξεχνάει το χωριό του και πάντα σπεύδει να φροντίσει όσους ζητάνε τη βοήθειά του.

Για την λαμπρή παρουσία του Στέφανου Κορφιά γράφτηκε το παρακάτω αφιέρωμα στην εφημερίδα ΑΡΓΩ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ:
Ο συμπατριώτης μας Καλυμνιο-Ροδίτης γιατρός Στέφανος Ιω. Κορφιάς, μετά από λαμπρές σπουδές στην Ελλάδα και την Αγγλία, στην ειδικότητα νευροχειρουργού και με ειδίκευση στην παιδονευροχειρουργική, από το 2008 επέστρεψε στην πατρίδα του έχοντας στις επιστημονικές αποσκευές του πλούσια επιστημονική γνώση και χειρουργική εμπειρία, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Επέστρεψε ξεπερνώντας την πρόκληση από τις δελεαστικές προστάσεις από νοσοκομεία του Λονδίνου, γιατί είχε θέσει, από έφηβος, σκοπό ζωής να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα του και κοντά στην πατρική του οικογένεια, ενώ και ο ίδιος, παράλληλα με τις εξαιρετικές σπουδές του (πάντα υπότροφος και πάντα επιλεγμένος μεταξύ πολλών υποψηφίων), στο χρόνο αυτό δημιούργησε και τη δική του οικογένεια και έχει σήμερα 2 παιδιά ενώ και η σύζυγός του Αγγελική είναι μαιευτήρας-γυναικολόγος.

Δίπλα στο Δαμιανό Σακά
Στην Ελλάδα τον περίμενε η θέση της παιδονευροχειρουγικής στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», δίπλα στο δ/ντή της Νευροχειρουργικής Κλινικής και καθηγητή του κ. Δαμιανό Σακά. Ο διαπρεπής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών πήρε κοντά του το Στέφανο Κορφιά ακριβέστερα, δεν τον άφησε να φύγει από κοντά του γιατί παρακολουθούσε τον εκπληκτικό φοιτητή καθ’ όλη την πανεπιστημιακή και μεταπανεπιστημιακή του ανέλιξη. Εκτίμησε το σπινθηροβόλο πνεύμα του, το άψογο ήθος, τη θαυμαστή επιμέλεια και συνέπεια, την εκπληκτική εργατικότητά του και, ως επιστέγασμα, την ταπεινότητα σε συνύφανση με αρετή της αγάπης προς τον άνθρωπο. Μια αρετή που πρέπει να κοσμεί έναν θεράποντα της επιστήμης του Ιπποκράτη. Ετσι, ο νεαρός παιδονευροχειρουργός Στέφανος Ιω. Κορφιάς εγκαταλείπει νοσοκομείο του Λονδίνου, έρχεται στον «Ευαγγελισμό» και αμέσως «στα βαθιά νερά», καθώς ο κ. Σακάς έδειξε ανεπιφύλακτη εμπιστοσύνη στον ανερχόμενο αστέρα της Ιατρικής και του αναθέτει τις πιο δύσκολες νευροχειρουργικές επεμβάσεις. Σακάς-Κορφιάς, η νευροχειρουργική στην Ελλάδα με διεθνή αναγνώριση.

Αποδεικνύει καθημερινά την αξία του
Στα δύο χρόνια παρουσίας του ο Στέφανος Κορφιάς στην Ελλάδα, έχοντας ελεύθερο το πεδίο επιστημονικής δράσης που του έδωσε ο καθηγητής του, καθημερινά αποδεικνύει την αξία του, καθημερινά ανεβαίνει όλο και ψηλότερα. Καθημερινά καταξιώνεται με το έργο του και την επιστημονική του συγκρότηση. Καθημερινά κερδίζει την αναγνώριση από τα αποτελέσματα που φέρνουν τα «χρυσά του χέρια» σε παιδιά και ηλικιωμένους με σοβαρές νευρολογικές παθήσεις στον εγκέφαλο. Επαινέτης του γίνεται το ίδιο το έργο του.

Επιστήμονας με ήθος και χαρακτήρα
Αλλά, αυτή η εικόνα αποτελεί τη μία διάσταση της προσωπικότητας του Στεφάνου Ιω. Κορφιά. Η άλλη διάσταση, αυτή του ανθρώπου-Κορφιά, είναι εξίσου εντυπωσιακή, καθώς ο κορυφαίος πια επιστήμονάς μας διακρίνεται και για το επιστημονικό ήθος, τον ανθρωπισμό του και το χαρακτήρα του. Πάντα ο ήπιος, ευγενικός, φιλικός και αγαπητός σε όλη την επιστημονική του κοινότητα και, και προπάντων, πιστός υπηρέτης του ανθρώπου. Και αυτή του την πίστη και αγάπη προς τον άνθρωπο την αποδεικνύει καθημερινά.

Σκληρά εργαζόμενος
Οι ώρες πάνω από το χειρουργικό τραπέζι, για νευροχειρουργικές επεμβάσεις εγκεφάλου, αυχένα, σπονδυλικής στήλης…, και συχνά επί συνεχές διήμερο, ξεπερνά το ωράριο και του πιο σκληρά εργαζόμενου. Οι 8 και 10 ώρες χειρουργείο είναι το… σύνηθες ωράριο σε ένα θεραπευτήριο-πολιτεία σαν τον Ευαγγελισμό. Αλλά ο Στέφανος Κορφιάς δεν ξέρει τι θα πει κούραση (σωματική, πνευματική ψυχική), γιατί διαθέτει πάθος για την επιστήμη του και υπευθυνότητα.

Και ακαδημαϊκή ανέλιξη
Και δεν τελειώνουν εδώ τα όρια της δυναμικής του Στεφάνου Ιω. Κορφιά. Παράλληλα με τις εντυπωσιακές επιδόσεις του στο πεδίο της «μαχόμενης νευροχειρουργικής», τώρα ανεβαίνει και τα σκαλοπάτια της ακαδημαϊκής ανέλιξης. Πολύ σύντομα το όνομά του θα καταστεί συνώνυμο του επιφανούς παιδονευροχειρουργού με τα «χρυσά δάχτυλα» αλλά και με τη «χρυσή καρδιά».

Ο «ιερός ζήλος»
Την Ιατρική Επιστήμη - και την κάθε Επιστήμη - οι περισσότεροι σήμερα την ασκούν αποκλειστικά ως επάγγελμα (η κακή περίπτωση), μερικές φωτεινές εξαιρέσεις ως λειτούργημα (η καλή εκδοχή), αλλά ο Στέφανος Ιω. Κορφιάς έχει αποδείξει ότι πάνω και από αυτά τα συνήθη μέτρα προσδιορισμού μιας επιστημονικής αξίας υπάρχει η εσωτερική θεόσταλτη δύναμη: Ο «ιερός ζήλος» για την επιστήμη. Η φωτιά που φλογίζει την ψυχή του επιστήμονα. Αυτό ακριβώς που διαθέτει ο εκλεκτός και χαρισματικός Στέφανος Ιω. Κορφιάς.

Τυχερός στη ζωή του
Αλλά ο αγαπητός μας συμπατριώτης, θα πρέπει να παρατηρήσουμε, στάθηκε τυχερός στη ζωή του. Ο Θεός του χάρισε το μυαλό και την ποιότητα του ανθρώπου. Οι γονείς του (η Καλυθενή μητέρα του κ. Θεοδοσία Σπανού, δασκάλα, και ο Καλύμνιος πατέρας του κ. Γιάννης Στεφ. Κορφιάς, δάσκαλος) τον «έπλασαν» με τις αξίες του ανθρωπισμού και του καλλιέργησαν την έφεση στα γράμματα. Και την κατάλληλη στιγμή βρέθηκε στο δρόμο του ως εύνοια της τύχης ο καθηγητής του κ. Δαμ. Σακκάς, κορυφαίος επιστήμονας και άνθρωπος. Αυτός που τον μύησε στα μυστήρια της ιατρικής επιστήμης και στον δρόμο προς την τελειότητα. Ολες αυτές οι δυνάμεις του Καλού συμπλέχτηκαν σε μια δημιουργική σύνθεση, για να μας χαρίσουν έναν λαμπρό επιστήμονα, το παιδονευροχειρουργό Στέφανο Ιω. Κορφιά, ο οποίος όμως μας απέδειξε, με το παράδειγμα του, και κάτι που δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός νέου επιστήμονα: η Τύχη ευνοεί τους εργατικούς και τους νέους με χαρακτήρα.

Ο Στέφανος Ιω. Κορφιάς σήμερα αποτελεί τη νέα αποκάλυψη της νευροχειρουργικής στην Ελλάδα, έγινε καύχημα για τις Καλυθιές και την Κάλυμνο (η ύψιστη τιμή!) και ανήκει πλέον στην Ελλάδα, αυτό που θέλουν και οι γονείς του.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...