4 Οκτ 2010

ΑΤΥΧΗΜΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ




Παρ' ολίγον τραγωδία σήμερα το μεσημέρι έξω από το γυμνάσιο Καλυθιών. Δυο μηχανάκια στα οποία επέβαιναν τέσσερα νεαρά άτομα συγκρούστηκαν μεταξύ τους με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών μαθητών.
Σύμφωνα με μαρτυρίες αυτόπτων γονέων και μαθητών η σύγκρουση έγινε έξω από τον βρεφονηπιακό σταθμό που βρίσκεται δίπλα στο γυμνάσιο. Το ένα μηχανάκι στο οποίο βρισκόταν δύο μαθητές από τις Καλυθιές κατέβαινε από το δρόμο πίσω από το κτίριο της φιλαρμονικής και το άλλο μηχανάκι στο οποίο βρισκόταν δύο παιδιά από την Αλβανία (ο οδηγός του δεν είναι μαθητής του σχολείου) έφευγε από το γυμνάσιο.
Μετά την σύγκρουση οι τρεις μαθητές (δύο από τις Καλυθιές και ένας από την Αλβανία) οδηγήθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο για προοληπτικές εξετάσεις και περιποίηση στις πληγές. Ενας εξ αυτών κτύπησε στο οδόστρωμα με το κεφάλι αλλά ευτυχώς η κατάστασή του δεν κρίνεται ανησυχητική.
Σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες, που δεν επιβεβαιώνονται επίσημα αφού δεν κλήθηκε η Τροχαία, ο Αλβανός οδηγός του ενός μηχανακιού έκανε επικίνδυνους ελιγμούς (σούζες).
Το συγκεκριμένο σημείο είναι επικίνδυνο αφού η ορατότητα από την κατηφόρα είναι περιορισμένη και συνήθως υπάρχουν χαλίκια που κάνουν το δρόμο ολισθηρό.
Ο δήμος όφειλε να έχει πάρει μέτρα τοποθετώντας σήματα κυκλοφορίας και προστατευτικά μέσα που μειώνουν την ταχήτητα.
Μεγάλη ευθύνη φέρουν και οι γονείς αλλά και οι εκπαιδευτικοί που επιτρέπουν τα παιδιά να οδηγούν τα μηχανάκια έξω από το σχολείο χωρίς μάλιστα να φορούν προστατευτικό κράνος. Και ίσως, πρακτικά, να είναι δύσκολο να απαγορευτεί η πλήρης χρήση των μηχανακιών σε παιδιά του γυμνασίου όμως γονείς και εκπαιδευτικοί οφείλουν να ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ τη χρήση κράνους. Το κράνος σώζει ζωές αλλά δυστυχώς ούτε οι μεγάλοι ούτε οι μικροί το χρησιμοποιούν.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

Το ανάστημα, το μέγεθος, το βάρος, το ψυχικό σθένος, ο βαθμός ολοκλήρωσης της προσωπικότητας του ανθρώπου μετριέται τη στιγμή που θα κληθεί να πει το μεγάλο ΝΑΙ ή το μεγάλο ΟΧΙ σε μια κρίσιμη επιλογή.
Κλήθηκα από το παρελθόν μου και τη μέχρι σήμερα πορεία μου, από την πρόσκληση και πρόκληση του νέου θεσμού ισχυροποίησης της πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, από την αγάπη μου, τη αγωνία μου και το όραμα μου για το ΝΗΣΙ μας και είπα το μεγάλο ΝΑΙ να διεκδικήσω με καθαρή φωνή, άποψη με σθένος και πείσμα με τη ψήφο και την εμπιστοσύνη του Ροδιακού Λαού το Δημαρχιακό αξίωμα.
Δεν έκανα την επιλογή για να καταγράψω στην προσωπική μου ιστορία άλλο ένα αξίωμα αλλά γιατί πίστευα και πιστεύω όπως πιθανόν να πιστεύει και η μεγάλη πλειοψηφία των συμπατριωτών μας ότι μπορούσα περισσότερο από τον κάθε άλλο διεκδικητή του Δημαρχιακού θώκου να ανταποκριθώ με τη βοήθεια και τη συνεργασία ικανών ανθρώπων σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ανάταξης, ανασύνταξης των πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων της περιοχής στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας άλλης πορείας που θα άφηνε πίσω της των διάφορων μορφών εξαρτήσεις, αγκυλώσεις, εμπόδια και τη λογική της μίζερης γραφειοκρατικής αντίληψης και τη λογική της επαιτείας από την κεντρική εξουσία αντί της απαίτησης και της διεκδίκησης.
Η πολιτική θέση και άποψη ισχυροποίησης της Αυτοδιοίκησης που έγινε Νόμος του Κράτους με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ κινείται στη σωστή κατεύθυνση δυστυχώς όμως όπως συμβαίνει με τα περισσότερα Νομοθετήματα που αφήνουν πολλά παράθυρα πολλαπλών ερμηνειών για την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων έτσι και αυτή η προσπάθεια ευνουχίστηκε και καταβλήθηκε έξυπνα και με πολλή τέχνη η προσπάθεια διατήρησης μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο της χειραγώγησης και του ελέγχου της Αυτοδιοίκησης και των αιρετών αρχόντων της από την κεντρική εξουσία.
Η πρόθεση των κομματικών μηχανισμών για τον έλεγχο όχι μόνο του εκλογικού αποτελέσματος αλλά της επιλογής των υποψηφίων και των δυνατοτήτων καταρτισμού συνδυασμών είναι περισσότερο από εμφανής.
Με την δικαιολογία και αιτιολογία της εκπροσώπησης όλων των πρώην κοινοτήτων που συγκροτούν τους νέους Δήμους προβλέπονται από το Νόμο τοπικά, Δημοτικά Συμβούλια επάλληλα και παράλληλα όργανα που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία του Νέου Θεσμού.

Για το Νησί μας οι θέσεις των αιρετών είναι διακόσιες δεκαεννέα (219), σαράντα εννέα (49) Δημοτικοί Σύμβουλοι και εκατόν εβδομήντα (170) Τοπικοί Σύμβουλοι δύο βαθμιδών.
Σύμφωνα με το Νόμο για τη συμπλήρωση του ψηφοδελτίου απαιτείται ο αριθμός των διακοσίων ενενήντα τριών (293) υποψηφίων.
Ο μεγάλος απαιτούμενος αριθμός υποψηφίων δεν θεσμοθετήθηκε για την εκπροσώπηση των κοινοτήτων αλλά για τον αποκλεισμό κάθε ανεξάρτητης υποψηφιότητας μη αρεστής στους κομματικούς μηχανισμούς.
Υπάρχουν Δήμοι για τους οποίους ο αριθμός των Υποψηφίων είναι χίλιοι (1000) έως χίλιοι εκατό (1100). Ποιος ανεξάρτητος υποψήφιος και μη εκλεκτός κομματικών μηχανισμών είναι ικανός να συγκροτήσει ψηφοδέλτιο;
Εύκολα οδηγείται κάθε σκεπτόμενος πολίτης στο συμπέρασμα ότι η κεντρική εξουσία ΠΑ.ΣΟ.Κ. ή Ν.Δ. δεν επιθυμούν την αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης όπως δεν επιθυμούν την οικονομική της αυτοδυναμία αλλά την χειραγώγηση και την εξάρτηση της διότι διαφορετικά δεν μπορούν να επιβιώνουν οι πελατειακές επιλογές και πολιτικές.
Η προσπάθεια συγκρότησης ψηφοδελτίων από τους Υποψήφιους Δημάρχους τους αφαιρεί κάθε δυνατότητα και χρόνο για την παρουσίαση και εξειδίκευση προγραμματικών θέσεων για το δέον γενέσθαι και εξαντλούνται με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο στην καταναγκαστική συμμετοχή συμπολιτών μας στα ψηφοδέλτια.

Στο χώρο του τοπικού ΠΑ.ΣΟ.Κ. τα τελευταία χρόνια ανδρώθηκε και ισχυροποιήθηκε ένα «ΚΑΡΤΕΛ» παλαιο-κοινοβουλευτικών, νέο-κοινοβουλευτικών και κομματικών παραγόντων, που ξεκινώντας ο καθένας από διαφορετική αφετηρία, συναντιόνται στον κοινό στόχο της καθυπόταξης και χειραγώγησης της τοπικής κοινωνίας για την εξυπηρέτηση των δικών τους ιδιοτελών συμφερόντων και τον εξοστρακισμό από την πολιτική κονίστρα όλων όσων δεν ταυτίζονται μαζί τους.
Έδρασε και λειτούργησε το ΚΑΡΤΕΛ σε όλη τη διάρκεια της δήθεν αξιολόγησης των Υποψηφίων με τρόπους που θα ζήλευαν και οι πιο ισχυρές Ιταλο - Αμερικανικές «οικογένειες», ευτέλισε πρόσωπα και διαδικασίες και εξανάγκασαν τους αρμόδιους σε επιλογές ΗΤΤΑΣ και διάσπασης του πολιτικού φορέα.
Το θεάρεστο έργο τους δεν ολοκληρώθηκε και συνέχισαν με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, εκβιάζοντας, απειλώντας, πιέζοντας, τάζοντας, θέτοντας ψευτοδιλλήματα περί διάσπασης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του κινδύνου να πέσει ο Δήμος της Ρόδου στα χέρια της ΔΕΞΙΑΣ και προσπάθησαν να αποτρέψουν τον οποιοδήποτε να συμπράξει μαζί μας, με την παράταξη ΔΑΜΟΣ ΡΟΔΙΩΝ.
Δυστυχώς γι’ αυτούς, υπάρχουν ακόμα πολίτες οι οποίοι αντιστέκονται σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και θέτουν την αξιοπρέπεια τους και το συμφέρον του τόπου υπεράνω ιδιοτελών συμφερόντων και σκοπιμοτήτων.
Το πολιτικό τοπίο που διαμορφώθηκε είναι νοσηρό απολίτικο και διαγκωνίζονται μέσα σ’ αυτό δύο πόλοι για την διεκδίκηση του Δημαρχιακού θώκου.
Ο ένας πόλος προβάλει την δήθεν ανεξαρτησία του, το νέο, το ακομμάτιστο αλλά στόχος δεν είναι άλλος από την ανάδειξη νεοπαγών εκπροσώπων μικρών και μεγάλων συμφερόντων και την ανατροπή της κοινωνικό – οικονομικής πυραμίδας.
Ο Δεύτερος πόλο0ς είναι το νέο «ΚΑΡΤΕΛ» παλαιο - κοινοβουλευτικών, νέο - κοινοβουλευτικών και κομματικών παραγόντων που στόχο έχουν την προσωπική πολιτική τους επικυριαρχία στον τόπο έναντι οιουδήποτε τιμήματος, αδιαφορώντας και για το μέλλον του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για το οποίο δήθεν ενδιαφέρονται και για το μέλλον του τόπου.
Σ’ αυτή τη δημιουργηθείσα κατάσταση οι πολίτες απαντούν με αδιαφορία, με άρνηση συμμετοχής, με αφοριστική απαξίωση για όλους και για όλα.
Μοναχικός καβαλάρης ο πολίτης προσπαθεί να επιβιώσει, να αντέξει και να ξεπεράσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από την κακή οικονομική συγκυρία.
Αντί της αντίστασης, της συμμετοχής, της απόφασης ανατροπής δομών και νοοτροπιών κλίνεται στο καβούκι του και περιμένει. Άραγε τι.
Δεν μπορεί κανείς να σώσει κάποιον αν ο άλλος δεν θέλει να σωθεί.

Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες, είμαστε όλοι υπεύθυνοι, ο καθένας μας με το δικό του μερίδιο ευθύνης μικρό ή μεγάλο για όσα συμβαίνουν και για όσα θέλουμε να γίνουν και δεν γίνονται.
Η απόφαση μου να διεκδικήσω το Δήμο της Ρόδου ήταν απόφαση δημιουργίας κινήματος ανατροπής όλων αυτών των νοσηρών καταστάσεων που ζούμε καθημερινά, ήταν απόφαση αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού και πόρων για μια άλλη πορεία, ήταν απόφαση πολιτικής και προσωπικής αξιοπρεπείας.

Επειδή

■Η κεντρική εξουσία – η Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ. – σήμερα αν και επαγγέλλεται την Περιφερειακή αποκέντρωση και την αλλαγή της Διοικητικής δομής της χώρας στην πράξη την ευνουχίζει και διατηρεί τον ασφυκτικό της εναγκαλισμό μέσω του κομματικού μηχανισμού και των δομών της εξουσίας στις επιλογές των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και επιλέγει τους Αρεστούς και όχι τους Άριστους.
Διαμόρφωσε δομές και διαδικασίες «φίμωσης» της κοινωνίας και αποξένωσης των πολιτών από τα πολιτικά δρώμενα.

Επειδή

■Το πολιτικό κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε είναι απολίτικο, η εκλογική αναμέτρηση στερείται πολιτικών χαρακτηριστικών, οι διαφορές πολιτικών των δύο πόλων είναι δυσδιάκριτες και ακαθόριστες.
Ο αγώνας και η αντίθεση τους, είναι αγώνας κατάκτησης της εξουσίας για την εξουσία χωρίς στόχους, χωρίς πολιτικό υπόβαθρο, χωρίς στίγμα.

Επειδή

■Οι πολίτες είναι αδιάφοροι και αμέτοχοι
απορρίπτουν δομές και νοοτροπίες νομής και διανομής της εξουσίας
αφήνουν την τύχη τους και το μέλλον τους να το καθορίσουν άλλοι γι’ αυτούς χωρίς αυτούς δεν υπάρχει η διάθεση και η δύναμη αντίστασης.

Επειδή

■Η απόφαση συμμετοχής μας στις εκλογές ήταν απόφαση πολιτική – απόφαση ανατροπής – απόφαση ελπίδας για το ΑΥΡΙΟ – απόφαση αξιοποίησης ανθρώπινων δυνάμεων και πλεονεκτημάτων της περιοχής – απόφαση ενεργοποίησης των κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων του τόπου.

Επειδή

■Η απόφαση μας δεν ήταν απόφαση συμμετοχής στις εκλογές απλά και μόνο για τη συμμετοχή
■Δεν ήταν απόφαση τυπικής κατάκτησης του Δημαρχιακού θώκου
■Δεν ήταν απόφαση καταγραφής εκλογικών ποσοστών και εκλογής κάποιου αριθμού Δημοτικών Συμβούλων

Επειδή

Αξιολογώντας την κατάσταση και τις συνθήκες όπως σήμερα έχουν διαμορφωθεί διαπιστώνουμε ότι το εκλογικό σώμα είναι εγκλωβισμένο σε απολίτικές και παραπολιτικές λογικές, αδιάφορο για το τι θα συμβεί ΑΥΡΙΟ, απαξιωτικό για όλους και για όλα.

Αποφασίσαμε

Σεβόμενοι τους εαυτούς μας, τις πολιτικές και προσωπικές μας διαδρομές, τις προσωπικές και πολιτικές μας παρακαταθήκες και αξιοπρέπεια να μην συμμετάσχουμε σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση.
Η παράταξη ΔΑΜΟΣ ΡΟΔΙΩΝ παραμένει ενεργός και θα συνεχίσει την πολιτική της παρουσία και δράση σ’ όλα τα επίπεδα.
Οι πολίτες καλούνται να κάνουν μια από τις δύο επιλογές που αναγκαστικά τους προσφέρονται.

■Η πρώτη είναι η επιλογή «του Μετέωρου βήματος του Πελαργού» με το ρίσκο της άγνοιας του τι μας επιφυλάσσει το ΑΥΡΙΟ με ανοιχτά τα δεδομένα του καλού και του κακού σεναρίου των εξελίξεων.
■Η δεύτερη επιλογή είναι η επιλογή του «ΚΑΡΤΕΛ» επιλογή της στασιμότητας, της γραφειοκρατικής διαχείρισης, της μιζέριας, της υποταγής στα κομματικά και κυβερνητικά κελεύσματα, της εδραίωσης μηχανισμών πολιτικής επικυριαρχίας.
Η όποια επιλογή του πολίτη ίσως χαροποιήσει έναν από τους δύο το βέβαιο όμως είναι ότι την επαύριον δεν θα είναι ικανοποιημένος ο πολίτης από τις επιλογές του.

- Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους πολίτες που συμπαρατάχθηκαν μαζί μας σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια.
- Να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, που με πίστη και αφοσίωση συντάχθηκαν μαζί μου σε αυτό το όμορφο ταξίδι.
- Τους συντρόφους μου στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., που με καθαρό μυαλό διέκριναν την αλήθεια από το ψέμα, τις υπόγειες διαδρομές από την καθαρή πολιτική θέση, αρνήθηκαν τα ψεύτικα διλλήματα και τους συναισθηματικούς εκβιασμούς για δήθεν διάσπαση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την υποταγή στην κομματική νομιμότητα.
- Θέλω τέλος να διαβεβαιώσω όλους τους φίλους-μέλη και ψηφοφόρους του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ότι θα παραμείνω όρθιος, θα υπερασπίζομαι με πάθος και ένταση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. που πιστέψαμε και μας έκανε περήφανους, θα σταθώ με πείσμα απέναντι σε λογικές διαπλοκής και άρνησης αρχών και αξιών, πάνω στις οποίες στηρίχτηκε και μεγαλούργησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Όσοι πίστεψαν ότι θα με εξαναγκάσουν να υποστείλω τη σημαία της αγωνιστικότητας και συμμετοχής, είναι βέβαιο ότι γελάστηκαν.

ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ;


Εδώ και δύο χρόνια από τότε που τοποθετήθηκαν πλάκες στην οδό Δικησσίδη έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με τα στάσιμα βρώμικα νερά αφού οι εργολάβοι δεν φρόντισαν για τις σωστείς κλίσεις προκειμένου να κατευθύνονται στα φρεάτια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται, κάθε μέρα, λίμνη με μαύρα μολυσμένα νερά. Η δημοτική αρχή παρά τις εκκλήσεις κατοίκων και επιχειρηματιών της οδού Δικησσίδη αδιαφορεί και δεν κάνει την απαραίτητη παρέμβαση που θα κοστίσει ελάχιστα χρήματα. Είναι από τις περιπτώσεις που αναγκάζουν τους δημότες να πουν ότι ο δήμος και οι υπηρεσίες του είναι ανύπαρκτες.
Και αν δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι, το θέμα έχει να κάνει με την προστασία της δημόσιας υγείας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...