24 Φεβ 2011

'Η ΑΛΛΑΖΟΥΝ 'Η ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Στην πιο κρίσιμη στιγμή της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας βρίσκονται οι εκατοντάδες ιδιοκτήτες μικρών, τουριστικών καταλυμάτων στη Ρόδο και γενικότερα στη Δωδεκάνησο, αφού οι προοπτικές για τη φετινή σαιζόν δεν προοιωνίζονται καλές. Κατά τα φαινόμενα, την αναμενόμενη αύξηση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων θα την απορροφήσουν οι χιλιάδες νέες κλίνες που έχουν κατασκευαστεί τα τελευταία δύο χρόνια στο νησί.
Με τιμές εξαιρετικά δελεαστικές ακόμα και τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων φαντάζουν τώρα προσιτά ακόμα και σε εκείνους που ποτέ δεν θα σκεφτόντουσαν να κάνουν διακοπές σε μια μονάδα πολυτελείας. Ενώπιον της προοπτικής αυτής, οι ιδιοκτήτες μικρών μονάδων βρίσκονται τώρα στην ώρα της τελικής επιλογής: ή αλλάζουμε, ή βουλιάζουμε! Το δίλημμα αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, καθώς ήδη στο Φαληράκι υπάρχουν μικρές, αξιόλογες μονάδες που έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια λουκέτου και το οποίο δεν πρόκειται να ξεκλειδώσει ούτε και στη φετινή σαιζόν.
Ο πρόεδρος του Ροδιακού Συλλόγου και της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Παναγιώτης Τοκούζης με δηλώσεις που έκανε προς τη Δημοκρατική υπήρξε ξεκάθαρος: «Τα έξοδα δεν βγαίνουν». Ο ίδιος εξήγησε πως «πλέον έχουμε ν' ανταγωνιστούμε τα ξενοδοχεία πολυτελείας που έχουν αναγκαστεί να ρίξουν τις τιμές και την ίδια στιγμή έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε τον κακό μας εαυτό που ως Ελληνες κοιτάζουμε να κερδίσουμε σε βάρος του άλλου».
Η αναφορά αυτή του κ. Παναγιώτη Τοκούζη στρέφεται ευθέως εναντίον των ιδιοκτητών μικρών, τουριστικών καταλυμάτων που εξακολουθούν να λειτουργούν τις επιχειρήσεις τους χωρίς άδεια. «Λειτουργούν χωρίς άδεια διότι δεν απέκτησαν ποτέ άδεια από τον ΕΟΤ ή εκείνοι που την απέκτησαν δεν την ανανέωσαν αφού δεν μπορούσαν να καλύψουν τις υποχρεώσεις που είχαν». Σύμφωνα με τον κ. Τοκούζη «η λειτουργία των παράνομων τουριστικών καταλυμάτων δεν είναι μόνο επιζήμια για το κράτος, αλλά δημιουργεί καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού και μεγάλη ζημιά στα νομίμως λειτουργούντα καταλύματα».
Για το λόγο αυτό η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Δωδεκανήσου έχει ήδη αποστείλει εξώδικα προς τον ΕΟΤ, καλώντας τον να ασκήσει σωστά τα καθήκοντά του και να επιβάλει τα πρόστιμα που αναλογούν στους παραβάτες.
«Θα κάνουμε άμεσα προσφυγή και προς τον Εισαγγελέα, διότι επιτέλους πρέπει να ξεχωρίσουν οι παράνομοι από τους νόμιμους».
Την ίδια στιγμή, σε μια προσπάθεια να διασωθεί ο κλάδος του μικρού, τουριστικού καταλύματος ξεκινά η εκπόνηση μελέτης που θα υποδείξει τους τρόπους με τους οποίους θα πρέπει να συνενωθούν τα μικρά καταλύματα και συντονισμένα να λειτουργούν και να συνομιλούν με τα μεγάλα τουριστικά πρακτορεία.
«Με τη μελέτη που προωθούμε θα παρουσιαστεί με επιστημονικό - επιχειρηματικό τρόπο για το πως θα πρέπει να συνενωθούν οι μικρές επιχειρήσεις έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν» είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανήσου Παναγιώτης Τοκούζης και εξήγησε «εφόσον έχουμε να κάνουμε με καταλύματα μιας συγκεκριμένης περιοχής, όπως για παράδειγμα το Φαληράκι ή οι Πεύκοι, τότε είναι δυνατόν να προχωρήσουν συνεργασίες μορφής clusters, εάν πάλι τα καταλύματα βρίσκονται διάσπαρτα σε μεγάλη περιοχή, τότε θα μας υποδειχθεί με ποιο τρόπο θα εξειδικευτούν αυτά τα καταλύματα (π.χ. μόνο για ζευγάρια, ή μόνο για ηλικιωμένους, κλπ) έτσι ώστε να είναι ελκυστικά για τους πελάτες».
Η μελέτη αυτή θα τύχει επιδότησης και για την εκπόνησή της ήδη ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Ρόδου και η αντίστοιχη Ομοσπονδία Δωδεκανήσου βρίσκονται στη φάση ολοκλήρωσης του σχετικού φακέλου.

ΕΦΥΓΕ Ο ΜΙΣΟΣ ΒΡΑΧΟΣ




Σίγουρα όλοι έχουν κάνει βουτιά στα βαθιά νερά της παραλίας Τραουνού από τον βράχο που υπήρχε στην πλευρά προς την σπηλιά. Μια βόλτα στην παραλία Τραουνού σήμερα φανερώνει ότι το πάνω κομμάτι του ψηλού βράχου αποκολλήθηκε με αποτέλεσμα οι βουτιές να είναι πλέον αδύνατες αφού υπάρχει ο κίνδυνος τραυματισμού.
Η αποκόλληση του βράχου είναι αποτέλεσμα φυσικής φθοράς και είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις που ο άνθρωπος αδυνατεί να παρέμβει...

ΝΑ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ








Από το "λεφτά υπάρχουν" της προεκλογικής περιόδου, η κυβέρνηση μετεκλογικά το γύρισε στο "πού πήγαν τα λεφτά"...
Οποιος κοιτάξει γύρω του στα δημόσια έργα θα διαπιστώσει που "πετάχθηκε" μεγάλο μέρος του ελλείμματος που κατατρώει το ελληνικό δημόσιο και στοιχειώνει το παρών και το μέλλον των κατοίκων αυτής της πανέμορφης χώρας.
Ενα μικρό παράδειγμα του "πού πήγαν τα λεφτά" είναι το ανοικτό γηπεδάκι μπάσκετ που ξεκίνησε να κατασκευάζεται πριν πολλά-πολλά χρόνια στην περιοχή του Αγίου Μηνά στις Καλυθιές.
Επί 12 χρόνια ο πρώην δήμος Καλλιθέας αρνούταν να "ασχοληθεί" με την συντήρηση και ολοκλήρωσή του με τη δικαιολογία ότι "δεν έχει παραδοθεί το έργο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που είχε την ευθύνη της κατασκευής".
Η παραπάνω δικαιολογία δεν εμπόδιζε τον πρώην δήμο Καλλιθέας να χρησιμοποιηθεί τις αποθήκες του "ερείπιου" για την αποθήκευση ειδών άθλησης καθώς και του Χριστουγεννιάτικου διάκοσμου.
Τα λεφτά που ξοδεύτηκαν για την ημιτελή κατασκευή ουσιαστικά πήγαν στον βρόντο αφού θα χρειαστούν άλλα τόσα για την επισκευή του ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη νεολαία της περιοχής. Με την προϋπόθεση ότι ο ενιαίος δήμος Ροδίων (με την απαραίτητη πίεση του τοπικού συμβουλίου Καλυθιών) υπό τη νέα του μορφή αποφασίσει να ασχοληθεί με το ανοικτό γηπεδάκι.
Τελικά επειδή ο δημόσιος τομέας και αυτοί που τον διοικούν κυριαρχεία από αναξιοπιστία η μόνη λύση είναι το γηπεδάκι να παραχωρηθεί προς χρήση σε κάποιον σύλλογο της περιοχής ή σε ιδιώτες προκειμένου να αξιοποιηθεί και να μπορέσει να δώσει κέρδος ή με τη μορφή χρημάτων ή με τη μορφή προσφοράς κοινωνικών υπηρεσιών.
* Το ανοικτό γηπεδάκι του Αγίου Μηνά είναι ένα μικρό παράδειγμα για το που χάθηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού. Κακοδιαχείριση, άχρηστα έργα, υπερτιμολογήσεις κτλ... σε κάθε χωριό σε κάθε νησί σε κάθε πόλη της ελληνικής επικράτειας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...