30 Μαΐ 2008

ΦΑΛΗΡΑΚΙ SOS

Επιστολή στα ΜΜΕ έστειλε ο νεαρότερος δημοτικός σύμβουλος του χωριού (με την αντιπολίτευση) Στέφανος Κυριαζής που επισημαίνει τα παρακάτω:

ΦΑΛΗΡΑΚΙ SOS


Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε την παρακμή ενός, δημοφιλούς άλλοτε, προορισμού του Φαληρακιού. Προορισμός που λόγω της στρατηγικής του θέσης κοντά στην πόλη της Ρόδου και την Ιαλυσό σε συνδυασμό με την πολυμορφηκότητα των παραλιών του οδηγούσε χιλιάδες τουρίστες και ντόπιους να το επισκεφθούν.
Το αναμασώμενο επιχείρημα περί παγκόσμιας ύφεσης είναι εν μέρει αληθές αλλά δεν απαντά στο ερώτημα γιατί η κρίση είναι μεγαλύτερη στο Φαληράκι;

Το συγκριτικό πλεονέκτημα του τουρισμού της περιοχής μας είναι η παραλία. Οι παραθεριστές, αφιερώνουν μέρος των οικονομιών τους για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσά μας. Είναι επιβεβλημένο επομένως το αποδιδόμενο σ’ αυτούς προϊόν να είναι ανάλογο των προσδοκιών τους. Η αναβάθμιση της ποιότητας των παρερχομένων υπηρεσιών πρέπει να είναι άμεση και η εξασφάλιση του υψηλού βαθμού υπηρεσιών να είναι διαρκής στόχο μας. Αντ’ αυτού έχουμε υπηρεσίες οι οποίες, αν δεν υποβαθμίστηκαν, παρέμειναν στο ίδιο επίπεδο την τελευταία δεκαπενταετία.
Επιτακτική είναι λοιπόν, η ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τους λουόμενους σε όλο το μήκος της παραλίας, από τα Καβουράκια μέχρι του Τραουνού.

Συγκεκριμένα:
Ø Δημιουργία WC και ανακαίνιση των παλιών.
Ø Δημιουργία χώρων φύλαξης μικροαντικειμένων.
Ø Δημιουργία πεζόδρομου κατά μήκος της παραλίας.
Ø Εκμετάλλευση δημόσιων χώρων.
Ø Ύπαρξη φουσκωτών πλατφορμών για τα θαλάσσια παιχνίδια.
Ø Κατασκευή κιόσκι πληροφοριών.
Ø Κατασκευή ραμπών προσπέλασης από άτομα με ειδικές ανάγκες.
Ø Κατασκευή και διαφήμιση πλαζ ειδικού ενδιαφέροντος (γυμνισμού, αναρριχητικού, αθλητικού τουρισμού κλπ)
Ø Διαφύλαξη του αιγιαλού και
Ø Διαφύλαξη της ποιότητας του νερού από την ρύπανση.


Η υλοποίηση αυτών των ενεργειών βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα του τόπου μας ως τουριστικού προορισμού, δημιουργώντας ξανά την επιλεκτική ζήτηση αυτού, με τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται (αύξηση στης τουριστικής περιόδου, αύξηση της εμπορικής κίνησης κ.α.).
Τις μικρές αυτές παρεμβάσεις πρέπει με έξυπνα διαφημιστικά ‘τρικ’ να τις μεγεθύνουμε, να τις περάσουμε πρώτα στους ντόπιους κατοίκους της Ρόδου, ακολούθως στους επισκέπτες του νησιού και τελικά στους εν δυνάμει τουρίστες.


Εδώ και αρκετό καιρό, η αντιπολίτευση του Δήμου Καλλιθέας έχει προτείνει ιδέες για την εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου δίπλα στο εστιατόριο «ΣΤΕΦΑΝΟΣ», μπροστά από νεοαναγειρόμενο ξενοδοχείο.
Αναφερθήκαμε πολλές φορές στη δημιουργία χώρου στάθμευσης, και διασύνδεσης του με το κέντρο δια μέσου πεζόδρομου. Προτείναμε την δημιουργία πρότυπης δημοτικής πλαζ ανάμεσα στα ξενοδοχεία «Κολοσσός» και «Παλλάντιουμ».
Από τη άλλη πλευρά, η δημοτική αρχή αποφεύγει οποιαδήποτε συζήτηση ή εξέταση των προτάσεων της αντιπολίτευσης. Παράλληλα όμως φαίνεται ανήμπορη να εφαρμόσει καινοτόμες ιδέες που θα βγάλουν την περιοχή από το αδιέξοδο.
Αυτή η στάση, δεν μπορεί να κατανοηθεί αλλά δημιουργεί και πλείστα ερωτηματικά ως προς την σκοπιμότητα της. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι πίσω από την στάση αυτή κρύβονται μυστικές συμφωνίες με ξενοδόχους.
Το αξιοσημείωτο, και ενισχυτικό των ευλόγων αποριών των πολιτών, είναι ότι ό πρόεδρος οργανισμού του δήμου (ΔΟΑΝ), αναζητά χώρο για beach volley και beach soccer, αγνοώντας τον ήδη υπάρχοντα, μπροστά από το νεοαναγειρόμενο ξενοδοχείο. Ποια άραγε η σκοπιμότητα της απομάκρυνσης αυτών των δραστηριοτήτων από τον συγκεκριμένο δημόσιο χώρο; Όταν τα προηγούμενα χρόνια χωροθετήθηκαν στην συγκεκριμένη περιοχή τότε είχαν κριθεί και κατάλληλες και αισθητικά αποδεκτές οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Είχε κριθεί κατάλληλη επίσης η συγκεκριμένη περιοχή. Τώρα τι άλλαξε;
Μήπως τα μέλη του ΔΟΑΝ πρέπει να σκεφτούν για την ποιοτική τους αναβάθμιση και όχι την απομάκρυνση τους;

Τελικά τα απλά είναι δυσνόητα για ορισμένους .

Στέφανος Ν. Κυριαζής
Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Καλλιθέας

ΠΡΩΤΟΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...

Ανοιξαν... σαμπάνιες σήμερα στο δημαρχείο για την σημαντική (για λόγους εντυπώσεων κυρίως) διάκριση περιγράφεται παρακάτω:

Την πρώτη θέση σε όλη την Ελλάδα σε αριθμό Γαλάζιων Σημαιών, κατέλαβε φέτος ο Δήμος Καλλιθέας. Σε σύνολο 31 γαλάζιων σημαιών στο νησί της Ρόδου, ο δήμος μας κατέλαβε τις 26, παίρνοντας βραβείο για επιπλέον 8 παραλίες του σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Τετρακόσιες τριάντα ακτές και οκτώ μαρίνες κέρδισαν φέτος το βραβείο ποιότητας "Γαλάζιες Σημαίες" και η Ελλάδα κατέχει τη 2η θέση ανάμεσα σε 40 χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Συνολικά η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 2.632 ακτές και 621 μαρίνες. Η "Γαλάζια Σημαία" είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο και απονέμεται από το 1987 σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του. Συγκεκριμένα, δεν αρκεί οι ακτές να διαθέτουν μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης, πρέπει να τηρούνται τα 29 συνολικά κριτήρια, που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και σύμφωνα μ’αυτά οι παραλίες του δήμου μας που βραβεύτηκαν με γαλάζιες σημαίες είναι οι εξής: 1) Φαληράκι/Τραουνού2) Βαγιές/Λαδικό3) Φαληράκι/Καθαρά4) Φαληράκι A5) Φαληράκι B6) Φαληράκι C7) Φαληράκι 48) Φαληράκι 59) Φαληράκι/Καστράκι10) Φαληράκι 111) Φαληράκι 312) Αμμούδες/Φαληράκι13) Φαληράκι 214) Καλλιθέα15) Καβουράκια16) Λαδικό Β/Πλάκα17) Λαδικό/Άντονυ Κουίν18) Φαληράκι 619) Μαντώματα20) Κόκκινα21) Αγκάλι22) Γούρνες23) Καταφύγιο24) Μαύρος Κάβος25) Τραουνού Σπηλιές26) Βίγλα

Ο δήμος Καλλιθέας έχει... βρει τον τρόπο και σπάσει τις μεγάλες παραλίες σε μικρότερα κομμάτια κυνηγώντας εδώ και χρόνια την πρωτιά. Αφού την κατακτήσαμε ας φροντίσδουμε τώρα για την πραγματική αναβάθμιση των παραλιών που όλοι γνωρίζουμε ότι έχουν πολλά προβλήματα.
Οταν θα ξαναβγεί Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ θα πάρω τη φωτογραφική μηχανή και θα καταγράψω πράγματα και... θαύματα!

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...