24 Σεπ 2008

ΔΕΝ ΧΩΡΑΕΙ ΑΛΛΑ ΛΥΜΑΤΑ ΤΟ ΒΟΔΙ

Δεν χωράει άλλα λύματα ο βιολογικός στο ΒΟΔΙ και είναι άμεση η ανάγκη να μεγαλώσει για να μην έχουν προβλήματα οι δήμοι Ιαλυσού, Ροδίων και Καλλιθέας. Για τους δήμους Αφάντου και Αρχαγγέλου θα πρέπει να δημιουργηθούν νέοι βιολογικοί. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη σχετική μελέτη που παρουσίασε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Τώρα τι θα πουν οι δήμαρχοι Αφάντου και Αρχαγγέλου που φώναζαν σαν τρελλοί εναντίον του δικού μας δημάρχου και ήθελαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις; Η μελέτη είναι δικαίωση του Γιάννη Ιατρίδη που εδώ και πολύ καιρό φώναζε ότι ο βιολογικός στο ΒΟΔΙ δεν χωράει άλλα λύματα.
Βέβαια η μελέτη δεν μιλάει για τη ζημιά που γίνεται στη θάλασσα.



Την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας
Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος αφίχθη στο νησί της Ρόδου προερχόμενος από την Ερμούπολη Σύρου, προκειμένου να παραστεί στην παρουσίαση εμπειρογνωμοσύνης από τον καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ Ανδρεαδάκη για την επάρκεια της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού στη θέση Βόδι.
Η ανάθεση της «Εμπειρογνωμοσύνης Φέρουσας Ικανότητας Βιολογικού Καθαρισμού Δήμου Ρόδιων» πραγματοποιήθηκε από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μετά τις ενστάσεις που είχαν διατυπωθεί από την ΔΕΥΑ Ρόδου σχετικά με την επάρκεια της υφιστάμενης μονάδας επεξεργασίας λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού στη θέση Βόδι για να υποδεχθεί και τα λύματα των Δήμων Αφάντου και Αρχαγγέλου.
Από την παρουσίαση της Εμπειρογνωμοσύνης του Καθηγητή κ Ανδρεαδάκη προέκυψε η ανάγκη για άμεση επέκταση και αναβάθμιση του υφιστάμενου βιολογικού καθαρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αύξηση του εξυπηρετούμενου πληθυσμού των τριών Δήμων που ήδη είναι συνδεδεμένοι (Δήμος Ροδίων, Καλλιθέας, Ιαλυσού.) μέχρι το 2013.
Επιπρόσθετα, προτάθηκε είτε η υλοποίηση 2 νέων βιολογικών καθαρισμών ή ενός κοινού που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των Δήμων Αφάντου και Αρχαγγέλου, είτε η σύνδεση αυτών των δήμων στον υφιστάμενο βιολογικό στο Βόδι υπό την προϋπόθεση ότι θα πραγματοποιηθεί η αναγκαία αναβάθμιση της δυναμικότητας του ώστε να περιλάβει τους πληθυσμούς των περιοχών αυτών.
Αμέσως μετά την παρουσίαση της εμπειρογνωμοσύνης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Κόκκινος απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους ανέφερε τα εξής:
« Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επιβεβαιώνοντας την βούληση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα που σχετίζονται με την διαχείριση των υδάτινων πόρων και ειδικότερα με την επεξεργασία υγρών αποβλήτων στο νησί της Ρόδου, ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναθέσει την Εμπειρογνωμοσύνη Φέρουσας Ικανότητας Βιολογικού Καθαρισμού Δήμου Ρόδιων σε ανεξάρτητο πανεπιστημιακό φορέα εγνωσμένης αξίας.
Η ανάγκη εκπόνησης της εμπειρογνωμοσύνης, προέκυψε μετά την εμπλοκή της υλοποίησης του έργου «Αγωγός Μεταφοράς Λυμάτων από Αρχάγγελο στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Ρόδου Β Φάση» του οποίου φορέας ωρίμανσης και υλοποίησης είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου.»
Στην συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Κόκκινος υπενθύμισε ότι η «Β Φάση» του έργου εντάχθηκε από την Περιφέρεια στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Νοτίου Αιγαίου το 2004 με Προϋπολογισμό οκτώ εκ ευρώ (8.000.000), αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Παράλληλα, ο κος Κόκκινος αναφέρθηκε στην υλοποίηση της Α΄ Φάσης του έργου που εκτελείται με επιτυχία στον Δήμο Καλλιθέας και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2008 με προϋπολογισμό επτά εκ ευρώ αξιοποιώντας επίσης πόρους προγραμμάτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. (Π.Ε.Π.)
Ο Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Ι. Ιατρίδης ετάχθη κατά της επέκτασης του βιολογικού εκφράζοντας την δυσπιστία του στις διαβεβαιώσεις του καθηγητή ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση στο περιβάλλον και πρότεινε να ληφθεί μέριμνα για την κατασκευή και δεύτερου βιολογικού σε άλλο σημείο της Ρόδου.

ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΤΗ ΧΑΡΗ

O δήμαρχος Ροδίων, ο άρχοντας που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, ο άνθρωπος που δημιουργεί παντού κλαμπ και καφετέριες, κατέθεσε τη δική του πρόταση για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. Ο κ. Χατζής αποφάσισε ότι θέλει τέσσερις δήμους στο νησί και μάλιστα θέλει να συννενώσει το δικό του βασίλειο με τη δική μας γειτονιά. Θέλει να μας κάνει υπηκόους του. Για να φορτωθούμε τα χρέη του δήμου Ροδίων. Τι μας λες κ. Χατζή, κάνε μας τη χάρη που θα γίνουμε ένα. Να πας με το δήμο Ιαλυσού. Ασε μας ήσυχους. Εχουμε φορτωθεί τα σκουπίδια σας, τα σκ...α σας θα φορτωθούμε και την συμπεριφορά σας;

Ο δικός μας δήμαρχος γιατί δεν καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση;

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΡΟΔΙΩΝ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΥΠΟΤΙΜΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΑΖΟΥΝ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΟΙΡΑ. ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ ΜΑΣ.


Y.Γ Για το θέμα έκανε δηλώσεις σε ραδιόφωνα ο Γιάννης Ιατρίδης
«Μιλάμε για την στεριά και ξεχνάμε την θάλασσα» ανέφερε σχολιάζοντας στον ΠΑΛΜΟ την πρόταση του κυρίου Χατζηευθυμίου, ο Δήμαρχος Καλλιθέας Γιάννης Ιατρίδης, ο οποίος εμφανίστηκε αμετακίνητος στην αρχική του θέση για την δημιουργία Μητροπολιτικού Δήμου στην επαρχεία Ρόδου.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...