11 Μαΐ 2011

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΥΘΙΩΝ

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερο, το Γυμνάσιο Καλυθιών έχει να επιδείξει πλήθος δραστηριοτήτων, έξω από τα στενά όρια των μαθημάτων και του αναλυτικού προγράμματος. Οι δραστηριότητες αυτές συντελούν ώστε τα παιδιά να ενσωματωθούν καλύτερα στο σχολικό περιβάλλον, να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, να αναπτυχθούν συναισθηματικά. Τελικά, τέτοιου είδους δραστηριότητες αποτελούν διαφήμιση για τη Δημόσια Παιδεία.

Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς που σε λίγο τελειώνει, οι δραστηριότητες αυτές ήταν ακόμα περισσότερες και σημαντικότερες.
Η συγκρότηση της θεατρικής ομάδας από τη φιλόλογο Σάσα Σταυροπούλου ήταν η βασικότερη. Η ομάδα, που αποτελείται από μαθητές και των τριών τάξεων, αφού διδάχθηκε τα βασικά στοιχεία της υποκριτικής τέχνης και του θεατρικού λόγου, ετοίμασε το έργο «Υπάρχει και φιλότιμο» του Αλέκου Σακελλάριου, ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα, που η διαφθορά των πολιτικών επηρεάζει τόσο άμεσα την καθημερινότητά μας. Τα παιδιά της θεατρικής ομάδας εργάστηκαν σκληρά τόσο για να κατακτήσουν το κείμενο, όσο και για να οργανώσουν μια άρτια τεχνικά θεατρική παράσταση.
Το «Υπάρχει και φιλότιμο» θα παρουσιαστεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2011, στις 7:30 το απόγευμα, στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών(Νέο Δημοτικό Σχολείο).

Η θεατρική παράσταση θα πλαισιωθεί από την παρουσίαση των υπολοίπων προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο Καλυθιών. Πρόκειται για προγράμματα πολιτιστικά, περιβαλλοντικής αγωγής και αγωγής υγείας.
• «Εργαστήρι χειροτεχνίας από ανακυκλωμένα υλικά» (Υπεύθυνες καθηγήτριες: Ελένη Λαζαρίδου, Ασημίνα Τσιμπιδάκη, Σοφία Διακίδου). Το αποτέλεσμα του προγράμματος είναι τα σκηνικά της θεατρικής παράστασης.
• «Ανακαλύπτω τον άνθρωπο και το περιβάλλον με φακό» (Υπεύθυνοι καθηγητές: Σοφία Διακίδου, Ελένη Λαζαρίδου, Ασημίνα Τσιμπιδάκη). Οι μαθητές εκθέτουν τις φωτογραφίες που τράβηξαν αναζητώντας περιβαλλοντικά θέματα.
• «Μιλώντας για το Περιβάλλον με τη Γλώσσα της Γελοιογραφίας» (Υπεύθυνοι καθηγητές: Αντώνης Κουντούρης, Σοφιάννα Παξιμαδάκη). Αξιοποιώντας γελοιογραφίες με οικολογικό περιεχόμενο, τα παιδιά ανταποκρίνονται γράφοντας κείμενα και φτιάχνοντας δικά τους έργα: κείμενα, ζωγραφιές, σκίτσα .
• «Ήθη και έθιμα του τόπου μας» (Υπεύθυνος καθηγητής: Βασίλης Σαρέλλας). Παρουσίαση ηθών και εθίμων, με έμφαση στην τοπική κουζίνα και την παραδοσιακή μουσική της Ρόδου.
• «Υγιεινές διατροφικές συνήθειες» (Υπεύθυνοι καθηγητές: Γιώργος Κούτρας, Δημήτρης Ντεμογιάννης, Θωμάς Σολδάτος, Γιώργος Γιαντσίδης, Σάσα Σταυροπούλου, Βασιλική Λιόλιου, Αρχοντία Κύρκου, Βασίλης Σαρέλλας, Νικήτας Σταυρίδης). Για να αποκτήσουν οι μαθητές υγιεινές διατροφικές συνήθειες μέσα από γνώσεις, στάσεις και αξίες, ώστε να προστατέψουν την υγεία τους από τους διατροφικούς κινδύνους.
• Η καθημερινότητα των εφήβων στις γερμανόφωνες χώρες (Υπεύθυνες καθηγήτριες: Άννα Τσιαμαντή, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μαρία Τρίγκα). Τα παιδιά γνώρισαν τον πολιτισμό και την κουλτούρα των Γερμανών, συζητώντας για τα ήθη, τα έθιμα και τις διατροφικές τους συνήθειες, και βλέποντας γερμανόφωνες ταινίες.
• «Έχω δυο πατρίδες: Παιδιά ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, παιδιά ξένων μεταναστών στην Ελλάδα» (Υπεύθυνη καθηγήτρια: Κατερίνα Παπαδοπούλου). Τα παιδιά παρουσιάζουν στοιχεία από τις πατρίδες τους, ώστε να ανεβεί η αυτοπεποίθησή τους, να βελτιωθεί η επικοινωνία μεταξύ τους και να υπάρξει προσέγγιση με τους γονείς και την τοπική κοινωνία.
Η παρουσίαση των προγραμμάτων είναι ηθική επιβράβευση για τα παιδιά που συμμετείχαν. Γι’ αυτό, η παρουσία όλων μας – σχολικής κοινότητας και ευρύτερης κοινωνίας – κρίνεται πάρα πολύ σημαντική. Τα παιδιά έχουν ετοιμάσει πλούσιο μπουφέ για τους καλεσμένους.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

ΘΩΜΑΣ Ε. ΣΟΛΔΑΤΟΣ

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...