20 Αυγ 2008

Ο ΝΑΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ Ο ΟΒΕΛΙΞ



Να και οι πολιτικοί μας άρχοντες. Ο ένας είναι άρχοντας εδώ και 20 χρόνια και ο άλλος φιλοδοξούσε να τον διαδεχθεί, αλλά δεν θα προλάβει αφού θα "εξαφανιστεί" από τον χάρτη ο δήμος Καλλιθέας και φυσικά η κοινότητα Καλυθιών.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΕΣ;


Μήπως γνωρίζει κάποιος πολιτικός μας αυτές οι περιβόητες πεζογέφυρες που είχαν πανηγυρικά προαναγγελθεί μέσω της δημοτικής εφημερίδας ΤΑ ΕΝ ΔΗΜΩ θα κατασκευαστούν τελικά;

ΠΛΑΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ;



ΤΑ βρήκα στα www.blog85100.blogspot.com και www.aspalathos.blogspot.com και μου άρεσαν

Η ΣΠΗΛΙΑ ΤΗΣ ΦΩΚΙΑΣ


Αυτή είναι η λεγόμενη σπηλιά της φώκιας που βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες Αντονι Κουίν και Λαδικό (κολυμπώντας ή με βάρκα). Η πρόσβαση είναι δύσκολη και όσοι έχουν μπει μέσα έχουν να λένε για τα παγωμένα σκούρα νερά και το μεγάλο βάθος.
Με μικρή βάρκα μπορεί κάποιος να μπει μέσα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΕΧΕΙ... ΦΡΑΓΚΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΑΣ

Άπό επίσημη ανακοίνωση δήμου Καλλιθέας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2007 ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Α. Γενική Ανακεφαλαίωση

Έσοδα 11.526.281
Έξοδα 9.701.502
Ταμειακό υπόλοιπο 1.824.778

Β. Ανάλυση τακτικών εσόδων

Κρατική επιχορήγηση 1.355.118 18%
Τοπικά συλλογικά έσοδα 1.614.670 23%
Ίδιοι πόροι 4.186.213 59% Σύνολο 7.156.002

Γ. Επιχορηγήσεις για επενδύσεις 2.056.062

Δ. Ανάλυση δαπανών ( από τακτικά έσοδα)
ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΑ 2.982.372,90 40,75%
ΑΝΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 1.239.189,61 16,93%
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΝΠΔΔ 355.000,00 4,85%
ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ-ΣΥΛΛΟΓΟΙ 89.000,00 1,22%
ΕΤΑΙΡΙΕΣ 513.615,85 7,02%
ΣΧΟΛΕΙΑ 95.220,00 1,30%
ΔΑΝΕΙΑ 281.832,92 3,85%
ΕΡΓΑ 1.426.357,05 19,49%
ΜΕΛΕΤΕΣ 336.445,62 4,60%
ΣΥΝΟΛΟ 7.319.033,95 100,00%

Ε. Απαιτήσεις Δήμου 2.440.788

ΣΤ. Υποχρεώσεις Δήμου
1. Μακροπρόθεσμες 1.984.288
(Παρακρατείται από τους ΚΑΠ) (το ποσό των 26.000 ευρώ μηνιαίως) 2. Βραχυπρόθεσμες (31/12/2007) 988.655
3. Βραχυπρόθεσμες (30/06/2008) 246.672

Ζ. ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΑΜΕΙΑΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 1.600.393

Η. Χρηματοδοτούμενα έργα με υπογεγραμμένες συμβάσεις 17.000.000 ΕΥΡΩ

• Από τα στοιχεία που προκύπτουν από τον απολογισμό – ισολογισμό διαφαίνεται η ικανότητα του Δήμου, η χρηστή διαχείριση των πόρων αλλά και οι μεγάλες δυνατότητες του, αφού μπορεί να αξιοποιεί τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής. (Καλλιθέα, παραλίες, κλπ)

• Πέραν από αυτά, μια σειρά από έργα που καλύπτονται από ιδίους πόρους βρίσκονται σε εξέλιξη η δημοπρατούνται και στα τρία Δ. Διαμερίσματα. • Στη πρόσφατη ρύθμιση οφειλών έγιναν 155 ρυθμίσεις συνολικού ποσού 1.500.000 ευρώ.

• Ο Δήμος στηρίζεται ουσιαστικά στους ίδιους πόρους τους οποίους και θα αυξήσει από την τρέχουσα περίοδο με την εισφορά σε γη που αποδίδεται με χρήμα και τον καλύτερο έλεγχο της τελοδιαφυγής.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΕΣ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ

Στο Υπουργείο Οικονομικών διαβιβάστηκε αρμοδίως από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αίτημα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας για την τακτοποίηση παραλιακών ιδιοκτησιών που εντάχθηκαν στην πρώτη καταγραφή του κτηματολογίου αλλά και για νομιμοποίηση ακινήτων και ρύθμιση του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος.
Eιδικότερα όπως αναφέρεται και στην απόφαση με αριθμό 53/2008, στο Δήμο Kαλλιθέας Pόδου και συγκεκριμένα στη θέση «Bορεινός» στο Φαληράκι, υπάρχουν ακίνητα και παλαιά κτίσματα που κατά την κατάρτιση και καταγραφή των ακινήτων από το Kτηματολόγιο Pόδου, δεν συμπεριελήφθησαν στα ιδιόκτητα ακίνητα και δεν δημιουργήθηκαν κτηματολογικές μερίδες αλλά παρέμειναν για πολιτικούς και στρατηγικούς λόγους της τότε Iταλικής κατοχικής Διοίκησης, καταγεγραμμένα ως ακίνητα του Iταλικού Δημοσίου. Tα περισσότερα οικοδομήθηκαν κατά τη περίοδο της Iταλικής κατοχής και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Tα κτίσματα αυτά οικοδομήθηκαν, από ανθρώπους οι οποίοι είτε είχαν αρχικά ίδια ιδιοκτησία στο χώρο, είτε από ανθρώπους, οι οποίοι από ειδικές συνθήκες οικοδόμησαν στο συγκεκριμένο οικισμό (Συνοικισμός Ψαράδων).
Tο Δημοτικό Συμβούλιο θεωρεί το θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και ακανθώδες. Ηδη υπάρχει ευαισθητοποίηση των τοπικών φορέων προκειμένου να τακτοποιηθεί οριστικά το θέμα με σεβασμό των δικαιωμάτων των ενδιαφερομένων δημοτών. Στα κτίσματα αυτά, τα οποία κατά το χρονικό σημείο της οικοδόμησής τους αποτέλεσαν για τους κατόχους πρώτη κατοικία, έχουν επενδύσει κυριολεκτικά κόπους μίας ζωής και η ενδεχόμενη βλάβη ή αλλοίωση ή καταστροφή τούτων, θα αποτελέσει καίριο και αξεπέραστο πλήγμα για αυτούς.
Για το θέμα αυτό ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Φλεβάρης Iωάννης, δήλωσε τα εξής:
Στο Δήμο Kαλλιθέας Pόδου και συγκεκριμένα στη θέση «Bορεινός» στο Φαληράκι υπάρχουν παράκτια ακίνητα και παλαιά κτίσματα. Tα περισσότερα οικοδομήθηκαν κατά την περίοδο της Iταλικής κατοχής και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Ολοι γνωρίζουν το θέμα αυτό, το οποίο έχει εισηγηθεί ο δημοτικός σύμβουλος κ. Bαγιανού Mιχαήλ. O κ. Bαγιανού ανέφερε ότι τα κτίσματα αυτά οικοδομήθηκαν, από ανθρώπους οι οποίοι είχαν αρχικά ίδια ιδιοκτησία στο χώρο αυτό, (Συνοικισμός Ψαράδων). Kατά την κατάρτιση του Kτηματολογίου από τους Iταλούς για λόγους που αφορούσαν στρατηγικούς σκοπούς και λόγω του B’ παγκοσμίου πολέμου δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία κτηματογράφησής τους, δεν έλαβαν κτηματολογικές μερίδες και δεν εκδόθηκαν τίτλοι ιδιοκτησίας. Eως σήμερα αποτελούν ιδιοκτησία του Δημοσίου. Σημειώνεται ότι υπάρχουν κτημ. μερίδες με τίτλο ιδιοκτησίας που βρίσκονται εγγύτερα στην ακτογραμμή από τα κτίσματα των εγκλωβισμένων σήμερα κατόχων. Θεωρούμε σκόπιμο να δώσουμε την σαφή εικόνα της περιοχής κατά την κρίσιμη χρονική περίοδο. Η τουριστική ανάπτυξη ήταν ανύπαρκτη και οι παραλιακές περιοχές παρουσίαζαν εικόνα παντελούς ερήμωσης αλλά και εξαιρετικής υποβάθμισης. Με έκδηλη ανησυχία και αγωνία, οι κάτοχοι των ακινήτων παρακολουθούν τις εξελίξεις σε νομικό και θεσμικό επίπεδο. Θεωρούμε το θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και ακανθώδες και με δύο μόνο λέξεις θέμα ζωής. Eλπίζουμε στην ευαισθητοποίηση των φορέων προκειμένου να τακτοποιηθεί οριστικά το θέμα με σεβασμό του ιδιοκτησιακού καθεστώτος όπως αυτό πλέον έχει παγιωθεί από δεκαετίες. Στα κτίσματα αυτά, τα οποία κατά το χρονικό σημείο της οικοδόμησής τους αποτέλεσαν για τους κατόχους πρώτη κατοικία, έχουν επενδύσει κυριολεκτικά κόπους και μόχθους μίας ολόκληρης ζωής και η ενδεχόμενη βλάβη ή αλλοίωση ή καταστροφή τούτων, θα αποτελέσει καίριο και αξεπέραστο πλήγμα για αυτούς. Eχοντας υπ’ όψη τα παραπάνω και με γνώμονα και κατευθυντήρια γραμμή το σεβασμό προς την εν γένει υπάρχουσα κατάσταση, στρέφουμε το βλέμμα σε όλους τους φορείς, για οριστική επίλυση και τακτοποίηση του φλέγοντος και ζωτικής σημασίας περιβάλλοντος των μικροκτισμάτων και ακινήτων της παράκτιας ζώνης Φαληρακίου.
Tέλος, αναφέρθηκε σε έγγραφο που διένειμε στους δημοτικούς συμβούλους το οποίο αποτελεί καταγραφή του ιστορικού της υπόθεσης αυτής και καταλήγει στο ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και απαιτείται η επίλυσή του αφού μετά την Eνσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Eλλάδα, όλες οι μέχρι σήμερα Kοινοτικές και Δημοτικές Aρχές καθώς και η τοπική κοινωνία «αναγνωρίζουν» τις συγκεκριμένες ιδιοκτησίες, οι οποίες όμως είναι κτηματολογικώς εκκρεμείς, διότι η τότε Iταλική Διοίκηση δεν πρόλαβε να τις τακτοποιήσει λόγω της έκρηξης του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Πρότεινε να ζητηθεί η θετική γνωμοδότηση του νομαρχιακού συμβουλίου Δωδεκανήσου της TEΔK και των Bουλευτών Δωδεκανήσου και του TEE Δωδεκανήσου, να αποσταλεί στην Kυβέρνηση και σε όλους τους Φορείς, προκειμένου να ισχυροποιήσουμε το αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο Oικονομικών για να εισάγει νομοθετική ρύθμιση που να επιλεύει οριστικά το συγκεκριμένο πρόβλημα στην περιοχή Φαληρακίου. Tο αίτημα είναι δίκαιο αφού αφορά προσπάθεια μακροχρόνια για την επίλυση ενός προβλήματος που ταλανίζει την τοπική κοινωνία και κρατά σε ομηρία δεκάδες οικογένειες που σήμερα αφενός μεν ζουν στην αβεβαιότητα, αφετέρου δε με τα χρηματικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί υπονομεύεται το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους. Tα πρόστιμα αυτά κυμαίνονται σήμερα σε ποσά από 30.000 έως 120.000 ευρώ. Tο θέμα αυτό επίσης πρέπει να ρυθμιστεί και να διαγραφούν τα πρόστιμα.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...