30 Μαρ 2021

ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ

Οι γείτονες και φίλοι στην δημοτική κοινότητα Αφάντου υλοποίησαν μία σκέψη που αξίζει να "αντιγράψουμε". Με πρωτοβουλία αιρετών εκπροσώπων πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονική διάσκεψη με θέμα το μέλλον της τουριστικής περιοχή Κολυμπίων με συζήτηση για τις δυνατότητες, τις προοπτικές αλλά και τα έργα που πρέπει να προγραμματιστούν.
Κάτι ανάλογο επιβάλλεται να γίνει και στην περιοχή μας για το παρών και το μέλλον του Φαληρακίου. Αιρετοί υπάρχουν πολλοί, σε πολλές και υψηλές θέσεις και ο τόπος μας μπορεί και πρέπει να σχεδιάσει ένα καλύτερο μέλλον.  


Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ όπως δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο.

 Forum «Kolymbia 2025-Δυνατότητες και Προοπτικές»

Δημόσιες υποδομές και τουρισμός

Με πρωτοβουλία της Κοινότητας Αφάντου και σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, τη Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 στις 17:00, πραγματοποιήθηκε ημερίδα μέσω τηλεδιάσκεψης με καλεσμένους φορείς από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Τουριστικό Τομέα της περιοχής Κολυμπίων της Κοινότητας Αφάντου.
Σκοπός του Forum είναι να συγκεντρώσει τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και του τοπικού τουριστικού κλάδου με στόχο να δημιουργήσει και να θεσμοθετήσει ένα πεδίο επικοινωνίας και συνεργασίας, όπου μέσα από τη συζήτηση, τον διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας να καταγράψουν προτάσεις και να εξετάσουν τις δυνατότητες και τις προοπτικές ανάπτυξης που υπάρχουν για την αναβάθμιση και τη βελτίωση των υφιστάμενων δημόσιων υποδομών μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις και δράσεις αλλά και για τη δημιουργία νέων μέσα από την υλοποίηση δημόσιων έργων που θεωρούνται κρίσιμα για τη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου βιώσιμης ανάπτυξης του τουριστικού τομέα που θα οδηγήσουν στην περαιτέρω ποιοτική βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς του τουριστικού προϊόντος της περιοχής μας, την προσέλκυση επενδύσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου της ευρύτερης περιοχή του Οικισμού Κολυμπίων.
Η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, ο εμπλουτισμός και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος με δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές με έργα με μεγάλη και πολλαπλασιαστική επίδραση, που στοχεύουν σε ενίσχυση της συνδεσιμότητας, της εμπειρίας πρόσβασης και μετακίνησης, της λειτουργίας συνολικά του τουριστικού προορισμού, την προσέλκυση νέων επισκεπτών, τη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας γενικά, τη δημιουργία νέων εμπειριών, την  προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, τη διασύνδεση της τοπικής τουριστικής αγοράς με άλλους παραγωγικούς κλάδους του νησιού με στόχο την ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, είναι βασικά «στοιχήματα» για την επόμενη ημέρα του τουρισμού της περιοχής μας και απαιτούν συντονισμένες δράσεις από ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.
Η ενίσχυση των υποδομών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στις αναπτυξιακές προοπτικές του τουριστικού τομέα, στη περαιτέρω βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας, και στη βελτίωση της ποιότητα ζωής των μόνιμων κατοίκων της περιοχής.
Τα προτεινόμενα έργα αφενός πρέπει συνάδουν σε πολύ μεγάλο βαθμό με τις προτάσεις που οι άμεσα ενδιαφερόμενοι του τουριστικού τομέα θεωρούν κρίσιμα για την αναβάθμιση της λειτουργίας του τουριστικού προορισμού και συνεπώς απαραίτητα για τη διατήρηση και βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητάς του και αφετέρου να ικανοποιούν τα κριτήρια της αειφορίας και να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός αναβαθμισμένου, εξωστρεφούς, ανταγωνιστικού και βιώσιμου πλαισίου ανάπτυξης, ειδικά για την ενίσχυση του τουρισμού και γενικότερα του συνόλου της οικονομίας της περιοχής μας.
Για τον λόγο αυτό πρέπει να πληρούν τα κριτήρια για να ενταχθούν στα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης, όπως  είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο ΕΣΠΑ.
Στα προτεινόμενα έργα με βάση τις ανάγκες της περιοχής θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται δημόσιες επενδύσεις σχετικές με:

- Λιμενικές Υποδομές: Αναβάθμιση, Επέκταση και Αξιοποίηση του τουριστικού λιμένα Κολυμπίων καθώς και κατασκευή σύγχρονης μαρίνας.
- Στοχευμένες παρεμβάσεις: Επέκταση οδικού δικτύου, έργα οδικής σήμανσης και ασφάλειας, δημιουργία κόμβου στην Ε.Ο. Ρόδου-Λινδου και μελέτη κυκλοφοριακής ρύθμισης.
- Έργα διασύνδεσης μεταφορικών μέσων: π.χ. διασύνδεση Διεθνούς Αεροδρομίου Ρόδου μέσω ΚΤΕΛ με Οικισμό Κολυμπίων, διασύνδεση Οικισμού Κολυμπίων με Οικισμό Αφάντου (Τουριστικό Τρενάκι, ή Mini Bus)  κ.α.
- Έργα κοινής ωφέλειας: όπως επάρκεια ύδρευσης/άρδευσης (αποκατάσταση αρδευτικού καναλιού Επτά Πηγών), συντήρηση και ενίσχυση δικτύου ύδρευσης,  Μονάδα Βιολογικής Επεξεργασίας Λυμμάτων, διαχείριση υγρών και στερεών αποβλήτων, διαχείριση απορριμμάτων αναμόρφωση και προστασία παραλιακών μετώπων, προστασία ακτών από την διάβρωση, αντιπλημμυρικά έργα, υπογειοποίηση καλωδίων, δημιουργία χώρων σταθμευσης,
-Έργα ενίσχυσης εμπειριών: όπως η δημιουργία δικτύου μονοπατιών, περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, καθώς και βελτιώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικά αξιοθέατα, κ.α.
-Έργα αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Δήμου Ρόδου: Αναμόρφωση του Οικισμού Κολυμπίων με τη δημιουργία έργων αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων και υποδομών ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του προορισμού και να εμπλουτισθεί το τουριστικό προϊόν με την ανάπτυξη Αθλητικού Τουρισμού με στόχο την επιμήκυνση της Τουριστικής Περιόδου, επιτρέποντας την αύξηση της διάρκειας παραμονής των τουριστών και της δαπάνης τους.

Προτεινόμενα έργα:

1. Κατασκευή σύγχρονου γηπέδου ποδοσφαίρου στις εγκαταστάσεις του παλαιού στρατοπέδου «Βίτσα».
2. Κατασκευή σύγχρονου προπονητικού κέντρου στίβου στο παλαιό λατομείο στα Κολύμπια.
3. Αξιοποίηση και ανάπλαση του δημοτικού ακινήτου στην τοποθεσία «ΘΕΟΤΟΚΟΣ» π.χ. Δημιουργία Θεματικού Πάρκου, κ.α.
4. Αξιοποίηση και ανάπλαση του δημοτικού ακινήτου των εγκαταστάσεων παιδικών κατασκηνώσεων.
5. Αξιοποίηση του παλιού εργοστασίου Κεραμοποιίας «Τουβλάδικο» στην περιοχή Κέραμος για τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων «Κλειστού Αθλητικού-Πολιτιστικού Κέντρου»
6. Δημιουργία Συνεδριακού και Πολιτιστικού Κέντρου Κολυμπίων για την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού μεγάλων συνεδρίων και την καθιέρωση του Οικισμού Κολυμπίων ως σημαντικού διεθνούς συνεδριακού προορισμού.
7. Επανεξέταση τροποποίηση της ΖΟΕ Κολυμπίων.

Συμμετείχαν:

Γεώργιος Εμμ Μπακίρης: Πρόεδρος Συμβουλίου Κοινότητας Αφάντου
Αναστάσιος Σπανός: Αντιδήμαρχος ΔΕ Αφάντου και ΔΕ Πεταλουδών
Τηλέμαχος Καμπούρης: Αντιδήμαρχος Οικονομικών - Προσόδων και Ενεργειακών Επενδύσεων
Βασίλης Μανέττας: Πρόεδρος ΔΕΥΑΡ
Αλέξανδρος Κολιάδης: Πρόεδρος ΠΡΟΤΟΥΡ και ΔΟΠΑΡ
Κώστας Χρυσοχοΐδης: Εντεταλμένος Τουριστικής Ανάπτυξης - Υδατοδρομίων - Κρουαζιέρας - Ακτοπλοΐας - Αερομεταφορών Π.Ν. Αιγαίου
Νίκος Νικολής: Εντεταλμένος Αθλητισμού Δωδεκανήσου Π.Ν. Αιγαίου
Εμμανουήλ Λόγγος: Πρόεδρος Κ.Ε.Κ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ Α.Ε
Εμμανουήλ Μαρκόπουλος: Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
Νίκος Καντής: Αντιπρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου
Παύλος Χαρτερός: Πρόεδρος Σωματείου Καταστηματαρχών και Επαγγελματιών Κολυμπίων
Γεώργιος Πλατής: Διευθύνων Σύμβουλος Sentido port royal villas & spa Rhodes Κολύμπια Ρόδου.

"ΟΛΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ"

 Προβληματισμό και επιφύλαξη για το επικείμενο άνοιγμα, αλλά και τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό, διατυπώνουν επιχειρηματίες, μικροιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και ενοικιαζόμενων δωματίων. «Ο κλάδος ανησυχεί γιατί δεν υπάρχουν κρατήσεις» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματικών Τουριστικών Καταλυμάτων, Παναγιώτης Τοκούζης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.



Όπως εξήγησε «με δεδομένο το άνοιγμα όλων των καταλυμάτων, από το Μάϊο φέτος κάτι που δεν έγινε το 2020, θα πρέπει να έχουμε αύξηση εσόδων 50 με 60 %, για να φτάσουμε στα περυσινά επίπεδα. Συνεπώς, η ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα, θα πρέπει να αγγίξει το 60 με 70%».
Χαρακτήρισε «αβέβαιη η φετινή σεζόν» και επισήμανε πως «Όλα είναι στον αέρα. Δεν υπάρχουν κρατήσεις, ούτε ξέρει κανείς ακόμα πως θα ανοίξει ή αν ανοίγοντας, η χρονιά αποδειχθεί χειρότερη από την περυσινή.
Τα μικρά καταλύματα θα ανοίξουν με όλο τους το δυναμικό, αλλά τα μεγάλα μπορούν να αρχίσουν με λιγότερες κλίνες, περιορισμένο προσωπικό και να συνεχίσουν σταδιακά, ανάλογα με τις εξελίξεις.»
Για τις προκρατήσεις ο κ Τοκούζης σημείωσε ότι κάποιες μπορεί να έχουν γίνει μέσω ΤUΙ ή άλλων μεγάλων tour operators, χωρίς όμως να ισχύει το ίδιο για τα μικρά ξενοδοχεία και τα καταλύματα.
Μιλώντας αναλυτικά για τις ανησυχίες του κλάδου σε σχέση με τις εξελίξεις στον Τουρισμό, τόνισε πως δεν αποδίδονται μόνο στη συγκυρία, λόγω κορωνοιού, «αλλά κυρίως στο γεγονός ότι φέτος, από τις 14 Μαϊου και όχι από τον Ιούλιο, θα είναι αυξημένες οι προς διάθεση κλίνες κατά 40 με 50% και ουσιαστικά δεν θα υπάρχει πίτα να μοιραστεί. Θα ανοίξουν δηλαδή όλες οι μονάδες, που πέρυσι δεν λειτούργησαν και μιλάμε για το 45 % των μεγάλων καταλυμάτων και το 30% των μικρών, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να απορροφήσουν το κοινό που θα στρεφόταν στις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ή στα ενοικιαζόμενα δωμάτια.» όπως είπε.
Επιπροσθέτως παρατήρησε πως το τοπίο διαγράφεται θολό αναφορικά με τους παραδοσιακούς πελάτες από Βρετανία και Γερμανία, ενώ η αναμενόμενη ροή από το Ισραήλ θα συνεισφέρει, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, στο ισοζύγιο, χωρίς ωστόσο να επαρκεί για το αναμενόμενο, συνολικά θετικό αποτέλεσμα. «Η Μαγιόρκα στην ανταγωνιστική μας Ισπανία ήδη υποδέχεται κάποιους τουρίστες και το ίδιο θα γίνει και στην Ιταλία» υπογράμμισε ο κ Τοκούζης.
Τέλος, έκρινε θετικά τη χρήση των self test, όπως και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, υπογραμμίζοντας ότι «το υπουργείο Τουρισμού έχει ήδη ζητήσει να εγκριθεί η κατ εξαίρεση προτεραιοποίηση του εμβολιασμού των εργαζομένων στις τουριστικές επιχειρήσεις κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές Μαΐου»

Ακούστε το απόσπασμα της εκπομπής

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΩΝ

 Έκκληση για περιορισμό μετακινήσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους πραγματοποίησε ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας Καλυθιών κ. Αντωνάς μιλώντας στα μεγάφωνα του χωριού (όπως παλιά) μετά την ολοκλήρωση των Rapid tests στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας το μεσημέρι της Τρίτης. 

Στις υγειονομικές αρχές υπάρχει έντονη ανησυχία για τις Καλυθιές αφού τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί περισσότερα από δέκα κρούσματα σε μόνιμους κατοίκους, νεαρής ηλικίας στην πλειοψηφία τους. Η απουσία ελέγχων έχει ως αποτέλεσμα τη... χαλαρότητα και καθημερινά μεγάλες παρέες μετατρέπουν την πλατεία σε υπαίθρια καφενεία και μπαρ χωρίς μάσκες και αποστάσεις ενώ και μαθητές σχολείων κινούνται χωρίς περιορισμούς και δίχως μέτρα προστασίας αδιαφορώντας για τον κίνδυνο εξάπλωσης της πανδημίας. 

Βέβαια και η τοπική κοινότητα αντιμετώπισε χαλαρά την κατάσταση δίνοντας, τις προηγούμενες εβδομάδες, άδεια για λειτουργία αχρείαστων υπαίθριων οικονομικών δραστηριοτήτων.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ

Αμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου ζητεί με επιστολή της στους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος ΣΕΤΚΕ. Το συνδικαλιστικό όργανο των ενοικιαζόμενων δωματίων με πρόεδρο τον Τάκη Τοκούζη από το Φαληράκι εκφράζει την αγωνία των μικρών καταλυμάτων για την κατάσταση στον τουρισμό.
Ολοι αντιλαμβάνονται πως η επιβίωση των μικρών μονάδων είναι κρίσιμη αφού οι πελάτες τους συντηρούν ολόκληρη την αλυσίδα των επαγγελμάτων του τουρισμού μια και δεν λειτουργούν με σύστημα all inclusive κάτι που σημαίνει ελευθερία επιλογών και κινήσεων. 


Αναλυτικά η επιστολή

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

Το τελευταίο έτος ο κλάδος των μικρών τουριστικών καταλυμάτων βρίσκεται αντιμέτωπος με τον οικονομικό μαρασμό και την ολοκληρωτική καταστροφή, ενώ όπως φαίνεται, η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί και την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Η πρόωρη επανεκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου σε συνδυασμό με τη λειτουργία όλων των τουριστικών καταλυμάτων και τις κρατήσεις να κυμαίνονται έως σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, καταδεικνύουν ότι η φετινή τουριστική σεζόν προοιωνίζεται δυσκολότερη σε σχέση με την περσινή για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

Το γεγονός αυτό βέβαια δεν επηρεάζει μόνο τους επιχειρηματίες των τουριστικών καταλυμάτων αλλά και τους εργαζόμενους τους αφού η «νέα» πραγματικότητα δεν θα τους επιτρέψει να προβούν σε επαναπροσλήψεις.

Η έλλειψη ρευστότητας είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μικρά τουριστικά καταλύματα, τα οποία από πέρυσι, είτε παραμένουν κλειστά, είτε υπολειτουργούν.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εφάρμοσε η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης για τον κλάδο είναι αποδεδειγμένα μη αποδοτικά και ανεπαρκή. Για παράδειγμα, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής δεν λειτούργησε αποτελεσματικά για τις επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες στην πλειοψηφία τους έλαβαν μικρά ποσά της τάξεως των 2.000 ευρώ. Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες επιχειρήσεις μικρών τουριστικών καταλυμάτων τέθηκαν εκτός των χρηματοδοτήσεων των περιφερειών, λόγω των υψηλών απαιτούμενων μορίων.

Η χρηματοδότηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων του κλάδου τη δεδομένη στιγμή θεωρείται περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, αφού πρόκειται για τη μοναδική προϋπόθεση προκειμένου να επαναλειτουργήσει και να κρατηθεί στη ζωή ένας σημαντικός αριθμός τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε, οικονομική ενίσχυση των μικρών τουριστικών καταλυμάτων, ένταξη των επιχειρήσεων στο νέο έκτακτο μέτρο της επιδότησης επιχειρήσεων για τις πάγιες δαπάνες τους, όπως και επέκταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους.

Χωρίς αυτά τα «εργαλεία», ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων του κλάδου δεν θα καταφέρει να ανταπεξέλθει τη νέα, δύσκολη τουριστική περίοδο.

Ευελπιστώντας στη θετική σας ανταπόκριση.

Με εκτίμηση,

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΟΚΟΥΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ


Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...