9 Ιουν 2014

Η ΓΙΟΡΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ










Αλλη μία υπέροχη βραδιά απόλαυσαν οι λάτρεις των ελληνικών παραδόσεων και του χορού. Το βράδυ του Σαββάτου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυθιών Ο ΦΑΡΟΣ επιμελήθηκε την μουσικοχορευτική παράσταση που ενθουσίασε τους εκατοντάδες τουρίστες στην πλατεία Φαληρακίου. Ηταν η επίσημη τελετή για την έναρξη της τουριστικής περιόδου 2014. Η γιορτή ξεκίνησε με παρέλαση των συλλόγων στους δρόμους του Φαληρακίου και ολοκληρώθηκε με βεγγαλικά στον ουρανό. Στην εκδήλωση τιμήθηκε και η παιδική ομάδα του Απόλλωνα Καλυθιών για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Συμμετείχαν τοπικοί οργανοπαίκτες και οι σύλλογοι Φάρος Καλυθιών, Γυναίκες Μεσόγειος, Φιλαρμονική Καλυθιών, σχολή χορού Βίκη Φερδεκλή, Τερψιχόρη ΚαλυθιώνΤαξιάρχης Λάρδου, Αίθωνας Αρχαγγέλου, Αττάβυρος Εμπωνας, Φερακλός Μαλώνας και Καμάρι Παστίδας.

* Φωτογραφίες Κώστας Βλάχος (Ηλεκτροφάση) και Γιώργος Ευγενικός (rodos Mirror)
Βίντεο: Λέλης Σαββιού!

TO... ΠΑΡΤΙ ΤΩΝ ΤΣΙΓΓΑΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ



Το δικό τους... πάρτι στήνουν καθημερινά οι τσιγγάνοι "επιχειρηματίες" στο Φαληράκι. Από νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ δεκάδες τσιγγάνοι κάθε ηλικίας πουλάνε την... πραμάτεια τους, από φρούτα μέχρι μπαλόνια προκαλώντας οργή στους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Οι τσιγγάνοι για να βγάλουν μεροκάματο γίνονται "φορτικοί" στους τουρίστες ενώ υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες για μικροκλοπές.
Στις φωτογραφίες του Γιώργου Ευγενικού (rodos mirror) διακρίνονται περισσότεροι από δέκα τσιγγάνοι να έχουν "κατακτήσει" την πλατεία Φαληρακίου στήνοντας καρτέρι στους ανυποψίαστους τουρίστες. 
H πλειοψηφία των τσιγγάνων κατοικεί στις Καλυθιές κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής (χωρίς τουαλέτες, πολλά άτομα σε λίγα τετραγωνικά) αφού υπάρχουν πρόθυμοι ιδιοκτήτες ακινήτων που για λίγα ευρώ μετατρέπουν το χωριό σε... μαχαλά χωρίς να αντιλαμβάνονται τις συνέπειες και φυσικά χωρίς να δηλώνουν τα ενοίκια στην εφορία.
 Χωρίς υπερβολή κάθε μέρα στην πλατεία των Καλυθιών τρέχουν ξυπόλητα δεκάδες τσιγγανάκια αλλοιώνοντας την εικόνα ενός χωριού που προσπαθεί αλλά αδυνατεί να προσελκύσει τουρίστες.
Οταν ο δήμαρχος Στάθης Κουσουρνάς είχε ανακοινώσει τη δημιουργία καταυλισμού τσιγγάνων στο βουνό Λούκα οι Καλυθενοί είχαν ξεσηκωθεί και με δυναμική παρουσία στο δημαρχείο Ρόδου απέτρεψαν αυτό το ενδεχόμενο. Λίγους μήνες μετά ο καταυλισμός έχει στηθεί μέσα στο χωριό χωρίς κανένας να αντιδρά.
Η τοπική κοινωνία σέβεται τη διαφορετικότητα των τσιγγάνων και την ανάγκη να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με κανόνες που σέβονται την οικονομία, την ασφάλεια, την αισθητική και κυρίως τη δημόσια υγεία.
Φυσικά το κράτος είναι απών αφού οι αρχές του (αστυνομία, δήμος, περιφέρεια) αδυνατούν να σταματήσουν την πληθώρα τσιγγάνων που "αρμέγουν" τουρίστες και ντόπιους προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στον τουρισμό. Το κράτος αδυνατεί να παρέμβει στην "παραοικονομία" των τσιγγάνων αλλά με μεγάλη ευκολία επιβάλει υψηλούς φόρους στους νόμιμους επιχειρηματίες.

Σχετικό ρεπορτάζ δημοσίευσε και η τοπική εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ:
Υπαίθριο παζάρι με φρούτα στήνουν αθίγγανοι στο Φαληράκι
Σε λίγο θα στήνουν και… μίνι μάρκετ στους δρόμους

Την ώρα που οι μικροέμποροι κι επιχειρηματίες του νησιού μας δίνουν μάχη προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις βασικές τους υποχρεώσεις και να επιβιώσουν οικονομικά, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης, των φόρων και των χαρατσιών, την ίδια ώρα η πολιτεία με τους ανύπαρκτους ελεγκτικούς της μηχανισμούς αφήνει ανεξέλεγκτες τις ομάδες που αλωνίζουν με το παραεμπόριο.|
Δείγμα που επιβεβαιώνει το παραπάνω, αποτελούν οι καταγγελίες συμπολιτών μας από την περιοχή του Φαληρακίου, ότι δηλαδή το τελευταίο χρονικό διάστημα, ομάδες αθίγγανων στήνουν υπαίθριους πάγκους σε κεντρικά σημεία της τουριστικής περιοχής, πουλώντας κάθε είδους φρούτα! Το περιστατικό έχει καταγγελθεί και στην αστυνομία, αλλά μέχρι σήμερα κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί.
Σημειώνεται ότι και στις παραλίες του νησιού μας, αντίστοιχες ομάδες, έχουν ξεκινήσει να πωλούν από αναψυκτικά μέχρι και καφέδες(!) εντελώς παράνομα και παράτυπα. Όλο αυτό βεβαίως, πέρα από τα έσοδα που στερεί το κράτος, ζημιώνει σε τεράστιο βαθμό τις υγιείς επιχειρήσεις κι επιχειρηματίες, οι οποίοι δέχονται αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ξύλο και ληστεία από Ρουμάνες τσιγγάνες

Στο Φαληράκι κυκλοφορούν και τσιγγάνοι με Ρουμανική καταγωγ΄ή όπως προκύπτει από την παρακάτω είδηση αστυνομικού χαρακτήρα που δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ:
Ο άγριος... γυναικοκαυγάς που ξέσπασε με άγριο ξύλο υπό το φως του ήλιου και εξελίχθηκε σε ληστεία στο Φαληράκι, ξύπνησε στους κατοίκους... της τουριστικής περιοχής της Ρόδου μνήμες από το παρελθόν, με τις αλλεπάλληλες συμπλοκές μεταξύ μεθυσμένων τουριστών!Η συμπλοκή έγινε μεταξύ τριών νεαρών γυναικών από τη Ρουμανία, με θύμα μια 24χρονη στην οποία επιτέθηκαν οι δυο άλλες ομοεθνείς της. Η αιτία του διαπληκτισμού δεν έχει αποσαφηνιστεί, ωστόσο το θύμα κατήγγειλε τις συμπατριώτισσές της ότι την λήστεψαν και της άρπαξαν όσα χρήματα είχε μαζί της και τα κοσμήματα που φορούσε!
Οι δυο φερόμενες ως δράστιδες ηλικίας 19 και 25 χρόνων έσπευσαν να εξαφανιστούν αμέσως μετά και οι άνδρες του αστυνομικού σταθμού Αφάντου, που σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος τους για ληστεία και απλές σωματικές βλάβες. Μετά από έρευνα συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.

ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ



Ενα από σημεία που φωτογραφίζουν οι περισσότεροι τουρίστες που επισκέπτονται το Φαληράκι είναι το μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων στο μικρό λιμανάκι.
 Μέχρι πέρσι τις βραδινές ώρες το μοναστήρι φωτιζόταν από προβολέα με αποτέλεσμα η εικόνα να "ελκύει" τους λάτρεις των φωτογραφιών.
Φέτος από το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου ο προβολέας έχει "καεί" και το μοναστήρι παραμένει στο σκοτάδι αφού ουδείς έχει φροντίσει για την αντικατάστασή του.
Οι δύο φωτογραφίες είναι ενδεικτικές της διαφοράς που υπάρχει φέτος με τα προηγούμενα χρόνια.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...