29 Οκτ 2011

ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
Τα πάνω - κάτω στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής και προσωπικά του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά για την δρομολόγηση του έργου της επέκτασης του αποχετευτικού αγωγού από τον Αρχάγγελο ως το "Βόδι" έφερε απόφαση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007 - 2013" του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την οποία απορρίπτεται η αίτηση χρηματοδότησης της Πράξης με τίτλο "ΑΥΞΗΣΗ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΛ ΡΟΔΟΥ/ΑΓΩΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΥ-ΑΦΑΝΤΟΥ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΙ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΟΛΥΜΠΙΩΝ" στον ¶ξονα Προτεραιότητας "Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων".
Την υποβολή πρότασης στο συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα του υπουργείου για την επέκταση του Βιολογικού και την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς λυμάτων Αρχάγγελος -Αφάντου -Βόδι και δικτύου αποχέτευσης στα Κολύμπια είχε αποφασίσει την 1η Φεβρουαρίου 2011 μετά από μια θορυβώδη συνεδρίαση κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ρόδου.
Την ώρα όμως που ο δήμος Ρόδου θέλοντας να προσπεράσει τις αντιδράσεις των κατοίκων του δημοτικού διαμερίσματος Καλλιθέας έχοντας μάλιστα δρομολογήσει την παραίτησή του απ' όλα τα ένδικα μέσα που έχει ασκήσει ο πρώην δήμος για τη ματαίωση του έργου το Υπουργείο "μπλοκάρει" τη χρηματοδότηση του έργου που θα καταστήσει δυνατή την πρόοδο της σύνδεσης του αγωγού από την Αρχάγγελο με το Βόδι.
Το συγκεκριμένο έργο, τη συνέχιση του οποίου επιχειρούσε να μπλοκάρει ο τέως Δήμαρχος Καλλιθέας κ. Γ. Ιατρίδης με προσφυγές και ενώπιον του ΣτΕ, έχει χαρακτηριστεί από τον Ιούνιο του 2010 ως έργο Εθνικού Επιπέδου με απόφαση της Δ6 Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που υπογράφει ο υπουργός κ. Δ. Ρέππας.
Εν πάση περιπτώσει στην απόφαση που υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης τονίζεται ότι η πρόταση χρηματοδότησης του συγκεκριμένου υποέργου αξιολογήθηκε αρνητικά στο στάδιο ελέγχου της πληρότητας των στοιχείων της αίτησης χρηματοδότησης και ειδικότερα:
1 Ο Δικαιούχος που υποβάλλει την πρόταση έχει την αρμοδιότητα εκτέλεσης της πράξης;
- Σαν Δικαιούχος στην αίτηση εμφανίζεται ο Δήμος Ρόδου, με Φορέα Λειτουργίας τη ΔΕΥΑ Ρόδου. Δεν προσκομίσθηκε προγραμματική σύμβαση που θα μεταβιβάζει τη δικαιοδοσία των ΔΕΥΑ Αφάντου και ΔΕΥΑ Αρχαγγέλου, που είχαν αρμοδιότητα στα δίκτυα αποχέτευσης και της ΔΕΥΑ Ρόδου στην ΕΕΛ Ρόδου.
2 Η Πράξη εμπίπτει στη θεματική προτεραιότητα και την κατηγορία πράξεων της παρούσας πρόσκλησης:
- Στο προτεινόμενο έργο περιλαμβάνεται δίκτυο αποχέτευσης στα Κολύμπια, που δεν είναι οικισμός του πίνακα, σύμφωνα με την πρόσκληση.
Την 17η Οκτωβρίου 2011 η οικονομική επιτροπή είχε αποφασίσει εξάλλου κατά πλειοψηφία (μειοψηφούντων των συμβούλων της μειοψηφίας) την παραίτηση του Δήμου Ρόδου την 8η Νοεμβρίου 2011 ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας 4 αιτήσεων ακύρωσης του πρώην Δήμου Καλλιθέας κατά του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ..
Με την μια αίτηση ο πρώην Δήμος Καλλιθέας Ρόδου στρέφεται κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (αριθμ. καταθ. 5968/2004) και ζητεί την ακύρωση της υπ'αρ. Α.Π. ΠΝΑ 2399/ΕΥΔ 651/22-4-2004 απόφασης ένταξης της πράξης «Αγωγός μεταφοράς λυμάτων από Αρχάγγελο στις ΕΕΛ Δ Ρόδου - Β' Φάση» στο περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα νοτίου Αιγαίου 2000-2006 του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
Με άλλη ο πρώην Δήμος Καλλιθέας Ρόδου και η ΔΕYAK Δήμου Καλλιθέας στρέφεται κατά της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου (αριθμ. καταθ. 5969/2004) και ζητά την ακύρωση του υπ'αριθμ. 9/07.05.2004 πρακτικού της Τριμελούς Επιτροπής του αρ. 7 του ν. 2839/2000 ν. Δωδεκανήσου.
Με την τρίτη ο πρώην Δήμος Καλλιθέας στρέφεται κατά της Νομ/κης Αυτ/σης Δωδεκανήσου (αριθμ. καταθ. 7094/2005) και ζητά την ακύρωση του υπ'αριθμ. 13ης/1/07.09.2005 πρακτικού συνεδρίασης της Νομ/κής Επιτροπής Οικονομικών - Ανάπτυξης και Εκτέλεσης Έργων της Νομαρχιακής Αυτ/σης Δωδεκανήσου και την ακύρωση του υπ'αριθμ. 19ης/07.12.2005 πρακτικού συνεδρίασης της Νομ/κής Επιτροπής Οικονομικών - Ανάπτυξης και Εκτέλεσης Έργων της Νομαρχιακής Αυτ/σης Δωδεκανήσου.
Όπως είναι γνωστό ο πρώην Δήμος Καλλιθέας είχε ασκήσει επίσης και ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου την από 21-7-2004 προσφυγή του με την οποία ζητούσε την ακύρωση: α) της υπ'αριθμ. 9/7.5.2004 απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 7 του ν. 2839/2000, με την οποία απορρίφθηκε η από 13.2.2004 προσφυγή που άσκησε κατά της υπ'αριθμ. 2/2.2.004 απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου περί έγκρισης οριστικής μελέτης του έργου «Αγωγός μεταφοράς λυμάτων των Δήμων Αρχαγγέλου, Αφάντου και των Κοινοτήτων Καλυθιών, Κοσκινού στο κέντρο Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Ρόδου, στη θέση «Βόδι» (Β' φάση), προϋπολογισμού 10.192.600 ευρώ και της τελευταίας ως άνω 2/2.2.2004 απόφασης της Νομαρχιακής Επιτροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου.
Θυμίζουμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από το 2000 μέχρι σήμερα κατασκεύασε 6 χλμ. του έργου χωρίς να έχει τεθεί σε λειτουργία το σύστημα διότι όχι μόνο στερείται τεχνικών προδιαγραφών αλλά και διότι δεν σύστησε τον προαπαιτούμενο φορέα διαχείρισης του έργου από τους τρεις ενδιαφερόμενους Δήμους, και συγκεκριμένα τους Δήμους Καλλιθέας, Αφάντου και Αρχαγγέλου.
Ο δήμαρχος Ιαλυσού κ. Στ. Στάγκας μάλιστα κατήγγειλε και ενώπιον του Εισαγγελέα ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση παραβαίνει την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία που απαιτεί να είναι ολοκληρωμένο, λειτουργικό και ανταποδοτικό και οδηγεί το έργο σε απένταξη. Είχε τονίσει εξάλλου ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να επιστρέψει το σύνολο της χρηματοδότησης του έργου στην Κεντρική Διοίκηση και στην Ευρώπη με συνέπεια να επιφέρει ζημία τόσο στη Νομαρχία όσο και στους δήμους και στο περιβάλλον.
Θυμίζουμε ότι για τη σύνδεση των Δήμων Αρχαγγέλου και Αφάντου στον βιολογικό απαιτείται να επεκταθούν οι εγκαταστάσεις του στο Βόδι πράγμα για το οποίο έχει δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή του ο Δήμος Καλλιθέας, στα όρια του οποίου λειτουργούν οι εγκαταστάσεις.
Η τελική δε εμπειρογνωμοσύνη της φέρουσας ικανότητας των εγκαταστάσεων του βιολογικού ανοίγει θέμα κατασκευής και νέων πρόσθετων εγκαταστάσεων στο "Βόδι" για την αντιμετώπιση των φορτίων από τον Αρχάγγελο, τ' Αφάντου και το Δήμο Καλλιθέας, έργων συνολικού προϋπολογισμού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 33 εκατ. ευρώ.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...