15 Νοε 2011

ΠΗΡΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΗΝΑΣ


Παρότι δεν έχει ξεκινήσει η επίσημη λειτουργία των ελαιουργείων στο νησί, η καμινάδα του εργοστασίου επεξεργασίας πυρήνα από σήμερα βγάζει πυκνό καπνό στην ατμόσφαιρα.
Τα προηγούμενα χρόνια η άσχημη μυρωδιά ήταν έντονη στις Καλυθιές και το Φαληράκι και δικαιολογημένα οι κάτοικοι ανησυχούσαν αφού δεν υπήρχε καμία επίσημη ενημέρωση για την περιεκτικότητα των αερίων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα.
Τα μέλη της οικολογικής μονάδας ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΡΟΔΙΑΚΑ (κάθε εβδομάδα στην εφημερίδα Η ΡΟΔΙΑΚΗ) επισκέφτηκαν το εργοστάσιο που βρίσκεται κοντά στις Καλυθιές και κατέγραψαν τα παρακάτω:
"Ο ελαιοπυρήνας είναι ένα μίγμα πυρηνελαίου (~5%), πυρηνοξύλου (~45%) και νερού (~50%). Το απόβλητο υγρού ελαιοπυρήνα από την επεξεργασία του ελαιόκαρπου περιέχει υψηλό οργανικό και ανόργανο περιεχόμενο, το οποίο είναι δύσκολο στη διαχείρισή του και μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Η απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον ή η διάθεση τους στο έδαφος χωρίς προηγούμενη επεξεργασία δημιουργεί κινδύνους μόλυνσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
Επομένως η επεξεργασία του απόβλητου αυτού είναι τελείως απαραίτητη. Οι κυριότερες μέθοδοι επεξεργασίας που μπορούν να εφαρμοστούν διακρίνονται κυρίως σε:
• Βιολογικές (κομποστοποίηση, ζύμωση / χώνευση) και
• Θερμικές.
Σε χώρες με μεγάλη παραγωγή ελαιόλαδου, όπως η Ισπανία, η ευρύτερα χρησιμοποιούμενη μέθοδος επεξεργασίας της υγρής ελαιοπυρήνας από τα ελαιοτριβεία είναι η ξήρανσή της και μετέπειτα καύση της ξηραμένης πυρήνας.
Σε ειδικές μονάδες ξήρανσης γίνεται και απόσταξη πυρηνελαίου. Αυτή είναι μια διεργασία όμοια με την παραγωγή των περισσότερων σπορελαίων, που απαιτεί μεγάλη προσοχή και τέχνη. Χρησιμοποιείται το καθαρό εξάνιο (C6H14), το οποίο στην κυριολεξία “ξεπλένει” το λάδι μέσα από τον ελαιοπυρήνα. Το μίγμα λαδιού – εξανίου προωθείται έπειτα σε ειδικές δεξαμενές απόσταξης, όπου τα δύο συστατικά διαχωρίζονται τελείως. Μετά από αυτό το στάδιο το πυρηνέλαιο είναι έτοιμο προς αποθήκευση.
Το ξηρό υπόλειμμα της πυρήνας είναι το πυρηνόξυλο, το οποίο χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη με θερμαντική ικανότητα ίση περίπου προς το ένα τρίτο αυτής του πετρελαίου θέρμανσης. Η καύσιμη αυτή ύλη χρησιμοποιείται είτε από το εργοστάσιο ξήρανσης για τις δικές του ενεργειακές ανάγκες είτε διατίθεται για καύση σε άλλες μονάδες (ασβεστοκάμινα κλπ).
Πιο αυστηρός φέτος ο έλεγχος της διάθεσης του ελαιοπυρήνα στη Ρόδο
Σε αφιέρωμα που είχαμε κάνει πέρσι (17 Φεβρουαρίου 2011) για τα περιβαλλοντικά προβλήματα του πρώην Δήμου Αρχαγγέλου, είχαμε αναφέρει ότι συγκεκριμένος ελαιοτριβέας πετούσε μεγάλες ποσότητες πυρήνα στο περιβάλλον με προφανείς κινδύνους. Μάλιστα από κάποιο σημείο διάθεσης τα απόβλητα μπορούσαν να καταλήξουν στη θάλασσα.
Η κατάσταση που περιγράψαμε πριν από μερικούς μήνες δεν πρέπει να επαναληφθεί φέτος. Σε συνάντηση που είχαμε με τον αντιπερειφερειάρχη κ. Σωτήρη Παμπάκα μας δόθηκε η διαβεβαίωση ότι φέτος θα γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για τη διάθεση του ελαιοπυρήνα και εάν χρειαστεί θα επιβληθούν οι απαραίτητες ποινές."
Ακολούθως επισκεφτήκαμε το μοναδικό πυρηνελαιουργείο που λειτουργεί στη Ρόδο για να δείξουμε ακριβώς ότι η διαχείριση του ελαιοπυρήνα τουλάχιστον πρέπει να γίνεται σωστά ώστε να μειωθούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα από τη επεξεργασία του ελαιοκάρπου. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι πραγματικά υπάρχει μια σύγχρονη μονάδα στο νησί μας που αυτή τη στιγμή παράγει 500 τόνους πυρηνέλαιου, άρα διαχειρίζεται περίπου 10.000 τόνους ελαιοπυρήνα, και μπορεί να παράγει πολύ περισσότερο. Το πυρηνόξυλο που απομένει το χρησιμοποιεί η ίδια η μονάδα για καύσιμη ύλη αντί πετρελαίου αλλά τη μεγαλύτερη ποσότητα τη διαθέτει σε ασβεστοκάμινο.
Συνεπώς είναι απαράδεκτη η απόρριψη αυτού του είδους των αποβλήτων στο περιβάλλον".

Το παραπάνω ρεπορτάζ παρότι αναφέρετε σε καλή λειτουργία του εργοστασίου δεν κάνει αναφορά αν έχουν τοποθετηθεί σύγχρονα φίλτρα που φιλτράρουν τις επικίνδυνες ουσίες που εκπέμπονται στον αέρα, διαχρονικό αίτημα της τοπικής μας κοινωνίας που έχει "κουραστεί" να μυρίζει τα κατάλοιπα του εργοστασίου.

ΜΕ ΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ

Η ΣΦΑΓΗ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


Σημερινές φωτογραφίες που δείχνουν ότι το έγκλημα με την κοπή πεύκων στο δάσος του Αγίου Ιωάννη συνεχίζεται. Κάθε βράδυ οι ασυνείδητοι εκμεταλλευόμενοι την απουσία ελέγχων κόβουν δέντρα για να πουλήσουν ξύλα σε ιδιοκτήτες τζακιών.
Και όπως φαίνεται καθαρά από τα υπολείμματα τα δέντρα είναι "ζωντανά" και όχι ξερά όπως υποστήριξε παλιότερα το δασαρχείο όταν είχε υπάρξει έγγραφη καταγγελία από κατοίκους των Καλυθιών.
Δυστυχώς αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί κοπής των δέντρων οι επόμενες γενιές θα δουν το δάσος της περιοχής μόνο σε φωτογραφίες.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ

Κάθε φορά που βρέχει, λίγο ή πολύ, αποκαλύπτονται οι κακοτεχνίες στην Εθνική οδό Ρόδου - Λίνδου που στοίχισε εκατομμύρια στους Ελληνες φορολογούμενους και αντί να κάνει εύκολη τη ζωή των οδηγών είναι γεμάτη επικίνδυνες παγίδες.
Ολο το κομμάτι της κατεύθυνσης προς Λίνδο από το σουπερμάρκετ ΑΒ έως τα φανάρια στην περιοχή Πλάτανος είναι γεμάτος λακκούβες, τρύπες, εξογκώματα κάτι που φανερώνει τις κακοτεχνίες.
Μάλιστα στην περιοχή του ΑΒ έγιναν αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις από τον πρώτην δήμο Καλλιθέας αλλά το πρόβλημα με τις "λίμνες του χειμώνα" παραμένει έντονο.
Παρατηρήστε ότι στο πεζοδρόμιο δεν υπάρχει προστατευτικό κάγκελο ούτε για... δείγμα.
Κρίμα τα εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν.

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...