24 Σεπ 2016

ΑΘΛΟΣ Η ΕΠΙΧΕΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΘΙΕΣ

Εμπόδια παντού

Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στο Φαληράκι που ουσιαστικά αποτελεί τον οικονομικό αιμοδότη της τοπικής μας κοινωνίας και τον πόλο ανάπτυξης των Καλυθιών.
Η επιχειρηματικότητα στο Φαληράκι αναπτύσσεται με μικρές και μεγάλες επενδύσεις και μικρή η μεγάλη φαντασία. 
Αυτό που έχει βαλτώσει επικίνδυνα είναι η επιχειρηματικότητα στον οικισμό των Καλυθιών. Οι μικρές επιχειρήσεις του χωριού φυλλορροούν και παλεύουν για να μείνουν ανοικτές αφού τα έσοδα είναι περιορισμένα και τα έξοδα αυξημένα. Ουσιαστικά η επιχειρηματικότητα στο χωριό περιορίζεται σε καφέ, γρήγορο φαγητό, ποτό, κούρεμα και... μπακάλικα.
Η μόνη εξέλιξη και καινοτομία των τελευταίων ετών είναι τα πολλά μηχανάκια delivery που μεταφέρουν από μία πίτσα μέχρι ένα πακέτο τσιγάρα.  
Το κυκλοφοριακό χάος στην πλατεία και το δρόμο που οδηγεί προς τη Ψίνθο, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης και η.. τεμπέλικη λογική των ντόπιων άρνησης να περπατήσουν περισσότερο από 50 μέτρα οδηγεί τα μικρά μαγαζιά του χωριού σε κλείσιμο. 
Τα ενοίκια καταστημάτων στις Καλυθιές παραμένουν σε υψηλά, για τα δεδομένα της εποχής, αφού οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι υπάρχει αξία για μαγαζιά που παραμένουν ανοικτά 12 μήνες τον χρόνο.
Και αν το ενοίκιο αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες αυτό που δεν... διαπραγματεύεται είναι η απουσία πελατών για τα καταστήματα από κατοίκους εκτός Καλυθιών. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έρχονται από την πόλη της Ρόδου ή άλλα χωριά για να ξοδέψουν στο χωριό μας. 
Ως κοινωνία δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ελκυστικές προϋποθέσεις επίσκεψης στο χωριό μας.
Τους καλοκαιρινούς μήνες αρκετοί τουρίστες αναζητούν κάποιο εστιατόριο αλλά οι επιλογές τους περιορίζονται σε μεζέδες, σουβλάκια και πίτσα. 
Πρέπει να είμαστε το μοναδικό χωριό στο νησί που δεν διαθέτει ολοκληρωμένο εστιατόριο με φαγητά του φούρνου, κλασικές επιλογές όπως ο μουσακάς και πλήρη τιμοκατάλογο!
Τεράστιο μειονέκτημα για τις Καλυθιές είναι, αν είναι δυνατόν, η απουσία μηχανήματος ανάληψης μετρητών. ΑΤΜ έχει στο Φαληράκι και στ' Αφάντου με αποτέλεσμα Καλυθενοί και Ψινθενοί (που αναγκαστικά περνάνε από τις Καλυθιές) να επιλέγουν άλλες αγορές για τα καθημερινά ψώνια.
Επίσης η εικόνα του χωριού (από αισθητική μέχρι καθαριότητα κάδων και δρόμων) είναι τραγική ώστε ακόμα και ντόπιοι να αποφεύγουν τις αγορές από τα καταστήματα.
Αν μία γυναίκα επιλέξει να περπατήσει στο χωριό πέρα από τα θορυβώδη μηχανάκια θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους αρκετούς μεθυσμένους που πίνουν και... κάνουν την ανάγκη τους στα στενά, τους τσιγγάνους που παραμονεύουν για να αρπάξουν χρήματα και τα παιδιά - έφηβους που ακόμη και ημέρες σχολείων κάνουν βόλτες και φασαρίες μέχρι τα μεσάνυχτα.
Οι καυγάδες νεαρών στην πλατεία για τα μάτια... κορασίδων είναι πλέον εβδομαδιαίο "θεατρικό" στην μικρή πλατεία μας. 
Η επιχειρηματικότητα στο χωριό είναι σαν την οικονομία της Ελλάδας. Και δυστυχώς δεν έχουμε ΔΝΤ να λάβει απαραίτητα μέτρα. Όσοι επιμένουν να δραστηριοποιούνται στις Καλυθιές είναι πραγματικά άξιοι.
Η καθημερινή συναλλαγή με τα... ίδια και τα ίδια πρόσωπα-πελάτες κόβει το "οξυγόνο" των μετρητών και καταστρέφει, την απαραίτητη για κάθε επιχειρηματία, φαντασία για ανάπτυξη και νέες ιδέες. 

ΜΕ ΒΙΖΑ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


H Βρετανική αγορά είναι πολύ σημαντική για τον τουρισμό στην περιοχή μας αφού υπάρχει η βάση τεσσάρων δεκαετιών και επίσης οι επισκέπτες από Αγγλία, Ουαλία., Σκωτία, Ιρλανδία διαμένουν σε μονάδες εκτός συστήματος all inclusive με αποτέλεσμα να ενισχύουν σημαντικά τις μικρές επιχειρήσεις στο Φαληράκι. Επίσης οι Βρετανοί είναι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες τόσο στη διάρκεια της ίδιας καλοκαιρινής σεζόν όσο και σε συνεχόμενες χρονιές.
Η άλλη ιδιαιτερότητα τους είναι πως δεν έχουν προτεραιότητά τους τις επισκέψεις σε μουσεία και άλλα ενδιαφέροντα σημεία του νησιού (Λίνδος, Παλιά Πόλη, Πεταλούδες, Επτα Πηγές κτλ) αφού προτιμούν το μοντέλο ήλιος-θάλασσα (πισίνα), αλκοόλ κάτι που προσφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό το Φαληράκι.
Μια εξέλιξη που ήδη τρομάζει τα περισσότερα ελληνικά νησιά είναι αυτή που αναφέρει σε δημοσίευμα η εφημερίδα Guardian του Λονδίνου. Οι Βρετανοί τουρίστες ενδέχεται να υποχρεωθούν σε έκδοση ευρωπαϊκών visa προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις 26 χώρες Σένγκεν, μόλις το Ην. Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήδη, μέλη εκτελεστικού σώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν τρόπους με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα visa παρόμοιο με το πρόγραμμα waiver των ΗΠΑ.
Μέσα στο τρέχον έτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποκαλύψει νομοσχέδιο για το σύστημα ταξιδιωτικών πληροφοριών και αδειών (Etias), σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η GuardiaGuardian. Το νομοσχέδιο αποτελεί τμήμα του σχεδιασμού για τη δημιουργία υψηλότερων μέτρων ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία και το Βέλγιο.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, Steve Peers, “πολλοί άνθρωποι θα ενοχληθούν. Μπορούμε να ζητήσουν πλήρη ελευθερία ταξιδιών, όμως οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να είναι αμοιβαία, επομένως πρέπει να ρωτήσετε τι θα δεχθούν ο Nigel Farage και οι υπόλοιποι”.
Όπως εκτιμά, μπορεί να συσταθεί ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα visa τύπου waiver εντός ΕΕ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση το ΑΕΠ όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως συνέπεια του BREXIT.
Προς το παρόν, οι κάτοχοι διαβατηρίων από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ με αυτό χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση για την έκδοση visa σύντομης διάρκειας.
Η ΕΕ ενέκρινε επίσης την ύπαρξη αρχείου της λίστας επιβατών ως ένα νέο μέτρο ασφαλείας, το οποίο υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να αποκαλύπτουν τα στοιχεία των επιβατών τους προς τις χώρες της ΕΕ. Επίσης στόχος είναι ενα προηγμένο σύστημα εισόδου – εξόδου, που αποσκοπεί στην καταγραφή των συνοριακών διαβάσεων από υπηκόους τρίτων χωρών εντός της ζώνης Schengen.
Στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας αναφέρουν ότι οι Βρετανοί υπήκοοι έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 30 εκατ. ταξίδια διακοπών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015. Τα νέα συστήματα ασφάλειας θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενόχληση στους Βρετανους τουρίστες και το τουριστικό τοπίο ίσως να αλλάξει στις χώρες της ΕΕ στο εγγύς μέλλον. Προς το παρόν, και οι Βρετανοί μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε αυτές τις χώρες με μόνο ένα έγκυρο διαβατήριο και χωρίς θεώρηση.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...