26 Οκτ 2008

ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Σε μία περίοδο που όλα είναι αβέβαια στην τουριστική αγορά, την προσεχή Πέμπτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. στο πνευματικό κέντρο "Αιμίλιος Χατζηδιάκος" δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Νεκταρίου θα διεξαχθεί η γενική συνέλευση όλων των μελών του συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων. Καλό θα είναι να υπάρξει μαζική συμμετοχή.

Κρίση και στον τουρισμό

Το ισχυρότερο -ίσως- «χτύπημα» από την παγκόσμια οικονομική ύφεση, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, αναμένεται να δεχθεί ο ελληνικός τουρισμός. Το πρώτο «κρας τεστ» για τον τουριστικό κλάδο είναι η περίοδος των Χριστουγέννων. «Ολα δείχνουν ότι η κίνηση θα μειωθεί κατά 5–10%. Το ταξίδι είναι πολυτέλεια, όχι κάτι απαραίτητο. Είναι λοιπόν το πρώτο πράγμα που θα κόψουν εκείνοι που σήμερα βρίσκονται σε δύσκολη θέση» εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων κ. Σπ. Γκίνης. Οι χώρες που κυρίως πλήττονται από την κρίση, Γερμανία, ΗΠΑ και Βρετανία, «στέλνουν» κάθε χρόνο στην Ελλάδα περίπου έξι εκατομμύρια τουρίστες. «Σήμερα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη συμπεριφορά τους», σχολιάζει ο κ. Γκίνης.

Κρίσιμες θεωρούνται οι δύο παγκόσμιες εκθέσεις, το Νοέμβριο στο Λονδίνο και το Φεβρουάριο στο Βερολίνο, όπου θα φανεί η αντίδραση των tour operators στα νέα οικονομικά δεδομένα. Ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων, πάντως, εκφράζουν ανοιχτά το φόβο ότι τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά πρακτορεία της χώρας θα δεχτούν ισχυρές πιέσεις για χαμηλότερες τιμές «στο όνομα» του τραπεζικού κραχ. «Το 2009 θα είναι μια κακή σεζόν. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και tour operators με τους οποίους έχουμε σταθερή συνεργασία παζαρεύουν τιμές και αποφεύγουν να υπογράψουν συμβάσεις», αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού κ. Τ. Μοσχάτος.

Στην περιοχή μας τα νέα πολυτελή ξενοδοχεία που θα λειτουργήσουν το 2009 αναμένεται να συμπιέσουν τις τιμές με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ισχυρές πιέσεις για καλύτερα συμβόλαια από πλευράς πρακτόρων. Ειδικά το μέλλον των μικρών οικογενειακών μονάδων είναι αβέβαιο. Πολλές από αυτές έχουν κλείσει ή έχουν μετατραπεί σε δωμάτια με το μήνα για οικονομικούς μετανάστες. Οτι δημιουγήθηκε στο Φαληράκι τα προηγούμενα 30 χρόνια κινδυνεύει με αφανισμό.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...