26 Δεκ 2009

Η ΖΩΝΤΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ


Το πρωί των Χριστουγέννων, το blog είχε τη χαρά να πιει καφέ και να συνομιλήσει με τον άνθρωπο που αποτελεί την ζωντανή ιστορία του χωριού μας. Ο κ. Αντώνης Σαββιού έχει φτάσει, αισίως, τα 104 έτη ζωής και διατηρεί τη διαύγεια μυαλού και μπορεί με τις ώρες να διηγείται ιστορίες με πολλές λεπτομέρειες. Ο Μπαρμπαντώνης γεννήθηκε στις Καλυθιές το μακρινό 1906 και έχει ζήσει τα ΠΑΝΤΑ. Κάθε πρωί, κατεβαίνει στην πλατεία του χωριού, απολαμβάνει το καφεδάκι του και μοιράζεται τις αναμνήσεις του με μικρούς και μεγάλους.
Σταδιακά τις επόμενες ημέρες θα ανέβουν τα βιντεάκια με όσα εξομολογήθηκε ο Μπαρμπαντώνης, έστω και αν ο ήχος δεν είναι πολύ καλός.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ Η ΚΑΛΥΘΕΝΗ








Οπως κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, αρκετοί πιστοί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας, εντός του στρατοπέδου που βρίσκεται στο χωριό μας. Το συγκεκριμένη εξωκλήσι έχει τεράστια ιστορία και κατασκευάστηκε γύρω στο 1700 όπως μαρτυρούν τα στοιχεία. Δυστυχώς όσο παραμένει στο χώρο ο στρατός δύσκολα θα αναδειχθεί η τεράστια θρησκευτική και πολιτιστική σημασία του.
Η εικόνα που αναγράφει "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΛΕΟΥΣΑ Η ΚΑΛΗΘΕΝΗ" έχει στη βάση της, με μικρά γράμματα την εξής αναφορά: "ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΣΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ". Σύμφωνα με τον Πατήρ Μιχαήλ Κουτσουνούρη ο Ιερομόναχος Νεόφυτος καταγόταν από την Σύμη και ήταν αυτός που αγιογράφησε το εκκλησάκι της Παναγιάς.
Σε άλλη εικόνα υπάρχει επιγραφή που το επιβεβαιώνει και μάλιστα κάνει αναφορά στο έτος 1791. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκκλησιαστικής επιτροπής το 1791 έγιναν εργασίες ανακαίνισης του ναού κάτι που υποδηλώνει ότι κτίστηκε κάποιες δεκαετίες νωρίτερα.
Οι παλιές τοιχογραφίες, αλλά και οι εικόνες από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, φθίρονται από το χρόνο, αλλά για να γίνουν εργασίες συντήρησης θα πρέπει να δοθεί άδεια τόσο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όσο και από το τοπικό τμήμα της Αρχαιολογίας.
Στον προαύλιο χώρο της μονής έχει ταφεί η γερόντισσα Αγαθονίκη που για πολλές δεκαετίες κατοικούσε στα κελάκια και αποτελούσε τη ψυχή της Παναγιάς Ελεούσας της Καλυθενής.

ΚΛΟΠΕΣ ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ

Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Αστυνομικής Διεύθυνησης Δωδεκανήσου:
α) Την παραμονή των Χριστουγέννων 63χρονος επιχειρηματίας στο Φαληράκι κατήγγειλε ότι άγωνστοι μπήκαν από ανασφάλιστη πόρτα στην αυλή συγκροτήματος ενοικιαζομένων δωματίων ιδιοκτησίας του και αφαίρεσαν ένα συντριβάνι αξίας 4.000 ευρώ, κατά δήλωσή του.
β) 28χρονη αλλοδαπή κάτοικος Φαληρακίου κατήγγειλε ότι στις 22 Δεκεμβρίου άγωνστος-οι δράστης-ες εισήλθαν από ανασφάλιστη πόρτα στο δωμάτιο όπου διαμένει και αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 850 ευρώ.
γ) 60χρονος επιχειρηματίας Φαληρακίου κατήγγειλε την ημέρα των Χριστουγέννηων ότι άγνωστοι δράστες το διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 24 Δεκεμβρίου παραβίασαν την κεντρική πόρτα του καταστήματος σούπερ μάρκετ που διατηρεί και αφαίρεσαν ποτά και τουριστικά είδη συνολικής αξίας 6.000 ευρώ!

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...