19 Μαρ 2010

ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΨΑΛΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ




Σήμερα κάνοντας στάση στον σκουπιδότοπο στην περιοχή Φράγκα αντίκρυσα μία εικόνα που μου προκάλεσε θλίψη.
Τα ψαλτήρια της εκκλησίας μας που αντικαταστάθηκαν από νέα στα πλαίσια των εργασιών ανακαίνισης πετάχθηκαν στον σκουπιδότοπο και περιμένουν τη μοίρα τους πού είναι να τα μαζέψει κάποιος αθίγγανος και να τα πουλήσει ως παλιοσίδερα.
Η εικόνα με τα παλιά κομμάτια της εκκλησίας μας (ουσιαστικά κομμάτια της ιστορίας του χωριού μας) με σόκαρε και αποφάσισα να αντιδράσω.
Αμέσως πήγα στην εκκλησία και ζήτησα εξηγήσεις από τον πατήρ Μιχάλη και τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής Καλυθιών.
Οπως μου εξήγησαν πετάχθηκαν στα σκουπίδια από λάθος συννενόηση με τα μέλη του συνεργείου του δήμου που τα πήραν με γερανό από την αυλή της εκκλησίας. Ο πατήρ Μιχάλης υποστήριξε ότι ζήτησε τα παλιά ψαλτήρια να μεταφερθούν στις αποθήκες του δήμου στη Φράγκα και όχι να πεταχτούν στα σκουπίδια στην Φράγκα.
Τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής δεσμεύτηκαν ότι αύριο το πρωί θα φροντίσουν ώστε τα παλιά ψαλτήρια να φυλαχτούν σε ασφαλές σημείο μέχρι να αποφασιστεί αν θα διατηρηθούν με άλλα παλιά αντικείμενα ή αν θα τοποθετηθούν σε άλλη αίθουσα της εκκλησίας.
Επειδή όμως κανείς δεν ξέρει αν το βράδυ περάσουν από τον σκουπιδότοπο αθίγγανοι που μαζεύουν παλιοσίδερα, αν κάποιος διαβάζει το blog και έχει μηχανήματα και αυτοκίνητα ας ευαισθητοποιηθεί και ας μαζέψει σε κάποια αποθήκη τα παλιά ψαλτήρια της εκκλησίας μας.
Θα είναι κρίμα ένα κομμάτι του πολιτισμού μας (έστω και άψυχο) να καταλήξει σε μάντρα με παλιοσίδερα.
Σε αυτά τα ψαλτήρια έχουμε ακουμπήσει σχεδόν όλοι οι Καλυθενοί, μικροί και μεγάλοι, περιμένοντας στην ουρά για τη Θεία Κοινωνία. Αυτά τα ψαλτήρια έχουν ακούσει προσευχές πολλών δεκαετιών, έχουν ακούσει ευχές σε χαρμόσυνεες τελετές όπως γάμοι και βαπτίστια, έχουν ακούσει μυρολόγια σε κηδείες και μνημόσυνα...
ΤΑΣΟΣ
ΝΕΑ ΕΝΗΜΡΩΣΗ: Δυστυχώς το πρωί του Σαββάτου τα ψαλτήρια δεν ήταν στον σκουπιδότοπο. Το πιθανότερο είναι να τα πήραν αθίγγανοι για να τα πουλήσουν ως παλιοσίδερα. Υπάρχει μία μικρή πιθανότητα να τα μάζεψε κάποιος από το χωριό που ευαισθητοποιήθηκε από την ανάρτηση του blog και να τα έχει κρατήσει σε δικό του χώρο.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΞΑΝΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΑΣ


Μετά από 2 μήνες εργασιών η εκκλησία μας της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (ή Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού όπως τη γνωρίζουμε λόγω του πανηγυριού) λειτουργεί από σήμερα και πάλι. Σήμερα τελέστηκε η λειτουργία των χαιρετισμών. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών ολοκλήρώθηκε και απομένει να γεμίσουν οι τοίχοι με νέες αγιογραφίες. Στην εκκλησία έχουν τοποθετηθεί νέα μεγαλύτερα στασίδια για τους πιστούς, νέα ψαλτήρια και έχουν ξηλωθεί και ξανασοβατιστεί οι τοίχοι που ήταν γεμάτοι εργασία. Επίσης δημιουργήθηκε νεά πόρτα (3η) εισόδου-εξόδου στην κεντρική πλευρά προς το μεγάλο κυπαρρίσι.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...