ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Η ΡΟΔΙΑΚΗ
Υπεγράφη ανάμεσα στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον ειδικό περιφερειακό διαβαθμιδικό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νοτίου Αιγαίου «ΦΟΔΣΑ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ» η σύμβαση για το έργο που αφορά την «Κατασκευή νέου κυττάρου ΧΥΤΑ Βόρειας Ρόδου λόγω κατεπείγοντος»
Ο Χ.Υ.Τ.Α. Ρόδου, ως ενιαία εγκατάσταση, εντοπίζεται στην περιοχή «Παλιόμυλος», περίπου στα 2.500 m νοτιοανατολικά του οικισμού του Δ.Δ. Παστίδας της Δημοτικής Ενότητας Πεταλούδων (πλησιέστερος οικισμός), εντός γηπέδου εμβαδού 184.208 m2 και απέχει 5.000m περίπου από την τουριστική περιοχή και την παραλία του Φαληρακίου.
Το έργο υπάγεται διοικητικά στο Δ.Κ. Καλυθιών της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας του δήμου Ρόδου Νομού Δωδεκανήσου, είναι εκτός σχεδίου πόλεως και ορίων οικισμών και συνδέεται οδικά μέσω ασφαλτοστρωμένης δημοτικής οδού πλάτους περίπου 8 m με την εθνική οδό Τσαΐρι - Αεροδρομίου στο 2ο χλμ. αυτής.
Η κατάσταση των εγκαταστάσεων που παρέλαβε ο ΦΟΔΣΑ στην περιοχή είχε ως εξής:
Παλαιό κύτταρο
Το παλαιό κύτταρο είναι συνολικής επιφάνειας 43,2 στρεμμάτων, με συνολική χωρητικότητα 734.000 m3 του οποίου έχει περατωθεί η λειτουργία του από το Σεπτέμβριο του 2014.
Έχει υπερβεί κατά πολύ το υψόμετρο πλήρωσης και τη χωρητικότητα της μελέτης εφαρμογής. Δεν έχει πραγματοποιηθεί αποκατάσταση του κυττάρου. Υπάρχουν ακάλυπτα απορρίμματα σε κάποια σημεία, αλλά όχι σε μεγάλη έκταση.
Η περιμετρική τάφρος όμβριων σε κάποια τμήματα είναι μπαζωμένη με χώματα οπότε κατά την διάρκεια βροχής τα επιφανειακά νερά μαζί με πλευροδιαρροές διοχετεύονται ανεξέλεγκτα στο χώρο εντός και σε συνέχεια εκτός του γηπέδου του ΧΥΤΑ.
Στο απορριμματικό ανάγλυφο δεν έχει κατασκευαστεί κατακόρυφο δίκτυο συλλογής για ενεργητική άντληση του βιοαερίου όπως προέβλεπε η μελέτη και ΑΕΠΟ.
Κύτταρο Επείγουσας Επέκτασης
Η συνολική επιφάνεια του γηπέδου του κυττάρου είναι εμβαδού 40,8 στρεμμάτων, με συνολική χωρητικότητα 529.419 m3. Έχει υπερβεί κατά πολύ το υψόμετρο πλήρωσης και τη χωρητικότητα της μελέτης εφαρμογής.
Στην περιοχή που γίνεται η εναπόθεση των απορριμμάτων υπάρχουν ακάλυπτα απορρίμματα σε μεγάλη έκταση. Δεν υπάρχουν πολλές πλευροδιαρροές.
Η περιμετρική τάφρος όμβριων σε κάποια τμήματα είναι μπαζωμένη με χώματα οπότε κατά την διάρκεια βροχής τα επιφανειακά νερά μαζί με πλευροδιαρροές διαρροές διοχετεύονται ανεξέλεγκτα στο χώρο εντός και σε συνέχεια εκτός του γηπέδου του ΧΥΤΑ, όπως και στο παλαιό κύτταρο.
Στο απορριμματικό ανάγλυφο δεν έχει κατασκευαστεί δίκτυο συλλογής για ενεργητική άντληση του βιοαερίου από κατακόρυφο δίκτυο όπως προέβλεπε η μελέτη και ΑΕΠΟ.
Έργα υποδομής
Ο χώρος είναι εγκαταλελειμμένος και δεν πραγματοποιείται ιδιαίτερη συντήρηση, έτσι και στα έργα υποδομής υπάρχει φθορά λόγω της παλαιότητας. Επίσης παρατηρήθηκε ότι έχουν λάβει χώρα ενέργειες που κατέστρεψαν έργα υποδομής, ιδιαίτερα στην περίφραξη.
Βιολογικός
Ο βιολογικός του ΧΥΤΑ δεν λειτουργεί και έχει μεγάλο διάστημα να συντηρηθεί και να λειτουργήσει. Το αρχικό φρεάτιο Φ.Σ.3 είχε μπαζωθεί από χώματα και δεν έχει αποκαλυφθεί μέχρι και σήμερα με αποτέλεσμα όσα στραγγίσματα πηγαίνουν βαρυτικά εκεί από το παλιό κύτταρο να υπερχειλίζουν και να πηγαίνουν στη δεξαμενή αναρρύθμισης με ελεύθερη ροή.
https://rodiaki.gr/article/490884/ypegrafh-symbash-gia-to-neo-kyttaro-xyta-boreias-rodoy