14 Απρ 2020

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ "ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ"


Οι τηλεδιασκέψεις είναι η νέα πραγματικότητα στην επικοινωνία και το blog προσαρμόζεται και ανοίγει τις... κάμερές του σε πρόσωπα που έχουν κάτι ενδιαφέρον να πουν.
Πρώτη επικοινωνία με τον εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο σχολείο Ψίνθου Κωνσταντίνο Κώστα με καταγωγή από τις Καλυθιές.
Μιλήσαμε μαζί του για την εκπαίδευση εξ αποστάσεως, θέσαμε ερωτήματα και πήραμε χρήσιμες απαντήσεις.

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΣΙΠΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟΠαρουσία του προέδρου της Συνομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων κ. Τοκούζη πραγματοποιήθηκε η τηλεδιάσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με εκπροσώπους του τουρισμού.
Την ανάγκη να υπάρξει ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας στην τηλεδιάσκεψη που είχε για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, κ. Ρέτσο, τον πρόεδρο του ΞΕΕ, κ. Βασιλικό, τον πρόεδρο του ΣΕΤΚΕ, κ. Τοκούζης, τον πρόεδρο της FedHATTA, κ. Τσιλίδης και την τομεάρχη τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, επισήμανε ότι είναι λάθος «η αποσπασματική λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που υιοθετεί η κυβέρνηση»
Ο τουρισμός, που αποτελεί πάνω από το 20% του ΑΕΠ, πλήττεται σημαντικά, με τις καλύτερες προβλέψεις να δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του έτους.
Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε κλάδος τουριστικής δραστηριότητας με άμεσο αντίκτυπο στη βιωσιμότητα τους, καθώς οι απώλειες μόνο για το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος θα είναι πάνω από 2,17 δις ενώ οι χαμένες θέσεις εργασίας είναι πάνω από 38.000.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται ένα γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, όχι στην αποσπασματική λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που υιοθετεί η κυβέρνηση.
Η Ελλάδα είναι ουραγός στο μέγεθος του πακέτου στήριξης της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ τα μέτρα στήριξης για την τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκρινε τη λογική της πρόληψης και της θωράκισης της οικονομίας παράλληλα με την προστασία του τουριστικού μας προϊόντος.
Συγκεκριμένα, πρότεινε:
- την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης, με την εγγύηση του δημοσίου αλλά και άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα.
- την αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο δημόσιο.
- Ταυτόχρονα στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 και αξιοποίηση των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20 .
- Παράλληλα χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές στήριξης για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις: ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού από το κράτος, για την
ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας, ειδικά σε ηλικίες μέχρι 30 ετών.
- Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΤ και αναμόρφωση της στρατηγικής προβολής της χώρας.
- Οι ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να στηριχθούν μέσω της φιλοξενίας προσφύγων με ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντί των υφιστάμενων camps με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.
Επειδή η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια, είναι η ώρα για γενναία μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα για την τουριστική σεζόν 2020 σε ειδική θεματική εκπομπή στο διαδίκτυο με θέμα "Ο Τουρισμός στη μετά πανδημίας εποχή" στις "Βραδινές Συναντήσεις"με τον Πάνο Οπλοποιό.
Τα μέτρα υγειονομικής θωράκισης στις εισόδους της χώρας προϋποθέτουν συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο (π.χ. πιστοποιητικό ότι δε νοσεί ή έλεγχος με fast check).
Επιβάλλει, όμως, και τη λήψη δικών μας μέτρων σε αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, χερσαία σύνορα, αλλά και σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα με ελέγχους και πιστοποιημένα rapid test.
 Συμμετείχαν:
1. Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ
2. Παναγιώτης Τοκούζης Πρόεδρος ΣΕΤΚΕ
3. Κωστας Χαλκιαδάκης, Δημοσιογράφος ΑΠΕ/ΜΠΕ
4. Βίκυ Καρατζαβέλου, Δημοσιογράφος Travel Daily News

ΧΩΡΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

Αποκλεισμένες από τα χρηματοδοτικά «εργαλεία», όπως και από το σύνολο σχεδόν των μέτρων στήριξης που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση, παραμ...