14 Απρ 2021

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΡΑΟΥΝΟΥ




Ομάδα εθελοντών με συνεννόηση από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προγραμματίζει εθελοντική δράση καθαρισμού της θαλάσσιας περιοχής Τραουνού, στο σημείο της σπηλιάς το προσεχές Σάββατο.

Στο κείμενο - κάλεσμα αναφέρουν τα εξής: "Ήρθε η ώρα για ένα διαφορετικό "6" με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος! Ξεκινάμε με τον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας Τραουνού το Σάββατο 17/04 στις 11.30. Όσοι φίλοι /φίλες έρθουν παρακαλώ να τηρούν τα μέτρα προστασίας έναντι της μετάδοσης του ιού, να έχουν γάντια και σακούλες μεγάλες σκουπιδιών. Η δράση θα αναρτηθεί και στο @saveyourhood και παράλληλα θα βοηθήσουμε και το έργο της @wwf σχετικά με την έρευνα για την παράκτια ρύπανση (project adopt a beach)".

Οσοι από την τοπική κοινωνία μπορούν ας βρεθούν το πρωί του Σαββάτου στην παραλία Τραουνού. Η τοπική κοινότητα Καλυθιών ας προγραμματίσει να ενισχύσει τους εθελοντές με γάντια, σακούλες και να τους κεράσει καφέ, νερό και σνακ.  

ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ

Στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κάρντιφ Ουαλίας υπάρχει η παρουσίαση του ερευνητή Αγγελου Παπαντωνίου (ημερομηνία Μάιος 2020) με τίτλο "Σκέψεις για τον τουρισμό, διάλογος για την περιοχή. Ομορφες και τρομερές σκέψεις για το το τουριστικό θέρετρο Φαληράκι Ρόδου".
Στην παρουσίαση που χρησιμοποιήθηκε για διάλογο γύρω από την ανάπτυξη τουριστικών περιοχών γίνεται αναφορά στα όσα έγιναν στην περιοχή μας (θετικά και αρνητικά) κατά την μετατροπή της από αγροτικός τόπος σε θέρετρων μοντέρνων απαιτήσεων. 
Ολα ξεκίνησαν τη δεκαετία του '60 ως ανερχόμενη επιλογή των Σκανδιναβών τουριστών, ακολούθησε η εικοσαετία 70-90 με την κυριαρχία των Βρετανών, των πάρτι και του χαμηλού κόστους, στην συνέχεια η αλλαγή σε θέρετρο για οικογένειες και στην συνέχεια η καθιέρωση του συστήματος all inclusive και η εισβολή των τουριστών από την Ρωσία. 
Η τοπική κοινωνία των αγροτών - κτηνοτρόφων του 1960 άρχισε να ανακαλύπτει τον τουρισμό και τώρα την εποχή των μαζικών αφίξεων η οικονομία έχει γιγαντωθεί και μετατραπεί σε σύστημα παροχής υπηρεσιών. 
Στο ξεκίνημά της η τουριστική ανάπτυξη ελεγχόταν από τις κυβερνήσεις ενώ την εποχή των ξέφρενων πάρτι ο έλεγχος πέρασε στα χέρια λίγων. 
Η παρουσίαση θέτει ερωτήματα για το περιβάλλον, για την αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών μετά την κατάρρευση του μοντέλου πάρτι και τις ενέργειες μιμητισμού άλλων παγκοσμίων θέρετρων όπως η Μαγιόρκα.  |
Το Φαληράκι, η μετάλλαξή του, το παρελθόν και οι προκλήσεις του μέλλοντος απασχολούν ερευνητές ενός μεγάλου πανεπιστημιακού ιδρύματος. Το blog παρουσιάζει τις εικόνες των μελετητών ως τροφή για σκέψη. Ποια είναι η περιοχή μας, ποιο πρέπει να είναι το μέλλον της; 







































 

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...