26 Ιουν 2013

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΟΠΩΣ... ΠΑΛΙΑ!






Άλλη μία ποιοτική χορευτική παράσταση με θεατρικού τύπου σκηνοθεσία και αφήγηση προσέφεραν στους κατοίκους του χωριού τα μέλη του Χορευτικού Εργαστηρίου Καλυθιών "Η ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ" το βράδυ της περασμένης Κυριακής.
Το νέο ταξίδι πίσω στον χρόνο έφερε στις μνήμες όλων τις εποχές που στις Καλυθιές όλα ήταν αγνά και καθαρά. Η ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ το βράδυ της Κυριακής τίμησε τους Καλυθενούς οργανοπαίκτες και εκείνους που βοήθησαν με κάθε τρόπο στη δημιουργία της Καλυθενής φορεσιάς χορού.
Οι νέοι έμαθαν και οι παλιοί θυμήθηκαν αφού στην μεγάλη οθόνη εναλλάσσονταν ασπρόμαυρες φωτογραφίες με χορευτές και μουσικούς από περασμένες δεκαετίες.
Η βραδιά ήταν ξεχωριστή γιατί τα μέλη του Εργαστηρίου έφεραν με πούλμαν στην πλατεία 40 περίπου τουρίστες από το Φαληράκι και τους έκαναν επίτιμους καλεσμένους της γιορτής όπως γινόταν στις δεκαετίες '60 και '70 τότε που η πλατεία μας είχε αποκτήσει το προσωνύμιο "Πλατεία Σουηδίας" λόγω των πολλών Σκανδιναβών που επισκεπτόταν το χωριό μας για να απολαύσουν αυθεντικές Ελληνικές βραδιές.
Το βράδυ της περασμένης Κυριακής οι 40 τυχεροί καλεσμένοι τουρίστες γνώρισαν την πραγματική Ελλάδα και έφυγαν δίνοντας υποσχέσεις ότι θα διαφημίσουν στις πατρίδες τους το μικρό μας χωριό. Ολοι οι υπόλοιποι που παρακολουθήσαμε την παράσταση συγκινηθήκαμε και νιώσαμε περήφανοι για τα παιδιά που δουλεύουν αφιλοκερδώς για να ανυψώσουν τις Καλυθιές σε πολιτιστικό, και όχι μόνο, επίπεδο.
Και σαν επίλογος το... Καλυθενό σχόλιο του Κώστα Πολυχρονά:
"«Ερώτηξεμ με», αν έγραψα στο Γλωσσάρι τη λέξη «μερακλατίζουμαι», δηλαδή αν έχω εύθυμη διάθεση, κέφια, μεράκι. Μα είναι δυνατόν; Μπορούσε να μείνει κανείς ασυγκίνητος, όταν μπροστά στα μάτια του έβλεπε μια παγκαλυθενή λειτουργία, ιερή προσφορά στην παράδοση μας;
Τα μωρά, που μαζί με τα πρώτα βήματά τους, ντύθηκαν τις παραδοσιακές στολές και περπάτησαν στα «χνάρκια» του μπάλου και της σούστας, μέχρι τις «μάμμες» με τα δισέγγονα και το χορό της Ψυχής, έγραψαν ευχαριστήριο ύμνο στην προγονική αρετή. Να είστε ήσυχοι σεβαστοί μας πρόγονοι, γιατί «ο ίδρος» σας ποτίζει τις ρίζες των σημερινών νέων και μεγαλουργούν.
 Για άλλη μια φορά τα φωτισμένα νιάτα του Χορευτικού μας Εργαστηρίου «Η Τερψιχόρη» χόρτασαν τις ψυχές μας με καλυθενή περηφάνια! Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε! Όλοι εμείς, που «εμισογιμώσαμεν» το Σεντούκι της Λαϊκής Σοφίας σας ευχαριστούμε θερμά!"


Υ.Γ. Για τους λίγους "γκρινιάρηδες" (πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν) που τους έφταιγαν τα... φώτα, ο... ήχος, το... στήσιμο της οθόνης η απάντηση είναι απλή: Τα παιδιά που έστησαν την εκπληκτική παράσταση είναι εθελοντές και το κάνουν με την καρδιά τους. Απαιτήσεις επαγγελματιών θα είχαμε μόνο αν ήταν επαγγελματίες και έπαιρναν χρήματα για να στήσουν την παράσταση. Και πάλι όμως το συναίσθημα που προσφέρει η δουλειά των εθελοντών δεν μπορεί να το προσφέρει καμιά επαγγελματική ψυχρή παρουσία.

| O χορός της ψυχής, από τις γιαγιάδες της Τερψιχόρης (βίντεο Κωνσταντίνος Πολυχρονάς)

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...