16 Μαρ 2011

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Tην Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με γενικό θεματικό τίτλο «Αναζητώντας την ταυτότητα του σχολείου σε μια κοινωνία που αλλάζει». Πρόκειται για συνδιοργάνωση των Σχολικών Συμβούλων και των Διευθυντών των 16 Δημοτικών Σχολείων στα οποία εφαρμόζεται κατά τη φετινή σχολική χρονιά το Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα (ΕΑΕΠ). Είναι το επιστέγασμα μιας δημιουργικής συμπόρευσης στις 4 συναντήσεις εργασίας, που είχαν ως αντικείμενο τη μελέτη και επεξεργασία όψεων της λειτουργίας των σχολικών μονάδων της Ρόδου που εφαρμόζουν το Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα.
Στις εργασίες της ημερίδας θα συμμετέχει το σύνολο των Διευθυντών και Προϊσταμένων των σχολικών μονάδων του νησιού της Ρόδου, καθώς και οι Διευθυντές των πολυθέσιων Δημοτικών Σχολείων Καρπάθου και Σύμης. Επίσης, θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί της πρωινής ζώνης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών, στην έδρα του οποίου πραγματοποιείται η ημερίδα.
Προσκεκλημένα επίσης θα είναι τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των 16 Δημοτικών Σχολείων της Ρόδου που εφαρμόζουν το ΕΑΕΠ. Θα προσκληθούν να συμμετέχουν- εφόσον τους το επιτρέπει ο υπηρεσιακός τους προγραμματισμός- και οι Σχολικοί Σύμβουλοι των νέων διδακτικών αντικειμένων του ΕΑΕΠ της Β/θμιας Εκπ/σης.
Στο 1ο μέρος της ημερίδας θα παρουσιαστούν συνοπτικά τα συμπεράσματα των προηγούμενων συναντήσεων εργασίας και θα τεθούν από την κεντρική εισήγηση οι άξονες οι οποίοι προσδιορίζουν τους αναγκαίους επανασχεδιασμούς για το σχολείο του 21ου αιώνα και τους πρωταγωνιστές του, σε μια κοινωνία που αλλάζει.
Στο 2ο μέρος θα παρουσιαστούν δύο εισηγήσεις που αφορούν τη σχολική ηγεσία και το ρόλο του διευθυντή.
Στο 3ο μέρος οι συμμετέχοντες θα μετακινηθούν στο νέο διδακτήριο που στεγάζεται το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών για μελέτη περίπτωσης.
Στα ενδιάμεσα διαστήματα προβλέπεται χρόνος για συζήτηση.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
08.30-08.45: Προσέλευση
08.45-09.00: Χαιρετισμοί
Α΄ΜΕΡΟΣ
09.00-09.10: Συνοπτική παρουσίαση του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ) από τους Σχολικούς Συμβούλους.
09.10-09.30: Γρηγόρα Αθηνά, Διευθύντρια 3ου Δημοτικού Σχολείου Ιαλυσού - Τσακίρης Ιωάννης, Διευθυντής 1ου Δημοτικού Σχολείου πόλεως Ρόδου. «Παρουσίαση των βασικών σημείων-διαπιστώσεων των συναντήσεων εργασίας».
09.30- 10.00: Δρ. Ευγενία Αρβανίτη, διδάσκουσα (ΠΔ 407/80) στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου,
«Κοινωνικοί πρωταγωνιστές και νέο σχολείο στην Ελλάδα του 21ου αιώνα».
10.00-10.30: Συζήτηση
10.30-11.00: Διάλειμμα- καφές
Β΄ΜΕΡΟΣ
11.00-11.15: Ράπτης Νικόλαος, Περιφερειακός Διευθυντής ΠΕ & ΔΕ Ν. Αιγαίου,
« Ο Σύλλογος Διδασκόντων ως μια μορφή συνεργατικής - συμμετοχικής ηγεσίας και ο ρόλος του/της Διευθυντή/τριας».
11.15-11.30: Ψαράς Χαράλαμπος, Προϊστάμενος 1ου Γραφείου ΠΕ Ν. Δωδ/σου,
«Η θέση της σχολικής ηγεσίας στο νέο σχολικό τοπίο».
11.30-12.00: Συζήτηση
Γ΄ ΜΕΡΟΣ
Επίσκεψη-ξενάγηση στο νεοανεγερθέν σχολικό κτήριο που στεγάζει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών και το οποίο συγκεντρώνει πολλές από τις προϋποθέσεις μιας σύγχρονης σχολικής μονάδας. Πρόκειται για μια μελέτη περίπτωσης, που αναφέρεται στη θεματική «Σχολικός Χώρος» και αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης από ομάδα εργασίας.
Η μετακίνηση θα γίνει με λεωφορείο.

Ο ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΟΥ ΓΚΟΛΦ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΦΙΑΛΤΗΣ

Η Σοφία Παπαϊωάννου από την εκπομπή "ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΛΟΙ" της τηλεόρασης ΣΚΑΪ ταξίδεψε στην περιοχή Αφάντου στην Ρόδο μια κρατική έκταση 1800 στρεμμάτων που απαλλοτριώθηκε πριν από 35 χρόνια για να γίνει μεγάλο θέρετρο με ξενοδοχεία, γήπεδα γκολφ, εστιατόρια και πισίνες. Η κάμερα των Νέων Φακέλων καταγράφει την αποκαρδιωτική εγκατάλειψη του χώρου με κτίρια, ξενοδοχεία και εγκαταστάσεις που χτίστηκαν και τώρα ρημάζουν. Την ίδια στιγμή καταγράφεται η ιστορία του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, οι προτάσεις αξιοποίησης που δεν προχώρησαν ποτέ αλλά και τα νέα επενδυτικά σχέδια του Κατάρ. Στην Σοφία Παπαϊωάννου μιλούν ο Υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκη, ο προηγούμενος υπουργός που είχε προσπαθήσει να έρθει σε συμφωνία με το Κατάρ Κωστής Χατζηδάκης, και ο Πρόεδρος του Invest in Greece Αρ. Συγγρός, συνδικαλιστές αλλά και πρώην Δήμαρχοι της Αφάντου, κάτοικοι της περιοχής που διεκδικούν την περιουσία τους και ο Δήμαρχος Ελληνικού.
Να σημειωθεί ότι το 30% της έκτασης που θα παραδοθεί για αξιοποίηση ανήκει στα διοικητικά όρια της πρώην κοινότητας Καλυθιών και εκτίνεται μέχρι τον ποταμό στην παραλία Τραουνού και στον αρχαιολογικό χώρο Ερημόκαστρο.
Δείτε το ρεπορτάζ στην παρακάτω διεύθυνση:
http://folders.skai.gr/main/theme?locale=el&id=192

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...