10 Οκτ 2013

Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΑΚΙΟΥ



Μετά από 10 χρόνια «καθαρισμού» από θέρετρο των πάρτι οι επιχειρηματίες θέλουν την επιστροφή των Βρετανών που πίνουν πάρα πολύ

Αρθρο της Mellisa Thompson στην εφημερίδα Daily Mirror με ημερομηνία 30 Ιουλ 2013

http://www.mirror.co.uk/news/world-news/decline-faliraki-after-10-year-clean-up-2103167

Πολλοί έμποροι κατηγορούν για την πτώση των επιχειρήσεων – μείωση μέχρι και 90% των κερδών - την καταστολή των πάρτι που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια
                                Ησυχη νύχτα στον δρόμο των πάρτι

Ήταν κάποτε το απόλυτο θέρετρο των πάρτι, γεμάτο με φτηνό αλκοόλ , περιστασιακό σεξ, ναρκωτικά και την αναπόφευκτη βία που ακολουθούσε .
Για τα εκατομμύρια των νεαρών Βρετανών που συνέρρεαν στο Φαληράκι, ήταν το σπίτι του ηδονισμού .
Και για πολλούς ήταν η πρώτη τους γεύση της ελευθερίας, μια ευκαιρία να κάνουν τα πάντα μακριά από τους γονείς τους .
Στη συνέχεια, όμως Έλληνες αξιωματούχοι κινητοποιήθηκαν όταν η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο .
Έχοντας βαρεθεί να ασχολούνται καθημερινά με μεθυσμένους τουρίστες που ενεργούσαν σαν «ποδοσφαιρικοί χούλιγκαν» ανακοίνωσαν μέτρα καταστολής, όπως η απαγόρευση των ομαδικών τουρνέ σε μπαρ (pub crawl) και κάνοντας συλλήψεις για τη βία και μισόγυμνους μεθυσμένους .
Τα μέτρα δούλεψαν. Το Φαληράκι έγινε αγνώριστο.
Αλλά ενώ έφυγαν οι εμετοί στους δρόμους, και τα ζευγάρια που έκαναν σεξ στα σοκάκια και οι φασαρίες αργά το βράδυ, έτσι έφυγαν και τα χρήματα που αυτοί οι τουρίστες έφερναν μαζί τους.
Οι τοπικές επιχειρήσεις λένε ότι η προσπάθεια εξυγίανσης πέτυχε όλους τους στόχους, αλλά αποδεκάτισε τον τόπο και ενώ η πόλη κάποτε απολάμβανε μια εξάμηνη τουριστική περίοδο γεμάτη με Βρετανούς τουρίστες από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, τώρα λένε ότι αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα ​​σε ένα καλοκαίρι που διαρκεί μόλις τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο.
Κάποιοι αναφέρουν την άνοδο του all inclusive στα ξενοδοχεία που υπάρχουν στο παραλιακό μέτωπο των πέντε μιλίων.
Όμως, άλλοι κατηγορούν για την πτώση των εσόδων- που έχει  φτάσει μέχρι το 90% - αποκλειστικά στην καταστολή που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια .
Τον Δεκέμβριο του 2003,  τέθηκαν σε εφαρμογή αυστηρή κανόνες για να σταματήσει τους ατίθασους εφήβους, συχνά μακριά από το σπίτι για πρώτη φορά, να καταστρέφουν την περιοχή με τα pub crawl, μεθυσμένοι από σφηνάκι του ενός ευρώ και το περίφημο «ενυδρείο με αλκοόλ»-, fish bawl τεράστια ποτήρια γεμάτα με αλκοολούχα κοκτέιλ.
Η 45χρονη Σοφία Γκούμα, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Ακρόπολη, στη γωνία δύο από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Φαληρακίου λέει: « Πριν , αυτή η περιοχή ήταν γεμάτοι με νέους Άγγλοι . Ήταν καλοί πελάτες.
 Για 15 χρόνια τους είχαμε να πηγαίνουν από μπαρ σε μπαρ σε διακοπές τύπου 18-30 διακοπές , αλλά ξεκίνησαν προβλήματα με ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν οικογένειες και δεν μπορούσαν να τους αντιμετωπίσουν.
Αυτοί οι ξενοδόχοι ήθελαν μόνο τους ηλικιωμένους και τις οικογένειες. Επιτέθηκαν στους νέους που τελικά έφυγαν, χωρίς όμως να αντικατασταθούν».
         Γεμάτοι δρόμοι στο Φαληράκι το καλοκαίρι του 2002

Η κίνηση αυτή ήρθε μετά από ένα καλοκαίρι γεμάτο με ακραία περιστατικά που προκλήθηκαν από τα άγρια ​​πάρτι που είχαν προσελκύσει ορδές των εφήβων στο Φαληράκι για πρώτη φορά.
Και δεν ήταν μόνο μεθυσμένοι που έκαναν ακολασίες, υπήρχε μια πάρα πολύ επικίνδυνη πλευρά αυτών των καταστάσεων.
Το 2003, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας αποκάλυψε ότι το ένα τρίτο των Βρετανών γυναίκες που δέχθηκαν επιθέσεις βιασμού στο εξωτερικό βρισκόταν για διακοπές στην Ελλάδα και οι περισσότερες στη Ρόδο και το Φαληράκι..
Επίσης ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα του ITV με τίτλο Club Reps αποκάλυψε τις γελοιότητες που ακολουθούν την κατανάλωση αλκοόλ ποτού όπως εμετοί, βία και γυμνοί τουρίστες στους δρόμους.
Κάποιοι ντόπιοι επιχειρηματίες αμφισβητούν την εικόνα που απεικόνισε το τηλεοπτικό πρόγραμμα  και το περιγράφουν ως «φαντασία» και έδωσε στο Φαληράκι κακή εικόνα.
          Αγρια πάρτι πριν 10 χρόνια από απελευθερωμένους έφηβους

Όμως μετά την μετάδοση του προγράμματος οι κρατήσεις τουριστών αυξήθηκαν κατά 30% με τους νεαρούς να συρρέουν για έξαλα πάρτι στο Φαληράκι.
Ένας σερβιτόρος λέει : "Μετά τα μεσάνυχτα δεν ήταν καλό να πάει κάποιος στην παραλία. Εκεί βρισκόταν πολλοί άνθρωποι χωρίς να έχουν καλό σκοπό.  Κάποιοι έκαναν σεξ εκεί . Συχνά είχαν πιει πάρα πολύ, δεν μπορούσαν να πάνε πίσω στο ξενοδοχείο και γι’ αυτό πήγαιναν στην παραλία. Δεν ήταν καλά τότε, αλλά τώρα είναι τόσο ήσυχα . Δεν ξέρω τι θα προτιμούσα για να είμαι ειλικρινής".
Τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ο 17χρονος Βρετανός Doran Paddy , μαχαιρώθηκε θανάσιμα με ένα σπασμένο μπουκάλι κατά τη διάρκεια ενός καυγά σε κλαμπ. Και μια εβδομάδα πριν από αυτό, ο  29χρονος Matthew Benney πέθανε αφού χτυπήθηκε από ένα φορτηγό καθαριότητας.
Άλλοι νέοι αντιμετώπισαν φυλάκιση και πρόστιμα για τη γυμνές εμφανίσεις σε μπαρ όπως η 18χρονη Gunning Jemma .
Η νεαρή συνελήφθη πριν από 10 χρόνια για άσεμνη συμπεριφορά , αφού έβγαλε το πάνω μέρος του μπικίνι της σε πονηρό διαγωνισμό σε μπαρ.
Καταδικάστηκε από Ελληνικό δικαστήριο σε οκτώ μήνες, αλλά απελευθερώθηκε μετά την καταβολή πρόστιμου 2 χιλ. λιρών. Ο εισαγγελέας Γιώργος Οικονόμου της είπε "έδειξες ασέβεια στον ελληνικό λαό και ασέβεια στον βρετανικό λαό".
Σε ένα άλλο περιστατικό ο 20χρονος Matthew Maloney, από τη Νότια Ουαλία, τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης για "απρεπή συμπεριφορά" έξω από ένα ξενοδοχείο, αλλά επίσης αφέθηκε ελεύθερος πληρώνοντας πρόστιμο .
Επίσης ξεναγοί πρακτορείων αντιμετώπισαν κατηγορίες για ενθάρρυνση σε κατευθυνόμενο ομαδικό πάρτι όταν αυτά είχαν κηρυχθεί παράνομα από τις τοπικές αρχές.
Ως αποτέλεσμα των ακραίων καταστάσεων, ήρθε η ίδρυση του αστυνομικού τμήματος Φαληρακίου κοντά στην πολυσύχναστη παραλία ενώ απαγορεύτηκαν τα ub crawl που περιλάμβαναν στάση σε περισσότερα από τρία μπαρ.
Τα μπαρ δεν μπορούσαν πλέον να προσελκύσουν τους νεαρούς γλεντζέδες με προσφορές για δωρεάν ποτό ενώ θεσπίστηκε αυστηρό όριο για τη δυνατή μουσική μέχρι τα μεσάνυχτα.
Το 2003, αστυνομικοί από Μπλάκπουλ ταξίδεψαν στο Φαληράκι για να συμβουλεύσουν την ελληνική αστυνομία για το πώς να αντιμετωπίσει τη θορυβώδη συμπεριφορά, μέσα από παρόμοιες τακτικές στην περιοχή Lancashire .
Η βία τελικά μειώθηκε και σήμερα , μια δεκαετία αργότερα , το αστυνομικό τμήμα παρέμεινε κλειστό την καλοκαιρινή σεζόν λόγω έλλειψης γεγονότων.
Για μερικούς ντόπιους η εξυγίανση ήταν μια ευπρόσδεκτη κίνηση . Ένας άντρας και η γυναίκα του που κατέχουν ένα κατάστημα κοντά στο στριπτιτζάδικο λένε ότι είναι ευτυχείς αφού η πόλη έχει «καθαρίσει».
Λένε : «Οι Βρετανοί τουρίστες είναι υπέροχοι. Αλλά οι νέοι, όταν πίνουν πάρα πολύ, δεν είναι καλοί.
Νομίζω ότι η κίνηση στους δρόμους θα αυξηθεί και πάλι. Μόλις ενημερωθούν ότι το Φαληράκι δεν είναι γεμάτο μεθυσμένους έφηβους οι οικογένειες θα βγουν"
Αλλά για τους περισσότερους επιχειρηματίες, η ησυχία αυτή είναι καταστροφική.
Τα ζεστά μεσημέρια τα εστιατόρια όπως το Ακρόπολις θα έπρεπε να είναι γεμάτα.
Τώρα οι μόνοι στο μαγαζί είναι η κόρη της ιδιοκτήτριας Μαριάννα και ο σύζυγός της Στέφανος.
"Εύχομαι το pub crawl να επανέλθει. Τουλάχιστον η επιχείρηση ήταν καλύτερη τότε.
Τώρα το σύστημα διακοπών all-inclusive κυριαρχεί και εμείς δεν κερδίζουμε τίποτα.
Οι επιχειρήσεις μας είναι κάτω από περισσότερο από 40% σε σύγκριση με το 2003 αν και έχουμε μειώσει τις τιμές μας. Οι Βρετανοί έχουν σταματήσει να έρχονται.
 Τώρα, είναι κυρίως άτομα από τη Ρωσία και θα μείνουν σε ξενοδοχεία all-inclusive. Βγαίνουν μόνο για μία ώρα για να κάνουν βόλτα στα μαγαζιά.
 Κάθε χρόνο η επιχείρηση μικραίνουν. Αυτή η κατάσταση δεν θα καταστρέψει Φαληράκι επειδή είναι τόσο όμορφο μέρος, αλλά τώρα υπάρχουν τόσες πολλές κλειστές επιχειρήσεις και είναι κρίμα".
Μακριά από το κέντρο του Φαληρακίου, τα καταστήματα παραμένουν κενά.

                   Παρατημένα μαγαζιά σήμερα στο Φαληράκι

Ορισμένοι επιχειρηματίες έχουν αλλάξει τα μαγαζιά τους για να τα βγάλουν πέρα ​​, όπως ο 58χρονος Γιάννης Πυράκης, ο οποίος εγκατέλειψε το μπαρ για να διευθύνει ένα τουριστικό κατάστημα.
Λέει δυστυχώς : «Δεν υπήρχε τίποτα λάθος με τους Βρετανούς τουρίστες . Ήταν το καλύτερο. Ναι, τους άρεσε το ποτό αλλά ξόδευαν τα χρήματα εδώ".
Κατά μήκος του κακόφημου Street Bar, υπάρχουν ακόμα μικρά μαγαζιά που θυμίζουν το άγριο θέρετρο του παρελθόντος με ονόματα όπως Climax και Υou Live Only Ones.
Αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα καταστήματα που προσφέρουν 30 λεπτά πεντικιούρ από ψάρια με 5  ευρώ είναι το πιο πολυσύχναστα. Οι οικογένειες περιφέρονται σιωπηλές στο δρόμο, απλά παρατηρώντας τα καταστήματα .
Τη νύχτα, τα φώτα νέον φωτίζουν τους σχεδόν άδειους δρόμους και το προσωπικό των μπαρ προσπαθεί απεγνωσμένα να βάλει μέσα τους λίγους ανθρώπους που βλέπουν μέσα από τις πόρτες τους πριν σταματήσει η μουσική που έχει επεκταθεί μέχρι τις δύο το πρωί.
Μετά τις 10 το βράδυ, όταν οι οικογένειες πάνε για ύπνο, ο κεντρικός δρόμος θα έπρεπε να είναι γεμάτος με γλεντζέδες, αλλά πάνω από τρεις νύχτες παραμένει παράξενα ήσυχος.
Ένας εργαζόμενος bar λέει : «Οι Βρετανοί θέλουν να πιουν. Και έτσι τους κάνουμε προσφορές για δωρεάν ποτά. Χρειαζόμαστε πελάτες. Είναι πολύ ήσυχα".

             Εφηβη από την Βρετανία χορεύει σε μπαρ του Φαληρακίου

Υπάρχουν κάποιες ομάδες που κάνουν πάρτι, αλλά οι Βρετανοί είναι αισθητά λιγότεροι - σε πλήρη αντίθεση με τις μέρες που αποτελούσαν την πλειοψηφία .
Μερικοί από τους έφηβους Βρετανούς που βρίσκονται στο Φαληράκι φαίνονται πρόθυμοι να διατηρήσει την εικόνα τους να είναι οι λιγότερο ευγενικοί στην Ευρώπη.
Ο 18χρονος Bradley Boum  όταν ρωτήθηκε γιατί είχε επιλέξει Φαληράκι απάντησε «Αλκοόλ, Αλκοόλ. Αλκοόλ».. Αλλά το κλίμα μεταξύ των λίγων είναι ήρεμο .
Ο φίλος του Bradley Jordan Beach , επίσης, 18 , εξηγεί : " Ήρθαμε εδώ γιατί θέλαμε λίγο χαλαρωτικές διακοπές. Πολλά από τα άλλα μέρη, όπως η Αγία Νάπα και τα Μάλλια κυριαρχεί η τρέλα».

Τώρα, αυτοί που που απολαμβάνουν τα μεγάλα fish bowl είναι λίγοι και μία έφηβη από το Newcastle , παραδέχεται : «Δεν υπάρχει τίποτα εδώ που δεν θα δείτε σε μια νύχτα έξω πίσω στο σπίτι ".
Στις δύο η μουσική στο Bar Street σταματάει απότομα και οι γλεντζέδες θα προχωρήσουν στον κοντινό δρόμο club street που παραμένει ακόμα περισσότερο άδειος.
Το Φαληράκι τα έχει όλα- αλλά να κοντεύει να γίνει μια πόλη-φάντασμα και πολλοί ντόπιοι νοσταλγούν τις παλιές μέρες .
Ο 52χρονος Στέφανος Πασχάληςο οποίος πωλεί σφουγγάρια θαλάσσης και βουτάει μαζί με τον 25χρονο γιο του, λέει : «Πριν έπαιρνε κοντά στην μία και μισή ώρα για να διασχίσεις το bar street. Υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι. Τώρα  δεν παίρνει χρόνο, επειδή όλοι οι άνθρωποι έχουν φύγει .
Υπήρχαν έφηβη Βρετανοί που κατουρούσαν στους δρόμους, έκαναν σεξ στην παραλία, έβγαζαν τα ρούχα τους και έμπλεκαν σε καβγάδες. Όλα αυτά γινόταν επειδή τους ωθούσαν να πιουν τόσο πολύ στα pub crawl. Χωρίς το αλκοόλ ήταν αξιοπρεπείς τουρίστες. Εγώ θέλω να επιστρέψουν αλλά χωρίς τα pub crawl. Αυτά σκότωσαν το Φαληράκι".

*  Οι φωτογραφίες προέρχονται από το ρεπορτάζ της Αγγλικής εφημερίδας που μπορείτε να διαβάσετε στον παρακάτω ηλεκτρονικό σύνδεσμο:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...