30 Νοε 2022

ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑ

Με πρωτοβουλία του τέως Δημάρχου Καλλιθέας και νυν Δημοτικού Συμβούλου κ. Γιάννη Ιατρίδη το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική επίσκεψη στο εργοστάσιο επεξεργασίας ελαιοπυρήνα που βρίσκεται κοντά στον οικισμό των Καλυθιών (περιοχή Κάκαρη) και για το οποίο υπάρχουν σοβαρά παράπονα από την τοπική κοινωνία για τη μυρωδιά που εκπέμπει. 
Παρών στην ενημέρωση από τους νέους ιδιοκτήτες, εκ μέρους του τοπικού συμβουλίου Καλυθιών,  έδωσε ο κ. Μιχάλης Βαγιανός.
Από τον Ιούλιο το εργοστάσιο έχει περιέλθει στην ευθύνη της Ελαιοπαραγωγικής - Ενεργειακής Δωδεκανήσου ΙΚΕ μετά από συμφωνία με την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Δωδεκανήσου που έχει την ιδιοκτησία του χώρου. 
Το εργοστάσιο κατασκευάστηκε πριν 35 χρόνια και βρίσκεται σε κακή κατάσταση από πλευράς υποδομών. 
Οι νέοι ιδιοκτήτες απαίτησαν μακροχρόνιο συμβόλαιο για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε πλήρη εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και υπέγραψαν συμφωνία παραχώρησης διάρκειας 25 ετών.
Μέτοχοι της εταιρείας με τον διακριτικό τίτλο ELAIONENERGY είναι οι κ.κ.  Μαρτίνος Κανελλάκης, Γιάννης Πάττας, Βασίλης Ναστούλης και Θωμάς Αγγελίδης. 
Το εργοστάσιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας elaionenergy.gr παράγει πυρηνέλαιο (βρώσιμο), πυρηνόξυλο (διατίθεται από φέτος σε κλειστού τύπου θερμοκήπια) και πέλετ θέρμανσης.
Οι ιδιοκτήτες δεσμεύτηκαν ότι μετά την ολοκλήρωση της φετινής ελαιοκομικής περιόδου θα ξεκινήσουν οι εργασίες εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων αφού υπάρχουν μελέτες και χρηματοδοτικά προγράμματα από διεθνείς και εγχώριους πόρους. 
"Ο εκσυγχρονισμός και η λειτουργία του με προδιαγραφές μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος είναι μονόδρομος αφού τα τελευταία χρόνια οι εγκαταστάσεις υπολειτουργούσαν και ουδείς ενδιαφέρθηκε να επενδύσει. Αν δεν κάνουμε επενδύσεις δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε κέρδος", ανέφεραν σήμερα σημειώνοντας ότι η φετινή περίοδος είναι μεταβατική και πρόσθεσαν πως "φέτος αναγκαστήκαμε να συγκεντρώσουμε τον ελαιοπυρήνα που είχε μείνει τα τελευταία χρόνια στα ελαιουργεία με αποτέλεσμα να περιέχει μεγαλύτερα ποσοστά υγρασίας και να βγαίνει στην ατμόσφαιρα αυτή η μυρωδιά. Την επόμενη χρονιά στόχος θα είναι η άμεση επεξεργασία του ελαιοπυρήνα χωρίς κατάλοιπα και μυρωδιές". 


Η elaionenergy με δικό της κόστος συγκεντρώνει, με κλειστά, φορτηγά, ελαιοπυρήνα από τα 12 ενεργά ελαιουργεία του νησιού και παράγει λάδι και προϊόντα θέρμανσης.
Σε βάθος χρόνου θα μπορεί να παράγει και λιπάσματα ενώ στόχος είναι η εισαγωγή ειδικών καυστήρων που θα καίνε το πυρηνόξυλο και τα pelet ελαιοπυρήνα κάτι που θα βοηθήσει τους Ροδίτες να μειώσουν, σε σημαντικό βαθμό, το ενεργειακό κόστος. Η εταιρεία αναμένεται, με το τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, να προχωρήσει σε ενημερωτική καμπάνια για το σχέδιο εκσυγχρονισμού και τα προϊόντα παραγωγής. 
Οι μέτοχοι της εταιρείας σημείωσαν ότι κατανοούν τα παράπονα των κατοίκων Καλυθιών και γνωρίζουν πως τα προηγούμενα χρόνια ο τρόπος λειτουργίας δεν ήταν γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον.
"Μας δόθηκε η άδεια να μπούμε στο εργοστάσιο τον Αύγουστο και παράλληλα μας ζητήθηκε να συγκεντρώσουμε και να επεξεργαστούμε τον ελαιοπυρήνα περασμένων ετών κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα πολλών βελτιωτικών παρεμβάσεων φέτος. Κάνουμε καθημερινά βελτιωτικές κινήσεις στις υποδομές μας και δεσμευόμαστε στην τοπική κοινωνία ότι τα επόμενα χρόνια το εργοστάσιο θα είναι σύγχρονο και ελάχιστα ρυπογόνο. Φέτος δεν θα μολυνθεί η γύρω περιοχή αφού έχουμε λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Θα συνεργαστούμε για να προσφέρουμε ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και ήδη έχουμε αποφασίσει να δώσουμε δωρεάν καυστήρα και πέλετ σε σχολείο των Καλυθιών. Θέλουμε τα επόμενα χρόνια να έχουμε μηδενικά παράπονα για τη λειτουργία του εργοστασίου και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πετύχουμε". 


Το blog σημειώνει ότι για πρώτη φορά διαχειριστές του εργοστασίου δείχνουν διάθεση ενημέρωσης και συνεργασίας με την τοπική κοινωνία. Και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μακροχρόνιο σχέδιο για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας. Δυστυχώς και φέτος η τοπική κοινωνία θα ζήσει με τις... άσχημες μυρωδιές αφού την τελευταία δεκαετία το εργοστάσιο λειτουργούσε με λογικές "να βγει η χρονιά για να μην κλείσουν τα ελαιουργεία" ή "να βγάλουμε κέρδη χωρίς επενδύσεις εκσυγχρονισμού". 

Η κοινωνία μας οφείλει να πιέζει, να ελέγχει και να ζητά επενδύσεις που θα μηδενίσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον αέρα, την ύπαιθρο και τον υδροφόρο ορίζοντα.     

Έγιναν ερωτήσεις και για το εάν υπάρχει υπογεγραμμένη άδεια λειτουργίας και η απάντηση που δόθηκε είναι "η εταιρεία έχει κάνει όλες τις νόμιμες ενέργειες για να κατατεθούν οι απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες και να μπορεί το εργοστάσιο να λειτουργεί με βάση τη νομοθεσία. Όταν το παραλάβαμε δεν υπήρχε καν πίνακας ηλεκτροδότησης και έπρεπε να γίνουν όλα από το μηδέν".

Από την εταιρεία eleonenergy υπάρχει ενημέρωση ότι αναζητούνται εργάτες και χειριστές μηχανημάτων από την τοπική κοινωνία προκειμένου να εργαστούν, τους επόμενους μήνες, στο εργοστάσιο. Τηλέφωνο επικοινωνίας 6941633366 κ. Γιάννης

29 Νοε 2022

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΔΥΟ "ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ"

https://www.dimokratiki.gr/29-11-2022/apokyima-tis-fantasias-tis-oikiakis-voithoy-oi-dolofonies-tis-vasilos-soldatoy-kai-theodosias-tokoyzi/ 

Δεν προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις στο πλαίσιο της προκαταρκτικής – Νέα διάσταση στην υπόθεση που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο

Mε την λήψη καταθέσεως από ιατρό που δραστηριοποιείται στις δημοτικές ενότητες Αρχαγγέλου και Καλυθιών και έχει υπογράψει συμπτωματικώς τα πιστοποιητικά θανάτου των δύο γυναικών που «ομολόγησε» ότι δολοφόνησε στο παρελθόν η 45χρονη οικιακή βοηθός Φ. Φ. του Σ. στη Ρόδο ολοκληρώνεται η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.
Αναμένεται δε πριν την υποβολή της δικογραφίας να υποβληθούν και να συσχετιστούν στην ίδια προκαταρκτική δικογραφία εκθέσεις του ιατροδικαστή από τη νεκροψία και νεκροτομή των δύο γυναικών και τοξικολογικές ή ιστολογικές εξετάσεις αν υφίστανται.
Η 45χρονη κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, που ομολόγησε την δολοφονία 4 ατόμων που φρόντιζε και την απόπειρα δολοφονίας του παιδιού της σε ηλικία ενός έτους, έχει ήδη κριθεί προσωρινά κρατούμενη για την δολοφονία της 75χρονης κατάκοιτης και μη αυτοεξυπηρετούμενης Φλώρας Καζέλλη του Παναγιώτη στην οικία της στις Καλυθιές.
Ολες οι ενδείξεις από την πορεία της πρόσθετης προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε στη Ρόδο συνηγορούν (επί του παρόντος) στο ό,τι δεν τέλεσε τα αδικήματα που κατήγγειλε και πολύ πιθανότατα να φαντάστηκε λόγω της καταστάσεως της ψυχικής της υγείας.
Πιο συγκεκριμένα, όπως απεκάλυψε η dimokratiki.gr, ισχυρίστηκε ότι δολοφόνησε την 86χρονη Βασιλώ Σολδάτου του Σπυρανδρέα και την 70χρονη Θεοδοσία Τοκούζη του Γεωργίου, κατοίκους εν ζωή Ρόδου (η προκαταρκτική δικογραφία για τον θάνατο της 63χρονης Ειρήνης Περγαμάλη του Νικολάου, κάτοικο εν ζωή Λέρου χειρίζεται η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κω).
Από τις μαρτυρικές καταθέσεις, προς επιβεβαίωση όσων είχε γράψει η «δημοκρατική», οικείων προσώπων των φερόμενων ως θυμάτων της από τη Ρόδο, προκύπτει ότι τα όσα περιέγραψε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Οικείοι της 86χρονης Βασιλώς Σολδάτου και της 70χρονης Θεοδοσίας Τοκούζη διαψεύδουν ότι η 45χρονη τις δολοφόνησε και θεωρούν βέβαιο ότι η ομολογία της αποτελεί αποκύημα της αρρωστημένης φαντασίας της.
Σε κατάθεση της η 45χρονη αναφέρθηκε πως ήλθε σε επαφή με την οικογένεια της 86χρονης Βασιλώς Σολδάτου του Σπυρανδρέα προ διετίας και πως ανέλαβε έναντι αμοιβής 650 ευρώ την φροντίδα της.
Είπε ότι την πρόσεχε ένα χρόνο περίπου και κοιμόντουσαν μαζί σε δύο ενωμένα μονά κρεβάτια και της κρατούσε το χέρι. Η συγκεκριμένη ηλικιωμένη, όπως είπε, είχε κολίτιδα και σάκχαρο και όταν σταμάτησε τα χάπια που ελάμβανε για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας έβαλε σε μια σύριγγα γιαούρτι και ζάχαρη ή μέλι και της το έδωσε. Την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκε η ηλικιωμένη με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο και πέθανε μια εβδομάδα μετά. Ισχυρίστηκε ότι δεν είχε σκοπό να την σκοτώσει και ότι της έδωσε το συγκεκριμένο μείγμα τροφών γιατί δεν έτρωγε επειδή είχε προσβληθεί από κορωνοϊό!
Οικείοι της κατέθεσαν ωστόσο ότι ο θάνατος της δεν επήλθε συνεπεία της χορήγησης του συγκεκριμένου μίγματος τροφής με τον ένα μάλιστα να περιγράφει πως ο ίδιος είχε συστήσει στην 45χρονη να δίνει στην ηλικιωμένη γιαούρτι με μέλι.
Είχε περιγράψει ακόμη η 45χρονη ότι ανέλαβε την φροντίδα της 70χρονης Θεοδοσίας Τοκούζη του Γεωργίου που έπασχε από άνοια, ήταν παχύσαρκη και κατάκοιτη. Υποστήριξε ότι την έδερνε γιατί δεν έτρωγε το φαγητό της. Είπε ακόμα ότι είχε σταματήσει να λαμβάνει την αγωγή της για την αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας νευρίαζε και έδερνε την ηλικιωμένη.
Πιθανολόγησε ότι ευθύνεται για τον θάνατό της γιατί την είχε χτυπήσει στο κεφάλι και δεν την τάιζε σωστά.
Οικείοι της συγκεκριμένης ηλικιωμένης κατέθεσαν ότι ο θάνατός της επήλθε έπειτα από μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και όχι στις 5 ημέρες που υποστηρίζει η 45χρονη, και μάλιστα δήλωσαν ότι απομάκρυναν την οικιακή βοηθό από την συγγενή τους νωρίτερα από τον χρόνο που απεβίωσε η ηλικιωμένη.

Τι κατέθεσε προφορικά για την δολοφονία της Φλώρας Καζέλλη

Πέραν των όσων κατέθεσε ενώπιον του τακτικού Ανακριτή με την υποβολή υπομνήματος η 45χρονη προφορικώς είπε για την δολοφονία της γερόντισσας στις Καλυθιές τα εξής:
«Ήμουν σοκαρισμένη. Η γυναίκα ήταν ξαπλωμένη, μούγκριζε και τo έκανα για να τη βοηθήσω. Η γυναίκα ήταν ξύπνια, με κλειστά τα μάτια και έλεγε ότι δεν είναι καλά και εγώ άκουγα φωνές και ήθελα να την βοηθήσω. Έπαιρνα χάπια ΑΛΟΜΠΕΝΤΙΝ και αυτές τις ημέρες δεν έπαιρνα τη σωστή δοσολογία. Μόνο ΑΛΟΜΠΕΝΤΙΝ έπαιρνα δεν θυμάμαι άλλα. Τα χάπια τα έπαιρνα πότε με συνταγή και πότε μόνη μου. Ο γιατρός στο Ψυχιατρείο στη Λέρο μου έγραψε τη συνταγή. Έχω νοσηλευθεί στο παρελθόν για Ψυχιατρική πάθηση, στη Λέρο, στην Κύπρο, αλλά δεν θυμάμαι την πόλη και στην Κρήτη στο Πανεπιστημιακό. Στη Λέρο νοσηλεύτηκα περίπου το 2002. Στην Κρήτη μετά το έτος αυτό και στην Κύπρο πριν το 2002. Τις κανονικές θεραπείες τις παράτησα εντελώς. Στη θανούσα δούλεψα μια εβδομάδα και τα χάπια τα πήρα 1-2 φορές κατά τη διάρκεια αυγής της εβδομάδας. Για τις νοσηλείες μου έχω εξιτήρια. Η θανούσα ζούσε μόνη της στο σπίτι. Δεν ξέρω που είναι ο άντρας της και τα παιδιά της. Εγώ τη δουλειά την πήρα από τον ανιψιό της. Ο γιος της ξέρω ότι είναι στη Λέρο, αλλά δεν ξέρω τι κάνει εκεί. Μόνο εγώ έμενα στο σπίτι της. Το συμβάν έγινε το πρωί και εγώ ειδοποίησα κατευθείαν την αστυνομία. Εκείνη την ώρα ήμασταν οι δυο μας. Μια βδομάδα μουρμούριζε ότι δεν είναι καλά. Δεν είχα κάποιο πρόβλημα μαζί της. Είμαι χωρισμένη και έχω δυο παιδιά. Το ένα είναι με τον πατέρα του και το άλλο σε ανάδοχη μητέρα. Η θανούσα έπαιρνε χάπια, αλλά δεν ξέρω τι χάπια έπαιρνε, ούτε τι αρρώστια είχε. Εγώ μιλούσα με τον ανιψιό της μόνο, ο οποίος μένει στις Καλυθιές, αλλά αυτό το διάστημα είναι στην Κρήτη για τις ελιές. Τον έπαιρνα τηλέφωνο οποιαδήποτε ώρα της ημέρας όταν δεν ήταν καλά η θανούσα. Ο μισθός μου ήταν 125 ευρώ την εβδομάδα και με πλήρωσε μία μόνο φορά ο ανιψιός της, στην αρχή. Τα οικονομικά της δεν τα γνώριζα. Δεν έχω τίποτα παραπάνω να πω για την κατάντια μου. Στην αστυνομία ήμουν σοκαρισμένη, δεν ήμουν καλά, από όσα είπα αλήθεια ήταν ότι δούλευα στις γιαγιάδες και όσα είπα για το γιό μου».


ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ ΑΝΟΜΒΡΙΑΣ

Χωρίς να προκληθούν ιδιαίτερα προβλήματα πέρασε από την περιοχή μας το πρώτο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας του χειμώνα που είχε διάρκεια 24 ώρες από το ξημερώματα της Δευτέρας έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης. Μετά από επτά μήνες ανομβρίας έπεσαν ικανοποιητικές ποσότητες νερού χωρίς να καταγραφούν ζημιές στις υποδομές.  Το πρωί της Τρίτης το blog πήρε τους δρόμους και κατέγραψε τις παρακάτω εικόνες:

Πίσω από το μοναστήρι του Αγίου Μηνά η παρέμβαση που έγινε για να αποφευχθεί η κατάρρευση του τοίχου της αυλής συγκέντρωσε το νερό της βροχής σε μεγάλο λάκκο. Ο κίνδυνος κατάρρευσης παραμένει αφού τα προηγούμενα χρόνια υποχώρησαν μεγάλες ποσότητες χώματος πίσω από τον τοίχο. 


Η τεχνητή λίμνη στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη παραμένει σε χαμηλά επίπεδα παρά την σχεδόν 24ωρη βροχόπτωση. 










Στην περιοχή Πέραμα, μετά το γήπεδο, ο ήχος του τρεχούμενου νερού, η χαμηλή νέφωση τα πανύψηλα δέντρα και οι μυρωδιές της βρεγμένης φύσης δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για περπάτημα αρκεί να κλείσετε τα μάτια στα πολλά σκουπίδια που υπάρχουν σχεδόν παντού.




Στο φονικό πέρασμα του ποταμού Ποτού το πρωί της Τρίτης η στάθμη του νερού βρισκόταν σε χαμηλά επίπεδα. Η τοπική κοινωνία ακόμη περιμένει το τεχνικό έργο που θα κάνει το πέρασμα προσβάσιμο με ασφάλεια σε όλες τις καιρικές συνθήκες. 

Στην παραλία Τραουνού δημιουργήθηκε μικρή λίμνη αλλά η ποσότητα νερών που έφτασε εκεί δεν ήταν αρκετή για να ανοίξει πέρασμα προς τη θάλασσα




Στην κεντρική παραλία Φαληρακίου το νερό της βροχής.... νίκησε την άμμο και κατάφερε να φτάσει μέχρι τη θάλασσα. Το πρωί της Τρίτης τα κύματα και σχεδόν κάλυπταν το αγαπημένο μας Κάτεργο


28 Νοε 2022

ΕΝΑΣ ΚΑΛΥΘΕΝΟΣ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

 Στο μακρινό Χονγκ Χονγκ βγάζει το ψωμί του ως επαγγελματίας ποδοσφαριστής, τους τελευταίους μήνες, ο Καλυθενός επιθετικός Μιχάλης Μανιάς. Από τον Οκτώβριο ανήκει στην ομάδα Κίτσε (Kitchee) που αγωνίζεται στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας και βρίσκεται στη 2η θέση της βαθμολογίας μετά από 7 αγωνιστικές. 



Ο Μιχάλης Μανιάς μετά το πέρασμά του από την Κύπρο (Ανόρθωση και Ολυμπιακό Λευκωσίας) δεν βρήκε το συμβόλαιο που αναζητούσε σε Ελλάδα η Ευρώπη και τελικά αποδέχθηκε την πρόταση να μετακομίσει στην Ασία λίγο πριν εκπνεύσει η μεταγραφική περίοδος.
Μία εξέλιξη που σίγουρα δεν ήταν αυτή που περίμενε σε ηλικία 32 ετών, αλλά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο πλέον είναι άθλημα χωρίς σύνορα. Και σίγουρα η εμπειρία ζωής σε μία κοινωνία με διαφορετική κουλτούρα από την ευρωπαϊκή πρέπει να είναι μοναδική. 




Με την ομάδα της Κίτσε αγωνίστηκε σε τρία παιχνίδια πετυχαίνοντας δύο τέρματα, αλλά στα τελευταία τρία ματς βρίσκεται εκτός αποστολής χωρίς να έχει διευκρινιστεί εάν αυτό συμβαίνει λόγω τραυματισμού ή αποτελεί απόφαση του προπονητή. 


Ο Μιχάλης Μανιάς που ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες των Καλυθιών έχει αγωνιστεί ως επαγγελματίας στον Απολλωνα Σμύρνης, τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Αστέρα Τρίπολης, τον Αρη Θεσσαλονίκης ενώ έχει περάσματα και από ομάδες στα πρωταθλήματα Βελγίου (Βέστερλο), Πολωνίας (Πογκόν) και Κύπρου (Ανόρθωση, Ολυμπιακός). Στην κορυφαία στιγμή η καριέρας του η συμμετοχή, ως βασικός, σε παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος. 










ΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΑΚΙΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗ ΡΟΔΟ

Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου όταν στο Φαληράκι φιλοξενήθηκε το final four μπάσκετ με την συμμετοχή Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, Κολοσσού, Προμηθέα σε ανάρτηση στο facebook γράφτηκε το παρακάτω σχόλιο:  

"Το κλειστό Φαληρακίου που φιλοξενεί το Super Cup μπάσκετ είναι η μοναδική αθλητική εγκατάσταση που έχει δημιουργηθεί, από το μηδέν, στο νησί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Τα δέκα χρόνια του ενιαίου Δήμου γίνονται μόνο παρεμβάσεις και βελτιώσεις σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις παρότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες όπως κολυμβητήριο, σύγχρονο γήπεδο ποδοσφαίρου, ποδηλατοδρόμιο, κλειστό γυμναστήριο για στίβο κ.α.
Ο πρώην Δήμος Καλλιθέας με μπροστάρη τον Γιάννη Ιατρίδη αποφάσισε, σχεδίασε και υλοποίησε το σύγχρονο κλειστό κάτι που δεν κατάφερε κανένας άλλος στο νησί παρά τις υποσχέσεις και τις εξαγγελίες.
Αθλητική εγκατάσταση από το μηδέν με ανεύρεση χώρου, μελέτες, εξασφάλιση χρηματοδότησης και υλοποίηση.
Φυσικά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο (αν και τότε φτιάχτηκε για τις ανάγκες του δήμου Καλλιθέας και όχι του Κολοσσού αφού ο δήμος Ρόδου είχε εξαγγελει παλέ ντε σπορ), θα μπορούσε να έχει περισσότερα αποδυτήρια, θα έπρεπε να έχει εξ αρχής ψύξη.
Όμως εδώ στη Ρόδο είναι η μοναδική αθλητική εγκατάσταση που έφτιαξε η τοπική αυτοδιοίκηση.
Το κλειστό του δήμου Καλλιθέας είναι η έδρα του Κολοσσού αφού το Βενετόκλειο είναι άλλης εποχής και το Παλέ ντε Σπορ της Ρόδου παραμένει έργο υποσχέσεων.
Το κλειστό του δήμου Καλλιθέας φιλοξενεί το Super Cup, φιλοξένησε final four volleyball, διοργανώσεις μαχητικών αθλημάτων ενώ για πολλούς μήνες χρησιμοποιήθηκε ως το κεντρικό εμβολιαστικό κέντρο του νησιού.
Ήρθε η στιγμή η Ρόδος να αποκτήσει και άλλες σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και να μην περιορίζεται το νησί σε συντηρήσεις.
Σήμερα στη γιορτή του μπάσκετ έπρεπε στις πολυθρόνες των επισήμων να είναι τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας".

Τα παραπάνω ισχύουν στο ακέραιο και μετά τη φιλοξενία στο Φαληράκι των δύο αγώνων της Εθνικής Γυναικών μπάσκετ κόντρα σε Εσθονία και Μεγάλη Βρετανία. Η αθλητική κληρονομιά του δήμου Καλλιθέας εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλη παρκαταθήκη στο νησί και δίνει τη δυνατότητα στα πολιτικά στελέχη του ενιαίου Δήμου και της Περιφέρειας να διεκδικούν και να απολαμβάνουν τις δάφνες των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις εντυπωσιακές Πηγές Καλλιθέας που ο δήμος Καλλιθέας παρέλαβε εγκαταλελειμμένες και τις παρέδωσε ως στολίδι του νησιού. 



ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΕΣ ΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΩΝ ΚΑΛΥΘΙΩΝ

 Ολοκληρώθηκε η έρευνα που διεξήγαγε η διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την καταγραφή των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων στα νησιά με σκοπό την προστασία και την ανάδειξή τους ως στοιχείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Εντοπίστηκαν υπεραιωνόβια δέντρα και στην ύπαιθρο των Καλυθιών με πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκονται δίπλα στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά.

Από την έρευνα προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα όπως το γεγονός ότι εντοπίστηκε ελαιόδεντρο ηλικίας πάνω από 2.000 χρόνια που θεωρείται το παλαιότερο στα νησιά της Δωδεκανήσου. 
Το συγκεκριμένο ελαιόδεντρο, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Φιλήμονας Ζαννετίδης βρίσκεται στην περιοχή «Λαμπρά» στο χωριό Ασκληπειό στη νότια Ρόδο ενώ στην ίδια περιοχή βρίσκονται και άλλα ελαιόδεντρα ηλικίας εκατοντάδων ετών. «Είναι πιθανό ότι έχουμε να κάνουμε με ελαιώνα υπεραιωνόβιων δένδρων» επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης.
Όπως σημειώνει ο κ. Ζαννετίδης, έχει δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο που είναι η διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ώστε «να ξέρουμε πού ανήκουν αυτά τα ελαιόδεντρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η συναίνεση για να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο που θα είναι η προστασία τους με την αναγκαία περίφραξη και η αποτύπωση πληροφοριών που θα υπάρχουν σε ειδικές πινακίδες, καθώς και η σήμανση στους τουριστικούς χάρτες της περιοχής μας».
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά ο αριθμός των ελαιοδέντρων που δηλώθηκε στα Δωδεκάνησα ήταν πάνω από 500 ενώ έγινε εκτίμηση σε 166 από τα οποία τα 71 ελαιόδεντρα φαίνεται να έχουν σημασία, με ηλικία πάνω από 400 έτη. Από τα 71 τα 9 είναι ιδιαίτερα σημαντικά με ηλικία που ξεπερνάει τα 800 έτη, ενώ μια περίπτωση από τις 9, ενδεχομένως να αφορά ελαιόδεντρο άνω των 2.000 ετών .
Ο κ. Ζαννετίδης αναφερόμενος στις δυσκολίες δήλωσε ότι κάποια δέντρα είχαν πολύ πυκνές και πολυάριθμες παραφυάδες. Κάποια δέντρα ήταν σε δασωμένες πλέον περιοχές με πυκνή βλάστηση που η προσέγγισή τους ήταν δύσκολη, ενώ ορισμένα δέντρα είχαν κοπεί μερικώς άρα έπρεπε να γίνουν υποθέσεις για την περίμετρο.
Σύμφωνα με την έρευνα παρατηρήθηκε ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία ελαιόδεντρα βρέθηκαν κοντά σε θρησκευτικούς χώρους λατρείας, εκκλησίες, μονές (Καλυθιές, Σιάννα, Ασκληπειό, Θεολόγος), σε κάποιους παλιούς, αρχαίους οικισμούς (Σιάννα, Ασκληπειό) και σε όχθες ποταμών (Βάτι, Ασκληπειό).
Μάλιστα, στο χωριό Βάτι εντοπίστηκαν αρκετά σημαντικά ελαιόδεντρα που η ηλικία τους εκτιμάται ότι είναι άνω των 700 ετών ενώ για τις 9 περιπτώσεις που ξεχωρίζουν, η υπηρεσία θα προχωρήσει σε πιο εμπεριστατωμένη μελέτη προκειμένου να δει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την ηλικία των δέντρων και να δώσει τα τελικά αποτελέσματα.
Παρόμοια προσπάθεια καταγραφής βρίσκεται σε εξέλιξη και για τα νησιά των Κυκλάδων και σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της.

Τα τελευταία χρόνια ο Καλυθενός ξενοδόχος Διαμαντής Σωτηράκης με αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθεί την ομορφιά της υπαίθρου του τόπου μας φωτογραφίζοντας υπέροχα ελαιόδεντρα με τον σχολιασμό "Κάθε κορμός ένας ζωντανό γλυπτό, κάθε ελιά μια ιστορία"






26 Νοε 2022

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΛΗ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΤΩΝ ΚΑΛΥΘΙΩΝ


Το θρίλερ της αποκλειστικής «νοσοκόμας του θανάτου» που ομολόγησε τέσσερις δολοφονίες ανήμπορων ηλικιωμένων, ζωντάνεψε το βράδυ της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου στο «Τούνελ» με την Αγγελική Νικολούλη στο Mega.

Η τοπική κοινωνία της Ρόδου είναι ανάστατη με τη δολοφονία της Φλώρας Καζέλλη 75 χρόνων, από την γυναίκα που την φρόντιζε. Τίποτα δεν προμήνυε πως το πρωί της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου οι γείτονες στην ήσυχη γειτονιά στις Καλυθιές θα ξυπνούσαν και θα ανακάλυπταν δολοφονημένη την άτυχη ηλικιωμένη.

Η 45χρονη γυναίκα που εργαζόταν ως αποκλειστική για τη φροντίδα της, τηλεφώνησε στην αστυνομία και ομολόγησε πως αυτή τη σκότωσε. Μετά την απολογία της και με ομόφωνη απόφαση του τακτικού Ανακριτή και της Αντιεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, κρίθηκε προσωρινά προφυλακιστέα.

Η ομολογία της για τις άλλες τρεις δολοφονίες ηλικιωμένων γυναικών, δύο στη Ρόδο και μία στη Λέρο, ερευνάται από τις Αρχές στα πλαίσια προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο εισαγγελέας.

Συγγενείς των δύο άλλων γυναικών που εμφανίζει η ίδια ως θύματά της, δεν πείθονται πως αυτή ευθύνεται για το θάνατό τους.

Η κατηγορούμενη, προέβαλε τον ισχυρισμό περί μειωμένου καταλογισμού λόγω σχιζοφρένειας και υπέβαλε προηγούμενες ιατρικές γνωματεύσεις της και έγγραφα από τον εγκλεισμό της σε ψυχιατρικά ιδρύματα της Λέρου, της Κρήτης και της Κύπρου.

Στη Λέρο οδηγήθηκε μετά την καταδίκη της, γιατί αποπειράθηκε να πνίξει τον γιο της σε ηλικία μόλις ενός έτους.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού και εκεί θα διενεργηθεί ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Όπως ισχυρίστηκε στην απολογία της, τις πρώτες πρωινές ώρες, άκουγε συνεχώς μια φωνή να της λέει «λύτρωσέ την, λύτρωσέ την, υποφέρει».

Την πλησίασε στο κρεβάτι, έβαλε το χέρι της στο στόμα της και στη συνέχεια της έκλεισε τη μύτη με σκοπό να την πνίξει. Πήρε ένα μαξιλάρι και όπως περιέγραψε, ολοκλήρωσε την πράξη της. Όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί κάλεσε η ίδια την Αστυνομία.


Η περιγραφή στην κατάθεσή της, συμπίπτει απόλυτα με τα ευρήματα του ιατροδικαστή Ρόδου στο πρόσωπο του θύματος από το χέρι της δράστιδος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο θάνατός της οφείλεται σε «πνιγμονή διά αποφράξεως των στομίων των αεροφόρων οδών».

Ο δικηγόρος της κ. Αλεξανδρής αναφέρθηκε στο οικογενειακό περιβάλλον της 45χρονης, τονίζοντας πως οι γονείς της την χτυπούσαν και της φέρονταν άσχημα.

«Δεν ξέρω εάν αυτό πυροδότησε την κατάσταση στην οποία βρέθηκε στη συνέχεια, με τα βαριά ψυχικά τραύματα», είπε και συμπλήρωσε πως ούτε το κοινωνικό ούτε το οικογενειακό της περιβάλλον της έδωσε προσοχή.

https://www.megatv.com/embed/?p=827438

«Δύο βδομάδες την είχαμε και την έπνιξε…»

Στενή συγγενής της αδικοχαμένης ηλικιωμένης στη Ρόδο, που δολοφονήθηκε από τη γυναίκα που είχε προσληφθεί για να τη φροντίζει, μίλησε σε δημοσιογράφο του «Τούνελ» για το σοκαριστικό αυτό περιστατικό.

«Είχε μόλις δύο βδομάδες που την πρόσεχε. Ήταν και οι δύο ευχαριστημένες ή τουλάχιστον έτσι δείχνανε. Τώρα τι έγινε και έφτασε σ’ αυτό το σημείο, δεν ξέρουμε τίποτα παραπάνω… Την έπαιρναν (σ.σ. οι συγγενείς) τηλέφωνο, δεν το σήκωνε και ανησύχησαν. Λίγο μετά απάντησε και είπε πως την είχε σκοτώσει. Μας καλεί ο γαμπρός μου ανήσυχος πως κάτι έχει γίνει. Όταν φτάσαμε εμείς στο σημείο, η αστυνομία ήταν ήδη εκεί, είχε ειδοποιήσει η ίδια. Η Φλώρα ήταν τελειωμένη… Πέθανε από πνιγμό. Ο γαμπρός μου που την επισκεπτόταν συχνά και τη φρόντιζε, είναι σοκαρισμένος, έχει αρρωστήσει», τόνισε.

Η ίδια μαζί με τον γαμπρό της ήταν αυτοί που την προσέλαβαν μετά από κάποιες συστάσεις που πήραν, αφού ο γιος της βρίσκεται χρόνια ολόκληρα σε ίδρυμα.

«Φρόντιζε άλλους δύο εδώ στο χωριό. Ρωτήσαμε και μας είπαν ότι είχαν μείνει ευχαριστημένοι από τη συγκεκριμένη οικιακή βοηθό.»



25 Νοε 2022

ΕΧΕΙ ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑ;


Για άλλη μία χρονιά το ξεκίνημα της ελαιοκομικής περιόδου φέρνει στην επιφάνεια το ζήτημα της νόμιμης ή όχι λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας ελαιοπυρήνα που βρίσκεται στην περιοχή Πασαούτια Καλυθιών, κοντά στα δημόσια σφαγεία. Τα τελευταία χρόνια το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό μετά την αποχώρηση του ιδιώτη επιχειρηματία που είχε την ευθύνη.
Φέτος επαναλειτούργησε και τις τελευταίες ημέρες τα αέρια που εκπέμπει στην ατμόσφαιρα δημιουργούν αποπνικτική ατμόσφαιρα σε σημεία στις Καλυθιές και το Φαληράκι ανάλογα με τη φορά των ανέμων. Πλέον είναι αδύνατον οι κάτοικοι να ανοίξουν τα παράθυρά τους αφού η άσχημη μυρωδιά είναι κάτι παραπάνω από ανυπόφορη. 
Κάτοικοι των Καλυθιών και του Φαληρακίου εκφράζουν την ανησυχία τους και ζητάνε να ενημερωθούν εάν υπάρχει από το αρμόδιο τμήμα της Περιφέρειας νόμιμη άδεια λειτουργίας, εάν έχει κατατεθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εάν έχουν ελεγχθεί τα φίλτρα με τα οποία λειτουργεί το εργοστάσιο.
Τα προηγούμενα χρόνια το εργοστάσιο δεν λειτουργούσε αφού δεν υπήρχε άδεια. Φέτος επιχειρηματίες ελαιουργείων προχώρησαν σε συνεργασία και συγκέντρωσαν τα έγγραφα για να ανοίξει η επιχείρηση στην οποία συγκεντρώνεται ο ελαιοπυρηνας και γίνεται η επεξεργασία του.


Οπως διαβεβαιώνει, σε επικοινωνία του, με πολιτικά πρόσωπα των Καλυθιών ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης κ. Διακογεωργίου δεν έχει δοθεί άδεια λειτουργίας κάτι που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα.
Θα υπάρξει άμεση παρέμβαση των δημόσιων φορέων για να ελεγχθεί εάν είναι νόμιμη η λειτουργία του εργοστασίου ή θα κάνουν τα... στραβά μάτια θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία; 
Οι κάτοικοι των Καλυθιών ζητάνε ΑΜΕΣΑ απαντήσεις; Λειτουργεί νόμιμα με άδεια και εγκεκριμένη περιβαλλοντική μελέτη το εργοστάσιο επεξεργασίας ελαιοπυρήνα; Γίνονται έλεγχοι για τα φίλτρα και τα απόβλητα; Εχει ελεγχθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής;
Ως κοινωνία έχουμε αποδείξει ότι είμαστε υπέρ της λειτουργίας του εργοστασίου αλλά με νόμιμες διαδικασίες και συνεχής ελέγχους γιατί η δημόσια υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος δεν συγχωρούν αβλεψίες.
Το ίδιο ισχύει και για όλες τις δραστηριότητες που λειτουργούν στα όρια των Καλυθιών ή επηρεάζουν την στεριά, τον αέρα και τη θάλασσα της περιοχής όπως ο Βιολογικός, ο ΧΥΤΑ, τα σφαγεία, τα λατομεία, τα ασβεστάδικα, τα ασφαλτάδικα, οι μονάδες ανακύκλωσης, μονάδες υγραερίου, λυματολάσπη κτλ.
Ο τόπος μας και το περιβάλλον του "θυσιάζεται" για το καλό του νησιού αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετατραπεί σε "χαβούζα της Ρόδου". 

24 Νοε 2022

ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ Η ΦΟΝΙΣΣΑ ΤΩΝ ΚΑΛΥΘΙΩΝ

 ΡΕΠΟΡΤΑΖ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ 


Το σπίτι που έγινε η δολοφονία στην περιοχή Πιατούλια Καλυθιών 

Προσωρινά κρατούμενη κρίθηκε  μετά την απολογία της με ομόφωνη απόφαση του τακτικού Ανακριτή και της Αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, η 45χρονη Φ. Φ. του Σ., κάτοικος Καλυθιών, που ομολόγησε την δολοφονία 4 ατόμων που φρόντιζε και την απόπειρα δολοφονίας του παιδιού της σε ηλικία ενός έτους.

Η 45χρονη, κατηγορούμενη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική για την δολοφονία της 75χρονης κατάκοιτης και μη αυτοεξυπηρετούμενης Φλώρας Καζέλλη του Παναγιώτη στην οικία της στις Καλυθιές, προέβαλε τον ισχυρισμό περί μειωμένου καταλογισμού λόγω σχιζοφρένειας.

Προς τούτο υπέβαλε στοιχεία από προηγούμενες ιατρικές γνωματεύσεις της και από τον εγκλεισμό της  σε ψυχιατρικά ιδρύματα. Σημειώνεται ότι είχε υποβληθεί αίτημα για τη διενέργεια ιατρικής ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης που δεν έχει ικανοποιηθεί ακόμη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μεταφερθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού και εκεί θα διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη.

Υποστήριξε εξάλλου ότι τέλεσε τα εγκλήματα που ομολόγησε γιατί είχε διακόψει την φαρμακευτική αγωγή που ελάμβανε διότι της προκαλούσε καταστολή και αδυναμία να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της ως οικιακής βοηθού.

Κατά την απολογία της αναφέρθηκε στο 21 ετών σήμερα παιδί της, λέγοντας ότι παντρεύτηκε σε μικρή ηλικία και επειδή δεν ήταν εύκολο να διαχειριστεί την μητρότητα σε τόσο νεαρή ηλικία αποπειραθεί να πνίξει το παιδί σε ηλικία μόλις ενός έτους, λόγω των έντονων ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

Μάλιστα, όπως ανέφερε, τη στιγμή εκείνη άκουγε συνεχώς φωνές, πράγμα που την έκανε να χάνει τα λογικά της.

Όταν συνειδητοποίησε την πράξη της, όπως υποστήριξε, κάλεσε η ίδια την Αστυνομία στο σπίτι.

Φώτο από τον τόπο του εγκλήματος

Μετά απ΄αυτό νοσηλεύτηκε για αρκετά χρόνια στο Ψυχιατρείο της Λέρου όπου ελάμβανε πάρα πολύ δυνατή φαρμακευτική αγωγή.

Μετά από αρκετά χρόνια βγήκε από το Ψυχιατρείο της Λέρου, θεωρώντας οι θεράποντες ιατροί της αλλά και η ίδια ότι είχε ξεπεράσει τα ψυχολογικά της προβλήματα.

Στη συνέχεια, όπως είπε στην απολογία της, γνώρισε κάποιον με τον οποίο συνήψε σχέση και λίγο αργότερα απέκτησαν ένα κοριτσάκι ηλικίας σήμερα 15 ετών το οποίο έχει δοθεί σε ανάδοχη οικογένεια σε άλλο νησί της Δωδεκανήσου.

Οπως ανέφερε, όταν έφυγε από το Ψυχιατρείο της Λέρου και για να εξασφαλίσει τα προς το ζην εργαζόταν σε σπίτια και φρόντιζε ηλικιωμένους και μάλιστα υποστήριξε ότι η εργασία αυτή της άρεσε.

Ωστόσο, όπως είπε στην απολογία της, πολλές φορές συνέχιζε να ακούει φωνές και να βλέπει περίεργες σκιές και έτσι πάλι νοσηλεύτηκε σε Ψυχιατρικό Ίδρυμα της Κρήτης, όπου παρέμεινε για αρκετά χρόνια.

Φώτο από τον τόπο του εγκλήματος

Μετά από το Ψυχιατρείο της Κρήτης, και θέλοντας να κάνει μια νέα αρχή βρέθηκε στην Κύπρο φροντίζοντας ηλικιωμένους μέχρι που άρχισε και πάλι να ακούει φωνές κι έτσι βρέθηκε σε ένα ακόμα ξανά σε ψυχιατρείο, στην Κύπρο, όπου επίσης παρέμεινε για αρκετό διάστημα.

Φεύγοντας από το ψυχιατρείο της Κύπρου, επέστρεψε στη Ρόδο και ξεκίνησε εκ νέου να εργάζεται σε σπίτια και να φροντίζει ηλικιωμένους ανθρώπους. Όπως ισχυρίστηκε, η κατάσταση της υγείας της χειροτέρευε όταν διέκοπτε τη φαρμακευτική αγωγή, αλλά πολλές φορές έπαιρνε την πρωτοβουλία και τα σταματούσε προκειμένου να είναι λειτουργική στην εργασία της, διότι της έφερναν κατατονία, εξάντληση, ζαλάδες και υπνηλία.

Σε ό,τι αφορά στη δολοφονία της 75χρονης κατάκοιτης Φλώρας Καζέλλη στις 21-11-2022, υποστήριξε ότι την αγαπούσε πολύ και τη λυπούσε το γεγονός ότι συνέχεια ούρλιαζε από τους πόνους. Εκείνο το βράδυ, όπως είπε, ήταν ξαπλωμένη στο κρεβάτι και κοιμόταν ανήσυχα.

Όπως ισχυρίστηκε στην απολογία της, τις πρώτες πρωινές ώρες, περίπου λίγο μετά τις 6:30 το πρωί άκουγε συνεχώς μια φωνή να της λέει «λύτρωσέ την, λύτρωσέ την, υποφέρει» και ξεκίνησε να βλέπει και σκιές να περιφέρονται στο χώρο.

Οι φωνές, όπως είπε, της ζητούσαν να λυτρώσει την 75χρονη.

Έτσι, την πλησίασε στο κρεβάτι, έβαλε το χέρι της στόμα της ηλικιωμένης και στη συνέχεια της έκλεισε τη μύτη με σκοπό να την πνίξει κι επειδή η 75χρονη κουνούσε τα χέρια της, τότε έπιασε ‘ένα μαξιλάρι και ολοκλήρωσε την πράξη της, όπως περιέγραψε.

Όταν κατάλαβε τι είχε συμβεί κάλεσε η ίδια την Αστυνομία.

Ισχυρίστηκε ότι ήταν σε απόλυτο σοκ και πολύ φοβισμένη, δεν μπορούσε να καταλάβει τι είχε γίνει και ανέφερε πως όταν έδωσε την πρώτη της κατάθεση στην Αστυνομία ήταν σε πανικό και αναίρεσε τον ισχυρισμό της ότι την σκότωσε επειδή δεν την άφησε να κοιμηθεί.

«Ο μόνος λόγος που με οδήγησε στο να συμβεί αυτό το κακό ήταν οι έντονες φωνές που άκουσα εκείνο το βράδυ, που μάλιστα μετουσιώθηκαν και σε σκιές με αποτέλεσμα να με κατευθύνουν στο μοιραίο γεγονός» φέρεται να είπε και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έτρεφε αρνητικά συναισθήματα ούτε για την 75χρονη ούτε και για κανέναν άλλον ηλικιωμένο που φρόντιζε και δήλωσε βαθιά λυπημένη για την απώλεια της Φλώρας Καζέλλη.

Οπως έγραψε η «δημοκρατική», έχουν σχηματιστεί εις βάρος της ακόμη δύο προκαταρκτικές δικογραφίες μετά τις ομολογίες της σε τρείς καταθέσεις της. Πιο συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι δολοφόνησε την 63χρονη Ειρήνη Περγαμάλη του Νικολάου, κάτοικο εν ζωή Λέρου, την 86χρονη Βασιλώ Σολδάτου του Σπυρανδρέα και την 70χρονη Θεοδοσία Τοκούζη του Γεωργίου, κατοίκους εν ζωή Ρόδου.

Εχει σχηματιστεί αυτοτελής προκαταρκτική δικογραφία για την δολοφονία της 63χρονης Ειρήνης Περγαμάλη, που θα διαβιβαστεί για τα περαιτέρω στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Κω, λόγω αρμοδιότητας κι ακόμη μια προκαταρκτική για τις δολοφονίες των άλλων δύο γυναικών, που θα διεκπεραιώσει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ρόδου.

Ως συνήγοροι υπεράσπισης της παρέστησαν οι δικηγόροι κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής και Πολυξένη Χατζηγιάννη.

ΧΩΡΙΟ Η ΠΟΛΗ ΜΕ ΦΡΙΚΤΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ;

 Η επιστροφή του blog στον σχολιασμό της τοπικής επικαιρότητας, λογικά θα έπρεπε να ξεκινήσει με τα δυσάρεστα γεγονότα των τελευταίων μηνών που έφεραν τον τόπο μας στην επικαιρότητα, για λάθος λόγους. Επειδή όμως οι δύο δολοφονίες σε Φαληράκι και Καλυθιές είναι πλέον στα χέρια της δικαιοσύνης ας ασχοληθούμε με ένα πρόβλημα διαχρονικό χωρίς διάθεση για επίλυση.

Από νωρίς το πρωί, μέχρι αργά το βράδυ οι κεντρικοί δρόμοι του οικισμού χαρακτηρίζονται από κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκαλεί η πληθώρα οχημάτων, η έλλειψη χώρων πάρκινγκ, η αναρχία στον τρόπο στάθμευσης, η απουσία ελέγχων και η αδυναμία να σχεδιαστεί μία νέα πραγματικότητα για τον τόπο. 
Πλέον τα κυκλοφοριακά προβλήματα εγκυμονούν κινδύνους για την ασφάλεια πεζών και οχημάτων και κυρίως για μικρά παιδιά που είτε παίζουν είτε κατευθύνονται σε κάποια δραστηριότητα. 
Ο κεντρικός δρόμος της 28ης Οκτωβρίου με κατεύθυνση από το ταχυδρομικό πρακτορείο προς την πλατεία έχει μικρύνει αφού οδηγοί παρκάρουν και στις δύο κατευθύνσεις είτε για να κάνουν απαραίτητες δουλειές ή απλά για να πιούν καφέ και αλκοόλ. Τα μεγάλα οχήματα τροφοδοσίας καταστημάτων, τα λεωφορεία, τα φορτηγά που μεταφέρουν οικοδομικά υλικά ή μπάζα αδυνατούν να κινηθούν στον συγκεκριμένο δρόμο αλλά και στην οδό που οδηγεί προς το νεκροταφείο.
Η τοπική αρχή σε συνεργασία με τον κεντρικό δήμο αρνείται να δει το πρόβλημα και να λάβει μέτρα όπως η επανατοποθέτηση πινακίδων για στάθμευση μόνο στη μία πλευρά των οδών αλλά και να απαιτήσει καθημερινούς ελέγχους από όργανα της Τροχαίας Ρόδου μέχρι να συνειδητοποιήσουν οι οδηγοί ότι δεν μπορούν να αφήνουν τα οχήματά του όπου τους... βολεύει. 

Μέτρα πρέπει να ληφθούν άμεσα και έξω από τα δύο δημοτικά σχολεία του χωριού τις ώρες άφιξης και αναχώρησης των μαθητών αφού η κατάσταση με τα πολλά οχήματα, την απουσία σχολικών τροχονόμων και τα φορτηγά που κατευθύνονται από και προς τα λατομεία δημιουργούν συνθήκες πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων. 
Μεγάλα ζητήματα υπάρχουν και στην οδό Ελεούσης που οδηγεί από την πλατεία προς το πρώην στρατόπεδο μια και ο δρόμος είναι σχεδόν αδύνατον να τον διασχίσουν ταυτόχρονα δύο αυτοκίνητα. Γολγοθάς είναι και η προσπάθεια να κατευθυνθεί όχημα από την πλατεία προς το Ιατρείο.  

Φυσικά οι ευθύνες των οδηγών είναι τεράστιες αφού η νοοτροπία, σχεδόν όλων μας, είναι "να κάνω τη δουλειά μου και ας ταλαιπωρηθεί ο άλλος" αλλά πρέπει επιτέλους να μπει ένα τέρμα στην αναρχία των δρόμων και να ληφθούν συγκεκριμένα χρόνια. 
Εδώ και σχεδόν 15 χρόνια το χωριό υποφέρει από τα οχήματα και την έλλειψη πολιτικής διάθεσης για λήψη μέτρων.
Την τελευταία φορά που έγινε προσπάθεια να μπει τάξη ήταν επί δημαρχίας Ιατρίδη όταν δημιουργήθηκε κυκλοφοριακή μελέτη με σήμανση, μονοδρομήσεις δρόμων, συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης, παρουσία δημοτικών αστυνόμων αλλά και αυτή η προσπάθεια ΑΠΕΤΥΧΕ αφού δεν υπήρχε η πολιτική βούληση για εφαρμογή της μελέτης.
Οι μονόδρομοι καταργήθηκαν, οι σημάνσεις αποκαθηλώθηκαν, οι θέσεις στάθμευσης εγκαταλήφθησαν και τα πρόστιμα πετάχτηκαν στα καλάθια του δημαρχείου. Δεν ήταν εποχές για να "χαλάνε καρδιές και σχέσεις". 
Από τότε παρακολουθούμε το χάος, κάνουμε δύσκολη τη ζωή μας και αφήνουμε το κέντρο του οικισμού να μαραζώνει. 
Ο τόπος "πεθαίνει" κάτω από ρόδες και λαμαρίνες. Θα βρεθεί κάποιος να του δώσει το... φιλί της ζωής; Δεν ζούμε πλέον σε χωριό, αλλά σε μία μικρογραφία μεγάλης πόλης. 

Αν η δημοτική αρχή και το τοπικό συμβούλιο Καλυθιών δεν αποφασίσουν να ασχοληθούν σοβαρά με το οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα, με προτάσεις και λύσεις τότε το κέντρο της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας του τόπου μας θα μαραζώσει όσες επενδύσεις κι αν γίνουν από ιδιώτες.
Το πρόβλημα είναι δεδομένο, απουσιάζουν αυτοί που θα βρουν λύσεις.



Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...