29 Απρ 2008

ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ ΜΑΣ



Μέσα από αυτή την σελίδα προσπαθούμε να μεταφέρουμε ότι συμβαίνει στο χωριό μας. Με αυτή τη λογική λοιπόν μεταφέρουμε την αναβίωση του έθιμου με τα Λαζαράκια που συνέβη πριν το Πάσχα.

To έθιμο με τα κάλαντα του Λαζάρου αναβίωσαν οι μαθητές του δημοτικού σχολείου Καλυθιών το μεσημέρι της Παρασκευής 18 Απριλίου. Με την συνοδεία μελών του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων δημοτικού σχολείου Καλυθιών περίπου 30 νεαροί μαθητές και μαθήτριες ντυμένοι με άσπρες στολές και μαργαρίτες στο λαιμό (λαζαράκια) γύρισαν όλα τα σπίτια του χωριού και τραγούδησαν τους παρακάτω στίχους προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, τον ερχομό της Μεγάλης Εβδομάδας.

Πού 'σαι Λάζαρε Πού είναι η φωνή σου
που σε γύρευε η μάνα κι η αδελφή σου.

-Ήμουνα στη γη στη γη βαθιά χωμένος
κι από τους εχθρούς, εχθρούς βαλαντωμένος.

Βάγια, βάγια των Βαγιών τρώνε ψάρια τον κολιόν
και την άλλη Κυριακή ψήνουν το παχύ τ' αρνί.


Τα κάλαντα του Λαζάρου ακούστηκαν και στο δημαρχιακό μέγαρο Καλλιθέας. Σύμφωνα με το έθιμο, οι νοικοκυρές γέμισαν το καλάθι των παιδιών με αυγά, αλλά παράλληλα συγκεντρώθηκαν και χρήματα που θα διατεθούν για τους σκοπούς του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Καλυθιών.
Ανάμεσα στα παιδιά υπήρχε και ένα που παρίστανε τον Λάζαρο που αναστήθηκε, έχοντας το πρόσωπό του καλυμμένο με γάζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...