15 Αυγ 2008

ΕΝΑ ΚΕΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ


Μεγάλη ημέρα σήμερα για την Ελλάδα μας και την Ορθοδοξία καθώς γιόρτάζει η Παναγία. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος εκατοντάδες πιστοί συγκεντρώθηκαν στο μοναστήρι της Ελεούσας που βρίσκεται εντός του στρατοπέδου.
Εκεί που όλοι πηγαίναμε μικροί εκδρομές με το σχολείο.
Τι καλά θα ήταν αν έφευγε το στρατόπεδο και μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χώρος υπέρ της τοπικής κοινωνίας. Φανταστείτε να φιλοξενούσε εκεί ένα Πανεπιστήμιο...
Δυστυχώς οι φωτογραφίες απαγορεύονται και έτσι το μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας είναι το μοναδικό που απουσιάζει από τη φωτογραφική μας συλλογή.
Ισως το απογευματάκι να προσπαθήσω, κρυφά να τραβήξω μερικές φωτογραφίες εξετωρικά και εσωτερικά του ναού.
Η μονή της Ελεούσας έχει θαυμάσιες τοιχογραφίες και δύο ιπποτικά οικόσημα στην είσοδό της καθώς νωπογραφίες που χρονολογούνται από το 1781.
Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και στις χώρες τις διασποράς, όπου διαμένουν οι απόδημοι Έλληνες.

Η Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης

Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπο της μητέρας του θεανθρώπου και να την ικετέψουν να μεσολαβήσει στον Υιό της για τη σωτηρία της ψυχής τους, αφού, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση η Παναγία λίγο πριν τη μετάστασή της στους Ουρανούς υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να φροντίζει για όλον τον κόσμο και θα γίνει η μεσίτρια στον Υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.
Η Παναγία, όμως, δεν έχει μόνο θρησκευτική σημασία για τους Έλληνες αλλά και εθνική, αφού πολλές φορές το πρόσωπό της έχει συνδεθεί με τους αγώνες του έθνους και έτσι ο ελληνικός λαός την τιμά και τη σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο ιερό πρόσωπο.

Μεγάλη η Χάρη Της!

Η φωτογραφία της Παναγίας είναι από το Μοναστήρι του Αϊ Γιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...