25 Νοε 2008

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ

Το παρακάτω ρεπορτάζ δεν αφορά, δυστυχώς, την περιοχή μας. Αφορά ένα χωριό στην Κρήτη εκεί όπου οι κάτοικοι αντιδρούν δυναμικά στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος. Εμείς, εδώ, με πρωτοφανή μακαριότητα βλέπουμε τα λατομεία να κάνουν τη δουλειά τους. Είμαστε τόσο αδιάφοροι που ως τοπική κοινωνία και φορείς δεν μας νοιάζει που καθημερινά μέσα από το χωριό και μπροστά από το δημοτικό σχολείο περνάνε μεγάλα φορτηγά γεμάτα αδρανή υλικά. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας....

"Μεγάλη και δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιούν, αύριο στις 10 το πρωί, οι κάτοικοι της περιοχής της ιστορικής Βιάννου, στην οποία θα μετέχουν Βιαννίτες που ζουν στην υπόλοιπη Κρήτη αλλά και στην Αθήνα, με επικεφαλής τα πολιτιστικά και κοινωνικά σωματεία και πρωτοστάτη τον Δήμο Βιάννου, με αίτημα να αποχαρακτηριστεί η περιοχή Βαχός από λατομική ζώνη και να φύγει η λατομική εταιρεία «Α. Κεγκέρογλου και ΣΙΑ Ο.Ε.» που εκμεταλλεύεται τη βουνοπλαγιά σε έκταση 200.000 τ.μ. και καταστρέφει τον τόπο τους.
Στην κινητοποίηση, στην οποία προβλέπεται και κατάληψη του δρόμου που οδηγεί προς το λατομείο, θα εκφραστεί η συσσωρευμένη οργή των Βιαννιτών, όπως μας έλεγαν εκπρόσωποι των φορέων τους, αφού η περιοχή Βαχός, όπου δραστηριοποιείται η λατομική εταιρεία, βρίσκεται εντός της προστατευόμενης ζώνης Natura 2000 και είναι τοποθεσία υψηλού κάλλους με πευκόδασος.

Ηδη πριν από λίγες μέρες ο Συνήγορος του Πολίτη με έγγραφό του, το οποίο κοινοποιεί και στη Νομαρχία Ηρακλείου, τονίζει εμφατικά το οξύτατο περιβαλλοντικό πρόβλημα που έχει προκύψει με επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

«Η ζωή μας έχει γίνει κόλαση από την περίοδο που άρχισε να λειτουργεί το λατομείο στον Βαχό. Ο θόρυβος, η σκόνη που τυλίγει την περιοχή, η διέλευση τεράστιων φορτηγών είκοσι και είκοσι πέντε τόνων μέσα από την πλατεία και τους δρόμους της Βιάννου άλλαξαν αρνητικά την καθημερινότητά μας και μια περιοχή που ήταν παράδεισος και έχει ιδιαίτερη ιστορική βαρύτητα», δήλωσαν κάτοικοι της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...