26 Δεκ 2009

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΛΕΟΥΣΑ Η ΚΑΛΥΘΕΝΗ








Οπως κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, αρκετοί πιστοί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσας, εντός του στρατοπέδου που βρίσκεται στο χωριό μας. Το συγκεκριμένη εξωκλήσι έχει τεράστια ιστορία και κατασκευάστηκε γύρω στο 1700 όπως μαρτυρούν τα στοιχεία. Δυστυχώς όσο παραμένει στο χώρο ο στρατός δύσκολα θα αναδειχθεί η τεράστια θρησκευτική και πολιτιστική σημασία του.
Η εικόνα που αναγράφει "ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΕΛΕΟΥΣΑ Η ΚΑΛΗΘΕΝΗ" έχει στη βάση της, με μικρά γράμματα την εξής αναφορά: "ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΣΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ". Σύμφωνα με τον Πατήρ Μιχαήλ Κουτσουνούρη ο Ιερομόναχος Νεόφυτος καταγόταν από την Σύμη και ήταν αυτός που αγιογράφησε το εκκλησάκι της Παναγιάς.
Σε άλλη εικόνα υπάρχει επιγραφή που το επιβεβαιώνει και μάλιστα κάνει αναφορά στο έτος 1791. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εκκλησιαστικής επιτροπής το 1791 έγιναν εργασίες ανακαίνισης του ναού κάτι που υποδηλώνει ότι κτίστηκε κάποιες δεκαετίες νωρίτερα.
Οι παλιές τοιχογραφίες, αλλά και οι εικόνες από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, φθίρονται από το χρόνο, αλλά για να γίνουν εργασίες συντήρησης θα πρέπει να δοθεί άδεια τόσο από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, όσο και από το τοπικό τμήμα της Αρχαιολογίας.
Στον προαύλιο χώρο της μονής έχει ταφεί η γερόντισσα Αγαθονίκη που για πολλές δεκαετίες κατοικούσε στα κελάκια και αποτελούσε τη ψυχή της Παναγιάς Ελεούσας της Καλυθενής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...