18 Νοε 2010

Ο ΚΡΟΚΟΣ ΦΥΤΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΜΑΣ



Ο γνωστός Κρόκος Κοζάνης που πωλείται πανάκριβα και χρησιμοποιείται για να προσθέσει γεύση στην μαγειρική αλλά και για τη δημιουργία φαρμακευτικών προϊόντων φυτρώνει και στην περιοχή μας όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν σε βουνό πολύ κοντά στις Καλυθιές.
Στην Κοζάνη εδώ και πολλές δεκαετίες δημιουργήθηκαν μεγάλες φυτείες από τον κρόκο (σαφράν) με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεμονωμένοι καλλιεργητές και συνεταιρισμοί που κερδίζουν πολλά χρήματα σε ετήσια βάση. Η καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού πέρα από τα κέρδη χαρακτηρίζεται από δυσκολίες αφού για να συγκεντρωθούν 500 γραμμάρια κρόκου απαιτούνται 50.000 στίγματα (οι κόκκινες γραμμούλες του λουλουδιού)! Η τιμή ενός γραμμαρίου κρόκου Κοζάνης είναι 2,40 ευρώ περίπου κάτι που σημαίνει ότι ένα κιλό κρόνου στοιχίζει 2.400 ευρώ!

4 σχόλια:

Κωστής είπε...

Τα έχω εντοπίσει εδώ και μια πενταετία.Είναι ελάχιστα και φυτρώνουν στα Ν.Α του βουνού.Σκέφτηκα τον κρόκο,όμως δεν ήμουν σίγουρος.
Ας τ' αφήσουμε στην ησυχία τους!

Ανώνυμος είπε...

Ν α ανοίξουμε γεώτρηση να βγάλουμε τον κρόκο να φέρουμε και ρουσίδες να μας χορεύουν και σερραίους να μας κάνουν τις δουλείες να κάνουμε ευρώπουλα πολλά να κονομίσουμε και μείς και επόμενες γενίες να μαστε όλοι χαρούμενοι για μια ζωή ! Τι άλλο θέλω ?

Ανώνυμος είπε...

αν ευδοκιμει θα μπορουσε να φυτευτει
γιατι οταν θα φυγουν οι τουριστες ολοι θα ξαναγυρισουμε στην καλλιεργεια της γης

Ανώνυμος είπε...

Όλοι αγρότες τώρα με τη κρίση με αρχηγούς μας του βοσκούς να φ΄σουν τα γελάδια να φάσι και τον κρόκο να πάμε και στα νάθεμα τώρα που τελεύου κι τουρίσται

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...