9 Μαΐ 2011

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΥΡΙΑΖΗ-ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ


Συνάντηση στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ.Κωνσταντίνου Χρυσοχοίδη και του Τομεάρχη Παραγωγικών Φορέων της Ν.Ο.Δ.Ε κ. Στέφανου Κυριαζή,για θέματα που αφορούν την τρέχουσα κατάσταση της Δωδεκανησιακής αγοράς εν μέσω οικονομικής κρίσης, καθώς και θέματα που αφορούν το έργο και τις δράσεις του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου.
Πιο συγκεκριμένα. συζητήθηκε η λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου(Γ.Ε.Μ.Η) και του One Sto Shop για την ίδρυση επιχειρήσεων από το Επιμελητήριο, ο Οδηγός Δωδεκανησιακής Παραγωγής και ο Χειμερινός Οδηγός Εστίασης και Διασκέδασης για την περίοδο 2011-2012.
Ο κ.Κυριαζής ενημερώθηκε επίσης για τα σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας, άντλησης νέων κεφαλαίων και ληξιπρόθεσμων οφειλών που αντιμετωπίζει ένα μεγάλο μέρος των τοπικών επιχειρήσεων του Νομού μας, τα ποία σε συνδυασμό΄με την οικονομική κριση τις ωθούν πλέον στον αφανισμό
Ενδεικτικά αναφέρθηκαν ζητήματα που φανερώνουν μερικές μόνο από τις όψεις του προβλήματος, όπως η φορολογική πολιτική η οποία στερείται΄οποιασδήποτε σταθερότητας έχει φθάσει σε σημείο εξόντωσης των επιχειρήσεων και αποτελεί αντικίνητρο για την ανάπτυξη. Το τραπεζικό σύστημα είναι αποκλεισμένο από τις διεθνείς αγορές χρήματος και έκ του λόγου αυτού αδυνατεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια στις επιχειρήσεις. Οι τράπεζες δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για την κερδοφορία τους(όπως δείχνουν τα τελευταία στοιχεία)και αρνούνται πεισματικά να διοχετεύσουν μέρος των κεφαλαίων τους στη στενάζουσα αγορά. Κι ενώ έχουν λάβει πάνω από εκατό δις.€,η συνεισφορά τους στην πραγματική οικονομία δεν είναι καθόλου ανάλογη.
Η πολυνομία και η γραφειοκρατία συνεχίζουν να πνίγουν την επιχειρηματικότητα ενώ ο ρυθμός αναστολής της λειτουργίας μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων αυξάνεται εκθετικά. Οι μεταρρυθμίσεις και οι τομές στον δημόσιο τομέα και στην δημοσιονομική πολιτική δεν φαίνεται να αποδίδουν και δεν βεβαιώνεται καμιά ουσιαστική μεταβολή της σημερινής αδράνειας.Π.χ η αρχή της Ελληνικής Στατιστικής υπηρεσίας γνωστοποίησε ότι η ύφεση του τέταρτου τριμήνου ήταν 6,6% και σε ετήσια βάση η ύφεση τερμάτισε με 4,5% για το 2010,κάτι που σημαίνει ότι η ύφεση δεν μειώνεται αλλά επιδεινώνεται.
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις μαζί΄με μισθωτούς και συνταξιούχους συνεχίζουν μα επωμίζονται ευθύνες ενός πολύμορφου προβλήματος που έχει δημιουργήσει ο δημόσιος τομέας και η σπάταλη συμπεριφορά του. Η έξαρση του παραεμπορίου μέσω του οποίου σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών(ΙΝΕΜΥ),της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου(ΕΣΕΕ),διακινείται το 20% με 30% του εμπορίου στη χώρα.ενώ ο τζίρος του εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 20 δισεκατομμύρια ευρω.Αυτό σημαίνει ότι οι απώλειες από τα έσοδα του κράτους από Φ.Π.Α και φόρους φθάνει τα 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ξεκινώντας αυτοκριτικά οι τοπικοί επιχειρηματίες πρέπει να αναπτυχθούν επενδύοντας στην υγιή επιχειρηματικότητα.Έχει περάσει πλέον ο καιρός που μια μερίδα της επιχειρηματικής κοινότητας είχε αναγάγει σε δόγμα το εύκολο και γρήγορο κέρδος « επενδύοντας» στη διαπλοκή και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα.Είναι καιρός να αναπτυχθεί μια νέα επιχειρηματική κουλτούρα με συστατικά τη δημιουργικότητα , την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. με ειδικές έρευνες για νέες αγορές, και προγράμματα υποβοήθησης της προώθησης των τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό.

Πρέπει να πιεστούν οι τράπεζες να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά και να διασφαλιστεί ότι οι ενέργειες στήριξης του τραπεζικού συστήματος θα συμβαδίσουν με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας,που είναι η ρευστότητα,η στήριξη των επιχειρήσεων και η προστασία των θέσεων εργασίας. Πρέπει να ληφθούν σύγχρονα φορολογικά μέτρα, που να στοχεύουν στην ανάπτυξη,όπως για παράδειγμα αντικειμενικότητα των φορολογικών ελέγχων,σταθερή και ανταγωνιστική με άλλες χώρες και φορολογία για τις επιχειρήσεις κ.τ.λ
Πρέπει να γίνουν ενέργειες επανεκκίνησης της δημόσιας διοίκησης. Να διορθωθούν οι συναρμοδιότητες/αλληλοεπικαλύψεις υπουργείων και φορέων και η έλλειψη συνεργασίας μεταξύ συναρμοδίων υπηρεσιών.Χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο απαλλαγμένο από΄την αναχρονιστική μορφή κανόνων,ρυθμίσεων,αποφάσεων και νόμων.
Η Ν.Ο.Δ.Ε και ο τομεάρχης παραγωγικών φορέων Στέφανος Κυριαζής συνεχάρη τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο φορέας που εκπροσωπεί για την αντιμετώπισή των προαναφερθέντων ζητημάτων.

Ευχαριστώ
Τομεάρχης Παραγωγικών Φορέων
Κυριαζής Στέφανος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...