23 Νοε 2011

ΣΟΚ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ THOMAS COOK

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας βρίσκεται ο ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως, με τη μετοχή του να κάνει «βουτιά» πάνω από 70% και τη βρετανική εταιρεία να παραδέχεται ότι αναγκάστηκε να προσφύγει ξανά στις τράπεζες για τη λήψη νέου δανείου ύψους 100 εκατ. στερλινών τη στιγμή που πριν από ένα μήνα είχε λάβει ένα δάνειο επίσης 100 εκατ. στερλινών.
Η Thomas Cook αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς ομίλους στην Ευρώπη με θυγατρικές σε όλο τον κόσμο, ενώ διακινεί περισσότερους από ένα εκατ. τουρίστες στην Ελλάδα. Πιθανή κατάρρευση του ομίλου θα αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες στον ελληνικό τουρισμό καθώς θα χαθεί ο ένας από τους δύο μεγάλους «παίκτες» στην αγορά.
Στην περιοχή μας η Thomas Cook εδώ και πολλά χρόνια έχει ισχυρή παρουσία και έχει συνεργασίες σχεδόν με όλα τα μεγάλα ξενοδοχεία αλλά και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Αντιπρόσωπος στη Ρόδο είναι το τουριστικό γραφείο Hellenic Island Services συμφερόντων της οικογένειας Μιχαλάκη.
Σε μία περίοδο τεράστιας κρίσης για την Ελλάδα πιθανό "κανόνι" της Thomas Cook θα δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα αφού οι οφειλές για την καλοκαιρινή περίοδο που τελείωσε αλλά και οι προκαταβολές για την σεζόν 2012 είναι στον αέρα.
Στην Ελλάδα ο τουριστικός κλάδος «πάγωσε» και μόνο στην είδηση πως ο δεύτερος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος της Ευρώπης μπορεί να καταρρεύσει, καθώς διακινεί περισσότερους από 1 εκατ. τουρίστες στη χώρα και συνεργάζεται με πολλά ξενοδοχεία.

Σύμφωνα, πάντως, με στελέχη της αγοράς, μια πιθανή κατάρρευση του ομίλου Thomas Cook θα αλλάξει εντελώς τις ισορροπίες στον ελληνικό τουρισμό καθώς θα χαθεί ο ένας από τους δύο μεγάλους «παίκτες» και o όμιλος TUI θα αποτελεί «μονοπώλιο» με ότι και αν σημαίνει αυτό για τους ξενοδόχους και τις πιέσεις για ακόμη χαμηλότερες τιμές.
Παράλληλα οι περισσότεροι Ελληνες επιχειρηματίες του κλάδου θεωρούν ευτύχημα το γεγονός πως το περιστατικό έλαβε χώρα σε μια χρονική στιγμή που ο τουρισμός βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη», οπότε ότι και αν συμβεί τελικά θα έχουν το χρόνο για να βρουν νέους συνεργάτες και βέβαια δεν θα χάσουν πάρα πολλά χρήματα...
Το χρονικό της «κατάρρευσης»
Η Thomas Cook -ο δεύτερος μεγαλύτερος ταξιδιωτικός όμιλος της Ευρώπης- ανακοίνωσε ότι η μεγάλη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες αναταραχές στη Βόρεια Αφρική, έπληξαν τις δραστηριότητές της περισσότερο από το αναμενόμενο. Αυτό τελικά αποδεικνύει ότι δεν πρέπει να χαιρόμαστε για τις "αναποδιές" σε άλλες χώρες αφού τα κέρδη και στον τουρισμό είναι για την Ελλάδα προσωρινά.
Ο βρετανικός όμιλος -που ανέβαλε για μετά τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές του την προγραμματισμένη για αύριο δημοσιοποίηση των ετήσιων οικονομικών του αποτελεσμάτων- ανακοίνωσε ότι προέβη σ΄ αυτή την κίνηση αυτή ενόψει της παραδοσιακά «υποτονικής περιόδου» του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου. Η Thomas Cook αναμένεται να ανακοινώσει μειωμένα κέρδη κατά 31%, σε 191,1 εκατ. στερλίνες. Η κεφαλαιοποίησή της ανέρχεται σήμερα σε 120 εκατ. στερλίνες, ενώ οι προειδοποιήσεις για απογοητευτικά κέρδη έχουν οδηγήσει την τιμή της μετοχής της χαμηλότερα κατά 93% από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα.
Η Thomas Cook εξετάζει το ενδεχόμενο να κλείσει 200 γραφεία της, μετά τη συγχώνευσή της με την επίσης βρετανική Co-Operative. To deal αυτό δημιούργησε τη μεγαλύτερη εταιρεία πολυτελών ταξιδιών της Βρετανίας, καθώς και το δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο συναλλάγματος στη χώρα, με πάνω από 1.200 γραφεία. Η Thomas Cook έχει ανακοινώσει σχέδια μείωσης του αεροπορικού της στόλου, που αποτελείται από 41 αεροσκάφη, κατά έξι αεροσκάφη, ενώ θα προχωρήσει και σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων της, όπως ξενοδοχεία, και το μερίδιό της στην υπηρεσία αεροπορικού ελέγχου της Βρετανίας, με σκοπό να συγκεντρώσει 200 εκατ. στερλίνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...