3 Φεβ 2012

ΟΙ ΣΠΗΛΙΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΠΕΥΚΩΝΟΣ





Στο βουνό Πευκώνος υπάρχουν ανοίγματα φτιαγμένα από τον άνθρωπο που χρησιμοποιήθηκαν ως καταφύγια στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Οι δύο σπηλιές που είναι ψηλά στην κορυφή (στην πλευρά του βουνού που βλέπει προς Καλυθιές) επικοινωνούν μεταξύ τους και όπως θυμούνται οι παλιότεροι φιλοξενούσαν στρατιωτικό υλικό. Μάλιστα μετά τον πόλεμο ένας συγχωριανός μας τραυματίστηκε σοβαρά (ακρωτηριασμός άκρων) όταν έσκασε χειροβομβίδα που βρήκε μέσα στη σπηλιά.



Υπάρχει ένα άνοιγμα χαμηλότερα στο βουνό που δείχνει να επικοινωνεί με άλλη έξοδο αλλά από το πέρασμα του χρόνου έχουν πέσει τα τοιχώματά του και είναι επικίνδυνο για εξερεύνηση. Σε κοντινό σημείο υπήρχε ακόμη ένα άνοιγμα που όπως φαίνεται στη σχετική φωτογραφία έκλεισε εξαιτίας κατολίσθησης χωμάτων.
Στην πλευρά του βουνού Πευκώνος που βλέπει προς Φαληράκι υπάρχουν κατασκευές από τσιμέντο που έγιναν μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο από τον ελληνικό στρατό προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Το βουνό που τώρα φιλοξενεί (παρ' ότι είναι χαρακτηρισμένη δασική έκταση) κεραίες τηλεοράσεων και εταιρειών κινητής τηλεφωνίας βρίσκεται (από στρατιωτική άποψη) σε  στρατηγικό σημείο αφού είναι ορατή η θαλάσσια περιοχή από την Καλλιθέα μέχρι και τ' Αφάντου. 



Από εκεί ψηλά μπορεί κανείς να θαυμάσει όλη την έκταση του χωριού μας... 


* Σημείωση: Η περιοχή δεν συνίσταται για εξερεύνηση λόγω συνεχών κατολισθήσεων στις πλαγιές του βουνού. 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...