15 Μαρ 2012

ΚΑΛΥΘΕΝΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Λόγω μνημονίου έχουν ενταθεί οι σκέψεις και οι συζητήσεις των Ελλήνων για το ενδεχόμενο μετανάστευσης στο εξωτερικό και κυρίως σε χώρες φιλικές όπως η Αμερική, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Τις δεκαετίες του '50 και του '60 το μεταναστευτικό ρεύμα από το χωριό μας προς τις παραπάνω χώρες ήταν μεγάλο αφού όλοι αναζητούσαν εργασία και καλύτερες προοπτικές διαβίωσης. Πάρα πολλοί Καλυθενοί μπήκαν στα πλοία και ταξίδεψαν στις άκρες του πλανήτη. Σήμερα το blog δημοσιεύει φωτογραφία από Καλυθενό γάμο που έγινε το 1969 στην Αυστραλία. Ολοι που απεικονίζονται στη φωτογραφία είχαν μεταναστεύσει στη μακρινή ήπειρο και με αλληλοβοήθειες κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους. Στο γάμο του Στέφανου Αργυρού και της Αναστασίας Κώστα γλέντησαν όλοι μαζί λες και βρισκόταν στον τόπο καταγωγή τους. Εκείνη την εποχή έγιναν πολλοί γάμοι στην Αυστραλία μεταξύ Καλυθενών μεταναστών. Ηταν ένας τρόπος να διατηρηθεί ζωντανό το όνειρο της επιστροφής στον τόπο καταγωγής. Οι περισσότεροι μετανάστες του '50 και '60 επέστρεψαν στην Ελλάδα και τη Ρόδο όταν το νησί ξεκίνησε να κυριαρχεί στον τουριστικό τομέα και οι συνθήκες διαβίωσης και οικονομικής αποκατάστασης ήταν άριστες. Για τους σημερινούς Ελληνες οικονομικούς μετανάστες οι προοπτικές επιστροφής φαντάζουν δυσοίωνες... Για την ιστορία η φωτογραφία τραβήχτηκε το 1969 στο Σίδνευ Αυστραλίας, στάλθηκε ταχυδρομικώς στη Ρόδο σε συγγενικά πρόσωπα των νεόνυμφων και βρέθηκε το 2012 σε χαλάσματα γκρεμισμένου σπιτιού στις Καλυθιές... 43 χρόνια ταξιδιού και ευτυχισμένου γάμου!

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η γυναίκα αριστερά, πρέπει να είναι του Φώτη του κρεοπώλη η για γιά, η Μαρία , δίπλα είναι ο άντρας της, πίσω απο τον γαμπρό πρέπει να είναι ο Βαγιανός ο Μελετίου και μπροστά του η γυναίκα του !!!!!

Ανώνυμος είπε...

Το κοριτσάκι το μικρό, στην δεύτερη σειρά κάτω απο αριστερά καθώς και η κοπέλα πίσω της πρέπει να είναι αδελφές του Δημήτρη (Κρεοπωλείο)η Ζωή και η Μοσχούλα ?

ΜΑΡΙΑ είπε...

Δίπλα απ την γιαγια μου την Μαρια ειναι η Μανούλα μου η Τέτα και απο κατω οι μικρουλες θεια ζωη και θεια σοφη

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...