Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής περιόδου, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, το νέο τοπικό συμβούλιο οφείλει να καλέσει σε ανοικτή συνέλευση όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού ώστε να καταγραφούν προβλήματα και να συζητηθούν λύσεις
Η συνάντηση πρέπει να επαναληφθεί τον Μάρτιο πριν το ξεκίνημα της επόμενης τουριστικής περιόδου.
Διεκδίκηση εργατικού προσωπικού για να καλυφθούν οι υψηλές ανάγκες σε Καλυθιές και Φαληράκι. Τα τελευταία χρόνια αποχώρησαν πολλοί εργάτες χωρίς να έχουν αντικατασταθεί.
Διεκδίκηση νέων σύγχρονων μηχανημάτων που θα επιχειρούν στην περιοχή μας, όπως γινόταν στα χρόνια του δήμου Καλλιθέας. Τα τελευταία χρόνια λόγω βλαβών και πολιτικών επιλογών οι Καλυθιές και το Φαληράκι έχουν μείνει χωρίς απαραίτητα οχήματα.
Νέα πεζοδρόμια στη διαδρομή Φαληράκι - Καλυθιές ώστε να είναι ασφαλής η πρόσβαση από την τουριστική περιοχή στον οικισμό. Ο οικισμός πρέπει να επωφεληθεί από την τουριστική ανάπτυξη και με στοχευμένες παρεμβάσεις να ζωντανέψει ξανά με νέα μαγαζιά.
Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων σε εβδομαδιαία βάση τόσο στο Φαληράκι όσο και στις Καλυθιές. Είναι λυπηρό να μην υπάρχει δράσεις πολιτισμού όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια ή να γίνονται μία δύο εκδηλώσεις το εξάμηνο. Επιστροφή δράσεων όπως γιορτή γαστρονομίας, γιορτή τουρισμού, γιορτή κρασιού, γιορτή μπακαλιάρου, παραδοσιακό γλέντι με ψήσιμο οβελία το Πάσχα, γλέντι Δεκαπενταύγουστου ποδηλατικός γύρος, πεζοπορία κτλ
Αναβάθμιση του Ιατρείου Καλυθιών με σύγχρονο εξοπλισμό. Ίσως χρειαστεί η μεταφορά σε νέο μεγαλύτερο κτίριο.
Επανεξέταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και των μονοδρομήσεων στις Καλυθιές αφού στην πράξη ελάχιστοι υπακούν στα σήματα που τοποθετήθηκαν πριν πολλά χρόνια. Προσπάθεια εύρεσης χώρων πάρκινγκ για να βελτιωθεί η κατάσταση στην πλατεία και τους γύρω δρόμους.
Καθιέρωση γραφείου και τηλεφωνικού αριθμού καταγραφής προβλημάτων. Ο δημότης δεν θα χρειάζεται να έχει «μέσο» αντιδήμαρχο ή πρόεδρο τοπικού συμβουλίου για να υποδεικνύει προβλήματα και να απαιτεί λύσεις. Με ένα τηλεφώνημα σε συγκεκριμένο αριθμό θα γίνεται η καταγραφή και αξιολόγηση των προβλημάτων που με αυστηρή προτεραιότητα θα προωθούνται στα αρμόδια συνεργεία προς επίλυση.
Συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή Καλυθιών και την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου για την ανάδειξη της θρησκευτικής Ιστορίας των μοναστηριών σε Καλυθιές και Φαληράκι με καταγραφή ημερομηνιών κτισίματος των μονών και αγιογράφησης των πολύτιμων εικόνων. Τα μοναστήρια μας πρέπει να καθαριστούν εσωτερικά ώστε να αναδειχθεί η πλούσια αγιογραφία τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το μοναστήρι του Προφήτη Αμως που οι τοίχοι του είναι μαύροι από τα κεριά των πιστών. Τα μοναστήρια μας, λόγω της παλαιότητάς τους, μπορούν να αποτελέσουν σημεία προσέλκυσης τουριστών. Το μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας παραπέμπει στο μακρινό 1741 ενώ στην Εκκλησία Μεταμορφώσεως Καλυθιών υπάρχουν εικόνες από το 1830! Επίσης σε συνεργασία με την εκκλησιαστική επιτροπή πρέπει να αξιοποιηθούν συγκεκριμένοι χώροι όπως η έκταση Μητροπολίτης στο Φαληράκι και στρατόπεδο Ελεούσας στις Καλυθιές. .
Ο τρόπος λειτουργίας του Καλλικρατικού δήμου έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην καθημερινή καθαριότητα και συντήρηση σημείων που βρίσκονται εκτός οικιστικού ιστού. Σημεία όπως η παιδική χαρά στη λιμνούλα Αγίου Ιωάννη, η παιδική χαρά στο γυμνάσιο, το ανοικτό γήπεδο μπάσκετ Αγίου Μηνά κ.α. θα πρέπει να παραχωρηθούν σε συλλόγους του χωριού που με τη βοήθεια εθελοντών και χορηγών θα τα αναδείξουν και θα τα παραχωρήσουν προς χρήση στους κατοίκους.
Προώθηση των υπαρχόντων μελετών για ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων σε Σαραντάπηχο, Ερημόκαστρο και την κατασκευή μονοπατιού πρόσβασης στο σπήλαιο Αγίου Γεωργίου. Ο τουρισμός μας μπορεί να κερδίσει πολλά εάν συνδυάσουμε τις υπέροχες παραλίες και τον καυτό ήλιο με την ιστορία αιώνων που υπάρχει σε Καλυθιές και Φαληράκι.
Σε συνεργασία με το Χορευτικό Εργαστήρι Η ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ μπορούν να καθιερωθούν μαθήματα παραδοσιακών χορών και για τουρίστες. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στους επισκέπτες ώστε να βγουν εκτός ξενοδοχειακών μονάδων all inclusive, να γνωρίσουν και να αγαπήσουν την τοπική μας κοινωνία ώστε να αποτελέσουν τους καλύτερους διαφημιστές του Φαληρακίου
Καταγραφή των Καλυθενών (πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς μετανάστες) που ζουν μόνιμα ή περιστασιακά (φοιτητές) σε άλλες χώρες ώστε να αξιοποιηθούν για την προβολή του τουριστικού μας προϊόντος.
Καταγραφή των τοπικών παραγωγών αγροτικών προϊόντων (φρούτα, λαχανικά, μέλι, γάλα, τυρί κτλ) με παραχώρηση χώρου σε κεντρικό σημείο για την πώλησή τους. Παράλληλα διοργάνωση σεμιναρίων ώστε τα νέα παιδιά να στραφούν στην καλλιέργεια της γης και να πάψει το μονοπώλιο του τουρισμού στον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό για την ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των παραγόμενων προϊόντων των ελαιοδέντρων (λάδι και βρώσιμη ελιά)και εύρεση τρόπους διάθεσης τους σε ανταγωνιστικές τιμές.
Κατάθεση προτάσεων στη ΔΕΥΑΡ για μείωση των τελών έργων στους λογαριασμούς νερού και ισότιμη χρέωση με τις άλλες περιοχές του νερού. Επίσης σε κτηνοτρόφους και αγρότες η χρέωση του νερού θα πρέπει να μειωθεί σε σημαντικό βαθμό για να δοθούν κίνητρα απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα. Η αξία του νερού θα πρέπει να μειωθεί και σε τουριστικές επιχειρήσεις (ειδικά για τις πισίνες) αφού το νερό είναι εργαλείο δουλειάς και όχι διασκέδασης.
Δέσμευση ώστε η κατασκευή δρόμων και η τοποθέτηση ηλεκτροφωτισμού να γίνεται με βάση αξιοκρατικά στοιχεία και πραγματικές ανάγκες και όχι με βάση προσωπικές σχέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα την εξάρτηση του δημότη από τον πολιτικό.
Μετατροπή του πρώην Δημαρχείου Καλλιθέας σε χώρο γνώσης, ιστορίας και πολιτισμού. Ενα υπέροχο κτίριο που πρέπει να είναι ανοικτό για την τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες.
Δημιουργία συμβουλίου Καλυθενών Φοιτητών που θα καταθέτουν προτάσεις με βάση τις σύγχρονες τεχνολογίες και την επιστήμη. Οι νέοι πρέπει να έχουν φωνή και παρέμβαση στον τόπο μας
Ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις ανά τρίμηνο για ενημέρωση των πολιτών και καταγραφή αιτημάτων. Δημιουργία σελίδων ενημέρωσης στα social media
Φεστιβάλ κατασκευής γλυπτών στην άμμο, στην αρχή και το τέλος κάθε τουριστικής περιόδου με την συμμετοχή σχολείων από όλη τη Ρόδο.
Κατασκευή νέας εισόδου - εξόδου του χωριού στη διαδρομή προς Φαληράκι αφού πλέον ο στενός δρόμος δυσκολεύει την κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων.
Κατασκευή μουσείου τουρισμού στο Φαληράκι που με φωτογραφίες, κείμενα και βίντεο θα παρουσιάζεται πως η περιοχή με τα σύκα, τα σταφύλια και την παχιά άμμο μετατράπηκε σε σύγχρονο τουριστικό θέρετρο.
Μελέτη πυροπροστασίας και παρεμβάσεις ώστε να προστατευτεί η δασική περιοχή ανάμεσα στα μοναστήρια Προφήτης Αμως και Προφήτης Ηλίας.
Διάνοιξη δρόμου από τον Αγιο Ιωάννη προς Μαριτσά ώστε να υπάρχει διαφυγή σε περίπτωση πυρκαγιάς
Συντήρηση και αντικατάσταση των επικίνδυνων κιγκλιδωμάτων στα πεζοδρόμια της ΕΟ Ρόδου - Λίνδου. Επέκταση των πεζοδρομίων από το 13ο χλμ έως τον κόμβο Κυριαζή.
Σχεδίαση και κατασκευή υπερυψωμένης διάβασης στον ποταμό Ποτό, εκεί που παρασύρθηκαν οι τρεις άτυχοι στρατιωτικοί, προκειμένου να εξαφανιστεί ο κίνδυνος νέας τραγωδίας
Νέο σκέπαστρο και τοποθέτηση καθισμάτων στο ποδοσφαιρικό γήπεδο Καλυθιών
Μαθήματα ζωγραφικής για μικρούς και μεγάλους τους καλοκαιρινούς μήνες στον υπαίθριο χώρο του παλιού σχολείου
Επέκταση του ξύλινου πεζόδρομου της παραλίας από το λιμανάκι μέχρι και τα ξενοδοχεία της Λεωφόρου Καλλιθέας
Καθαρισμός του σκεπασμένου ποταμού που διατρέχει μεγάλο μέρος των Καλυθιών
Ετήσιος διαγωνισμός για τον καλύτερο κήπο - αυλή των Καλυθιών ώστε να δοθούν κίνητρα να ομορφύνει το χωριό με πολλά λουλούδια
Ανάδειξη του παλιού χωριού (σοκάκια, καμαρίτσες) με απαγόρευση στάθμευσης οχημάτων και τοποθέτηση φωτισμού μετά από μελέτη
Επανασχεδιασμός εορτασμού εθνικών επετείων (παρελάσεις) και του τριήμερου Πανηγυριού του Σεπτεμβρίου
Συντήρηση και ανάδειξη κλασικού γεφυριού κοντά στο πρώην φυλάκιο πυρομαχικών του 294 ΤΕ
Διάσκεψη με τους διευθυντές των 5άστερων ξενοδοχείων της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να αποκομίσουμε εντυπώσεις από τη διαμονή των επισκεπτών τους και τα τυχόν παράπονα από τις υποδομές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου