20 Νοε 2013

ΣΧΕΔΟΝ ΜΗΔΕΝΙΚΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ελάχιστη θα είναι φέτος η παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή μας αφού όλα τα ελαιόδεντρα έχουν μείνει χωρίς καρπούς με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα δέντρα της ποικιλίας κορωνέικα. Χαμηλή ήταν η παραγωγή και τον περασμένο χειμώνα με αποτέλεσμα αρκετά νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν έλλειψη ελαιολάδου σε μία εποχή που οι τιμές αγοράς έχουν ανέβει στα ύψη και τα χρήματα του οικογενειακού προϋπολογισμού δεν περισσεύουν.
Το ελαιουργείο Καλυθιών άνοιξε τις πόρτες του αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που κουβαλάνε καρπούς ελιάς για σύνθλιψη.
Σχετικό ρεπορτάζ δημοσιεύσε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ:


Επιβεβαιώνονται με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσω της τελευταίας έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ελαιολάδου, οι δυσοίωνες εκτιμήσεις των ελλήνων παραγωγών για βουτιά στην εφετινή παραγωγή ελαιολάδου.
Σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση του οργανισμού (IOC) για την εμπορική περίοδο 2013-2014, αναμένεται ισχυρή μείωση της παραγωγής για την Ελλάδα, που θα διαμορφωθεί στους 230.000 τόνους (πτώση 30% έναντι της περυσινής), την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες προκύπτει σημαντική αύξηση.
Οι εκτιμήσεις του IOC είναι λίγο πιο αισιόδοξες από αυτές των ελλήνων ελαιοπαραγωγών, που κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη μείωση, της τάξης του 60%-70%, με την εφετινή παραγωγή να διαμορφώνεται στους 150.000 τόνους έναντι 350.000 τόνων πέρυσι. Αυτό που μένει να φανεί το προσεχές διάστημα είναι κατά πόσο η μεγάλη μείωση της παραγωγής θα επηρεάσει αυξητικά και τις τιμές λιανικής, καθώς και αν θα προκαλέσει φαινόμενα νοθείας, ειδικά στο έξτρα παρθένο.
Το γεγονός ωστόσο ότι η παραγωγή στην Ισπανία φαίνεται να έχει κάνει εφέτος ρεκόρ πιέζει προς τα κάτω τις τιμές στις διεθνείς αγορές. Ετσι, παρά τη μεγάλη μείωση παραγωγής, οι τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο ακολούθησαν φθίνουσα πορεία και, σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, έπεσαν σε 2,36 ευρώ το κιλό, από 2,50 ευρώ στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Αιτίες για τη μεγάλη μείωση της ελληνικής παραγωγής είναι αφενός η ακαρπία που προκάλεσαν στα ελαιόδεντρα οι άνεμοι που φυσούσαν κατά την κρίσιμη περίοδο ανθοφορίας (Φεβρουάριος - Μάιος), αφετέρου οι αυξημένες ζημιές, είτε από το δάκο είτε από έντομα σαν τον πηρυνοτρήτη, επειδή λόγω της κρίσης αρκετοί παραγωγοί δεν ψέκασαν όπως έπρεπε. Σύμφωνα πάντως με την έκθεση του Διεθνής Οργανισμού, σχεδόν σε κάθε άλλη χώρα θα υπάρξει εφέτος αύξηση: στην Ισπανία η παραγωγή ελαιολάδου θα φτάσει τους 1,5 εκατ. τόνους, στην Ιταλία τους 500.000 τόνους, στην Πορτογαλία τους 76.000 τόνους, στην Κύπρο τους 5.600, στη Γαλλία τους 5.000 τόνους, στην Κροατία τους 4.000 τόνους και στο Μαρόκο τους 120.000 τόνους. Μείωση παραγωγής θα έχει και η Τουρκία (180.000 τόνους).
Συνολικά, η αναμενόμενη για εφέτος παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου θα ανέλθει, σύμφωνα με τον IOC, σε 3,2 εκατ. τόνους έναντι 3 εκατ. τόνων που ήταν η πρόβλεψη του Οργανισμού για τον Σεπτέμβριο

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

μη ξεχνατε οτι και τις λιγοστες ελιες που ειχαν τα δεντρα μας τις εκλεψαν .Φυσικα σε λιγο θα ξεκινησουν να μας τις κοβουν για καυσοξυλα.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...