9 Νοε 2013

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ




Με αφορμή την σημερινή εορτή του Αγίου Νεκταρίου το blog παρουσιάζει στοιχεία από την κατασκευή του Ιερού Ναού στο Φαληράκι όπως καταγράφηκαν σε σχετικό αφιέρωμα της τοπικής εφημερίδας Η ΡΟΔΙΑΚΗ.
Παρουσίαση
Μιχάλης Μαννάκης

Καμπαναριό Ιερού ναού
Αγίου Νεκταρίου στο Φαληράκι
Τόσο ο ναός όσο και το καμπαναριό θεμελιώθηκαν το 1967 επί προεδρείας της εκκλησιαστικής επιτροπής Καλυθιών του μακαριστού ιερέως Βασιλείου Φιλιππάκη και αρχιερατεύοντος Σπυρίδωνος Συνοδινού.
Στις 9-11-1980 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ολοκλήρωσης των εργασιών από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Σπυρίδωνα Συνοδινό.
Την επίβλεψη των έργων ανέλαβε ο πολιτικός μηχανικός Γεώργιος Κυριακάκης, ενώ την εκτέλεση των εργασιών ανέλαβε ο εργολάβος Μιχάλης Τσιμέττας από την Κρεμαστή.
Σημαντικό ρόλο για την αποπεράτωση του οικοδομήματος διαδραμάτισαν οι εκάστοτε πρόεδροι της εκκλησιαστικής επιτροπής του ιερού ναού Μεταμορφώσεως Καλυθιών, οι ιερείς, οι εκκλησιαστικοί επίτροποι, καθώς και οι ευλαβείς κάτοικοι των Καλυθιών και Φαληρακίου.
Πρώτος ιερέας του ναού διορίσθηκε ο μακαριστός Βαγιανός Κακιός το 1974 και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι το 2007.
Το καμπαναριό βρίσκεται στη Ν.Δ. πλευρά του ναού στον προαύλιο χώρο και ενώνεται με το ναό με σκεπαστό διάδρομο.
Είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από οπλισμένο σκυρόδεμα επενδυμένο με “Φίντα” πέτρα, όπως και ο ναός.
Πρόκειται για μια πυργοειδή κατασκευή με τοξωτά ανοίγματα στο ύψος των καμπάνων. Την στέγη καλύπτουν διακοσμητικά κεραμίδια και στην κορυφή στηρίζεται σταυρός.
Το συνολικό ύψος του καμπαναριού είναι 19 μέτρων και φέρει τέσσερις ηλεκτρικές καμπάνες.


* H φωτογραφία από την περιφορά της εικόνας του Αγίου Νεκταρίου στον κεντρικό δρόμο Φαληρακίου είναι από τον εορτασμό του 2007.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

taso sto agio nektari ta sta sdia ito dorea tou sillogou ton kalithenon tis baltimoris

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...