24 Σεπ 2016

ΑΘΛΟΣ Η ΕΠΙΧΕΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΚΑΛΥΘΙΕΣ

Εμπόδια παντού

Η προσοχή όλων μας είναι στραμμένη στο Φαληράκι που ουσιαστικά αποτελεί τον οικονομικό αιμοδότη της τοπικής μας κοινωνίας και τον πόλο ανάπτυξης των Καλυθιών.
Η επιχειρηματικότητα στο Φαληράκι αναπτύσσεται με μικρές και μεγάλες επενδύσεις και μικρή η μεγάλη φαντασία. 
Αυτό που έχει βαλτώσει επικίνδυνα είναι η επιχειρηματικότητα στον οικισμό των Καλυθιών. Οι μικρές επιχειρήσεις του χωριού φυλλορροούν και παλεύουν για να μείνουν ανοικτές αφού τα έσοδα είναι περιορισμένα και τα έξοδα αυξημένα. Ουσιαστικά η επιχειρηματικότητα στο χωριό περιορίζεται σε καφέ, γρήγορο φαγητό, ποτό, κούρεμα και... μπακάλικα.
Η μόνη εξέλιξη και καινοτομία των τελευταίων ετών είναι τα πολλά μηχανάκια delivery που μεταφέρουν από μία πίτσα μέχρι ένα πακέτο τσιγάρα.  
Το κυκλοφοριακό χάος στην πλατεία και το δρόμο που οδηγεί προς τη Ψίνθο, η έλλειψη θέσεων στάθμευσης και η.. τεμπέλικη λογική των ντόπιων άρνησης να περπατήσουν περισσότερο από 50 μέτρα οδηγεί τα μικρά μαγαζιά του χωριού σε κλείσιμο. 
Τα ενοίκια καταστημάτων στις Καλυθιές παραμένουν σε υψηλά, για τα δεδομένα της εποχής, αφού οι ιδιοκτήτες θεωρούν ότι υπάρχει αξία για μαγαζιά που παραμένουν ανοικτά 12 μήνες τον χρόνο.
Και αν το ενοίκιο αποτελεί προϊόν διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες αυτό που δεν... διαπραγματεύεται είναι η απουσία πελατών για τα καταστήματα από κατοίκους εκτός Καλυθιών. Ελάχιστοι είναι αυτοί που έρχονται από την πόλη της Ρόδου ή άλλα χωριά για να ξοδέψουν στο χωριό μας. 
Ως κοινωνία δεν έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ελκυστικές προϋποθέσεις επίσκεψης στο χωριό μας.
Τους καλοκαιρινούς μήνες αρκετοί τουρίστες αναζητούν κάποιο εστιατόριο αλλά οι επιλογές τους περιορίζονται σε μεζέδες, σουβλάκια και πίτσα. 
Πρέπει να είμαστε το μοναδικό χωριό στο νησί που δεν διαθέτει ολοκληρωμένο εστιατόριο με φαγητά του φούρνου, κλασικές επιλογές όπως ο μουσακάς και πλήρη τιμοκατάλογο!
Τεράστιο μειονέκτημα για τις Καλυθιές είναι, αν είναι δυνατόν, η απουσία μηχανήματος ανάληψης μετρητών. ΑΤΜ έχει στο Φαληράκι και στ' Αφάντου με αποτέλεσμα Καλυθενοί και Ψινθενοί (που αναγκαστικά περνάνε από τις Καλυθιές) να επιλέγουν άλλες αγορές για τα καθημερινά ψώνια.
Επίσης η εικόνα του χωριού (από αισθητική μέχρι καθαριότητα κάδων και δρόμων) είναι τραγική ώστε ακόμα και ντόπιοι να αποφεύγουν τις αγορές από τα καταστήματα.
Αν μία γυναίκα επιλέξει να περπατήσει στο χωριό πέρα από τα θορυβώδη μηχανάκια θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους αρκετούς μεθυσμένους που πίνουν και... κάνουν την ανάγκη τους στα στενά, τους τσιγγάνους που παραμονεύουν για να αρπάξουν χρήματα και τα παιδιά - έφηβους που ακόμη και ημέρες σχολείων κάνουν βόλτες και φασαρίες μέχρι τα μεσάνυχτα.
Οι καυγάδες νεαρών στην πλατεία για τα μάτια... κορασίδων είναι πλέον εβδομαδιαίο "θεατρικό" στην μικρή πλατεία μας. 
Η επιχειρηματικότητα στο χωριό είναι σαν την οικονομία της Ελλάδας. Και δυστυχώς δεν έχουμε ΔΝΤ να λάβει απαραίτητα μέτρα. Όσοι επιμένουν να δραστηριοποιούνται στις Καλυθιές είναι πραγματικά άξιοι.
Η καθημερινή συναλλαγή με τα... ίδια και τα ίδια πρόσωπα-πελάτες κόβει το "οξυγόνο" των μετρητών και καταστρέφει, την απαραίτητη για κάθε επιχειρηματία, φαντασία για ανάπτυξη και νέες ιδέες. 

ΜΕ ΒΙΖΑ ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


H Βρετανική αγορά είναι πολύ σημαντική για τον τουρισμό στην περιοχή μας αφού υπάρχει η βάση τεσσάρων δεκαετιών και επίσης οι επισκέπτες από Αγγλία, Ουαλία., Σκωτία, Ιρλανδία διαμένουν σε μονάδες εκτός συστήματος all inclusive με αποτέλεσμα να ενισχύουν σημαντικά τις μικρές επιχειρήσεις στο Φαληράκι. Επίσης οι Βρετανοί είναι επαναλαμβανόμενοι τουρίστες τόσο στη διάρκεια της ίδιας καλοκαιρινής σεζόν όσο και σε συνεχόμενες χρονιές.
Η άλλη ιδιαιτερότητα τους είναι πως δεν έχουν προτεραιότητά τους τις επισκέψεις σε μουσεία και άλλα ενδιαφέροντα σημεία του νησιού (Λίνδος, Παλιά Πόλη, Πεταλούδες, Επτα Πηγές κτλ) αφού προτιμούν το μοντέλο ήλιος-θάλασσα (πισίνα), αλκοόλ κάτι που προσφέρει σε ικανοποιητικό βαθμό το Φαληράκι.
Μια εξέλιξη που ήδη τρομάζει τα περισσότερα ελληνικά νησιά είναι αυτή που αναφέρει σε δημοσίευμα η εφημερίδα Guardian του Λονδίνου. Οι Βρετανοί τουρίστες ενδέχεται να υποχρεωθούν σε έκδοση ευρωπαϊκών visa προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις 26 χώρες Σένγκεν, μόλις το Ην. Βασίλειο αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ήδη, μέλη εκτελεστικού σώματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν τρόπους με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει ένα πρόγραμμα visa παρόμοιο με το πρόγραμμα waiver των ΗΠΑ.
Μέσα στο τρέχον έτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να αποκαλύψει νομοσχέδιο για το σύστημα ταξιδιωτικών πληροφοριών και αδειών (Etias), σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η GuardiaGuardian. Το νομοσχέδιο αποτελεί τμήμα του σχεδιασμού για τη δημιουργία υψηλότερων μέτρων ασφαλείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη Γαλλία και το Βέλγιο.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Έσεξ, Steve Peers, “πολλοί άνθρωποι θα ενοχληθούν. Μπορούμε να ζητήσουν πλήρη ελευθερία ταξιδιών, όμως οποιαδήποτε ρύθμιση θα πρέπει να είναι αμοιβαία, επομένως πρέπει να ρωτήσετε τι θα δεχθούν ο Nigel Farage και οι υπόλοιποι”.
Όπως εκτιμά, μπορεί να συσταθεί ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα visa τύπου waiver εντός ΕΕ. Πρόκειται για μια εξέλιξη που θα οδηγήσει σε συρρίκνωση το ΑΕΠ όχι μόνο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως συνέπεια του BREXIT.
Προς το παρόν, οι κάτοχοι διαβατηρίων από το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να ταξιδέψουν στην ΕΕ με αυτό χωρίς να χρειάζεται να υποβάλλουν αίτηση για την έκδοση visa σύντομης διάρκειας.
Η ΕΕ ενέκρινε επίσης την ύπαρξη αρχείου της λίστας επιβατών ως ένα νέο μέτρο ασφαλείας, το οποίο υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρείες να αποκαλύπτουν τα στοιχεία των επιβατών τους προς τις χώρες της ΕΕ. Επίσης στόχος είναι ενα προηγμένο σύστημα εισόδου – εξόδου, που αποσκοπεί στην καταγραφή των συνοριακών διαβάσεων από υπηκόους τρίτων χωρών εντός της ζώνης Schengen.
Στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Βρετανίας αναφέρουν ότι οι Βρετανοί υπήκοοι έχουν πραγματοποιήσει σχεδόν 30 εκατ. ταξίδια διακοπών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2015. Τα νέα συστήματα ασφάλειας θα μπορούσαν να αποτελέσουν ενόχληση στους Βρετανους τουρίστες και το τουριστικό τοπίο ίσως να αλλάξει στις χώρες της ΕΕ στο εγγύς μέλλον. Προς το παρόν, και οι Βρετανοί μπορούν να κινούνται ελεύθερα σε αυτές τις χώρες με μόνο ένα έγκυρο διαβατήριο και χωρίς θεώρηση.

23 Σεπ 2016

"ΚΑΛΛΙΘΕΑ" ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ


Με επιστολές του σε ΜΜΕ του νησιού ο συγχωριανός μας ιστορικός, καθηγητής Αρχαιολογίας Κωνσταντίνος Φωτίου σημειώνει λάθη στην ονομασία του χωριού και του Φαληρακίου. 

ΚΑΛΛΙΘΕΑ - ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ: Παλιότερη γραπτή μαρτυρία του Καλλιθέα το 1899 στον Εκκλησ. κώδικα Δ, Καλλιθέας. Το Καλλιθέα έγινε αυθαίρετα Καλυθιές το 1947 με παρετυμολογία άγνωστου κακόηχου φυτού χωρίς σοβαρό λόγο επειδή κατά την άποψη του εισηγητή το χωριό δεν είχε καλή θέα!! Έτσι το όνομα Terme di Calitea (ελληνικά : Πηγές Καλλιθέας) βρέθηκε αστήριχτο με αποτέλεσμα η παραλία Καλλιθέας να πάει στα Κοσκινού και η πραγματική να μετονομαστεί Φαληράκι. Συνέπεια αυτών των αλλαγών ήταν η επικράτηση σύγχυσης στο ιστορικό όνομα Καλλιθέα. Λύση της σύγχυσης και αποκατάσταση των ιστορικών ονομάτων είναι η επαναφορά του ονόματος Καλλιθέα στη θέση του ξένου και άσχετου Καλυθιές και η χρήση του ορθού παραλία Καλλιθέας στη θέση Φαληρακίου. Ταυτόχρονα για τερματισμό της παράνομης αλλαγής ονομάτων να απαγορευτεί η χρήση και άλλων ονομάτων όπως του ονόματος Άντονυ Κουήν για το ιστορικό λιμάνι Λαδικό. Να γραφτεί το ιστορικό Τραουνού, αρχαίο λιμάνι αντί Traganou και Τραγανού. Λαδικό - Λάδη Μιλήτου και Τραουνού - Ταρανού ( turris).

22 Σεπ 2016

ΕΠΕΝΔΥΣΗ 70 ΕΚ. ΣΤΟ ΦΑΛΗΡΑΚΙ



Νέα δεδομένα, πολυτελείας;, δημιουργούνται στην παραλιακή ζώνη Φαληρακίου, επί της Λεωφόρου Καλλιθέας. Οπως αποκαλύφθηκε η επένδυση ύψους 70 εκ. ευρώ αφορά την ανακαίνιση του ξενοδοχείου Colossos Beach και την κατασκευή νέου, πολυτελέστατου πέντε αστέρων, στο οικόπεδο που βρίσκεται ανάμεσα στο Colossos Beach και τα ξενοδοχεία του ομίλου Βασιλάκη. 

Ρεπορτάζ: Στεφανία Σούκη (newmoney.gr)

Το «πράσινο φώς» από την Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) έλαβε η διπλή επένδυση συνολικού ύψους 70 εκατ. ευρώ στη Ρόδο για την ανακατασκευή του Colossos Beach Hotel και τη δημιουργία του ολοκαίνουριου Marvel Luxury Resort & Spa, που ξεκινά άμεσα, εντός του Οκτωβρίου.
Η ΕΥΠΑΤΕ, ενέκρινε την άδεια δόμησης, με προχθεσινή ημερομηνία, στις 19 Σεπτεμβρίου, για τα έργα που θα υλοποιηθούν από την Κολοσσός ΑΞΕΤΕ στην Καλλιθέα της Ρόδου και περιλαμβάνουν:
-Καταρχάς το έργο για την ανακατασκευή του Colossos Beach, ένα ξενοδοχείο 4 αστέρων, το οποίο λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του '80 και, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο site του ξενοδοχείου "έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια, μια σημαντική θέση στο ροδιακό τουρισμό". Το ξενοδοχείο θα μετονομαστεί σε Amada Colossos Resort, 5αστέρων και η ανακατασκευή του θα κοστίσει 45 εκατ. ευρώ, με το χρονοδιάγραμμα να περιλαμβάνει δύο φάσεις, κατά τη διετία 2017- 2018. Η πρώτη φάση των εργασιών ξεκινά την 1η Οκτωβρίου και πρόκειται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαϊου του 2017.
Το πλήρως ανακαινισμένο ξενοδοχείο θα προσφέρει ένα εύρος επιλογών διαμονής: δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια, δωμάτια που επικοινωνούν μεταξύ τους και deluxe δωμάτια, σουίτες, swim-up rooms & studios και ιδιωτικές βίλλες. Όλα τα δωμάτια (συνολικά 699) θα διαθέτουν βεράντα ή μπαλκόνι, με θέα στο βουνό ή στη θάλασσα. Τα studios διαθέτουν άμεση πρόσβαση σε πισίνα και θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου. Οι πέντε βίλλες έχουν ιδιωτική πισίνα, απευθείας θέα στη θάλασσα, ενώ η διαρρύθμισή τους διασφαλίζει την απαραίτητη ιδιωτικότητα των ενοίκων της από το υπόλοιπο συγκρότημα.
Το ανακαινισμένο ξενοδοχείο θα προσφέρεται για τη διαμονή τόσο οικογενειών με παιδιά, όσο και ζευγαριών. Το θέρετρο επιπρόσθετα θα προσφέρει «το δικαίωμα ζώνης για όλους» ανεξάρτητα από τις προσωπικές προτιμήσεις του κάθε επισκέπτη, ξεκινώντας με ζώνες για οικογενειακή διασκέδαση και καταλήγοντας σε ζώνες ενηλίκων οι οποίοι προτιμούν να είναι πιο απομονωμένοι, προσαρμοσμένες όλες αποκλειστικά στις ανάγκες τους. Θα διαθέτει 3 pool μπαρ, δύο κεντρικά εστιατόρια, 3 θεματικά a la carte εστιατόρια ελληνικής, ιταλικής και ασιατικής κουζίνας, εστιατόριο θαλασσινών, ελληνικό καφενείο, waterpark κ.α..
-Την επένδυση, ύψους 25 εκατ. ευρώ, για το ολοκαίνουριο, επίσης 5άστερο, Marvel Luxury Resort & Spa στην ίδια περιοχή, στην Καλλιθέα της Ρόδου που θα περιλαμβάνει superior, deluxe και δωμάτια εύκολης προσβασιμότητας, bungalows, διώροφα bungalows και σουίτες. Και τα 222 δωμάτια θα διαθέτουν βεράντα ή μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα. Όλα τα ισόγεια bungalows θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πισίνες swim-up, ενώ τέσσερις επιλεγμένες σουίτες θα διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες – Jacuzzi. Το resort θα διαθέτει ακόμη τρία μπαρ και τα τέσσερα εστιατόριά και μοναδικό πακέτο παροχών και ανέσεων, γήπεδα τένις και beach volley, παιδική πισίνα και mini-club, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων χωρητικότητας 500 ατόμων, για τη διοργάνωση εκδηλώσεων κ.α., ενώ οι πελάτες του θα έχουν επιπλέον πρόσβαση σε μια παραλία 430 μέτρων.
Ο τουριστικός ξενοδοχειακός όμιλος Κολοσσός Α.Ε., με έτος ίδρυσης το 1958, αποτελεί μια από τις πρώτες εταιρείες στο νησί της Ρόδου που δραστηριοποιήθηκαν στο συγκεκριμένο κλάδο, έχοντας πλέον διανύσει μια μακρά πορεία με σημαντικούς σταθμούς, που συνέβαλαν στην εξέλιξη και τη σημερινή της παρουσία στον τουρισμό των Δωδεκανήσων. Κομβικό ρόλο σε αυτή την πορεία είχε η ανέγερση και λειτουργία του Colossos Beach, στην Καλλιθέα της Ρόδου, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1980, ενώ μία ακόμη ημερομηνία- σταθμός ήταν το 1998, όταν περατώθηκε η ανακαίνιση του ξενοδοχείου PARK.
Περισσότερες φωτογραφίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση
  http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/toyrismos/300935-ependisi-70-ekat-eiro-sti-rodo-apo-enan-kolosso

http://rebuildingcolossos.com/the-project

18 Σεπ 2016

ΦΘΗΝΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 'Η ΦΘΗΝΟ ΠΡΟΪΟΝ;


Ο Σεπτέμβριος μπήκε στο 2ο μισό του και η τουριστική περίοδος καλά κρατεί και στην περιοχή μας. Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν ικανοποιητικές πληρότητες κρατήσεων μέχρι, τουλάχιστον, τις 10 Οκτωβρίου, ενώ τα μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα διατηρούν ψηλά τις τιμές και τις πωλήσεις τους.
Όπως κάθε χρόνια υπάρχει "γκρίνια" των επιχειρηματιών, όχι για το πλήθος τουριστών, αλλά για την ποιότητά τους.
Τι σημαίνει ποιότητα τουριστών;
Σίγουρα όχι ο χαρακτήρας, η κουλτούρα και η μόρφωσή τους αλλά πόση αγοραστική δύναμη έχουν και αν βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη.
Για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια ποιοτικοί τουρίστες είναι αυτοί που ξοδεύουν αρκετά στο μπαρ και το εστιατόριο.
Για τους ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ ποιοτικοί τουρίστες είναι εκείνοι που δεν μπαίνουν σε λεωφορείο.
Για τους ιδιοκτήτες εστιατορίων ποιοτικοί είναι οι τουρίστες που δεν αρκούνται σε μία σαλάτα και ένα τζατζίκι αλλά τρώνε σαν.... Ελληνες με πολλά ορεκτικά πέρα από το βασικό πιάτο.
Για τους επιχειρηματίες στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων και δίτροχων ποιοτικός είναι ο τουρίστας που επιλέγει να γυρίσει το νησί με τροχοφόρο.
Για τα μαγαζιά που πουλάνε δώρα, τουριστικά, ρούχα, παπούτσια ποιότητα έχουν όλοι εκείνοι που γεμίζουν τις σακούλες και ψωνίζουν για τους εαυτούς τους, τα συγγενικά τους πρόσωπα και τους φίλους τους.
Για τα στριπτιτζάδικα, που για κάποιον περίεργο λόγο εξακολουθούν να υπάρχουν στο Φαληράκι, ποιότητα σημαίνει η αγάπη στον χορό και την... κλειδαρότρυπα!
Για μένα που έχω καφενείο στην πλατεία του χωριού ποιότητα σημαίνει να έρθει ένα ζευγάρι και να πιει από τέσσερα ποτήρια κρασί.
Στην ιστορία του Φαληρακίου είχαμε χαρακτηρίσει ποιοτικούς τουρίστες τους νεαρούς Βρετανούς που ξόδευαν χιλιάδες ευρώ σε φαγητό και αλκοόλ.
Το... γενικό συμπέρασμα είναι πως ποιοτικός επισκέπτης είναι ο έχων χρήματα και... διάθεση να τα ξοδέψει.
Αντί να γκρινιάζουμε για.. φθηνούς, "σφιχτούς" τουρίστες (μου θυμίζει το... παρατσούκλι που καλώς ή κακώς έχουν δώσει οι Ροδίτες στους Καλυθενούς) μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε αν το προϊόν που προσφέρουμε είναι φθηνό και οι large επισκέπτες αρνούνται να το αγοράσουν;
Παρατηρώ ότι τα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα που προσφέρουν πολυτέλεια είναι ασφυκτικά γεμάτα.
Επίσης μικρές μονάδες που ξέφυγαν από την κατηγορία των ενοικιαζομένων δωματίων και πουλάνε πολυτέλεια (αναφέρω χαρακτηριστικά το KOUROS της οικογένειας Καφετζή και το KAVALIERE SUITES της οικογένειας Τοκούζη που δεν έχουν το πλεονέκτημα να βρίσκονται πάνω στο κύμα) έχουν καλές πωλήσεις με υψηλές τιμές.
Εστιατόρια που ξεφεύγουν από τον μέσο όρο με επενδύσεις στην εμφάνιση (design) και την ουσία (γεύσεις) όπως το ΜΑΝΩΛΗΣ και το ΔΗΜΗΤΡΑ καταφέρνουν να έχουν γεμάτα τραπέζια και ικανοποιητικές τιμές.
Το ίδιο συμβαίνει και με coktail bar που επένδυσαν και προσφέρουν gourmet πιάτα και ποτήρια που προκαλούν τις αισθήσεις όπως το RATTAN και το LA ESQUINA.
Αντί να γκρινιάζουμε για τους "φθηνούς τουρίστες" μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε απόψεις και να επενδύσουμε στην πολυτέλεια του design και των γεύσεων;
Τα παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν ότι ο τουρίστας (και στο Φαληράκι) αναζητά την πολυτέλεια. Και θα πληρώσει κάτι παραπάνω αρκεί να μείνει ικανοποιημένος από το προσφερόμενο προϊόν και το service.
Στο φθηνό προϊόν τα έσοδα θα είναι συγκεκριμένα. Στο πολυτελές προϊόν, πέρα από τα έξοδα ανεβαίνουν και τα ευρώ στο ταμείο.
Στο Φαληράκι το προϊόν αντί για μασάζ από Κινέζους στην παραλία και fish spa θα πρέπει να είναι ευεξία και χαλάρωση πολυτελούς spa.
Το μόνο πρόβλημα στην παραπάνω ανάλυση... πολυτελείας είναι αν οι επιχειρηματίες μετατρέψουν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και τα καταστήματα σε κορυφαίο επίπεδο οι τοπικές αρχές (δήμος, περιφέρεια, κυβέρνηση) θα κάνουν το ίδιο με τις υποδομές;
Όλοι ξέρουμε την απάντηση. Το δυσκίνητο κράτος θα καταφέρει οι... Mercedes να κινούνται σε χωματόδρομους με λακκούβες!

16 Σεπ 2016

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ...



Αλήθεια τι σημαίνει το πανηγύρι για τον εορτασμό της Υψώσεως Τιμίου Σταυρού για το χωριό μας; Τριήμερο θρησκευτικής ευλάβειας και προσευχής ή τριήμερο κραιπάλης, πωλήσεων και κάπνας;
Στην Ελλάδα τα πανηγύρια έχουν εξοκείλει από τον πραγματικό τους σκοπό και έχουν μετατραπεί σε μεγάλη μπίζνα όπου λίγοι βγάζουν πολλά και πολλοί βγάζουν λίγα.
Το επιχειρηματικό σκέλος του πανηγυριού δεν είναι κατακριτέο αφού και η αρχική πηγή του, η εκκλησία αυτές τις ημέρες βλέπει να αυξάνουν θεαματικά η προσέλευση πιστών και τα έσοδα από τα κεριά και τις λαμπάδες.
Για κάποιοι λόγο το πανηγύρι μας (όπως και τα υπόλοιπα στο νησί και τη χώρα) κρίνεται επιτυχημένο όχι από τον κόσμο που πάει την παραμονή στον εσπερινό και ακολουθεί την περιφορά της εικόνας, αλλά με το πόσες καρέκλες γέμισαν στο γλέντι της πλατείας τη δεύτερη και κυρίως την τρίτη ημέρα.
Επειδή κατά καιρούς ακούγονται διάφορα για "αναβάθμιση του πανηγυριού" τι αλήθεια σημαίνει αυτό;
Κορυφαία μουσικά συγκροτήματα και πετυχημένοι καλλιτέχνες; Αυτή είναι η αναβάθμιση; Αν δηλαδή φέρουμε στην πλατεία την τρίτη ημέρα την Ελενα Παπαρίζου ή τον Σάκη Ρουβά το πανηγύρι μας θα είναι αναβαθμισμένο; Η αυτό θα δώσει την αφορμή στους Καλυθενούς και τους Ροδίτες να δώσουν μάχη για μία καρέκλα και ένα τραπέζι κοντά στην πίστα;
Γνωρίζοντας τα οικονομικά δεδομένα του πανηγυριού στην πλατεία (μετά από 16 χρόνια συμμετοχής) καταλαβαίνω ότι ακόμη και ο σχετικά φθηνός καλλιτέχνης που ακούει στο όνομα Ανδρέα Στάμος μπορεί να... οδηγήσει τους επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν το ρίσκο σε οικονομικό αδιέξοδο.
Η όποια επιλογή καλλιτέχνη θα έχει σίγουρα αντιπάθειες αφού άλλος γουστάρει νησιώτικα. άλλος λαϊκά, άλλος ρεμπέτικα. άλλος ροκ, άλλο ποπ και άλλος κλαρίνα.
Σε έναν δημόσιο χώρο, σε μία λαϊκή (για τα πλήθη) εκδήλωση ο καθένας έχει δικαίωμα να ανέβει στην πίστα και να χορέψει με τον τρόπο που θέλει άσχετα αν αυτό προσβάλει την αισθητική των περισσότερων και επιλέγουν να... χαθούν στα μακρινά τραπέζια.
Ακόμη και αυτοί που δεν αγοράζουν σουβλάκια και μπύρες μπορούν να χορέψουν με τη ψυχή τους και να απαιτήσουν να τραγουδήσουν.
Η λογική "αναβάθμιση του πανηγυριού μέσω της μουσικής εκδήλωσης στην πλατεία" είναι λάθος. Φυσικά και το μουσικό γλέντι επιδέχεται βελτιώσεων, αισθητικών, χωροταξικών, οικονομικών που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου. Αλλωστε κάτι ανάλογο πρέπει να γίνει και με την βελτίωση της εικόνας των παρελάσεων.
Το πανηγύρι χρειάζεται βελτίωση με κύριο άξονα την εκκλησιαστική επιτροπή. Δεν μπορεί η εκκλησία να έχει λόγο μόνο για την περιφορά της εικόνας. Πρέπει να φωνάξει και να απαιτήσει να μπουν κανόνες σεβασμού της θρησκευτικής υπόστασης του πανηγυριού κάτι που έγινε τον περασμένο μήνα στην Κρεμαστή το μεγαλύτερο πανηγύρι του νησιού.
Δεν μπορώ να καταλάβω πως το χωριό (κάτοικοι και υπεύθυνοι) ανέχεται να μετατρέπεται σε χωματερή και υπαίθριο ξενοδοχείο, χωρίς τουαλέτες, για ένα τριήμερο. Πως αυλές και τοίχοι σπιτιών μετατρέπονται σε υπαίθρια μαγαζιά. Είναι δυνατόν να επιτρέπεται η πώληση χαλιών, βρακιών και καλτσών; Τι σχέση έχουν όλα αυτά με ένα θρησκευτικό πανηγύρι;
Είναι δυνατόν να στήνεται υπαίθρια πώληση μαϊμού παπουτσιών απέναντι από νόμιμο μαγαζί με παπούτσια; Ποιος το επιτρέπει αυτό;
Πως δεν ελέγχονται όλοι αυτοί οι πλανόδιοι για τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους και το απαράδεκτο θέαμα μέσα σε έναν οικισμό να δημιουργούνται επί τριήμερο υπαίθριοι καταυλισμοί κουρασμένων ανθρώπων που κοιμούνται, μαγειρεύουν και κάνουν την ανάγκη του;ς δίπλα σε σχολεία, καταστήματα και οικίες.
Αναβάθμιση πανηγυριού είναι η καθαριότητα, η ποιότητα και ο σεβασμός στο θρησκευτικό αντικείμενο. 
Αντί για χαλιά και βρακιά θα ήθελα πάγκους με παραδοσιακά ντόπια προϊόντα, είδη λαϊκής τέχνης ακόμη και λουλούδια.
Αντί για παπούτσια και μαχαίρια θα ήθελα να πωλούνται βιβλία, να υπάρχουν ολοήμερες δράσεις δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών και καλλιτέχνες του δρόμου που θα ζωγραφίζουν, θα φτιάχνουν αντικείμενα και θα τραγουδούν σε διάφορες γωνιές του χωριού.
Αυτό που κάνει η Τερψιχόρη, επιτυχημένα, έξω από τα γραφεία της, θα πρέπει να το κάνουν όλοι οι σύλλογοι. Ο Απόλλων αντί να πουλάει σουβλάκια και, λαχεία και ποτά θα μπορούσε με παλιές φωτογραφίες να παρουσιάζει την ιστορία της ομάδας και να ενημερώνει για τα δεκάδες παιδιά που αθλούνται στις ακαδημίες.
Ο ΦΑΡΟΣ θα μπορούσε να διοργανώνει μικρές πολιτιστικές, περιβαλλοντικές δράσεις ή να ενημερώνει τους χιλιάδες επισκέπτες για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα στην περιοχή μας. Δεν μπορώ να δω καλύτερη ευκαιρία από το πανηγύρι που μπορούμε να προβάλουμε την οργή μας για τη λειτουργία λατομείων μέσα σε δάσος ή κάτι παρόμοιο.
Ρόλο έπρεπε να έχουν και τα σχολεία με τους δασκάλους να ενημερώνουν τους τουρίστες για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και παράλληλα να ενημερώνονται για τως πως λειτουργούν οι εκπαιδευτικές μονάδες στο εξωτερικό.
Τι ωραία θα ήταν να στηθούν θρανία και πίνακες και να γίνονται μαθήματα ελληνικών στους τουρίστες... 
Το φεστιβάλ γαστρονομίας που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Φαληράκι θα μπορούσε να επαναληφθεί και το τριήμερο του πανηγυριού για να ξεφύγουμε από τη μονοτονία της κρεατοφαγίας.
Αναβάθμιση του πανηγυριού σημαίνει συνεργασία με το ΚΤΕΛ και τον σύνδεσμο ΤΑΞΙ ώστε οι τουρίστες να μπορούν να έρθουν και να φύγουν από το χωριό χωρίς ταλαιπωρία, αλλά και η τοποθέτηση ενός ΑΤΜ ώστε να μπορούν να βγάλουν χρήματα για τις αγορές τους.
Δεν διεκδικώ το αλάθητο, αλλά καταθέτω πως αντιλαμβάνομαι την φράση "αναβάθμιση του πανηγυριού".
Πανηγύρι δεν είναι μόνο η πλατεία. Πανηγύρι είναι λάμψη και δράσεις σε όλο το χωριό, πρωί, μεσημέρι και βράδυ. Πανηγύρι είναι όλοι οι Καλυθενοί επί τριήμερο να έχουμε ανοικτές τις πόρτες μας και να διαφημίζουμε το χωριό μας σε όλους.
Η εκκλησιαστική επιτροπή δεν αρκεί να απαιτεί μικρόφωνα στην πλατεία για την ομιλία του Μητροπολίτη αλλά οφείλει, σε συνεργασία με την τοπική Κοινότητα και τους Συλλόγους να ενημερώσει τους χιλιάδες επισκέπτες για την ιστορία του χωριού, την ιστορία του ναού και το νόημα ενός πανηγυριού. Ενα φυλλάδιο με παλιές εικόνες των Καλυθιών και της εκκλησίας είναι περισσότερο χρήσιμο από όλα όσα τρελά και παλαβά γίνονται το τριήμερο.
Θα ήθελα να δω συγκεντρωμένους όλους τους Καλυθενούς ιατρούς να κάνουν εξετάσεις και να δίνουν συμβουλές. 
Εκτιμώ ότι ο νυν πρόεδρος δεν αδιαφόρησε αλλά προσπάθησε να κάνει αναβάθμιση στο πανηγύρι πετυχαίνοντας να γεμίσουν οι άδειες, συνήθως, καρέκλες το τρίτο βράδυ του γλεντιού στην πλατεία.
Αλλά σε σχέση με το περσινό πανηγύρι η μόνη αναβάθμιση που επιτεύχθηκε είναι ότι χόρεψαν περισσότεροι την τρίτη ημέρα και αντί για ταπεινές μπύρες και λαϊκή ρετσίνα σερβίραμε ακριβή βότκα και ουίσκι με τα παρελκόμενα.
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων  ο Καλυθενός επιχειρηματίας, στον χώρο της διασκέδασης, που είχε συμμετοχή έκανε πολύ καλά τη δουλειά και σίγουρα τις επόμενες χρονιές, αν θελήσει να έχει ξανά εμπλοκή, μπορεί να πετύχει περισσότερα.
Ο στόχος του κειμένου είναι στραφεί η προσοχή στο "πανηγύρι" πέρα της κεντρικής εκδήλωσης στην πλατεία. Στόχος είναι να υπάρξει πανηγύρι ιδεών, δράσεων, προβολής του τόπου.

Υ.Γ. Ασχετο και σχετικό με το πανηγύρι. Γιατί ο Ελληνας σε στιγμές κορύφωση του γλεντιού πρέπει να... καταστρέφει τη φύση πετώντας γαρύφαλλα ή χαρτοπετσέτες; Για όλα αυτά τα γαρύφαλλα ξοδεύονται τόνοι νερού και για τις χαρτοπετσέτες καταστρέφονται κάποια δέντρα. Αφελής απορία ενός κουρασμένου πανηγυριτζή (αν υπάρχει αυτή η λέξη).
Υ.Γ 1 Στο πανηγύρι άλλοι αισθάνονται την ανάγκη να φάνε σουβλάκια, να πιουν αλκοόλ, να χορέψουν και να τραγουδήσουν. Εγώ μετά το πανηγύρι αισθάνθηκα την ανάγκη να επιστρέψω στην αγαπημένη μου δραστηριότητα, το γράψιμο. Μου έχει λείψει το άτιμο. Και την αφορμή μου την έδωσε ένα νεαρό Καλυθενό παλικάρι που ζει στο εξωτερικό και με μήνυμά του μου εξέφρασε λογικές απορίες για τον τρόπο που λειτουργεί η τοπική κοινωνία και οι αρχές της;
Υ.Γ 2 Αν δεν ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα, τα τετριμμένα, τις εύκολες λύσεις μια ζωή, στην Ελλάδα, στη Ρόδο, στο χωριό μας θα παλεύουμε με τη μιζέρια, την γκρίνια και την έλλειψη ποιότητας.

26 Φεβ 2016

ΜΕΤΑΚΟΜΙΖΟΥΜΕ


Ο τόπος μας είναι μαγικός.
Δεν χρειάζονται πολλές εξηγήσεις.
Είναι ο τόπος που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε, κάναμε όνειρα και ζούμε καθημερινά. Ολα αυτά τον καθιστούν μαγικό. Είναι ο τόπος των γονιών μας, των παππούδων μας.
Είναι και άλλα πολλά. Η τοποθεσία του, η φυσική του ομορφιά, τα πλεονεκτήματά του, οι άνθρωποί του, οι προοπτικές του.
Είναι και άλλα στραβά. Η καθαριότητα, οι υποδομές, οι «άρχοντες», οι «αδιάφοροι», οι βρωμιάρηδες.
Οι Καλυθιές και το Φαληράκι έχουν φτάσει σε σημείο όπου η… μαγεία χάνεται ή έστω ξεθωριάζει.
Τα στραβά είναι περισσότερα και μας «πνίγουν».
Ο τόπος μας είναι μαγικός αλλά δεν έχει ταυτότητα και προσανατολισμό.
Ο τόπος μας χρειάζεται επανεκκίνηση.
Από σωτήρες… σωθήκαμε.
Ας κάνουμε επανεκκίνηση για να ξαναβρούμε τη μαγεία.
Το kalithies.blogspot.com αλλάζει, γίνεται «μοντέρνο» και ελκυστικό. Οπως πρέπει να είναι και ο μαγικός μας τόπος.
Η νέα μας τοποθεσία otoposmas.wordpress.com σας περιμένει για νέες περιπέτειες.
Υ.Γ. Τα παλιά κείμενα είναι από την εποχή που κυριαρχούσε μέσα μου ο δημοσιογράφος και όχι ο ταλαιπωρημένος μικροεπιχειρηματίας. Τότε που έκανα… πειράματα και αναζητούσα εναλλακτικές επιλογές. Αν μπορέσω να βρω ξανά το πάθος για καταγραφή γεγονότων τότε θα περάσουμε… καλά.
Αρκεί να μην γράφω μόνος μου. Οι ιδέες όλων σας ευπρόσδεκτες.
Κείμενα, φωτογραφίες, ανακοινώσεις στο mail kalithies@gmail.com
Υ.Γ. 1 Για την πολύμηνη απουσία οφείλω ένα μεγάλω συγνώμη από τη μεγάλη παρέα Καλυθενών (και φίλων του χωριού) στο εξωτερικό. Ελπίζω να σας ξαναβρώ!
Τάσος Κώστας

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...