27 Ιαν 2020

Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΠΟΥ "ΜΑΥΡΙΖΕΙ" ΤΗ ΨΥΧΗ ΜΑΣ



Μεγάλης έκτασης μόλυνση έχει καταγραφεί το φετινό χειμώνα από προβλήματα στη λειτουργία του Ελαιουργείου Καλυθιών. Τα υπολείμματα από την επεξεργασία του καρπού για την παραγωγή ελαιολάδου κατέληξαν στον κάμπο πίσω από τις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού, μπήκαν στη ροή παραπόταμων της περιοχής Αγιος Γεώργιος και κατέληξαν στην κοίτη του ποταμού Ποτός με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή Τραουνού.
Η δεξαμενή αποθήκευσης της "μούργας" (ή κατσίγαρος) με την υπερχείλιση λόγω έντονων βροχοπτώσεων και την ελλειπή συντήρηση εδώ και πολλά χρόνια διοχέτευσε μεγάλες ποσότητες "μαύρου υγρού" σε παρακείμενες εκτάσεις με αποτέλεσμα την άσχημη εικόνα που καταγράφεται στο βίντεο.
Την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου το blog εντόπισε τις πρώτες εικόνες μόλυνσης στο γεφύρι Πέραμα μετά το ποδοσφαιρικό γήπεδο Καλυθιών. Τα τρεχούμενα νερά από τα βουνά του Αγίου Ιωάννη ήταν πεντακάθαρα ενώ αυτό από τον κάμπο του Αγίου Γεωργίου ήταν κατάμαυρα.
Παρά την σχετική ανάρτηση στο facebook οι υπεύθυνοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού δεν πήραν μέτρα και σε συνδυασμό με την υψηλή παραγωγή του ελαιουργείου, λόγω ανάκλησης αδείας άλλων μονάδων στο νησί, χάθηκε ο έλεγχος και τα χωράφια και τα ποτάμια γέμισαν με μαύρο υγρό.
Η αναζήτηση στο διαδίκτυο φανερώνει ότι παρόμοια προβλήματα παρουσιάζονται σε όλη τη χώρα αφού η νομοθεσία είναι δαιδαλώδεις και οι έλεγχοι δεν φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα ελαιουργεία δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις και με πρόσχημα την ανάγκη εξυπηρέτησης των παραγωγών αδιαφορούν για την προστασία του περιβάλλοντος.
Μικρότερης έντασης παρόμοια φαινόμενα καταγράφηκαν και τα προηγούμενα χρόνια στις Καλυθιές αλλά η κατάσταση φέτος κτύπησε το καμπανάκι του κινδύνου για την προστασία της δημόσιας υγείας.
Μελέτες Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων επισημαίνουν ότι με την κατάλληλη επεξεργασία το "μαύρο υγρό" μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το λίπασμα ελαιοδέντρων αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απορρίπτεται στο περιβάλλον.   
Η ειρωνεία είναι ότι η τελευταία ανάρτηση του blog αφορούσε πηγές καθαρού τρεχούμενου νερού που "ξύπνησαν" μετά τις φετινές έντονες βροχοπτώσεις.
Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να λειτουργήσουν οι ευεργετικές βροχές υπέρ του περιβάλλοντος και όχι να αποτελούν "συνεργό" στη μόλυνσή του. Η παραγωγή ελαιολάδου γίνεται, στην περιοχή μας, κυρίως για οικιακή χρήση ενός αγνού, ανόθευτου προϊόντος. Είναι οξύμωρο η παραγωγή του γεμάτου ευεργετικές ιδιότητες ελαιολάδου να "τραυματίζει" φυτά και ζώα στο φυσικό τους περιβάλλον.
Μέχρι τώρα είχαμε να ανησυχούμε για τα λατομεία στο βουνό Λούκα, για τον ΧΥΤΑ στο Τσαϊρι, το πυρηνελαιουργείο της πρώην ΡΟΔΙΑ, την λυματολάσπη από τον βιολογικό καθαρισμό στην Καλλιθέα και διάφορες άλλες δραστηριότητες γύρω από το χωριό όπως μονάδες παραγωγής ασφάλτου, δημόσια σφαγεία, αποθήκες αποθήκευσης μετάλλων και παλαιών αυτοκινήτων, ασβεστάδικα κτλ.
Τα εδάφη των Καλυθιών δεν μπορούν να αντέξουν άλλη επιβάρυνση. Πόσο δυνατά πρέπει να το φωνάξουμε;

Διαβάστε επίσης:

https://www.olivenews.gr/el/25257/episthmh/perivallon/rodos-kleisto-to-pyrinelaioyrgeio-provlimata-sta-elaiotriveia/?fbclid=IwAR2t7YgFcmPZjsisOpC2mpyDjeNRGlz1ZjGW5NZgh0-MeMvT7VZFIJJfLQU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...