Στην "βαθιά κατάψυξη" έχει μπει η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός, αφού ο παγκόσμιος εγκλεισμός δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία και προγραμματισμό.
Η παγκόσμια οικονομία έχει "βουτήξει" σε βαθιά αχαρτογράφητα νερά και από αυτή την πρωτόγνωρη, δύσκολη, πραγματικότητα δεν μπορεί να απεγκλωβιστεί ο ελληνικός τουρισμός.
Σε μία από τις τελευταίες του παρεμβάσεις ο υπουργός Τουρισμού κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι δεν μπορεί να γίνει πρόβλεψη εάν η σεζόν 2020 θα είναι εντελώς χαμένη.
Όπως σημειώνουν παράγοντες του τουρισμού ακόμη και αν στην Ελλάδα μηδενιστούν, τον Ιούνιο, τα νέα κρούσματα κορονοϊού η χώρα δεν μπορεί, από τώρα, να ανακοινώσει εάν θα υποδέχεται τουρίστες από χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με κρούσματα της θανατηφόρας πανδημίας. Ποιος θα ρισκάρει να υποδεχθεί πιθανούς φορείς του κορονοϊού και να θέσει τη χώρα σε νέους κινδύνους;
Σε λίγες εβδομάδες αναμένεται να ακουστούν, με ένταση, φωνές για χαλάρωση των μέτρων, ώστε να μην καταρρεύσει το οικοδόμημα του τουρισμού κάτι που θα φέρει τη χώρα σε εποχές οικονομικής ύφεσης. Πολλοί θα ζητάνε να παρθούν ρίσκα αφού η ανεργία χιλιάδων επιχειρηματιών και εργαζόμενων στον τουρισμό μπορεί να οδηγήσει σε... απρόβλεπτες εξελίξεις.
Σε ένα διάστημα που τα αεροπλάνα έχουν καθηλωθεί στα αεροδρόμια καμία εικασία ή σενάριο δεν μπορεί να λογιστεί ως πιθανό.
Σε τοπικό επίπεδο όλοι είναι μουδιασμένοι και προσπαθούν να... προβλέψουν την εξέλιξη της πανδημίας. Κρατήσεις δεν υπάρχουν και τα τουριστικά πρακτορεία στέλνουν σταδιακά ακυρώσεις ακόμη και για την υψηλή περίοδο Ιουλίου - Αυγούστου ειδικά από χώρες που είναι σε καθεστώς lockdown.
Κάποιοι αναφέρουν ότι μπορεί η τουριστική περίοδος να ξεκινήσει από τα μέσα Ιουνίου και να παραταθεί μέχρι και τον Νοέμβριο χωρίς όμως να γνωρίζουν ποια θα είναι η κατάσταση στις μεγάλες χώρες προέλευσης επισκεπτών στη Ρόδο όπως Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Σουηδία, Νορβηγία κτλ. Αυτό που εμποδίζει πολλούς να προγραμματίσουν σε βάθος χρόνου διακοπές είναι οι αποφάσεις πότε και με ποιες συνθήκες θα γίνει η επανέναρξη μαθημάτων σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, από τα νηπιαγωγεία μέχρι τα πανεπιστήμια.
Πέρα από το "χάος" του κορονοϊού πρέπει να σημειωθεί ότι την περιοχή μας επιλέγουν κυρίως εργαζόμενοι μεσαίων εισοδημάτων από περιοχές που πλήττονται και είναι άγνωστο εάν θα έχουν την δυνατότητα να ταξιδέψουν για διακοπές. Οι τουρίστες υψηλών εισοδημάτων αναμένεται να στραφούν σε λύσεις "ασφάλειας" όπως η ενοικίαση πολυτελών κατοικιών με πισίνες ή σκάφη που μπορούν να τους κρατήσουν μακριά από την πολυκοσμία.
Υπάρχουν κάποια σενάρια που αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι, μετά τη λήξη της καραντίνας θα επιλέξουν να ταξιδέψουν σε προορισμούς με χαμηλό κόστος διαμονής και διατροφής.
Σε αυτό υπάρχει ο αντίλογος ότι πλέον προτεραιότητα των ταξιδιωτών θα είναι η ασφάλεια και αυτή την στιγμή η Ελλάδα με τα λίγα κρούσματα (σε σχέση με άλλους προορισμούς όπως η Ισπανία και η ασόβαρη Τουρκία) και νησιά δίχως κορονοϊό όπως η Ρόδος θα αποτελούν πρώτες επιλογές διακοπών. Στον τουρισμό όπως έχει δείξει η πραγματικότητα ισχύει "ο θάνατός σου, η ζωή μου". Τα τραγικά νούμερα θανάτων στην Ισπανία μπορεί να αποτρέψουν πολλούς να επιλέξουν την Ιβηρική χερσόνησο ως τόπο διακοπών κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει κάποιο μερίδιο.
Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα ήταν ασφαλής προορισμός συγκρινόμενη με άλλες χώρες της Βόρειας Αφρικής και τη γειτονική Τουρκία.
Δεδομένο είναι ότι τα μικρά τουριστικά καταλύματα, αν επιτραπεί η είσοδος τουριστών στη χώρα, θα πιεστούν για τιμές στο κόστος λειτουργίας αφού τα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού θα οδηγηθούν σε μπαράζ προσφορών για να μπορέσουν να συγκεντρώσουν έσοδα σε μία χρονιά που με τα τωρινά δεδομένα θα είναι η χειρότερη όλων των εποχών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου