31 Μαρ 2009

ΦΑΛΗΡΑΚΙ: ΜΕΞΙΚΟ ΣΕ ΩΡΑ ΣΙΕΣΤΑΣ...

Ρεπορτάζ: Σ. Λάμπρου
Σε άγριο «πόλεμο» μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ξενοδόχων οδηγεί η φετινή κρίση στον τουρισμό. Ο ALPHA και ο ρεπόρτερ Σπύρος Λάμπρου βρέθηκαν περίπου 3 εβδομάδες πριν από το Πάσχα στη Ρόδο και την Μαρμαρίδα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και έκανε συγκριτικό τεστ σε τιμές και υπηρεσίες. Απέναντι απ’ την Ρόδο οι Τούρκοι απλώνουν τα «δίχτυα» τους στον τουρισμό με μεγάλο τους όπλο τη λίρα, που έχει υποτιμηθεί απέναντι στο ευρώ και φυσικά το παζάρι.
Την ώρα που στο Φαληράκι της Ρόδου η εικόνα θυμίζει χωριό στο Μεξικό σε ώρα σιέστας, απέναντι στην Μαρμαρίδα έχει στηθεί πανηγύρι ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου και της υποψηφιότητας στις δημοτικές εκλογές του ανθρώπου που ανέβασε τον τουρισμό στην περιοχή. Ο Αχμίντ Χαλίντ μεγάλωσε στην Αθήνα και τώρα είναι διευθυντής σε ένα απ’ τα καλύτερα ξενοδοχεία 5 αστέρων της Μαρμαρίδας. Όπως είπε μιλώντας στον ALPHA, φέτος αναμένεται αύξηση προσέλευσης τουριστών, καθώς αφενός οι χώροι και οι υπηρεσίες του ξενοδοχείου ικανοποιούν και τους πιο απαιτητικούς και αφετέρου οι τιμές πολύ χαμηλά. Ειδικότερα, για το Πάσχα οι μικρές σουίτες κοστίζουν 35 ευρώ την βραδιά ανά άτομο και το καλοκαίρι 60 ευρώ, με το πρωινό, το γεύμα και το δείπνο να συμπεριλαμβάνονται στην τιμή.
Οι Ροδίτες ξενοδόχοι αντιδρούν, όπως ο Γιάννης Παπαβασιλείου, ο οποίος ρίχνει τις τιμές γρήγορα και το Πάσχα οι οικογένειες θα μπορούν να μείνουν σε ξενοδοχείο 5 αστέρων του «σμαραγδένιου νησιού» σε τιμές απίστευτα χαμηλές. Συγκεκριμένα, το δωμάτιο θα κοστίσει από 30 έως 40 ευρώ τη βραδιά ανά άτομο, με πληρωμένο πρωινό, γεύμα, δείπνο και όλα τα ποτά. Είναι το λεγόμενο «all inclusive». Παρ’ όλα αυτά όπως είπε μιλώντας στον ALPHA, φέτος το Πάσχα αναμένεται μείωση 10% των αφίξεων, 15% των διανυκτερεύσεων και 20% του τζίρου. Την ίδια ώρα η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων ξενοδοχείου 5 αστέρων στη Μαρμαρίδα Αϊσέ Χαμαντί είπε στον ALPHA ότι «κερδίσαμε τους Ευρωπαίους, που χτύπησε η οικονομική κρίση» και πρόσθεσε ότι φέτος οι αφίξεις είναι αυξημένες κατά 25%, με μόλις 5% πτώση σε Γερμανούς, Ολλανδούς και Βέλγους και 160% αύξηση στους Βρετανούς.

Στη Ρόδο εν τω μεταξύ, εκτός από τους ξενοδόχους και οι καταστηματάρχες ετοιμάζονται να ρίξουν τις τιμές τους, όπως ο Νίκος Παρασχάκης που έχει κατάστημα με δώρα στο Φαληράκι και φέτος θα ρίξει τις τιμές, για να κρατήσει όσους τουρίστες περάσουν. Όμως η Ρόδος θα σταθεί και φέτος όρθια, αφού οι κρουαζιέρες περνούν από το λιμάνι της και έως το τέλος του χρόνου αναμένονται 1.000 κρουαζιερόπλοια και αύξηση 25% της κίνησης. Στην Μαρμαρίδα την ίδια ώρα στοχεύουν και στους «σκαφάτους» τουρίστες. Ο Χαμίντ Ογκλού μεγάλωσε στη Μαρμαρίδα και όπως είπε στον ALPHA, από μικρός ήξερε, ότι τα σκάφη θα σώσουν την πόλη. Σήμερα είναι ο διευθυντής της μαρίνας, όπου όπως λέει χαρακτηριστικά «εδώ είναι οι πλούσιοι, που αφήνουν λεφτά». Αλλά και οι καταστηματάρχες της Μαρμαρίδας ελπίζουν στους τουρίστες με σκάφη και ιστιοπλοϊκά, καθώς αυτοί όπως λένε, ρίχνουν χρήμα στα μαγαζιά τους.
Πηγή: ALPHA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΙΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

  Πανελλήνια διάκριση του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών στον μαθητικό διαγωνισμό σχολικής εφημερίδας, που διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός “ΟΡΙΖΟΝΤ...