29 Ιουν 2012

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΕΛΙΑΣ


Ρεπορτάζ-παρουσίαση: ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΡΟΔΙΑΚΑ (http://oikologicarodiaka.wordpress.com/)
Ολοκληρωμένη διαχείριση υποπροϊόντων ελιάς – Μια προσπάθεια που αν πετύχει θα έχει λύσει ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του νησιού

Στο αφιέρωμα μας στον ελαιοπυρήνα στις 27 Οκτωβρίου 2011 σημειώναμε:
«Οι δύο κυριότεροι τύποι αποβλήτων από την επεξεργασία του ελαιόκαρπου και την εξαγωγή του ελαιολάδου είναι τα υγρά απόβλητα, που συνηθίζουμε να ονομάζουμε κατσίγαρο, και τα στερεά απόβλητα, δηλαδή ο ελαιοπυρήνας. Ανάλογα με τη μέθοδο επεξεργασίας ελαιολάδου (παραδοσιακή, 3 φάσεων και 2 φάσεων) τα στερεά υπολείμματα κυμαίνονται από 330 έως 800 κιλά ανά τόνο καρπού ενώ τα υγρά απόβλητα από 250 έως 600 λίτρα ανά τόνο καρπού. Τα υγρά απόβλητα είναι πιο επικίνδυνα και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ικανοποιητικός τρόπος διαχείρισης».
Από τα παραπάνω εύκολα συνάγεται πώς ένα προϊόν όπως το ελαιόλαδο με υψηλή διατροφική αξία για τον άνθρωπο και βασικό στοιχείο της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής για χιλιετίες έχει και την άλλη του όψη. Ένας τόνος καρπού που θα μας δώσει από 200 έως 350 κιλά λάδι περίπου θα μας φορτώσει και με τα στερεά και υγρά απόβλητα που βλέπουμε πιο πάνω και τα οποία τις περισσότερες φορές δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε και τα απορρίπτουμε ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον με τις ανάλογες συνέπειες.
Tα στερεά φυτικά υποπροϊόντα υποβάλλονται στη διαδικασία της κομποστοποίησης με συνεχή εμποτισμό με υγρά εκχυλίσματα ελαιοκάρπου (επεξεργασμένος κατσίγαρος)
Στο νησί μας ξεκίνησε εδώ και μερικούς μήνες μια προσπάθεια για την ολοκληρωμένη διαχείριση των υποπροϊόντων της ελιάς με την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού (λίπασμα) και βιοτεχνολογικών καθαριστικών – απορρυπαντικών. Η προσπάθεια γίνεται από δύο εταιρείες που συστεγάζονται μαζί με το ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού Καλυθιών στο 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καλυθιών – Ψίνθου. Η EKOCAL είναι εταιρεία ολοκληρωμένης διαχείρισης οργανικών αποβλήτων στην οποία συμμετέχουν κατά 51 % ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλυθιών, κατά 34 % ο Νίκος Ράμμος και κατά 15% ο κ. Βενετσιάνος και η ECOBALANCE είναι εταιρεία παραγωγής και εμπορίας βιοτεχνολογικών προϊόντων με συμμετοχή κατά 51% του Κώστα Παμπρή, 35% του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυθιών και 15% του κ. Βενετσιάνου.
Η διαδικασία
Τα Οικολογικά – Ροδιακά επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού Καλυθιών και είδαμε από κοντά τη διαδικασία που ακολουθείται.




Η εταιρεία παραλαμβάνει στο χώρο της διάφορα φυτικά υποπροϊόντα, κυρίως υποπροϊόντα της επεξεργασίας της ελιάς αλλά και άλλα φυτικά υλικά όπως τα κλαδιά των δέντρων, γκαζόν κλπ . Τα στερεά αυτά φυτικά υποπροϊόντα υποβάλλονται στη διαδικασία της κομποστοποίησης με συνεχή εμποτισμό με υγρά εκχυλίσματα ελαιοκάρπου (επεξεργασμένος κατσίγαρος) έως ότου χουμοποιηθούν με αερόβια συγκομποστοποίηση με τελικό σκοπό τη δημιουργία συσκευασμένου εδαφοβελτιωτικού προϊόντος.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους η διαδικασία αυτή επιτρέπει την απορρόφηση τόσο στερεών αποβλήτων ελιάς (πυρήνας) αλλά και άλλων φυτικών υποπροϊόντων που μέχρι τώρα θεωρούσαμε σκουπίδια, όσο και των υγρών αποβλήτων μετά από κατάλληλη επεξεργασία. Αυτά μετατρέπονται σε χρήσιμο λίπασμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην γεωργική παραγωγή ξανά. Είναι δηλαδή, σύμφωνα με το σχεδιασμό των υπευθύνων της παραγωγής, ένας κύκλος αειφορικότητας που αποτρέπει τη ρύπανση του περιβάλλοντος και προσφέρει προϊόντα υψηλής αξίας. Επιπλέον για όσους συνεισφέρουν με πρώτες ύλες (π.χ κήποι ξενοδοχείων & άλλων επιχειρήσεων) αποτελεί ένα πρόσθετο εργαλείο marketing για τους tour operators που δείχνει υψηλή περιβαλλοντική ευαισθησία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πιστοποίηση των συστημάτων τους με περιβαλλοντικά πιστοποιητικά ( ISO 14001 , EMAS, GREEN GLOBE, ECO LABEL, the Green Key).

Η δεύτερη εταιρεία (ECOBALANCE) με κατάλληλη επεξεργασία των υγρών αποβλήτων παράγει βιοτεχνολογικά καθαριστικά και απορρυπαντικά κατάλληλα για χρήση κυρίως από επαγγελματίες αλλά και νοικοκυριά με την κατάλληλη συσκευασία και προώθηση. Σύμφωνα με την εταιρεία το βασικό πλεονέκτημα των προϊόντων που παράγονται είναι ότι αποτελούν μια καθαρή και αειφόρο επιλογή χωρίς όμως να υστερούν σε ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η χρήση τους μπορεί να γίνει από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπου οι απαιτήσεις είναι αυστηρές, αλλά και σε καθημερινή βάση από τους οικιακούς χρήστες, όπου η ανάγκη για ποιοτικά αλλά και οικονομικά και ταυτόχρονα οικολογικά προϊόντα είναι πλέον επιβεβλημένη.
Τα πλεονεκτήματα
Είναι προφανή τα πλεονεκτήματα της προσπάθειας που περιγράφουμε σήμερα. Το πρόβλημα της διάθεσης των αποβλήτων των ελαιουργείων βρίσκει τη λύση συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας το κόστος διαχείρισης και προωθώντας την αειφορία. Αλλά από την άλλη πλευρά έχουμε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα της πράσινης οικονομίας με δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρε εσεις μονο την παρτη σας βλέπετε
αντι να προσπαθήσετε να πουλήσει ο παραγωγος το λάδι του που είναι στις αποθήκες και που τον χρεώνετε 0.50 το κιλό ασχολήστε με το πως θα βλάλετε ακόμα πιο πολλά για την πάρτη σας

Ανώνυμος είπε...

DEN BLEPETE THN OIKOLOGIKH MOLYSH ME TA APOBLITA POY PEYTOYN KAI THN TIMH POY TO POYLATE MONO UELETE NA BGALETE APO THN MIGA KSIGKH ME TA BIOLOGIKA PROIONTA TA MOYSIA KAI OI LAOGRAFIA SAS MARANAN POY ALOY YPHRXAN EBRAOI BLEPETE TO KOSMO SAN XRHMA

Ανώνυμος είπε...

στους συνεταιριστες ποτε θα δωσετε εστω και ενα ευρω μερισμα οταν αποδημισουν εις κυριων.

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...