7 Σεπ 2012

ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Την προσεχή Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά με τον καθιερωμένο αγιασμό και το μοίρασμα βιβλίων στους μαθητές. Τα σχολεία του χωριού μας (δύο νηπιαγωγεία, δύο δημοτικά και ένα γυμνάσιο) είναι πανέτοιμα για να υποδεχθούν τους μαθητές.
Από τη διεύθυνση του Γυμνασίου Καλυθιών ανακοινώθηκε ότι ο αγιασμός θα τελεστή στις 9.00 το πρωί και παρακαλούνται οι μαθητές να έχουν σχολικές τσάντες μαζί τους για να προμηθευτούν τα βιβλία της νέας χρονιάς.
Να σημειωθεί ότι η Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου είναι αργία για τα σχολεία των Καλυθιών εξαιτίας του εορτασμού της Υψώσεως Τιμίου Σταυρού.
* Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς το blog μεταφέρει την εμπειρία του Γιάννη Φιλιππάκη που τα τελευταία 30 χρόνια ζει και εργάζεται στον Καναδά. Οπως εξήγησε ο αγαπητός συγχωριανός στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς κάθε μαθητής είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει σε άριστη κατάσταση τα βιβλία του στους υπευθύνους του σχολείου. Τα βιβλία μοιράζονται στους μαθητές της επόμενης χρονιάς χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος το κόστος εκτύπωσης κάθε χρονιάς.
Οι μαθητές υποχρεούνται να διατηρούν τα βιβλία σε άριστη και καθαρή κατάσταση αφού σε διαφορετική περίπτωση στο τέλος της χρονιάς θα πληρώσουν το κόστος που έχει καθορίσει το υπουργείο Παιδείας.
Σε αντίθεση με τον Καναδά εδώ στην σπάταλη Ελλάδα το κράτος τυπώνει κάθε χρόνο βιβλία αφού οι μαθητές δεν υποχρεούνται να τα επιστρέψουν και έτσι παρατηρούνται θλιβερά φαινόμενα να σκίζονται, να καίγονται και να πετάγονται στα σκουπίδια στο φινάλε κάθε σχολικής χρονιάς. Δυστυχώς εδώ στην Ελλάδα τα βιβλία κατά τη διάρκεια της χρονιάς είναι σε κακή κατάσταση με τους μαθητές να τα χρησιμοποιούν ως καμβάδες ζωγραφικής...
Επίσης ο Γιάννης Φιλιππάκης παρατήρησε ότι εδώ και 30 χρόνια ο Καναδάς ακολουθεί το ίδιο εκπαιδευτικό μοντέλο ανεξάρτητα ποια κυβέρνηση ή ποιος υπουργός ασκεί εξουσίας. Ετσι γονείς και μαθητές γνωρίζουν, από νεαρή ηλικία, με ποιο σύστημα θα εισαχθούν στα πανεπιστήμια.
Αντίθετα στην Ελλάδα μας η εκπαιδευτική πολιτική αλλάζει συχνά - πυκνά ανάλογα τις ορέξεις των πολιτικών με αποτέλεσμα γονείς και μαθητές να... χάνονται στον κυκεώνα των νέων συστημάτων.
Επίσης σε χώρες όπως Καναδάς, Αυστραλία, Αμερική η λέξη φρονιστήριο είναι άγνωστη για γονείς και μαθητές. Τα μαθήματα εντός σχολικής αίθουσας είναι συστηματικά και εντατικά με αποτέλεσμα οι μαθητές να μην χρειάζονται έξτρα διδασκαλία. Αυτό σημαίνει ότι οι γονείς δεν ξοδεύουν χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο για τη σωστή εκπαίδευση των παιδιών του...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...