16 Απρ 2013

ΠΡΑΣΙΝΙΣΕ Η ΑΥΛΗ ΤΟΥ 2ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
















Οικονομία και ανακύκλωση μαζί.
    Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλυθιών, με τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων αλλά και των εκπαιδευτικών  του σχολείου, συνεχίζοντας τη δράση «Πρασινίζω την αυλή του σχολείου μου» και δείχνοντας την ευαισθησία τους σε θέματα περιβαλλοντικά –ανακύκλωσης προσπάθησαν να αξιοποιήσουν άχρηστα υλικά και να φτιάξουν κατασκευές χρήσιμες, οικολογικές και ταυτόχρονα αισθητικά αποδεκτές.
    Ως γνωστό τα ελαστικά των αυτοκινήτων μετά την κανονική χρήση τους καίγονται ή θάβονται σε χωματερές. Το γεγονός αυτό οδήγησε όλους τους συμμετέχοντας στη δράση αυτή, δηλαδή στην κατασκευή γλαστρών από άχρηστα ελαστικά, βάφοντάς τα και φυτεύοντας σ’ αυτά λουλούδια, αλλά και κάθε είδους φυτά (καλλωπιστικά, βότανα, αρωματικά).  Η πρωτοτυπία και οι πολύπλευρες πτυχές της δράσης διέγειραν τη φαντασία όλων των συμμετεχόντων και τους οδήγησαν στην εκτέλεση μιας πρωτότυπης κατασκευής που αν εφαρμοσθεί σε κάθε κήπο θα είναι χρήσιμη στην κοινωνία, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και τους εκπαιδευτικούς στόχους (οικονομία και ανακύκλωση).
    Εξ’ άλλου τα παιδιά είχαν την ευχάριστη εμπειρία να φυτέψουν –το καθένα ξεχωριστά και στο δικό του ποτηράκι-  σπόρους και έτσι το ταξίδι …ξεκίνησε!
    Οι σπόροι , της ντομάτας, της πιπεριάς, της μελιντζάνας , τα γεράνια ,ο βασιλικός, ο ηλίανθος αναπτύσσονται γρήγορα και έτσι θα παρακολουθούν καθημερινά την ανάπτυξή τους. Χώμα, νερό, σκάλισμα, πότισμα, εκτόνωση, εξερεύνηση, πληροφορίες,... σπόρος - φυτό, αιτία - αποτέλεσμα, εποχές, ημέρες... υπομονή, επιμονή, ικανοποίηση, αυτοσεβασμός, συναισθήματα ...
   Προκαλούνται οι αισθήσεις τους, διακρίνουν τα φυτά από την μυρωδιά, πιάνουν το χώμα και τελικά προσεγγίζουν τη φύση βιώνοντας την αρμονία, την ισορροπία αλλά και την πειθαρχία στους κανόνες.
  Κι αν στο τέλος της διαδικασίας η συγκομιδή είναι φτωχή δεν πειράζει! Η προσπάθεια είναι που μετράει, το ταξίδι με άλλα λόγια...
Με τη δράση τους αυτή οι μικροί μαθητές καλούν όλους τους κατοίκους της περιοχής να την υιοθετήσουν, κάνοντας το ίδιο στις δικές τους αυλές. Για το σκοπό αυτό στέλνουν ένα μήνυμα:

«Ομορφαίνουμε τις αυλές των σπιτιών μας με ανακυκλώσιμα υλικά. Τίποτα δεν πάει χαμένο!!»





Ευχαριστήριο
Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δ.Σ. Καλυθιών , νιώθουν την ανάγκη να ευχαριστήσουν δημόσια για την ουσιαστική συμβολή τους στην επιτυχία της συγκεκριμένης δράσης, όλους όσοι συμμετείχαν (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς), τον Αντιδήμαρχο κ. Αθηνόδωρο Κωνσταντίνου  για την προμήθεια χώματος, τις κ.κ. Χριστίνα Καραγιάννη και Άννα Χατζηνικήτα (υπεύθυνες του Δήμου Ρόδου του συγκεκριμένου προγράμματος) για τη προμήθεια λουλουδιών , και τους παρακάτω ιδιώτες για την προσφορά τους:
·        τον κ. Αργυρού Σταμάτη (ελαστικά)
·        τον κ. Μαλωνά Κυριάκο, (λουλούδια)
·        τον κ. Κρητικό Θεόφιλο (λίπασμα και σπόρους)
·        τον κ. Σταυρή Αντώνιο ( χρώματα και πινέλα)
·        τον κ. Σαββιού Κυριάκο (μεταφορά λουλουδιών από φυτώριο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...