10 Μαΐ 2014

"ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ"


ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ ΝΙΚΟΥ ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗ

Μέσα στην βουή των εκλογών η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ένα τερατούργημα που λέγεται "Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας" και έχει καταθέσει ως νομοσχέδιο το Υπ. Οικονομικών. Αν αυτό γίνει νόμος του κράτους θα καταστρατηγηθεί κάθε περιβαλλοντική προστασία που απομένει έναντι της ιδιωτικής αρπακτικής εκμετάλλευσης.

Το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει την παράκτια ζώνη μέσα από μια αυστηρά καταστροφική οικονομική προσέγγιση του αιγιαλού και της παραλίας αδιαφορώντας πλήρως για την οικολογική τους σημασία και τη ζημιά που θα γίνει στα οικοσυστήματα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Στηρίζεται δε σε μια πολύ λάθος και στρεβλή αντίληψη περί οικονομικής ανάπτυξης, Οι παραλίες μας θα υποστούν μια μη αναστρέψιμη καταστροφή.
Είναι καθαρά μια πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης που δεν τηρεί καν τα προσχήματα και υπονομεύει το μέλλον των φυσικών πόρων της χώρας και των παιδιών μας. Στο όνομα της ...προστασίας, το νομοσχέδιο επιτρέπει τα πάντα αρκεί να υπάρχει επιχειρηματικό συμφέρον! Επιστρέφουμε σε μια εποχή απόλυτης αυθαιρεσίας καταπατώντας οποιαδήποτε ευρωπαϊκή και διεθνή δέσμευση υπάρχει για προστασία και ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης. Και στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες να περάσουν παρόμοιες νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά τώρα είναι η πιο άγρια εκδοχή που περιλαμβάνει όχι μόνο φωτογραφικές διατάξεις (Ελληνικό, Αφάντου κα) αλλά και γενικεύει την αυθαιρεσία και τον βιασμό των ακτών μας με νόμιμη βούλα.
Ακόμη και οι ανεπαρκείς περιορισμοί που είχαν απομείνει όπως το μέγιστο μήκος 500μ. που θα μπορούσαν να καταλαμβάνουν οι επιχειρήσεις, η υποχρεωτική ζώνη 100μ. ελεύθερης πρόσβασης, η ελεύθερη ζώνη ακριβώς μπροστά από τη θάλασσα ώστε να εξασφαλίζεται η άνετη μετακίνηση των κολυμβητών, πλέον δεν αναφέρονται στο νέο σχέδιο νόμου. Επίσης, αφαιρέθηκαν οι σαφείς αναφορές για την προστασία της ελεύθερης πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες κάτι που ανοίγει το δρόμο για την περιορισμένη και επί πληρωμή πρόσβαση σε αυτές.
Ως Ευρωβουλευτής των ΠΡΑΣΙΝΩΝ ο Ν. Χρυσόγελος έχει εργαστεί συστηματικά για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης και τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Ως Οικολογικός Άνεμος είχαμε οργανώσει εκδηλώσεις και είχαμε τοποθετηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο επανειλημμένα σε σχετικά θέματα. Ως ενεργοί πολίτες έχουμε τρέξει, έχουμε οργανώσει εκδηλώσεις, συμμετάσχει σε εθελοντικούς καθαρισμούς αναγνωρίζοντας ότι η παράκτια ζώνη αφενός είναι μια πολύ σημαντική αλλά και συνάμα ευαίσθητη περιοχή που χρειάζεται, όπως προβλέπει η νομοθεσία, διαπιστώνει η επιστήμη και καταλαβαίνει κάθε λογικός άνθρωπος, ειδική ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία. Ως ευρωβουλευτής ο Νίκος Χρυσόγελος αγωνίστηκε να περάσει στον Κανονισμό για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής αλλά και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία η προσέγγιση του οικοσυστήματος και της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης ακριβώς για να μην καταστρέφεται ο πολύτιμος θησαυρός που έχουμε στη Μεσόγειο και στη χώρας μας.
Το νέο νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό και αντιπεριβαλλοντικό. Επιπλέον, αντίθετα από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο καταστροφικό για αυτά που υποτίθεται θέλει να προάγει. Είναι καταστροφικό για τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία, καθώς θα επιτρέψει τη σοβαρή υποβάθμιση των ελληνικών παραλιών, που αποτελούν τον κύριο παράγοντα προσέλκυσης τουριστών. Το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών προωθεί ουσιαστικά ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης από τα χειρότερα. Αυτό το νομοσχέδιο το μόνο που θα καταφέρει είναι ένα εγκληματικό πλήγμα για τον τουρισμό της Ελλάδας μακροπρόθεσμα, αφού θα καταστραφεί το τοπίο, τα ευαίσθητα οικοσυστήματα και οι πολύτιμοι παράκτιοι πόροι στο βωμό της άγριας και χωρίς όρους ανάπτυξης.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Δ.Σ της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη ανησυχία των διοικητικών δικαστών για πολλές από τις προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης που απηχούν μια γενικευμένη και απροκάλυπτη παραγνώριση της σημασίας των δημόσιων αγαθών, και δη των περιβαλλοντικών, για την επιβίωση και την ισορροπημένη ανάπτυξη της προσωπικότητας του συνόλου του ελληνικού λαού. Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο «αιγιαλός και η παραλία, εν γένει παράκτια οικοσυστήματα, προστατευόμενες φυσικές περιοχές, δάση και δασικές εκτάσεις, δημόσια κτήση … τίθενται υπό συναλλαγή και διαπραγμάτευση, υπό τους όρους μιας βραχυπρόθεσμης και στενής αντίληψης περί οικονομικής ανάπτυξης».
Οι ακτές λοιπόν, η θάλασσα και οι προστατευόμενες φυσικές περιοχές είναι ο πλούτος της Ελλάδας, είναι ο πολιτισμός μας, και αυτό το νομοσχέδιο έχει βαλθεί να τον εκποιήσει έναντι πινακίου φακής και να τον προσφέρει με fast track διαδικασίες στην υπηρεσία μιας κακώς νοούμενης τουριστικής ανάπτυξης. Ο συνταγματικά κατοχυρωμένος αιγιαλός που προστατεύεται από τον Αστικό Κώδικα και τη διεθνή νομοθεσία για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης και τη προστασία της Μεσογείου ουσιαστικά καταργείται. Οι ακτές προσφέρουν οικολογικές και παραγωγικές υπηρεσίες που εκτιμώνται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ και η απώλειά τους στο βωμό του κέρδους συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων θα έχει καταστροφικές συνέπειες και πολύ μεγάλο κόστος αποκατάστασης όταν τελειώσει το μεγάλο φαγοπότι.
Ενδεικτικά με το νομοσχέδιο:
- Αφαιρούνται όλες οι αναφορές στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, καθώς και η απαγόρευση της παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Η μόνη αναφορά είναι ότι στις παραχωρήσεις πρέπει «να περιλαμβάνονται όροι χρήσης που να διασφαλίζουν την πρόσβαση του κοινού, ύστερα από αιτιολογημένη στάθμιση των συμφερόντων που εξυπηρετούνται ή βλάπτονται».
- Διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών από ιδιώτες για επιχειρηματικό σκοπό. Μοναδική προϋπόθεση είναι η παραχώρηση «να κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του [επιχειρηματικού] σκοπού» από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι παράκτιες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μπορούν να επεκτείνουν μόνιμα τις εγκαταστάσεις τους στη ζώνη από την παραλία έως και τη θάλασσα.
- Επιτρέπεται η επιχωμάτωση (μπάζωμα) θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις ή έχει εγκριθεί ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ (ειδικά σχέδια χωρικής ανάπτυξης δημοσίων ή ιδιωτικών ακινήτων),βλέπε Ελληνικό, Αφάντου κ.ά. Επιτρέπει στην περίπτωση αυτή να επιχωματωθούν 5 τ.μ θαλάσσιου χώρου για κάθε κλίνη. Δηλαδή ένα ξενοδοχείο 2.000 κλινών θα μπαζώσει 10 στρέμματα θάλασσας! 
- Καταργεί την υποχρέωση οριοθέτησης της παράκτιας ζώνης ως προϋπόθεση για την έγκριση ιδιωτικών ή δημόσιων αναπτυξιακών έργων.
- Προβλέπει τη δυνατότητα νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών (έναντι οικονομικού ανταλλάγματος) που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία και οι οποίες χρησιμοποιούνται όχι για κατοικία, αλλά για επιχειρηματικούς σκοπούς, τερματίζοντας αυθαίρετα και την εκστρατεία του υπουργείου Περιβάλλοντος για κατεδάφιση αυθαιρέτων (έχουν ήδη εκδοθεί 3.000 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων) με πόρους του Πράσινου Ταμείου (1 εκ. ευρώ).  - Περιορίζεται ο αριθμός των λιμνών που δύνανται να έχουν νομικό καθεστώς προστασίας σε αυτές που είναι μεγαλύτερες από 9,450 τ.μ., αποκλείοντας εκατοντάδες μικρούς υγροτόπους και παραλίμνιες προστατευόμενες ζώνες.
Η κίνηση αυτή είναι κίνηση πανικού και υπό το καθεστώς πανικού οποιαδήποτε απόφαση είναι καταστροφική. Αλλά περισσότερο είναι κίνηση εξυπηρέτησης των χειρότερων επιχειρηματικών συμφερόντων που επιδιώκουν να επιστρέψουμε σε ένα μοντέλο «αρπαχτής» και λεηλασίας αντί να στραφούμε πλέον σε ένα μοντέλο οικολογικής, καινοτόμου οικονομίας που στηρίζει την ευημερία στην προστασία και όχι λεηλασία του περιβάλλοντος. Τα παραδείγματα είναι άφθονα γύρω μας. Η Ισπανία επένδυσε σε αυτό το καταστροφικό μοντέλο τουρισμού και οικονομίας. Το πληρώνει σήμερα με διαφθορά αλλά και με κατάρρευση της οικονομικής φούσκας αλλά και με τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση που καταδικάζουν ακόμα και Μέσα χωρών για τους οποίους η Ισπανία αποτελεί δημοφιλή προορισμό. Αντιθέτως πολυάριθμα είναι τα καλά παραδείγματα διαχείρισης της παράκτιας ζώνης με οικολογικά κριτήρια που έχουν τελικά ως αποτέλεσμα σημαντικά – και οικονομικά οφέλη – για τις τοπικές κοινωνίες. Γι’ αυτό και αυτή η "πρωτοβουλία" του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να σταματήσει εν τη γενέση της.
Καλούμε τους πολίτες και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών να τονίσουν την αντίθεσή τους στα σχέδια της Κυβέρνησης για ξεπούλημα και καταστροφή των παραλιών, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692) του Υπουργείου. Τους καλούμε επίσης να συμμετάσχουν στην καμπάνια που γίνεται για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο:
https://secure.avaaz.org/el/petition/Ypoyrgo_Oikonomikon_G_Stoyrnara_Ypografoyme_Ohi_sto_xepoylima_ton_Ellinikon_paralion/?snLFggb
[1] http://www.opengov.gr/minfin/wp-content/uploads/downloads/2014/04/aigialos.pdf
[2] http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=uriserv:OJ.L_.2009.034.01.0017.01.ELL
[3] http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/ALL/?uri=CELEX:31992L0043
[4] http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2001:197:0030:0037:EL:PDF

του Νίκου Χρυσόγελου
Ευρωβουλευτή των Πράσινων
www.chrysogelos.gr
ευρω-ψηφοδέλτιο "ΠΡΑΣΙΝΟΙ- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία"
και του Δημήτρη Γρηγοριάδη
Υποψήφιου Περιφερειακού Συμβούλου Π. Ε Ρόδου με την Νησιωτική Ανατροπή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

POS NA TIS PROSTATEPSOUME AFOY AKOMA MAS DIASIROYN http://www.ifmedia.gr/local_news/27194-ta-aisxi-apo-toyristries-sto-faliraki.html ////APO sportdog.gr STO ENA SAIT EXEI AS POYME KALH EPIKEFALIDA STO TOPIKO MAS TA XONI AKOMA DTROPITOYS

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...