3 Ιαν 2020

ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ Η' ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ;

Λίγο μακριά από το χωριό μας υπάρχει η πανέμορφη περιοχή που χαρακτηρίζεται από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη. Ένα πανέμορφο σημείο στον χάρτη ανάμεσα σε δάση και φύση αναλλοίωτη πριν αρχίσει ο άνθρωπος να την καταστρέφει με τις παρεμβάσεις του. 
Εδώ και δεκαετίες η ευρύτερη περιοχή του Αγίου Ιωάννη αποτελεί για τους Καλυθενούς «καταφύγιο» για το μυαλό και τη ψυχή.  Εκεί πάμε για διασκέδαση, για προσευχή, για περπάτημα, για φυγή από την καθημερινότητα.
Ο μικρός μας παράδεισος μπορούσε να είναι σημείο αναφοράς για το νησί και τόπος επίσκεψης για ορθόδοξους και φυσιολάτρες τουρίστες.
Αντί για το όραμα της ανάπτυξης και βελτίωσής του έχει επικρατήσει η πραγματικότητα της καταστροφής και της
Περιμετρικά του μοναστηριού, μέσα στις δασώδεις περιοχές υπάρχουν παντού σκουπίδια, υπολείμματα ανθρώπινων δραστηριοτήτων, είτε αυτές έχουν να κάνουν με αγροτικές –κτηνοτροφικές εργασίες είτε με ημέρες και νύκτες διασκέδασης στα πέτρινα τραπέζια.




Τα δέντρα του περιμετρικού δάσους έχουν παραδοθεί σε εκείνους που με δικαιολογία την σκέψη  «κρυώνουν τα παιδιά μου και πρέπει να ζεστάνω το σπίτι» παίρνουν πριόνια και κόβουν δεκάδες κορμούς εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία ελέγχων του δασαρχείου. Το δάσος πληγώνεται και ο άνθρωπος ζεσταίνεται... Το βουνό καταρρέει και το νερό συναντά λιγότερες αντιστάσεις πριν καταλήξει στην αστική περιοχή.



Η λιμνούλα που δημιουργήθηκε στο τεχνητό φράγμα έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης, έχει γεμίσει σκουπίδια και κορμούς και γύρω της υπάρχει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια επικίνδυνη  διαλυμένη παιδική χαρά και παρατημένες τσιμεντένιες κατασκευές.








Όλα τα παραπάνω είναι η πραγματικότητα που εύκολα γίνεται αντιληπτή με περπάτημα ή οδήγημα στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη. Το ερώτημα είναι τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει για να αναστραφεί η ασχήμια και να επικρατήσει η ομορφιά.


Πρέπει να δημιουργηθεί μία «ομάδα» είτε με την απλή μορφή παρέας είτε υπό την κάλυψη ενός συλλόγου ή του τοπικού δημοτικού συμβουλίου που θα έχει όραμα, διάθεση και ικανότητες για να δημιουργήσει ένα υλοποιήσιμο σχέδιο παρεμβάσεων.       

Βήμα πρώτο, η απόφαση για παρεμβάσεις. 
Βήμα δεύτερον, η συγκρότηση ομάδας με στόχο την  αναζήτηση κατάλληλων συνοδοιπόρων που θα βάλουν τις βάσεις.
Το σχέδιο «Αγιος Ιωάννης» πρέπει να περιλαμβάνει δημιουργία πλάνων ανάπλασης της λίμνης, εντοπισμό των σημείων καθαρισμού, ηλεκτρονική άμυνα απέναντι στους παράνομους υλοτόμους, εύρεση πόρων  χρηματοδότησης από δημόσιους φορείς, ιδρύματα και ιδιώτες και επαφές με τους αρμόδιους φορείς για την εξασφάλιση απαραίτητων αδειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΑΤΡΟ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟ ΚΟΡΦΙΑ

Με αφορμή την ανάληψη, από τον Στέφανο Κορφιά, της Διεύθυνσης της Α' Νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός και της εξέ...