24 Απρ 2020

ΤΟ ΚΑΜΑΡΙΚΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΜΑΣ





Οταν υπάρχει πάθος για δημιουργία όλα τα εμπόδια ξεπερνιούνται και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό.
Οταν το μεράκι για την παράδοση είναι τρόπος ζωής ο τόπος μας γίνεται λαμπερός και εντυπωσιακός.
Ο πρόεδρος του Μουσικοχορευτικού Εργαστηρίου Καλυθιών Η ΤΕΡΨΙΧΟΡΗ Αντώνης Μελετίου και η σύζυγός του Παρασκευή Σαββιού τα προηγούμενα χρόνια ονειρεύτηκαν, δούλεψαν σκληρά χωρίς να υπολογίσουν χρόνο και κόστος και έφεραν εις πέρας την αναπαλαίωση ενός παραδοσιακού Καλυθενού σπιτιού. 
Στο σημερινό χωριό, δεν απαντάται πλέον η παλιά εικόνα των φτωχών και παραδοσιακών χωριών της Ρόδου και της Δωδεκανήσου. Όλα τα σπίτια είναι νέα και με σύγχρονα οικοδομικά υλικά.
Τα παλιά σπίτια του χωριού ήταν μονά, επιπεδόστεγα και καμαρικά, όπως δείχνουν οι γκραβούρες και όπως βεβαιώνουν οι σύγχρονοι μελετητές της Λαϊκής Κατοικίας των νησιωτών μας.
Έξω από το σπίτι, η γνωστή, παραδοσιακή αυλή με λουλούδια ή με χοχλάκια, που τώρα έχουν χαθεί. Ένα μεγάλο δωμάτιο, ευρύχωρο και μια καμάρα που υποβαστάζει το ταβάνι, με τα κορφάδια, την καλαμωτή, την ψάθα και τη στρώση των κλαδιών. Γύρω από το πελώριο αυτό δωμάτιο, εντοπίζουμε τον πιατελότοιχο, τη μουσάντρα, το κρεββάτι, το σουφά και την τσιμνιά -το τζάκι.
Ελάχιστα σπίτια υπάρχουν στο χωριό με την παλιά αρχιτεκτονική, τα οικιακά και εργατικά εργαλεία και σκεύη.
Ο Αντώνης και η Βούλα μαζί με τον μικρό Γιώργο μας υποδέχθηκαν στο Καμαρικό και μας εξήγησαν όλες τις λεπτομέρειες για την ανακατασκευή του σπιτιού, την διαρρύθμισή του, τα παλιά σκεύη, τους χώρους αποθήκευσης και τον πλούσιο στολισμό. 
Πέρα από τις εντυπωσιακές εικόνες αυτό που ξαφνιάζει θετικά είναι η απόφασή τους να μην προχωρήσουν σε εμπορική εκμετάλλευση του παλιού σπιτιού. Θέλουν να έχουν τις πόρτες του ανοικτές σε όλους, σαν ένα μουσείο μνήμης, παράδοσης και πολιτισμού. Θέλουν μαθητές που θα μαθαίνουν την ιστορία του τόπου και θα "κολλάνε" το πάθος για σεβασμό στα ήθη και τα έθιμα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Θέματα γενικού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν στην συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Καλυθιών το βράδυ της Τετάρτης. * Εγκρίθηκαν οι χώροι συγκέν...